Kulinářský kroužek aneb vše co se dá uvařit z ryb

Veškerá jídla z ryb uvařená v na koleně přírodě i v kuchyni.
Pokud to půjde, přidejte i recept.
Autor diskuse: Buffalo1969 - Profil , 10.11.2014 všeobecné - ostatní
Dále moderují: Lauri Profil + Jika Profil + Calex Profil + Čík Profil
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

Nbrach - Profil | St 5.5.2021 7:23:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Gabroše a pečenáče
Rybí karbenátky, salámy
Nálev - lák:

Na 10 sklenic je potřeba: 1 litr octa, 3,6l vody, 21 kuliček pepře.7 kuliček nového koření, 7ks bobkového listu, 3 lžičky hořčičné semínka, 3 lžičky cukru, 10 lžiček soli.

Na 7 sklenic je potřeba: 0,7 litr octa, 2,5 l vody, 15 kuliček pepře.5 kuliček nového koření, 5ks bobkového listu, 2 lžičky hořčičné semínka, 2 lžičky cukru, 7 lžiček soli.

Na 5 sklenic je potřeba: 0,5 litr octa, 1,8 l vody, 11 kuliček pepře.4 kuliček nového koření, 4ks bobkového listu, 1 lžičky hořčičné semínka, 1,5 lžičky cukru, 5 lžiček soli.

Karbanátky - gabroše:

Ryby vyvrhneme a očistíme, kůži ponecháme, prosolíme a 24 hod necháme proležet v chladu. Pak dáme do varu vodu, ve které ryby povaříme tak dlouho, až jde maso od kostí. Masou vyloupeme a vykostíme - přehlédnuté kosti zachytí nebo rozemele mlýnek na maso.
Mlýnkem proženeme maso s občasnou lžíčkou strouhánky a cibulí (1 kg masa = 1 menší cibule). Do vzniklé hmoty přidáme podle chuti pepř (nemusíme šetřit) a cca na 2 kg 1 vajíčko. Lehce promícháme a vytvoříme gabroše (hovínka), které okutálíme ve strouhánce. Ve friťáku smažíme do červena.
Buď baštíme hned, nebo naskládáme do sklenic a zalejeme žhavým lákem, který stál 24 hodin, pak byl přecezen a znovu uveden do skorovaru. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.

Pečenáče:

Ryby vyvrhneme a očistíme, kůži ponecháme, prosolíme a necháme 24 hodin proležet v chladu. Pak ryby opláchneme, rozporcujeme na podkovy a obalíme v hladké mouce (nejlepší je hladká mouka s kořením - toto je záležitost čistě soukromá). Ve friťáku smažíme do červena.
Buď baštíme hned, nebo naskládáme do sklenic a zalejeme žhavým lákem, který stál 24 hodin, pak byl přecezen a nakonec znovu uveden do skorovaru. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.

Na gabroše jsou nejlepší: 1. tolstolobik
2. cejn
3. kapr, plotice amur

Na pečenáče jsou nejlepší: 1. lipan, candát, štika
2. pstruh, plotice
3. hrouzek

Recepty Petra Gabriela z roku 1988
468 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nairfish - Profil | Čt 27.11.2014 10:13:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Blíží se vánoce a jelikož sladké moc nemusím, tak jsem si "upekl" pár karbanátků:)

NŠUKI - Profil | Ne 2.4.2023 12:43:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Z letošního, kapří hranolky... 🤗

NBuffalo1969 - Profil | Ne 24.7.2022 13:19:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lysec 54cm. 🥳🥃

NJika - Profil | Út 26.7.2022 15:01:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kapr se slaninou, rajčaty a pažitkou.

NPYTLAKS - Profil | Čt 27.11.2014 9:44:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kapřík:-)

NSalmon - Profil | Čt 21.9.2023 9:47:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čerstvá ryba v Norsku 😊.

NČík - Profil | Čt 24.11.2022 13:15:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes jsem poobědval lína, léta už jsem ho neměl.....no prostě lahoda:-)

N1Mara - Profil | So 23.7.2022 13:14:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zavináče z makrel z Norska a uzené makrely .-))

NČík - Profil | So 29.11.2014 14:36:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak k dnešnímu obědu se podával kousek produkčního amura.Rybu jsem jenom nasolil,trošku pokmínoval a pokapal citronem.Poté následovala cesta do lednice na 4 hodiny.Pak jsem rybu osušil a lehce obalil v hladké mouce.Následovalo opečení na přepuštěném másle.Opečenou rybu jsem vyndal a na másle orestoval vařené brambory s rozmarýnem.Trochu petrželky na brambory,kousek citronu a bylo hotovo.

