- Otázky a diskuse
- Seznam
- Diskuse
Grundle z ryb naších vod.
Máte někdo zkušenosti z Grundlemi z českých druhů ryb?(plotička,hrouzek?) slyšel jsem že kdysi se dělali výborné grundle z mřenek,ale těch je kuli znečištování vod čim dál méně. Popřípadně recept?osobně oddělávám hlavičky a vnitřnosti(je to piplačka =D )
Autor diskuse: machiiii - Profil , 24.3.2013 všeobecné - ostatní
- Zobrazit zápisy s fotkou.
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
- Zobrazit jen s poděkováním.
- Zobrazit nejlépe hodnocené.
3x v oblíbených a 2x v ignorovaných.
12 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.
NPalo - Profil | Út 26.3.2013 18:02:24
FRANK71 >> dělám to podobně jenom k paprice dám koření tandoori masala a baštím to i s ploutvičkama - samozřejmě ke šlivovici:-))
NFRANK71 - Profil | Út 26.3.2013 17:53:13
machiiii - >> Já občas dělám tzv. grundle z ouklejí, vykuchám uříznu hlavu a nožem odstraním šupinky jde to krásně obalím v mouce a paprice. Hodím do fritáku, a pak je sežeru. Chce to střední oukleje.
Nmeteor - Profil | Út 26.3.2013 17:45:10
Pedro1 >> tak nějak jsem si to i myslel :-) njn... asi budu dělat "grundle bezhlavky" :-)
Popravdě mě napadly 2 možnosti:
1) "zalomení" hlavy,
2) "plesk hlavou o tvrdý materiál".
Popravdě mě napadly 2 možnosti:
1) "zalomení" hlavy,
2) "plesk hlavou o tvrdý materiál".
NPedro1 - Profil | Út 26.3.2013 16:57:23
meteor >> V té původní přípravě která se dělala za krále Klacka se rybičky u Vltavy obalovaly a smažili zaživa:-)
Nmeteor - Profil | Út 26.3.2013 16:45:01
Technický dotaz: jak efektivně a rychle pozabíjet takové množství pidirybek?
NRomanBA - Profil | Út 26.3.2013 16:36:38
Grundle sa kedysi v Bratislave predavali,robili ich s číkov(piskoř pruhovaný),pre jeho kvalitne tucne mäso bol vraj ako grundle vyhladavana pochutka.Viem to len s citania o starej Bratislave,kde to spominaju,pripravovali ich starí dunajskí rybari.
Nšmudla007 - Profil | Út 26.3.2013 16:30:44
machiiii - >> grundle se dá udělat z jakýchkoliv malých rybek menších než cca 10cm, nalovených při výlovu, do čeřenu do sítí apod. Finta je v tom že pravá grundle se nikdy nekuchá, nalovíš, opláchneš, obalíš v mouce koření soli a pražíš(fritéza) dokřupava, jí se i hlavou šupinama teplá čerstvá.
Lze použít hrouzky, oukleje, nalovený potěr plotic cejnů, okounků. Když jsou rybky větší tak je dobré je trošku oškrábnout a nakrájet na menší kousky jak tu kolega níže psal rybí čipsy.
Pražil sem malé okounky (8-12cm) na pánvi neškrabané i s hlavou a dali se pokřoupat vcelku, od 15cm nahoru je už dobré je oškrabat(šupinky zaskakují mezi zuby).
Čili grundle= cokoliv pod 10-12centimetrů.Piplačce bych se vyhnoul obloukem.
Lze použít hrouzky, oukleje, nalovený potěr plotic cejnů, okounků. Když jsou rybky větší tak je dobré je trošku oškrábnout a nakrájet na menší kousky jak tu kolega níže psal rybí čipsy.
Pražil sem malé okounky (8-12cm) na pánvi neškrabané i s hlavou a dali se pokřoupat vcelku, od 15cm nahoru je už dobré je oškrabat(šupinky zaskakují mezi zuby).
Čili grundle= cokoliv pod 10-12centimetrů.Piplačce bych se vyhnoul obloukem.
