- Otázky a diskuse
- Seznam
- Diskuse
Kulinářský kroužek aneb vše co se dá uvařit z ryb
Dále moderují: Lauri Profil + Jika Profil + Calex Profil + Čík Profil
- Zobrazit zápisy s fotkou.
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
- Zobrazit jen s poděkováním.
- Zobrazit všechny zápisy.
297x v oblíbených a 14x v ignorovaných.
- Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.
Nbrach - Profil | St 5.5.2021 7:23:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Rybí karbenátky, salámy
Nálev - lák:
Na 10 sklenic je potřeba: 1 litr octa, 3,6l vody, 21 kuliček pepře.7 kuliček nového koření, 7ks bobkového listu, 3 lžičky hořčičné semínka, 3 lžičky cukru, 10 lžiček soli.
Na 7 sklenic je potřeba: 0,7 litr octa, 2,5 l vody, 15 kuliček pepře.5 kuliček nového koření, 5ks bobkového listu, 2 lžičky hořčičné semínka, 2 lžičky cukru, 7 lžiček soli.
Na 5 sklenic je potřeba: 0,5 litr octa, 1,8 l vody, 11 kuliček pepře.4 kuliček nového koření, 4ks bobkového listu, 1 lžičky hořčičné semínka, 1,5 lžičky cukru, 5 lžiček soli.
Karbanátky - gabroše:
Ryby vyvrhneme a očistíme, kůži ponecháme, prosolíme a 24 hod necháme proležet v chladu. Pak dáme do varu vodu, ve které ryby povaříme tak dlouho, až jde maso od kostí. Masou vyloupeme a vykostíme - přehlédnuté kosti zachytí nebo rozemele mlýnek na maso.
Mlýnkem proženeme maso s občasnou lžíčkou strouhánky a cibulí (1 kg masa = 1 menší cibule). Do vzniklé hmoty přidáme podle chuti pepř (nemusíme šetřit) a cca na 2 kg 1 vajíčko. Lehce promícháme a vytvoříme gabroše (hovínka), které okutálíme ve strouhánce. Ve friťáku smažíme do červena.
Buď baštíme hned, nebo naskládáme do sklenic a zalejeme žhavým lákem, který stál 24 hodin, pak byl přecezen a znovu uveden do skorovaru. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.
Pečenáče:
Ryby vyvrhneme a očistíme, kůži ponecháme, prosolíme a necháme 24 hodin proležet v chladu. Pak ryby opláchneme, rozporcujeme na podkovy a obalíme v hladké mouce (nejlepší je hladká mouka s kořením - toto je záležitost čistě soukromá). Ve friťáku smažíme do červena.
Buď baštíme hned, nebo naskládáme do sklenic a zalejeme žhavým lákem, který stál 24 hodin, pak byl přecezen a nakonec znovu uveden do skorovaru. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.
Na gabroše jsou nejlepší: 1. tolstolobik
2. cejn
3. kapr, plotice amur
Na pečenáče jsou nejlepší: 1. lipan, candát, štika
2. pstruh, plotice
3. hrouzek
Recepty Petra Gabriela z roku 1988
NČík - Profil | So 29.11.2014 14:36:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NČík - Profil | Pá 14.11.2014 21:35:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
N1Mara - Profil | Ne 24.7.2022 13:09:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NJika - Profil | Ne 6.1.2019 10:16:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Jako přílohu k rybě jsem odzkoušel rajčatové brambory podle receptu mistra kuchaře Jaromíra Trejbala - více https://dadala.hyperlinx.cz/kuchar/kuchr017.html
K rajčatovým bramborům jsem udělal biftek z kapra podle mistra kuchaře Petra Stupky.
Recept koluje na netu.
Recept na rajčatové brambory kuchaře Jaromíra Trejbala jsem našel v kuchařce První republika u stolu – autor kuchařky mistr kuchař Jaroslav Vašát.
Recept na rajčatové brambory -
500 g brambor
500 g rajčat
50 g másla
3 stroužky česneku rozdrcené nebo rozetřené
sůl
mletý pepř
1 lžíce najemno nasekané petrželky
Postup – rajčata spaříme, oloupeme, rozmačkáme.
V kastrole se širším dnem rozpustíme máslo, přidáme česnek, sůl, mletý pepř a nasekanou petrželku.
Zpěníme, přidáme rozmačkaná rajčata ( rozsekal jsem je nahrubo ponorným mixerem) a lehce promícháme.
Kastrol na sporáku zahříváme asi na 80° C, abychom odpařili téměř všechnu vodu.
