- Otázky a diskuse
- Seznam
- Diskuse
Jak naložit se strouhankou?
- Zobrazit zápisy s fotkou.
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
- Zobrazit jen s poděkováním.
- Zobrazit nejlépe hodnocené.
10x v oblíbených a 1x v ignorovaných.
Nsven - Profil | Ne 19.1.2020 19:07:02
Ty už všechny finty dávno znáš a určitě bych se sám, rád něco přiučil :-)
Ale vrátím se ke strouhance..
Kdysi se to tu už řešilo, takže jsem vyštrachal jeden můj, pět let starý příspěvek, bo se od té doby nic nezměnilo :-)
Jakože není strouhanka jako strouhanka...
A že rozdíl mezi umletou z "odpadu", tedy ze starého pečiva s nejasnou historií, běžně nabízenou v obchodech a mezi prvoplánově vyrobenou strouhankou z čerstvého pečiva a navíc s dvouletou zárukou, je nebetyčný...
Pro kuchyňské i rybářské účely kupuji tu druhou, z Kaufu.. kvalita nepoměrná a navíc i levnější.
Ten chemický kokteil z etikety balených rohlíků, obsahuje samozřejmě i všechno běžné nebalené pečivo.. jen to na něm není napsáno..
Fajnšmekrům doporučuji objevit, cože se to skrývá za mňamku, např. pod označením cystein
https://www.dtest.cz/ecka/430/e-920-l-cystein?section=6
Domácí melu jen výjimečně, bo chleba si peču a žádný mi nezbývá a s pečivem to je podobně..
Občas, tedy spíš zřídka, nějaké staré pečivo nebo chleba od někoho dostanu ale s tím nelze kalkulovat..
Tedy ten oskenovaný příspěvek:
"Strouhanku už dávno nevyrábím mletím starého pečiva. Důvodů je několik.
Stačí kupecké počty, abych mohl konstatovat, že se mi to nevyplatí.
Běžný rohlík o obvyklé hmotnosti 43g, lze nejlevněji pořídit v občasné akci supermarketů, za 1 Kč. (*pozn. nyní 1,50)
Po vysušení se hmotnost smrskne na nějakých 30g.
Tedy na 1kg strouhanky, je třeba cca 33 ks rohlíků za 33 Kč. (*pozn. nyní 49,50)
Je třeba přičíst sušení, mletí a ostatní manipulaci. Získám 1 kg strouhanky, určený k rychlé spotřebě, neboť při skladování rychle žlukne, zapáchá a stává se závadnou...
Nekupuji ani tuzemskou strouhanku, která má stejné vlastnosti, neboť je rovněž vyrobena ze starého pečiva, napraného nejrůznějšími chemickými sajrajty, navíc nejasné kvality a historie ..
Strouhanku kupuji hotovou. Osvědčila se mi německá Vita Star, kterou prodává Kaufland, běžně za cca 22 Kč (pozn. nyní cca 26,-) a v akci ještě levněji.
Její výhodou je dlouhá výdrž bez žluknutí cca 24 měsíců a kvalita. Je totiž vyráběna prvoplánově jako strouhanka, tedy z čerstvě upečené, vysušené a rozemleté suroviny a ne jako u nás, ze starého pečiva pochybné kvality....Navíc je levnější než ta tuzemská, rychle žluknoucí..
Btw. *Ceny se od té doby pohnuly směrem vzhůru ale že levnější a kvalitnější je ta německá, stále platí ..
Nmarmyš - Profil | Ne 19.1.2020 17:42:45
Nsven - Profil | Ne 19.1.2020 17:07:03
Ještě minulý týden to tam viselo a Ty už jsi to Pepo zapomněl ? :-)
Všichni co mě znají a že jich je, to vědí a těm ostatním, to je šumák.
