Jak naložit se strouhankou?

Jak s čím a kde ji používat.Jak správně připravit krmení apod.Děkuji
Autor diskuse: Lukryba - Profil , 4.5.2016 plavaná - nástrahy, návnady
61 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nsven - Profil | Ne 19.1.2020 19:07:02

marmyš >> Fintu ? To by bylo nošení dříví do lesa.. :-)
Ty už všechny finty dávno znáš a určitě bych se sám, rád něco přiučil :-)

Ale vrátím se ke strouhance..
Kdysi se to tu už řešilo, takže jsem vyštrachal jeden můj, pět let starý příspěvek, bo se od té doby nic nezměnilo :-)
Jakože není strouhanka jako strouhanka...
A že rozdíl mezi umletou z "odpadu", tedy ze starého pečiva s nejasnou historií, běžně nabízenou v obchodech a mezi prvoplánově vyrobenou strouhankou z čerstvého pečiva a navíc s dvouletou zárukou, je nebetyčný...
Pro kuchyňské i rybářské účely kupuji tu druhou, z Kaufu.. kvalita nepoměrná a navíc i levnější.
Ten chemický kokteil z etikety balených rohlíků, obsahuje samozřejmě i všechno běžné nebalené pečivo.. jen to na něm není napsáno..
Fajnšmekrům doporučuji objevit, cože se to skrývá za mňamku, např. pod označením cystein
https://www.dtest.cz/ecka/430/e-920-l-cystein?secti​on=6
Domácí melu jen výjimečně, bo chleba si peču a žádný mi nezbývá a s pečivem to je podobně..
Občas, tedy spíš zřídka, nějaké staré pečivo nebo chleba od někoho dostanu ale s tím nelze kalkulovat..

Tedy ten oskenovaný příspěvek:

"Strouhanku už dávno nevyrábím mletím starého pečiva. Důvodů je několik.
Stačí kupecké počty, abych mohl konstatovat, že se mi to nevyplatí.
Běžný rohlík o obvyklé hmotnosti 43g, lze nejlevněji pořídit v občasné akci supermarketů, za 1 Kč. (*pozn. nyní 1,50)
Po vysušení se hmotnost smrskne na nějakých 30g.
Tedy na 1kg strouhanky, je třeba cca 33 ks rohlíků za 33 Kč. (*pozn. nyní 49,50)
Je třeba přičíst sušení, mletí a ostatní manipulaci. Získám 1 kg strouhanky, určený k rychlé spotřebě, neboť při skladování rychle žlukne, zapáchá a stává se závadnou...
Nekupuji ani tuzemskou strouhanku, která má stejné vlastnosti, neboť je rovněž vyrobena ze starého pečiva, napraného nejrůznějšími chemickými sajrajty, navíc nejasné kvality a historie ..

Strouhanku kupuji hotovou. Osvědčila se mi německá Vita Star, kterou prodává Kaufland, běžně za cca 22 Kč (pozn. nyní cca 26,-) a v akci ještě levněji.
Její výhodou je dlouhá výdrž bez žluknutí cca 24 měsíců a kvalita. Je totiž vyráběna prvoplánově jako strouhanka, tedy z čerstvě upečené, vysušené a rozemleté suroviny a ne jako u nás, ze starého pečiva pochybné kvality....Navíc je levnější než ta tuzemská, rychle žluknoucí..

Btw. *Ceny se od té doby pohnuly směrem vzhůru ale že levnější a kvalitnější je ta německá, stále platí ..

Nmarmyš - Profil | Ne 19.1.2020 17:42:45

sven >> Takové věci se mi hlavě nějak nedrží,kdybys tu napsal nějakou fintu na ryby,tak ji tam mám i za 10 let:-)

Nsven - Profil | Ne 19.1.2020 17:07:03

marmyš >>
Ještě minulý týden to tam viselo a Ty už jsi to Pepo zapomněl ? :-)
Všichni co mě znají a že jich je, to vědí a těm ostatním, to je šumák.
Tykám všem a všichni tykají mně a tak to má v každém klubu být :-)

Nmarmyš - Profil | Ne 19.1.2020 7:41:48

Jirka1976 >> Sádlo mám od kamaráda který chová několik prasat ročně,byly ale i doby kdy jsem koupil na místních jatkách sádlo a škvařil.

NJirka1976 - Profil | Ne 19.1.2020 7:34:06

marmyš >> rybu bez trojobalu jsem na sadle zkousel a dobry . Ale na rybi rizek jsem myslel ze bude lepsi olej . Ale vyzkousim , rizek z krkovice je na sadle lepsi tak snad i ta ryba . Domaci sadlo myslis ze mas doma vykrmene prase nebo koupis sadlo a vyskvaris si ho ? Tak to delam ja , jen je trosku problem sehnat sadlo alespon 3 cm silne . Jo kdyz jeste byla babina , to bylo sadlo z prasat 270 kg krmenych kozim mlekem .