Rajčat nesmí vařit a po ukončení tepelné úpravy musí mít hustotu asi jako protlak.
Doba odpařování tekutiny je poměrně dlouhá.
Z oloupaných brambor uvařených ve slané vodě připravíme hustou bramborovou kaši s máslem.
Na talíři pak v bramborové kaši uděláme důlek, který naplníme připravenými upravenými rajčaty.
Biftek z kapra podle kuchaře Petra Stupky -
120 g slanina
sůl
olej
alobal
800 g filety z kapra
drcený kmín
koření pepřové či steakové (použil jsem steakové)
Postup
Kapří filety naporcujte na stejně široké proužky (šířka proužku = výška bifteku). Porce masa osolte a okořeňte a následně stáčejte tak, že je postavíte na bok a jeden k druhému stlačíte. Kůži přitom vždy stáčejte tak, aby tvořila obloučky kolem nichž je maso kapra, čili byla uvnitř.
Když z proužků kapra vytvoříte biftek, obtočte ho plátky slaniny. Z alobalu připravte proužek (doporučeno alobal přeložit, aby pásek byl silnější a netrhal se) stejně vysoký jako biftek a tímto složeným páskem vaše dílo ovažte a následně oba konce stočte pevně k sobě.
Biftek pak pečete na rozpálené pánvi z obou stran. Lze využít i grilovací desku či kontaktní gril. Při pečení se proužky masa spečou k sobě. Alobal odstraníme až po uložení bifteku na talíř.
Kuchař Jaromír Trejbal vzpomínal, že recept na rajčatové brambory získal na výstavě v Paříži za jeho působení v hotelu Magellan 1.cenu jako nejlépe chutnající příloha.
Otestováno na sousedech i manželce, taky jim chutnalo.:-)
NLauri - Profil | Čt 30.3.2023 22:01:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Sushi mistři by asi plakali,ale kdo to nezkusí,tak neví co to je za práci🫣
NČík - Profil | Ne 15.1.2023 12:45:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NFlying trout - Profil | Po 29.1.2018 15:39:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NČík - Profil | Pá 5.12.2014 18:23:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NLauri - Profil | St 17.1.2024 20:33:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Teď si dám od ryb chvíli oraz✌
NLauri - Profil | Ne 31.12.2023 20:53:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NBulda 64 - Profil | Po 16.10.2023 19:09:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Šluknul gumu hluboko..., udělal radost na talíři, zpříjemnil večer... s čerstvě nakopaným brambůrkem ;-p))
NLauri - Profil | Pá 12.11.2021 19:48:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NJika - Profil | St 13.3.2019 18:51:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
V některém starém čísle Rybářství (mám jen výstřižek s číslem strany, ale bez uvedení čísla časopisu a ročníku) byl článek od kolegy rybáře Vojtěcha Královce.
Psal v něm.........V kupovaných konzervách bývají většinou menší rybky, upravené na různé způsoby. Malých plevelných rybek je v našich vodách spousta. Dají se upravit na mnoho způsobů.
Někdy je dělám v tomatě.
Suroviny:
bílá ryba
ocet
sůl
celý pepř
nové koření
bobkový list
rajský protlak
kečup
cibule
Recept :
Menší rybky oškrábeme, vykucháme, zbavíme hlav, ploutví a páteře, po délce je rozpůlíme.
Abychom změkčili kosti, naložíme tyto poloviny asi na 10 dní (záleží na množství a velikosti ryb, ostrosti nálevu a teplotě marinování) do nálevu, který připravíme z 4% octa ( to je jeden díl octa a jeden díl vody) a asi dvou polévkových lžic soli na 1 litr nálevu.
Ryby dáme do vhodné nádoby či větších sklenic, zalejeme nálevem a uložíme v chladničce.
Každý druhý den ryby překládáme, dbáme, aby byly ponořeny a kontrolujeme ostrost nálevu.
Ostrost nálevu totiž postupně klesá.
V případě nutnosti přidáme ocet.
Po této době jsou- li kosti změklé, ryby vyjmeme, umyjeme a necháme asi hodinu louhovat v čisté vodě.
Získáme polotovar k dalšímu zpracování.
Tomatovou omáčku připravíme z rajského protlaku, do kterého jsme podle chuti přidali kečup. Touto omáčkou poloviny ryb z obou stran potřeme, svineme a vložíme do sklenic. Přidáme kolečko cibule, několik zrnek nového koření a pepře, kousek bobkového listu a navrch lžičku omáčky.
Po uzavření sklenice narovnáme do zavařovacího hrnce, zalijeme vodou a při mírném varu konzervujeme asi 20 minut.