NPoolBilly - Profil | Út 26.3.2013 16:27:27
machiiii - >> náhradních variant na grundle je několik,viz.např.kolega mipa,záleží jak si je kdo upraví,já si dělám z ouklejí,odříznu hlavičku u ocásku stlačím tělo dvěma prsty a tahem směrem k hlavě ji zbavím šupinek i střev,nasolím a opražím na oleji a dobrou chutˇ
Nmipa - Profil | Út 26.3.2013 16:09:45
machiiii - >> sice nedělám "čisté" grundle z celých rybek, ale moje kulinářská úprava ryb se tomu moc přibližuje ... http://www.mrk.cz/kucharka.php?id=27711 ... a mnohdy to je i se sháněním rybích surovin daleko jednodušší :-D)))
Nvalcha186 - Profil | Ne 24.3.2013 20:15:37
Děláme je jenom z hrouzků, není to tak pracné. Jenom kuchám nůžkami z manikůry, opláchnu, nasolím, mouka, paprika, čili a na co je chuť. Pak jenom ve friťáku a jde to rychle. Jenom čerstvé, křupavé. Nikdy nedělat do zásoby. Někdo vyhazuje hlavy, my konzumujeme celé, nic to není. K tomu studené bílé víno. Hrouzků máme hodně. Nemají skoro kosti. Z plotic děláme jenom zavináče, saláty, slanečky, ev. přeudíme a naložíme. Dnes jsem přinesl ryby naložené od vánoc a jdu dělat salát. Dobře nasolit,ocet - voda 1:1 a je skoro hotovo. A na rybníku je ještě led. Sekám díry ze břehu. Už jsem se letos topil.
NČík - Profil | Ne 24.3.2013 12:49:14
Naposledy jsem je dělal z okounků.Zbyly po výlovu v jámě,tak jsem je zužitkoval.Oškrabal,vykuchal a nasolil.Pak jsem je obalil v hladký mouce a upražil ve vysoký vrstvě oleje.Prcal jsem se s tím asi 2 hodiny,ale výsledek byl prvotřídní.Hotový jsem bohužel nestihnul vyfotit.
Živě na MRK.cz
Kde to žije - všechna témata
1:15NPonechani kapru, ale nezapsani!!!!! 31
1:01NTlak na výstavbu v záplavových zónach. (Bleskovka) 8
PoNSatira pro všechny 81
PoNJakou návazcovou šňůrku 1
PoNStředočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis. (Bleskovka) 9
PoNPlavaná v proudu. Lov ryb na splávek s boloňkou. (Video) 2
PoNMá smysl zachraňovat i krase stříbřité? (Bleskovka) 58
PoNGalerie muškařských navijáků 544
PoNCo říkáte na projekt FISHING LEAGUE & CUP? 162
PoNNash Titan Bivvy 397
NeNAntares Fan Club 265
NeNJak to bere na Štíte? 84
NeNTěžší přívlač výbava (prut, naviják, šňůra) 57
NeNPoužívání olov Olpra 83
SoNV západočeském územním svazu otevřeli nové revíry pro rybáře. (Bleskovka) 9
Co je nového - všeobecné
PoNBleskovka: Středočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis.
PoNBleskovka: Tlak na výstavbu v záplavových zónach.
SoNBleskovka: Zásadní průlom v české legislativě na ochranu vod. Novelu, která by měla zabránit možnému vzniku havárií, podepsal prezident
. . . NVideo: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . NČlánek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . NČlánek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . NMiničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . NRecenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . NMiničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
14.6.Jimramovský kapr dvojic...
15.6.O dešanské sele
15.6.Lanškroun - tradiční rybářské...
15.6.Rybník Cortina Ivančice...
20.6.Zemník Bodovka Dr Baits Carp Cup...
21.6.2×20hodin Rybník Talian
29.6.Dětské rybářské závody Talian
29.6.XXII. ročník rybářských závodů...
29.6.závody dvojic na kocandě
5.7.Skutečská noční šestnáctka
NEJLEPŠÍ Z KATALOGU
Doporučujeme e-shop
GScarp.cz
Rádi Vás kdykoli uvítáme na našem internetovém obchodě rybářské potřeby a nově i v naší kamenné prodejně. V našem...