NČík - Profil | Pá 14.11.2014 21:35:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Po pěkným rozjezdu diskuse to nějak usíná.Tak přihodím jednu grilovačku od vody.Kapřík na porce,sůl,kmín,trochu cibule a pár plátků anglický.Šup s tím do grilovacích kleští a cca 20 minut nad žhavým z ohně.Rychlé,dobré a hlavně je to oproti krkovičkám,klobásám a špekáčkům příjemná změna.

NJika - Profil | Út 14.11.2023 14:54:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kapr na zelenině.

N1Mara - Profil | Ne 24.7.2022 13:09:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čík >> Tady jsou ty pečenáče, jak jsi mě dával ten recept na ně :-) Ještě je nechám týden v lednici :-)

NLauri - Profil | Pá 13.8.2021 9:21:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Něco k tématu.
1.pstruh filet uzený
2.losos,tuňák,máslová ryba

NJika - Profil | Ne 6.1.2019 10:16:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rajčatové brambory a biftek z kapra

Jako přílohu k rybě jsem odzkoušel rajčatové brambory podle receptu mistra kuchaře Jaromíra Trejbala - více https://dadala.hyperlinx.cz/kuchar/kuchr017.html
K rajčatovým bramborům jsem udělal biftek z kapra podle mistra kuchaře Petra Stupky.
Recept koluje na netu.
Recept na rajčatové brambory kuchaře Jaromíra Trejbala jsem našel v kuchařce První republika u stolu – autor kuchařky mistr kuchař Jaroslav Vašát.

Recept na rajčatové brambory -
500 g brambor
500 g rajčat
50 g másla
3 stroužky česneku rozdrcené nebo rozetřené
sůl
mletý pepř
1 lžíce najemno nasekané petrželky

Postup – rajčata spaříme, oloupeme, rozmačkáme.
V kastrole se širším dnem rozpustíme máslo, přidáme česnek, sůl, mletý pepř a nasekanou petrželku.
Zpěníme, přidáme rozmačkaná rajčata ( rozsekal jsem je nahrubo ponorným mixerem) a lehce promícháme.
Kastrol na sporáku zahříváme asi na 80° C, abychom odpařili téměř všechnu vodu.
Rajčat nesmí vařit a po ukončení tepelné úpravy musí mít hustotu asi jako protlak.
Doba odpařování tekutiny je poměrně dlouhá.
Z oloupaných brambor uvařených ve slané vodě připravíme hustou bramborovou kaši s máslem.
Na talíři pak v bramborové kaši uděláme důlek, který naplníme připravenými upravenými rajčaty.

Biftek z kapra podle kuchaře Petra Stupky -
120 g slanina
sůl
olej
alobal
800 g filety z kapra
drcený kmín
koření pepřové či steakové (použil jsem steakové)

Postup
Kapří filety naporcujte na stejně široké proužky (šířka proužku = výška bifteku). Porce masa osolte a okořeňte a následně stáčejte tak, že je postavíte na bok a jeden k druhému stlačíte. Kůži přitom vždy stáčejte tak, aby tvořila obloučky kolem nichž je maso kapra, čili byla uvnitř.
Když z proužků kapra vytvoříte biftek, obtočte ho plátky slaniny. Z alobalu připravte proužek (doporučeno alobal přeložit, aby pásek byl silnější a netrhal se) stejně vysoký jako biftek a tímto složeným páskem vaše dílo ovažte a následně oba konce stočte pevně k sobě.
Biftek pak pečete na rozpálené pánvi z obou stran. Lze využít i grilovací desku či kontaktní gril. Při pečení se proužky masa spečou k sobě. Alobal odstraníme až po uložení bifteku na talíř.

Kuchař Jaromír Trejbal vzpomínal, že recept na rajčatové brambory získal na výstavě v Paříži za jeho působení v hotelu Magellan 1.cenu jako nejlépe chutnající příloha.
Otestováno na sousedech i manželce, taky jim chutnalo.:-)

Nkabo - Profil | Ne 1.3.2015 13:41:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnešní oběd.
Filet z candáta se zapečenými tymiánovými bramborami.