S chlebem či pečivem takto upravené ryby chutnají výtečně.
Tento předpis je jen základní, můžeme odzkoušet další omáčky, např. s použitím hořčice či různá koření.....
Tolik z receptu kolegy rybáře.
Poznámka – měl jsem filety z karasů. Tyto jsem po délce rozpůlil, aby se lépe rolovaly a vešly do skleniček. Po vyjmutí z nálevu jsem ryby propláchl a nechal louhovat přibližně 2 hodiny v čisté vodě, kterou několikrát vyměnil. Po vytažení z vody jsem ryby nechal okapat v cedníku. Na jednu malou skleničku se dal kousek bobkového listu , 2 kuličky pepře a jedna kulička nového koření. Zavařovali jsme dvakrát, stejně jako když konzervujeme uzené ryby.
Jednu skleničku jsem již ochutnal.
Maso – filety z karase byly bez kostiček, měkké, pod vidličkou se rozpadaly. Bál jsem, že by maso mohlo být kyselé po nálevu, ale nebylo.
Omáčka – jako základní pro případ, že z ryb se bude dělat ještě dochucovaná pomazánka dobrá.
Pokud by se ryby konzumovaly jen s pečivem, tak bych ji ještě dochutil. Příště zkusím omáčku dochutit, případně povařit, jako rajskou.
Na to, že to byl první pokus bez zkušeností, to bylo dobré.
Pokud máte nějaké zkušenosti, tipy, rady napište. Až budu dělat další várku, možná tipy použiji, vyzkouším.......
NStomart - Profil | Po 7.5.2018 17:23:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NMartin02 - Profil | Út 15.3.2016 13:31:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NČík - Profil | Pá 18.9.2015 20:25:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NBuffalo1969 - Profil | Ne 1.3.2015 15:22:13
NBulda 64 - Profil | So 30.3.2024 11:12:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Tak jsem si dojel užít u vody a ponechal si 3 rybky 🎣 na kuchyňské využití..
Moc dobrý salátek 😋😋😋,
NJika - Profil | Út 7.11.2023 19:04:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NJika - Profil | Pá 20.10.2023 17:46:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NJika - Profil | Čt 20.4.2023 19:16:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NČík - Profil | Ne 25.12.2022 13:39:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Klasika rybí polévka z kapra a smažené céčko s bramborovým salátem.
A jinak přeji všem diskutujícím pohodové prožití vánočních svátků, klidný rok 2023 a v něm mnoho úlovků, aby bylo z čeho vařit:-)
Ntonouš - Profil | Ne 10.7.2022 20:18:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Ntonouš - Profil | Pá 11.2.2022 21:31:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NJika - Profil | Po 27.9.2021 13:14:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NJika - Profil | Pá 1.11.2019 16:37:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Suroviny na nasolení -
cca 1,5 kg filetů z ryb (měl jsem filety z karasů ze hřbetu)
sůl
Nálev na naložení -
3dcl octa
¾ l vody
2 PL cukru
1 PL soli
8 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
2 ks bobkového listu
Vše smícháme, necháme přejít varem a necháme vychladnout.
Na dohotovení -
6 ks cibule
cca 200 g sterilované zeleniny (používám Hradišťanku, Kyjovjanku, apod. )
dle chuti feferonky
čerstvě mletý pepř
Finální nálev -
6 PL oleje
3 PL krystalového cukru
1,5 PL soli
½ lžičky čerstvě mletého pepře
2 dcl vody
1 dcl octa
Vše smícháme a necháme přejít varem, necháme vychladnout.
Postup -
Očištěné ryby nafiletujeme, vložíme do sklenice, každou vrstvu filetů nasolíme.
Necháme odležet cca 3 dny v chladničce.
Sůl vytáhne z masa tekutiny a maso se zpevní.
Po cca 3 dnech filety zbavíme soli důkladným propláchnutím pod studenou tekoucí vodu.
Propláchnuté filety vložíme do sklenice a zalejeme vychladlým nálevem na naložení.
Necháme v chladničce odležet cca 4 – 5 dní podle velikosti filetů.
Po cca 4 – 5 dnech působením octa kůstky ve filetech změknou nebo se rozpadnou.
Filety vyjmeme ze sklenice, propláchneme vodou, odstraníme kůži. Jde to lehce.
Pak filety nakrájíme na proužky či pásky.
Cibuli nakrájíme na proužky, přelejeme vařící vodou a ochladíme studenou vodou.