Tykám všem a všichni tykají mně a tak to má v každém klubu být :-)
Nmarmyš - Profil | Ne 19.1.2020 7:41:48
NJirka1976 - Profil | Ne 19.1.2020 7:34:06
Nmarmyš - Profil | Ne 19.1.2020 7:23:39
NJirka1976 - Profil | Ne 19.1.2020 7:07:58
Nu x a - Profil | So 18.1.2020 22:43:09
Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 21:40:12
NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 21:38:06
Nalogovaný bývám na síti už od osmdesátých let, kdy jsem užíval v D akademickou síř. Tady se o tom psalo jen v odborných časopisech.
Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 18:59:13
Nsven - Profil | So 18.1.2020 18:36:23
Tuhle jsem odcházel z muzea a spustil se alarm ...:-)
NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 17:55:45
Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 17:32:50
NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 17:07:42
Taky su z Moravy.
Hanák.
A eště starši jak ty.
Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 16:59:46
Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 16:57:25
NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 16:54:04
"Kvaltování všeliké, toliko pro hovado dobré jest"
NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 16:46:19
Jednou jsme byli v Sorsku, je tam obří důl na molybden. Malé městečko u velkého dolu.Na náměstí dřevěnice, vino-vodočný magazin. Vlezli jsme tam cosi koupit a zažili jsme šok. Úžasný výběr moravských vín za směšné peníze. Nešlo nám to do hlavy. vedoucí nám vysvětlila, že objednala kontejner vodky a když přišel, byl plný vína. V Moskvě se někdo sekl a nasměroval víno z Československa pro moskevské lepší lidi do jihozápadní Sibiře. Nazpět už to nechtěli.Nám to nevadilo.
Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 16:38:58
NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 16:35:02
I Jenisej je už na jihu, na horním toku, takový mohutný.
To Tělecké jezero, je neskutečné.U nás relativně neznámé, 30 km kubických čisté sladké vody, hloubka víc jak 300 m. https://cs.wikipedia.org/wiki/Teleck%C3%A9_jezero
Povozili nás na vojenském rychlém člunu po celém jezeře.
V Barnaulu je dnes mamutí fabrika TransMaš, ve které se za války vyráběli na mašinách stojících venku, žádná hala, motory V2 pro tanky T34. Krom jiného tam naprojektovali, vypiplali a vyrábějí motory řady UTD (u nás UTD20 resp. M20, 300 koňový diesel V6, pohonná jednotka BVP).
Zakecal jsem se, dost jsem toho za dlouhý život zažil.
Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 16:21:28
Akorát nevím co to má společné se strouhankou.:-)
Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 16:11:21
NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 15:55:09
Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 15:51:39
NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 15:41:46
Já tam byl někdy těsně před rokem 1980, potom jsem emigroval a ne do SSSR.
A zcela jistě to byla běžná technika. Pánev o průměru snad půl metru, písek byl na břehu, olej donesli starý přepálený ze závodní kuchyně v dole na železnou rudu.
Někdy před tím jsem byl na testech dieselů v zimních podmínkách v Zapolárném https://goo.gl/maps/YW9z5HPbj6nWH14T7 a tam v tom momentě jeli restaurace na jediný olej, který měli k dispozici. Zdravý a smardlavý nerafinovaný rybí tuk. když jsme vlezli do první restaurace, otočili jsme se ve dvěřích, ale po třetím pokusjsme rezignovali, hlad je strašný a umírá se na něj.
NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 15:14:33
Vždyť je v mnohých renomovaných profi směsích, světových výrobců. Strouhanka+mletý produkt kafilérky, barvivo, aróma a kupujete to a vnadíte nadšeně. A ryby ro žerou. A do takové strouhanky se mele všechno, chleba, pečivo, staré suchary, všechno z mouky a od mouky (i mlynářův penis, jako ve starém vtipu, co má která ráda a jedna, že něco od mouky a když přítelkyně nálehaly, tak že ten mlynářův...), plíseň v krmnivech nevadí, tam to nikdo nesleduje.
Strouhanka je luxusní, to ryby dokonce sežerou a stráví. Viděl jsem na Dněpru kdesi pod Krivoj Rogem kdysi vnadit rybáře pískem, který pražili na oleji direkt na břehu. Ten připálený slunečnicový olej na písku jako na nosiči a těžkém matroši, házeli malými lopatkami (dnes se prodávají plastové s laminátovou tyčkou) do míst, kde potom chytali ryby. Ryby se toho sice nenažraly, ale ta vůůůůůně!