NLauri - Profil | So 10.1.2015 13:30:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jovánek >> já ryby můžu jakkoliv

NČík - Profil | St 17.1.2024 18:11:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak po delší době také něco přidám...kapr po novohradsku.

NLauri - Profil | Út 14.11.2023 20:30:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Host do domu,ryba na stůl

NLauri - Profil | Ne 4.6.2023 21:01:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včerejší večeře. Nějak se mi rozpadli

NLauri - Profil | Čt 30.3.2023 22:01:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes jsem dělal maki a uramaki sushi. Než jsem přišel ke stolu,tak už nebylo co ochutnat😁
Sushi mistři by asi plakali,ale kdo to nezkusí,tak neví co to je za práci🫣

NČík - Profil | Ne 15.1.2023 12:45:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já dělal v pátek sivena na másle... jen sůl, pepř, kmín a trochu citronu a opečené brambory s petrželkou.

NCalex - Profil | Po 19.9.2022 13:17:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Salát ze sumce....

NJika - Profil | St 20.10.2021 18:40:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kapr zapečený s bramborami.

NFlying trout - Profil | Po 29.1.2018 15:39:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Má oblíbená klasika k večeři.

NBušák - Profil | St 14.1.2015 12:29:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

dnešní fousatej gulášek,z asi půl kila metrovky,celkově tak na 4-5 porcí

NČík - Profil | Pá 5.12.2014 18:23:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přidám jeden z mojeho archivu.Pstruha osolíme,okmínujeme,břicho vycpeme listovou petrželí a půlkou stroužku česneku(utřeného).Klasicky opečeme na pánvi.Jako přílohu jsem zvolil pečenou bramborovou kaši a zeleninový salát.

NPYTLAKS - Profil | Út 18.11.2014 20:20:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

u vody na ohňu je to stejně nejlepší:-)

NLauri - Profil | St 17.1.2024 20:33:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Také po delší době něco přidám😁 Tolst mě mile překvapil. Pár kostí má,ale maso fakt dobrý. Znal jsem jenom sušeného nebo uzeného.



Teď si dám od ryb chvíli oraz✌

NLauri - Profil | Ne 31.12.2023 20:53:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Silvestrovský gravlax. Před chvílí jsem ho dokrájel. A už je pryč👍

Nsliver - Profil | Čt 21.12.2023 19:58:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Půl na půl sádlo a přepuštěné máslo a na něm štička :-)

NBulda 64 - Profil | Čt 21.12.2023 19:50:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fousek předvánoční 😋😋😋

NLauri - Profil | Ne 26.11.2023 11:50:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Amur po hrozně dlouhé době😁

NBulda 64 - Profil | Po 16.10.2023 19:09:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dlouho jsem tu nebyl, tak lehce přispěju ;))
Šluknul gumu hluboko..., udělal radost na talíři, zpříjemnil večer... s čerstvě nakopaným brambůrkem ;-p))

NŠUKI - Profil | So 29.4.2023 19:13:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Cejn na kmínu.... kapr může jít do perdele, jedině hranolky....

NCalex - Profil | St 7.9.2022 9:17:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sumec ve vl. šťávě se lžičkou oliváče.....

Nceczubr - Profil | Pá 29.7.2022 10:40:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Frgáli se nějak rozežrali, do octa s nima.

NCalex - Profil | St 27.7.2022 20:56:52

Sumec ve vl. šťávě. Poslední sklenice...😟

NLauri - Profil | Čt 21.7.2022 22:19:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zase ty ryby😎 pstruh,candát,tuňák

NLauri - Profil | Pá 12.11.2021 19:48:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pečený merluccius merluccius, neboli štikozubec obecný,nebo třeba mořská štika nebo taktéž obyčejný hejk. Jídlo za hubičku a řekl bych že výborné👍

NČík - Profil | St 29.4.2020 19:35:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

V jednoduchosti je krása:-)))

NCalex - Profil | Po 30.3.2020 20:08:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nakonec takhle....I dub dokáže obarvit.😃

NJika - Profil | St 13.3.2019 18:51:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ryby v tomatě
V některém starém čísle Rybářství (mám jen výstřižek s číslem strany, ale bez uvedení čísla časopisu a ročníku) byl článek od kolegy rybáře Vojtěcha Královce.
Psal v něm.........V kupovaných konzervách bývají většinou menší rybky, upravené na různé způsoby. Malých plevelných rybek je v našich vodách spousta. Dají se upravit na mnoho způsobů.
Někdy je dělám v tomatě.