Nmarmyš - Profil | Ne 19.1.2020 7:23:39

Jirka1976 >> Olej patří do motoru,já vše dělám na sádle,samozřejmě domácím .

NJirka1976 - Profil | Ne 19.1.2020 7:07:58

Jak a kde pouzivat strouhanku , jak pripravit krmeni ? Ja strouhanku pouzivam docela casto , na pripravu rizku z ryby je naprosto idealni . Smazim klasicky na panvi na repkovem oleji . Pokud chceme light verzi , tak obaleny rizek pouze lehce postrikam ( nadipuju nebo naboostruju ) olejem a pecu v troube . Je to idealni krmeni pro celou rodinu a to nejen k nedelnimu obedu .

Nmarmyš - Profil | Ne 19.1.2020 4:30:22

Petr64 >> Už mlčím :-))

Nu x a - Profil | So 18.1.2020 22:43:09

v dnešní době je strouhanka pro ryby jedovatá!!musí se koupit nastraha s atestem a cenou min 360kč 1kg

NPetr64 - Profil | So 18.1.2020 22:39:28

marmyš >> Nerejpej,nebo se odhlásí.:-)
Byla by to škoda.

Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 21:40:12

AllCapone >> 40 roků jsi na síti a nepoznáš že to nebylo psané tobě? :-)))))))))

NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 21:38:06

marmyš >> kašlu na to, já sem vkročím jen zřídka a nepovažuji na žádné stránce, o sobě psát CV, mám s tí špatné zkušenosti.
Nalogovaný bývám na síti už od osmdesátých let, kdy jsem užíval v D akademickou síř. Tady se o tom psalo jen v odborných časopisech.

Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 18:59:43

sven >> Se stydíš za roky že to nemáš v kartě?

Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 18:59:13

AllCapone >> Ze Slovenska jsem měl první ženu,to mi bohatě stačilo :-(

NSharry - Profil | So 18.1.2020 18:36:58

sven >> 😂

Nsven - Profil | So 18.1.2020 18:36:23

marmyš >> Konečně taky někdo o fous starší než já :-) Většinou to mám naopak..
Tuhle jsem odcházel z muzea a spustil se alarm ...:-)

Nsven - Profil | So 18.1.2020 18:32:56

AllCapone >> No však :-) Nám už nic neuteče :-)

NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 17:55:45

marmyš >> a já a teď žiju na střídačku v 2-3 zemích, nejmíň na Moravě, teď právě na Slovensku...

Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 17:32:50

AllCapone >> Starší jak já je už jen hnědé uhlí :-) Taky sem byl Hanák když sem žil u Kroměříža.

NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 17:07:42

marmyš >> To mi spadl šutr ze srdce...

Taky su z Moravy.
Hanák.
A eště starši jak ty.

Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 16:59:46

AllCapone >> Autor diskuze zmizel z MRKu,už nám ani redku nemůže dát :-)

Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 16:57:25

AllCapone >> Nepřipít byla urážka. Mé první slovo po příjezdu do Ruska na rusa bylo v restauráně-vodka :-) Po třetí už jsem i tancoval:-)

NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 16:54:04

sven >> To mi spadl šutr ze srdce...
"Kvaltování všeliké, toliko pro hovado dobré jest"

NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 16:46:19

marmyš >> Naučil jsem se tehdy pít vodku (100gram) jako vodu. Sibiřská být nemusela. Dyť toho byl téměř plný dvojdecák.Žádné upíjení, ale vypít naráz.Dnes bych to nedal, pozvracel bych se.Pokud piji občas destilát, tak naráz kapku a zapít vodou. Oni Rusové skutečně chlastali a když jsme měli závěrečnou večeři, kde se podepisovali pracovní protokoly (výhradně technika, s politikou to nic nemělo, pro civil nebo pro vojáky, byl jsem expert motorář) tak na úvod, dva tři takové přípitky v průběhu několika minut a měl jsem v sobě půl litru a to ještě jen začínala zábava...Zoufal jsem si z toho, nedalo se to odmítnout. Když jsme přiletěli domů, 2 týdny se nám třásli ruce jak dědkům a nesedli jsme si za volant.
Jednou jsme byli v Sorsku, je tam obří důl na molybden. Malé městečko u velkého dolu.Na náměstí dřevěnice, vino-vodočný magazin. Vlezli jsme tam cosi koupit a zažili jsme šok. Úžasný výběr moravských vín za směšné peníze. Nešlo nám to do hlavy. vedoucí nám vysvětlila, že objednala kontejner vodky a když přišel, byl plný vína. V Moskvě se někdo sekl a nasměroval víno z Československa pro moskevské lepší lidi  do jihozápadní Sibiře. Nazpět už to nechtěli.Nám to nevadilo.  

Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 16:38:58

AllCapone >> Dobří lidé a přátelství se utužovalo sibiřskou vodkou:-)

Nsven - Profil | So 18.1.2020 16:38:21

Strouhanka je na MRKu už 100x vyřešená :-)

NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 16:37:10

marmyš >> mnohé, checheche

NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 16:35:02

marmyš >> Jasně.Já tam toho viděl dost. Největší dojmy a nejkrásnější vzpomínky mám na Altaj. Tam, na výtoku z Teleckého jezera, jsem chytil prvního tajmena když tady o nich věděli jen zoologové. Na hraně, za kterou je to už řeka Bija a po soutoku s Katuní (pramení pod Běluchou, 4506 m n. m.), se ty ta spojené jmenují Ob, a ten v nejbližším větším městě, Barnaulu, je cca jako Dunaj v Bratislavě a potom teče na sever celou Sibiří a sbírá vodu a roste.
I Jenisej je už na jihu, na horním toku, takový mohutný.
To Tělecké jezero, je neskutečné.U nás relativně neznámé, 30 km kubických čisté sladké vody, hloubka víc jak 300 m. https://cs.wikipedia.org/wiki/Teleck%C3%A9_jezero
Povozili nás na vojenském rychlém člunu po celém jezeře.
V Barnaulu je dnes mamutí fabrika TransMaš, ve které se za války vyráběli na mašinách stojících venku, žádná hala, motory V2 pro tanky T34. Krom jiného tam naprojektovali, vypiplali a vyrábějí motory řady UTD (u nás UTD20 resp. M20, 300 koňový diesel V6, pohonná jednotka BVP).
Zakecal jsem se, dost jsem toho za dlouhý život zažil.  

Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 16:21:28

sven >> To si vy mladí neumíte vůbec představit jak na nás ty děvenky koukaly.:-)
Akorát nevím co to má společné se strouhankou.:-)

Nsven - Profil | So 18.1.2020 16:17:15

marmyš >> To si dovedu představit :-))


Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 16:11:21

AllCapone >> Ale ten Orenburg,stavěli jsme opravárenský závod pro plynovod a navazovali soudružské vztahy s děvčaty:-)))

NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 15:55:09

marmyš >> Netrefil, už jsem si to nepamatoval, zeptal jsem se Google.

Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 15:51:39

AllCapone >> Trefils to,byl jsem tam dva roky jako tesař. Měli svérázné způsoby lovu,ale byly účinné. :-)

NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 15:41:46

marmyš >> Kamyšin je na Volze. Asi jsi byl na Orenburgu. Já byl v SSSR snad 40x (od západu po východ, od severu na jih, Sibiř jse máličko prolezl, Altaj, Jenisej, Ob, Lenu, ale vždy tak max. na 10 dní a jak jsem napsal, na Dněpru, v Křivém rohu a tam házeli. A jak jsem zjistil, všichni. A při tom chlastali samohonku. Měli na flaškách dokonce etikety "samogon kak ogoň".
Já tam byl někdy těsně před rokem 1980, potom jsem emigroval a ne do SSSR.
A zcela jistě to byla běžná technika. Pánev o průměru snad půl metru, písek byl na břehu, olej donesli starý přepálený ze závodní kuchyně v dole na železnou rudu.
Někdy před tím jsem byl na testech dieselů v zimních podmínkách v Zapolárném https://goo.gl/maps/YW9z5HPbj6nWH14T7 a tam v tom momentě jeli restaurace na jediný olej, který měli k dispozici. Zdravý a smardlavý nerafinovaný rybí tuk. když jsme vlezli do první restaurace, otočili jsme se ve dvěřích, ale po třetím pokusjsme rezignovali, hlad je strašný a umírá se na něj.