NPetr64 - Profil | So 18.1.2020 14:24:36
Ten vanilkovej cukr ale vyzkouším.
Nboileeman - Profil | So 18.1.2020 14:13:56
N1975 - Profil | St 22.6.2016 16:55:10
NJarda82 - Profil | St 22.6.2016 13:49:12
Nltrab - Profil | Čt 5.5.2016 18:58:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NRK - Profil | Čt 5.5.2016 12:01:09
Ntuzemak - Profil | St 4.5.2016 10:47:02
Nhraji - Profil | St 4.5.2016 8:51:25
NShafi - Profil | St 4.5.2016 8:50:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NHeiko - Profil | St 4.5.2016 8:45:41
Nmacoprut - Profil | St 4.5.2016 8:21:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NP.&.S. - Profil | St 4.5.2016 7:52:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NVENTO - Profil | St 4.5.2016 7:42:20
Jistěže to jde i na hrubo, já to melu na jemno, protože se to pak lépe spojuje do koulí a drží to. Samozřejmě, že ne úplně na mouku.
Na mletí používám samodomo vyrobený nožový rotační větší šrotovník. Prdneš tam to tvrdý pečivo a podle toho jak to necháš dlouho mlít, máš výslednou strukturu. Pytel tvrdých rohlíků nebo chleba máš za pár minut třeba na prach.
Nvenca1 - Profil | St 4.5.2016 7:40:56
NBuffalo1969 - Profil | St 4.5.2016 7:37:37
Nvenca1 - Profil | St 4.5.2016 7:24:26
NNoobAngler - Profil | St 4.5.2016 7:11:43
NVENTO - Profil | St 4.5.2016 7:05:55
Ale jo, to je jeden způsob jak strouhanku využít.
Já používám i jiný.
Sbírám starý chleba i rohlíky, pomelu na jemno a pak když je toho víc to používám jako nosič ke krmení.
Do vzniklé strouhanky šupni drobný partikl, nějaký ochucovač, ale není to nutné, nebo drobné peletky a vytvoř patřičnou konzistenci. Pak lisem vytvořím pevné krmné koule a katapultem je valím do vody.
Dá se s tím zakrmit i na vzdálenost cca 80 - 100 m. Super na stažení ryb do místa.
Levné, účinné a rychlé.
NKocháč - Profil | St 4.5.2016 5:43:06
Kde to žije - plavaná
PáNNaviják Centrepin 4861
StNMivardi nebo Delphin? 8
StNKlub přátel Bolognese 1161
. . . NJak rozpojit podběrákovou tyč. 16
. . . NMatchka na plavanou 11
. . . NPodběrák na plavanou 55
. . . NShimano Aero X1 match float, 20 g 7
. . . NKřeslo na odhoz 10
. . . NKoupě matchového prutu 11
. . . NRyby s třecí vyrážkou 44
. . . NKaras obecný (zlatý) - dá se někdě chytit v okolí Prahy (do 50 km)? 36
. . . Nmlaskačka na řece (Video) 8
. . . NSamo domo splávky 1853
. . . NTipy na delší boloňku na řeku 25
Co je nového - plavaná + obecné
PáNBleskovka: V západočeském územním svazu otevřeli nové revíry pro rybáře.
PoNBleskovka: Stanovisko ČRS k hlubinné přívlači
. . . NBleskovka: Má smysl zachraňovat i krase stříbřité?
. . . NČlánek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . NČlánek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . NRecenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . NMiničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
. . . NVideo: Měření hloubky ze břehu
. . . NMiničlánek: Staré zapomenuté tůně, rybaření a život v nich
Oznámení - plavaná
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Doporučujeme e-shop
Saccon Carp
Rybářský e-shop se zaměřením na moderní kaprařinu. Máme dlouholeté zkušenosti, na trhu úspěšně působíme přes 10 let....