Suroviny:
bílá ryba
ocet
sůl
celý pepř
nové koření
bobkový list
rajský protlak
kečup
cibule

Recept :
Menší rybky oškrábeme, vykucháme, zbavíme hlav, ploutví a páteře, po délce je rozpůlíme.
Abychom změkčili kosti, naložíme tyto poloviny asi na 10 dní (záleží na množství a velikosti ryb, ostrosti nálevu a teplotě marinování) do nálevu, který připravíme z 4% octa ( to je jeden díl octa a jeden díl vody) a asi dvou polévkových lžic soli na 1 litr nálevu.
Ryby dáme do vhodné nádoby či větších sklenic, zalejeme nálevem a uložíme v chladničce.
Každý druhý den ryby překládáme, dbáme, aby byly ponořeny a kontrolujeme ostrost nálevu.
Ostrost nálevu totiž postupně klesá.
V případě nutnosti přidáme ocet.
Po této době jsou- li kosti změklé, ryby vyjmeme, umyjeme a necháme asi hodinu louhovat v čisté vodě.
Získáme polotovar k dalšímu zpracování.
Tomatovou omáčku připravíme z rajského protlaku, do kterého jsme podle chuti přidali kečup. Touto omáčkou poloviny ryb z obou stran potřeme, svineme a vložíme do sklenic. Přidáme kolečko cibule, několik zrnek nového koření a pepře, kousek bobkového listu a navrch lžičku omáčky.
Po uzavření sklenice narovnáme do zavařovacího hrnce, zalijeme vodou a při mírném varu konzervujeme asi 20 minut.
S chlebem či pečivem takto upravené ryby chutnají výtečně.

Tento předpis je jen základní, můžeme odzkoušet další omáčky, např. s použitím hořčice či různá koření.....
Tolik z receptu kolegy rybáře.

Poznámka – měl jsem filety z karasů. Tyto jsem po délce rozpůlil, aby se lépe rolovaly a vešly do skleniček. Po vyjmutí z nálevu jsem ryby propláchl a nechal louhovat přibližně 2 hodiny v čisté vodě, kterou několikrát vyměnil. Po vytažení z vody jsem ryby nechal okapat v cedníku. Na jednu malou skleničku se dal kousek bobkového listu , 2 kuličky pepře a jedna kulička nového koření. Zavařovali jsme dvakrát, stejně jako když konzervujeme uzené ryby.

Jednu skleničku jsem již ochutnal.
Maso – filety z karase byly bez kostiček, měkké, pod vidličkou se rozpadaly. Bál jsem, že by maso mohlo být kyselé po nálevu, ale nebylo.
Omáčka – jako základní pro případ, že z ryb se bude dělat ještě dochucovaná pomazánka dobrá.
Pokud by se ryby konzumovaly jen s pečivem, tak bych ji ještě dochutil. Příště zkusím omáčku dochutit, případně povařit, jako rajskou.
Na to, že to byl první pokus bez zkušeností, to bylo dobré.
Pokud máte nějaké zkušenosti, tipy, rady napište. Až budu dělat další várku, možná tipy použiji, vyzkouším.......

NStomart - Profil | Po 7.5.2018 17:23:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Po delší době zase něco přidám. Začíná doba úhořů a jeden se o víkendu povedl. Úhoř na kmíně s bramborovo-mrkvovým pyré.

NŠUKI - Profil | St 14.12.2016 14:47:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Štika klasicky:posolit,1/2 kostky másla a šup do trouby, pak bílé pečivo namáčet do výpeku:-)

NMartin02 - Profil | Út 15.3.2016 13:31:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pstroužek na zelenině. Recept: pstruha vykuchám, očistím, naříznu kůži a okořením podle chuti. Tentokrát jsem použil mořskou sůl a tymián rozdrcený v hmoždíři. Lehce potřu olivovým olejem a nechám odležet, ideálně do druhého dne. Uvařím pár brambor ve slupce do poloměkka(prostě je nedovařím). Na pánvičce rozpálím olivový olej a lehce osmahnu zeleninu, cibuli, mrkev, řapíkatý celer, papriku vše nakrájené nahrubo. Pak přídám nasekaný rajčata, podliju zeleninovým vývarem, okořením bazalkou a oregánen a chvilku podusim. Brambory oloupu, nakrájím a přidám k zelenině, nechám je krátce prohřát. Vše pěkně zatepla nasypu do pekáčku. Na zeleninu položím pstroužky a nepřikryté peču v troubě na 180 dokud není rybka hotová. cca 15 minut. Nechám pět minut odpočinout a servíruju přelité vypečenou šťávou. Těm co dočetli až sem přeju dobrou chuť!