Nmarmyš - Profil | So 18.1.2020 15:30:51

AllCapone >> Já byl v Kamyšinu a tam písek neházeli :-)

NAllCapone - Profil | So 18.1.2020 15:14:33

Co se strouhankou?
Vždyť je v mnohých renomovaných profi směsích, světových výrobců. Strouhanka+mletý produkt kafilérky, barvivo, aróma a kupujete to a vnadíte nadšeně. A ryby ro žerou. A do takové strouhanky se mele všechno, chleba, pečivo, staré suchary, všechno z mouky a od mouky (i mlynářův penis, jako ve starém vtipu, co má která ráda a jedna, že něco od mouky a když přítelkyně nálehaly, tak že ten mlynářův...), plíseň v krmnivech nevadí, tam to nikdo nesleduje.
Strouhanka je luxusní, to ryby dokonce sežerou a stráví. Viděl jsem na Dněpru kdesi pod Krivoj Rogem kdysi vnadit rybáře pískem, který pražili na oleji direkt na břehu. Ten připálený slunečnicový olej na písku jako na nosiči a těžkém matroši, házeli malými lopatkami (dnes se prodávají plastové s laminátovou tyčkou) do míst, kde potom chytali ryby. Ryby se toho sice nenažraly, ale ta vůůůůůně!

NPetr64 - Profil | So 18.1.2020 14:24:36

boileeman >> Za ty 4 roky to už určitě žluklo všem.😉
Ten vanilkovej cukr ale vyzkouším.

Nboileeman - Profil | So 18.1.2020 14:13:56

RK >> Ja take vzdy strouhanku preprazim, ale predtim do ni nasypu lzicku vanilinoveho cukru. Konzistenci to nemeni ale aromaticky je to uplne jinde.

N1975 - Profil | St 22.6.2016 16:55:10

Ja si mycham nekdy krmitkovku sam odmeruju nevazim je to rychle a jed noduche pouzivam zavarovaci sklenici davam: 1 mletych psich granuli 2 strouhanky 2 psenicnokukuricny srot a pak pridam u vody pelety nebo kukurici mrazenou z lidlu nebo makra neupravuji ale da se uvarit v mikrovlnce lepe voni ty pomery jsou orientacni kazdy si je muze upravit podle sebe muze tam pridat treba rozemletej popkorn nebo prazene mlete konopi sparenou repkunebo psenici zalezi co a jak chce clovek chytat

NJarda82 - Profil | St 22.6.2016 13:49:12

Zdravim,když už jdu párkrát za rok chytat na krmelec nebo když si připravuji šrotové koule na rozkrmení místa,tak je strouhanka jedna ze základních věcí.Je to výborné pojivo.Melu si jí doma,pečivo nám vždy nějaké zbyde :-) Ke strouhánce přidávám ochucený šrot,směs na zig rig,řepku a pelety.Záleží na místě které chci rozkrmit.Skoro stejné pojivé vlastnosti jako má strouhanka mají i ovesné vločky a protejnové peletky.Docela si hlídám kolik tam čeho dávám cca na tři díly šrotu dva řepky díl peletek díl vloček a díl strouhanky.Pořádně promíchám,občas zaleju nějakým boostrem a pak už jen dolít vodu a nechat chvíli odstát,aby stouhanka a jiné pojidla obsorbovali vodu.

Nltrab - Profil | Čt 5.5.2016 18:58:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lukryba - >> Jak naložit se strouhankou. Jak s čím a kde ji používat. Jak správně připravit krmení a podobně : nejlépe naložíš se strouhankou když namočíš tvrdý usušený chléb, necháš řádně nasáknout vodou, až změkne, vymačkáš z něj vodu a strouhankou zahustíš tak jak potřebuješ, takto připravenou směs jsem používal jak na položenou tak na plavanou, můžeš přidat červy, kukuřici apod.

NRK - Profil | Čt 5.5.2016 12:01:09

Heiko >> já strouhanku vždy preprazim.Velkej kameninové hrnec se strouhanku do trouby.Sem tam promícháme.Zabije se vše živé a pak nezlukne,nebo určitě později.A voní

Ntuzemak - Profil | St 4.5.2016 10:47:02

Kocháč >> koření sem mu záměrně nepsal,to by bylo na začátek moc složitý.o)))

Nhraji - Profil | St 4.5.2016 8:51:25

Heiko >> ano, ta změna vůně je žluknutí tuků z pečiva. Ideální je neskladovat tak dlouho. Použít se dá i žluklá. Nejlepší je pomlet a použít.

NShafi - Profil | St 4.5.2016 8:50:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lukryba - >> Občas přidám do strouhanky skořici a kakao na stmavení a provonění. Pak už podle chuti řepku a kukuřici, nebo ji nechat jen tak. Nebo pár sáčků granulovaného česneku a hurá vnadit. Když si sousedící rybář stěžuje na smrad, směs se povedla. Teda pokud si nestěžuje, že smrdím já:)

NHeiko - Profil | St 4.5.2016 8:45:41

stalo se vam nekdy, ze strouhanka pri delsim skladovani zmenila svou vuni? co v takovem pripade s ni delate? normalne dale pouzivate a nebo vyhazujete? pripadne jaky zpusob uskladneni se vam nejvice osvedcil?