V míse smícháme nakrájené rybí filety s cibulí, sterilovanou zeleninou, dochutíme čerstvě pomletým pepřem.
Směs dáme do zavařovacích sklenic a zalijeme finálním nálevem.
V chladničce necháme odležet další dva dny.
Trochu zdlouhavé na přípravu, ale výsledek stojí za to.
Nsalfi - Profil | St 7.10.2015 22:22:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NBušák - Profil | Út 22.9.2015 23:14:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NMihajl - Profil | Po 23.2.2015 12:21:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Příprava masa: nejprve ty části rybího filetu, kde jsou mezisvalové kůstky, prořezu nožem (nechávám kůži) a pak s tím teprve do mlýnku. Masa jsem měl tak 70 dkg, na ty jsem dal 2 cibule, asi 6-8 průměrných stroužků česneku (záleží na chuťových receptorech každého strávníka), 1 vejce, tak hrnek strouhanky, trošku drceného kmínu, dost (skoro půl sáčku) majoránky, přiměřeně soli a pepře. Pak klasický trojobal s troškou piva do vajec. Příloha brambory či br.kaše s okurkou + pivo...Je to fakt jednoduché a chutné...tak dobrou chuť.
M.
Nsalfi - Profil | Po 10.11.2014 7:59:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Pangase omyjeme, osusime a na rozpalenym oleji opeceme dozlatova. Podlejeme krabicovym vinem a k tomu si uvarime brambory. Vse dame na talir a pote to cele vysypeme do hajzlu a splachneme. Nejlepe dvakrat. Pangas se tak vrati, odkud prisel
Nhadr kapr fakr boy - Profil | Po 6.5.2024 16:23:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NLauri - Profil | Út 16.1.2024 19:33:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NJika - Profil | St 3.5.2023 17:30:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Recept z Velké kuchařské knihy vaření a pečení. Autoři - Zdenka Horecká a Vladimír Horecký.
NCalex - Profil | Út 18.4.2023 19:41:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Červené karty: u x a
Čtenáři této diskuse také sledují
NUdírny a uzení48947
NFóry57606
NRybářsko-houbařské jádro .-)41097
NGastrorožek aneb o jídle a všem okolo35152
NBušákovy plky a frky a různé věci od našich vod310559
NGastronomická katastrofa aneb, jak vařím já.118678
NZahrada pro lenochy aneb zahradnicko-budovatelské jádro18230
NČína - objednali ste uz nieco?15171
NGrilování ryb a jiného masa na roštu1164
NKutilské jádro MRKu4313
Kde to žije - všechna témata
0:40NBleskovky: Stanovisko ČRS k hlubinné přívlači 1
0:07NNaviják DAM Quick Finessa 7
NeNPokuty za krmení přemnožených nutrií ze Zlíně (Bleskovka) 59
NeNTěžší přívlač výbava (prut, naviják, šňůra) 14
NeNStarfishing SPeX-TeX 150 2 Man 2
NeNPříprava partiklu - jednoduše z jednoho hrnce. (Video) 6
NeNStaré Česke rybářské vybavení 79
NeNPivo- craft beer 502
NeNČeští rybáři čelí poklesu úlovků - vliv predátorů a rostoucích nákladů (Bleskovka) 165
NeNMůžu chytat menší sumce na 30cm karase? 6
NeNVýprava za kapří legendou (Video) 2
NeNServis navijaku Fox? 45
NeNŠírava Big 6 Challange alebo "Šíravská šestka" 10
NeNRevír 431 034 pr. 01 Ohře 13A 1
NeNNash Titan Bivvy 387
Co je nového - všeobecné
0:40NBleskovka: Stanovisko ČRS k hlubinné přívlači
PáNBleskovka: Má smysl zachraňovat i krase stříbřité?
PáNBleskovka: Zrušení revíru Markovka 1, nádrž Střítež
. . . NVideo: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . NČlánek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . NČlánek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . NMiničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . NRecenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . NMiničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
7.6.Přívlačové závody dvojic 3...
8.6.Dětské rybářské závody -...
8.6.Šilheřovice Sranda Mač Evolution...
8.6.Rybářské závody - dospělých
8.6.Závody dospělých o 100kg prase -...
8.6.Rybářské závody v Přehýšově
8.6.Rybářské závody 2024 -...
8.6.Lovosický úhoř
14.6.Jimramovský kapr dvojic...
15.6.O dešanské sele
Doporučujeme e-shop
Saccon Carp
Rybářský e-shop se zaměřením na moderní kaprařinu. Máme dlouholeté zkušenosti, na trhu úspěšně působíme přes 10 let....