NČík - Profil | Pá 18.9.2015 20:25:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak jsem dnes k večeři dělal kapra na přírodno s bramborovou kaší.Jelikož si rád dávám na kaši osmaženou cibulku a ta mi došla,tak jsem trochu zaimprovizoval.Místo cibule jsem hodil k téměř upečené rybě pórek na kolečka a trochu orestoval.

NBuffalo1969 - Profil | Ne 1.3.2015 15:22:13

tak jsem to nevydržel a počal dílo pro hladové krky...:-)

NBušák - Profil | Út 3.2.2015 12:37:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

oběd,pečenej hřbet fouse se zeleninou a bramborem

NLauri - Profil | Pá 30.1.2015 14:32:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bušák >> tak tady je.
Sumec uzený studeným kouřem

NBulda 64 - Profil | So 30.3.2024 11:12:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

5 neděl bez rybaření... ;((
Tak jsem si dojel užít u vody a ponechal si 3 rybky 🎣 na kuchyňské využití..
Moc dobrý salátek 😋😋😋,

Notoš - Profil | Pá 1.3.2024 8:12:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

...candát a dál bez komentáře...

NBulda 64 - Profil | Pá 5.1.2024 12:29:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rybí salát z velkého cejna 😋

NJika - Profil | Čt 21.12.2023 15:55:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rybí polévka.

NJika - Profil | Út 7.11.2023 19:04:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Soused chtěl vyudit tostolobika. Na výlovu v Jistebníku měli v neděli již posledního. Měl rovný 1m délky a 17,2 kg váhy.

NJika - Profil | Pá 20.10.2023 17:46:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Plněný kapr podle paní Rybákové. Paní Rybáková s tímto receptem před cca 40 léty vyhrála soutěž Receptáře. Kalorická bomba. :-)))) Občas si kapra podle tohoto receptu děláme. Na rozdíl od receptu cibuli předem trochu na másle osmahnu a teprve pak ji použiji do náplně. Je rychleji hotová, než když se dá do náplně syrová.

NČík - Profil | Ne 14.5.2023 18:02:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dlouho jsem neměl rybu, tak jsem dnes udělal sivena v papíru.-)

NJika - Profil | Čt 20.4.2023 19:16:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rybí pomazánka, recept z kuchařky Český kapr. Na pomazánku jsem zpracoval odřezky z ryb původně určené na polévku.

NLauri - Profil | Út 18.4.2023 19:57:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

My makrely. Měly být na grilu,ale venku pršelo. Tak snad v týdnu👍

NBulda 64 - Profil | Út 18.4.2023 16:28:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Salát z feeder ryby- 1 kapří filet a cejn ;))

NBulda 64 - Profil | Pá 31.3.2023 20:48:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

1. letošní rybí aprílový salát ;-p))

NČík - Profil | Ne 25.12.2022 13:39:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Štědrovečerní večeře není pro mně dobrá doba pro focení a plkání na MRKu, tak alespoň dnešní obědové repete.-)))
Klasika rybí polévka z kapra a smažené céčko s bramborovým salátem.
A jinak přeji všem diskutujícím pohodové prožití vánočních svátků, klidný rok 2023 a v něm mnoho úlovků, aby bylo z čeho vařit:-)

Ntonouš - Profil | Ne 10.7.2022 20:18:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Trocha švédského venkovního vaření... tatarák z mořského pstruha je top👌jinak taková klasika.. tatarák z potočáka, jikry na cibulce, pečený okoun, síh,lipan a štika v alobalu se zeleninou..jo a gravlaxe z potočáka..Ve Švédsku udělaný v ČR sežraný..

NLauri - Profil | Čt 3.3.2022 12:00:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Po dlouhé době zase něco z ryb

Ntonouš - Profil | Pá 11.2.2022 21:31:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Není to úplně z ryb,ale příbuzný to je... posledních pár pracovních dnů v Chorvatsku...pěkně jsme debužírovali...krevety, kalamáry,langusty, mušle, sea Bass, plus ta placka na fotce.