Nmacoprut - Profil | St 4.5.2016 8:21:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já dávám strouhanku,ovesné vločky,burizony atd.do každého krmení a pokud chceš,aby se směs uvolňovala z krmítka pozvolna,když třeba chytáš v proudu,doporučuji hladkou mouku,ale opatrně,je to neuvěřitelné lepidlo. C(__)

Nvenca1 - Profil | St 4.5.2016 7:56:06

VENTO >> Tak to jo.:-))

NMajra7 - Profil | St 4.5.2016 7:52:56

Dobrá je hlavne na rizky ;)

NP.&.S. - Profil | St 4.5.2016 7:52:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lukryba - >> ja strúhanku používam pri love na bič ako aj na feeder, hlavne pri love na malých riekach. Pri love s bičom pridám len rozmočený chlieb a trocha červov, občas aj trochu sladkej kukurice a ovsených vločiek. Môžeš pridať aj jemnú hlinu. Naposledy sa mi to vyplatilo, chytal som pekné pleskáče a jalce. Do strúhanky pridávam aj trochu scopexového posilovača, a často si tak vystačím bez nejakého zakupovania krmiva.

Nmedák - Profil | St 4.5.2016 7:49:35

venca1 >> Jasně, ať si poskládá řepu

NVENTO - Profil | St 4.5.2016 7:42:20

venca1 >>
Jistěže to jde i na hrubo, já to melu na jemno, protože se to pak lépe spojuje do koulí a drží to. Samozřejmě, že ne úplně na mouku.
Na mletí používám samodomo vyrobený nožový rotační větší šrotovník. Prdneš tam to tvrdý pečivo a podle toho jak to necháš dlouho mlít, máš výslednou strukturu. Pytel tvrdých rohlíků nebo chleba máš za pár minut třeba na prach.

Nvenca1 - Profil | St 4.5.2016 7:40:56

Buffalo1969 >> Tos měl koupit něco jednoduššího, třeba cukr krystal.:-)))

NBuffalo1969 - Profil | St 4.5.2016 7:37:37

venca1 >> na Vánoce měla manželka pod stromečkem dárek. Bylo to miliondílné puzzle v kilovém balení. Hádejte co z teho měla složit.............:-DDD

Nvenca1 - Profil | St 4.5.2016 7:24:26

VENTO >> Jak se mele strouhaka na jemno,.-)) Jde to i na hrubo,.:-))

NNoobAngler - Profil | St 4.5.2016 7:11:43

Ja jsem minulej rok z absolutni nouze pouzil strouhanku na dvouhodinovou vypravu s feederem, protoze jsem doma zrovna nic jinyho nemel. Oprazil jsem, nastrouhal do ni pernik, nasypal vanilkovej pudink a vyklopil do toho plechovku bonduelky i s tou vodou. Necekal jsem od toho nic a byla to nakonec moje lonska nejuspesnejsi feederovacka. Tahal jsem jednoho kaprika za druhym. Sousedi, co sedeli vedle me nemeli ani zaber a ja jsem to nestacil tahat. Nakonec jsem musel chytat na jeden pru, protoze dva jsem nestihal.

NVENTO - Profil | St 4.5.2016 7:05:55

Z mladého synka si robit prču, to by Vám šlo. ( sranda, berte to s humorem)
Ale jo, to je jeden způsob jak strouhanku využít.
Já používám i jiný.
Sbírám starý chleba i rohlíky, pomelu na jemno a pak když je toho víc to používám jako nosič ke krmení.
Do vzniklé strouhanky šupni drobný partikl, nějaký ochucovač, ale není to nutné, nebo drobné peletky a vytvoř patřičnou konzistenci. Pak lisem vytvořím pevné krmné koule a katapultem je valím do vody.
Dá se s tím zakrmit i na vzdálenost cca 80 - 100 m. Super na stažení ryb do místa.
Levné, účinné a rychlé.

Nsmike - Profil | St 4.5.2016 6:18:32

Se strouhankou takhle:-)

NKocháč - Profil | St 4.5.2016 5:43:06

tuzemak >> Já bych doporučil přidat do mouky a vajíčka ještě trochu koření.

Nmarmyš - Profil | St 4.5.2016 2:52:47

tuzemak >> Do sádla,olej je do auta.

Ntuzemak - Profil | St 4.5.2016 0:56:16

Nic na tom nejni,nasypu do taléřka,do dalšiho mouku,a do 3 rozšleham vajco,kapra obalim a šup do rozpalenyho oleja.D