NRSA - Profil | Po 10.1.2022 13:06:11

a když se ještě protáhne studeným kouřem .........

NJika - Profil | Po 27.9.2021 13:14:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Poslední letošní várka karbanátků - mix karas - podbradek. Zavařeno, ještě nechat tak měsíc odležet a může se ochutnávat. Do jara se zásobou snad vydržím. :-)))))

NJika - Profil | Pá 1.11.2019 16:37:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pepřenky

Suroviny na nasolení -
cca 1,5 kg filetů z ryb (měl jsem filety z karasů ze hřbetu)
sůl

Nálev na naložení -
3dcl octa
¾ l vody
2 PL cukru
1 PL soli
8 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
2 ks bobkového listu
Vše smícháme, necháme přejít varem a necháme vychladnout.

Na dohotovení -
6 ks cibule
cca 200 g sterilované zeleniny (používám Hradišťanku, Kyjovjanku, apod. )
dle chuti feferonky
čerstvě mletý pepř

Finální nálev -
6 PL oleje
3 PL krystalového cukru
1,5 PL soli
½ lžičky čerstvě mletého pepře
2 dcl vody
1 dcl octa
Vše smícháme a necháme přejít varem, necháme vychladnout.

Postup -
Očištěné ryby nafiletujeme, vložíme do sklenice, každou vrstvu filetů nasolíme.
Necháme odležet cca 3 dny v chladničce.
Sůl vytáhne z masa tekutiny a maso se zpevní.
Po cca 3 dnech filety zbavíme soli důkladným propláchnutím pod studenou tekoucí vodu.

Propláchnuté filety vložíme do sklenice a zalejeme vychladlým nálevem na naložení.
Necháme v chladničce odležet cca 4 – 5 dní podle velikosti filetů.
Po cca 4 – 5 dnech působením octa kůstky ve filetech změknou nebo se rozpadnou.
Filety vyjmeme ze sklenice, propláchneme vodou, odstraníme kůži. Jde to lehce.
Pak filety nakrájíme na proužky či pásky.
Cibuli nakrájíme na proužky, přelejeme vařící vodou a ochladíme studenou vodou.
V míse smícháme nakrájené rybí filety s cibulí, sterilovanou zeleninou, dochutíme čerstvě pomletým pepřem.

Směs dáme do zavařovacích sklenic a zalijeme finálním nálevem.
V chladničce necháme odležet další dva dny.

Trochu zdlouhavé na přípravu, ale výsledek stojí za to.

NCalex - Profil | Pá 6.9.2019 19:26:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Česká sumec....🤪😀....Jeden klepanec po palici a je to....

Nsalfi - Profil | Út 2.4.2019 22:45:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na velikonoce jedeme s partou do adrspachu, tak jsem udelal 2 flasky karbosu na ochutnavku...

NČík - Profil | Út 20.2.2018 14:12:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když je hlad, tak ani kaprem nepohrdnu:-) Kapr na žampiónech a štouchačky.

NSalmon - Profil | Ne 12.2.2017 16:26:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A ještě vzpomínka na loňské léto. Grilovaný sumec :-)

NLauri - Profil | Po 5.9.2016 12:45:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Udil jsem

Nsalfi - Profil | St 7.10.2015 22:22:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kapri chipsy jako zobani k televizi dnes vecer. Jeden kapr nakrajeny na male kousky nebo hranolky, vlozit do mikrotenoveho sacku, pridat sul, papriku a hladkou mouku a protrepat. Pote do panve plne oleje a smazit do krupava

NBušák - Profil | Út 22.9.2015 23:14:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sumčí filátka nakořeníme dle chuti,osolíme,pak obalíme anglickou slaninou,dáme do pekáče,podlijeme troškou vody,přidáme nakrájenou cibuli a česnek,necháme 15 min v toubě zapéct,pak podlijeme trochou šlehačky a dalšich asi 15 min dopečemě,já si dal dneska tyto 2 kousky

Nkabo - Profil | Út 3.3.2015 22:49:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes sváteční večeře...
Bez komentáře :-)

NMihajl - Profil | Po 23.2.2015 12:21:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, BigD mě požádal z jiné diskuze o vložení příspěvku s receptem na rybí (kapří) karbanátky. Postup je prakticky totožný jako u klasických karbanátků z prasete, ale tedy:

Příprava masa: nejprve ty části rybího filetu, kde jsou mezisvalové kůstky, prořezu nožem (nechávám kůži) a pak s tím teprve do mlýnku. Masa jsem měl tak 70 dkg, na ty jsem dal 2 cibule, asi 6-8 průměrných stroužků česneku (záleží na chuťových receptorech každého strávníka), 1 vejce, tak hrnek strouhanky, trošku drceného kmínu, dost (skoro půl sáčku) majoránky, přiměřeně soli a pepře. Pak klasický trojobal s troškou piva do vajec. Příloha brambory či br.kaše s okurkou + pivo...Je to fakt jednoduché a chutné...tak dobrou chuť.

M.

Nsalfi - Profil | Po 10.11.2014 7:59:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Buffalo1969 >> ale abych mu neskodil, tak pridam recept na peceneho pangase:

Pangase omyjeme, osusime a na rozpalenym oleji opeceme dozlatova. Podlejeme krabicovym vinem a k tomu si uvarime brambory. Vse dame na talir a pote to cele vysypeme do hajzlu a splachneme. Nejlepe dvakrat. Pangas se tak vrati, odkud prisel

NBulda 64 - Profil | Pá 10.5.2024 8:20:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

... a strejda siven, poslední mohykán.., než všechny ostatní odnesla přívalová voda neznámo kam.. 😉

NJika - Profil | Pá 10.5.2024 6:35:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Karbanátky ze stříbrňáků. Došly, bylo nutno doplnit zásobu.

Nhadr kapr fakr boy - Profil | Po 6.5.2024 16:23:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vlezli jen jen 2 pstroužci, proto pořídim větší pekáč 😁

NLauri - Profil | So 30.3.2024 20:33:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes tuňákové špízy,dva poslední nám sežral pes🫣

NLauri - Profil | Pá 1.3.2024 19:26:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Grundle v mouce,posolené a kápnuté citronem

NLauri - Profil | St 17.1.2024 12:03:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ze sivena

NLauri - Profil | Út 16.1.2024 19:33:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pstruzi v rozmarýnové marinádě. Klasická rychlovka. Slíbil jsem sice něco jiného,ale nestihl jsem se včas vrátit z běžek😎

NLauri - Profil | Pá 29.12.2023 16:16:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Měl jsem na ní hroznou chuť.

NJika - Profil | Čt 21.12.2023 15:54:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rožmberský rybí salát. Zdroj receptu kuchařka Český kapr.

NLauri - Profil | St 13.12.2023 18:38:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Takhle to děláme na Vánoce my.


NLauri - Profil | Pá 10.11.2023 19:27:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nakládané filety z kapra a makrely

Nceczubr - Profil | Pá 20.10.2023 12:27:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jatýrko a pár kousků štiky, dobrota.

NJika - Profil | So 12.8.2023 17:42:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rybí karbanátky, doplněny zásoby, již nebyla ani jedny sklenice.

NBulda 64 - Profil | St 5.7.2023 17:43:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pro mě nová ryba na talíři...
Sumík na másle, šťouchaný brambor a salát ;"-p))

NJika - Profil | St 3.5.2023 17:30:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kapr na zelenině.
Recept z Velké kuchařské knihy vaření a pečení. Autoři - Zdenka Horecká a Vladimír Horecký.

NCalex - Profil | Út 18.4.2023 19:41:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vypadá to hrozně ale je to dobrý.....Zapečenej sumec, brambor, rajče, paprika, cibule, dvě vejce, máslo, sůl a pepř...

Ndirekt - Profil | So 8.4.2023 12:54:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A Focaccia s rybím masem je na světě. Co na ní říkáš?

NJika - Profil | Út 4.4.2023 14:36:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kapr se sardelovým máslem, vařenými brambory a houbovou čalamádou.

NCalex - Profil | Ne 14.2.2021 16:14:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Uzený sumec v oleji ze sklenice.....

NČík - Profil | Po 5.10.2020 18:55:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

I já měl dnes rybu, duhoně na grilu(v troubě), bramborový fondant a zeleninový salátek.

NLauri - Profil | Út 8.9.2020 6:08:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Uzený filet ze pstruha

NLauri - Profil | Ne 1.12.2019 19:31:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pár rybích pokrmů

NCalex - Profil | Čt 28.11.2019 15:02:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dlouho už tu nebyla makrela....

Červené karty: u x a