Lauri >>
Ano přes kůži, ale jen u porce z ocasu kapra a taky u cejnů a plotic. Ostatní porce z kapra prořezávám ze strany masa. Ocasní porce drží pohromadě i přes to prořezání přes kůži. A z plotic a z menších cejnů se pořádný filet neudělá, tak proto přes kůži.
Kdysi jsem dal fota s receptem na cejna zapečeného v Dutch-Oven na - https://www.toprecepty.cz/recept/35359-cejni-s-brambory-zapeceni-v-dutch-oven/ Je tam nafocené prořezání přes kůži u těch malých ryb.
NFilla - Profil | So 6.1.2024 15:45:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Lauri >> Zdar gourmeti. Gravoš dělám tak, že filet obalím ve směsi, zamotám freškou a tu propíchanou dám na cukrářskou mřížku v plechu. Krásně se to vychčije a zůstává přitom v suchu.
Lauri >>
Většinou děláme polévku podle tohoto receptu.
Suroviny:
odřezky ryb, rybí hlavy, jikry
cibule
slanina
rajčata
papriky
sůl
mletá sladká paprika
rybí koření
nové koření
pepř celý
bobkový list
koření na dochucení dle své chuti
Postup:
Odřezky ryb, rybí hlavy, jikry povaříme v osolené vodě společně s bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření.
Vývar přecedíme a dáme zatím stranou, maso obereme a pomeleme nebo rozmixujeme.
V dalším hrnci osmahneme na slanině nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mletou sladkou papriku, promícháme, přidáme na nudličky nakrájenou papriku a nakrájená rajčata, přilejeme trochu rybího vývaru a necháme chvíli vařit.
Obrané a pomleté rybí maso přidáme do hrnce se zeleninou a dolijeme rybím vývarem.
Dochutíme solí, rybím kořením, podle chuti můžeme dochutit i feferenkou.
Necháme táhnout asi ¾ hodiny.
Je to vydatná hustá polévka, příloha dle chuti, nejlépe čerstvý chléb.
Někdy místo čerstvé papriky a rajčat dávám lečo. Máme ho dost. Manželka hodně výpěstků ze zahrádky konzervuje.
Kamarád, když viděl její zásoby, samé sklenice s plodinami ze zahrádky, tak jen s údivem pronesl......už vím, kde má sklad Makro.:-)))))
Před 6,5lety jsem na to koukal v Rusku. Nevěděl jsem,jak se to jí. Ale je to fakt žrádlo👍 kdybych měl pivnici,tak to bude první jídlo na menu. Žízeň po tom jako trám😁
NCHaP - Profil | Út 21.11.2023 20:08:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Kluci, tak pokus se chýlí ke konci. A já hlupák, zkusil novotu a tak nevím jaké to bude. Průser hned hned na začátku. Solný lak 50g na 500ml vody. ( Normálně zásypu a pak omyji po 24hod. ). Pak 6-% lak. A teď třetí lák se zeleninou( normálně dělám lak bez zeleniny), pak dva dny v lednici a pak finální produkt. Taky se může stát, že postup bude následující: za pomalého míchání vylejte do hajzlu. 😀
Dám malý postřeh a zároveň varování! Dnes se mi poprvé v životě podařilo spolknout rybí kost. Proběhl pokus o zajedení pečivem, rval jsem do sebe křupavé pecivo téměř nerozkousané, ale bohužel pečiva nejde tolik sníst. Pokus s baterkou a peánem také nevyšel a málem jsem se pozvracel. Tak jsem skočil do auta a hurá za lékařskou pomocí do okresní nemocnice. Zde mě z pohotovosti po delším čekání poslali na chirurgii, že kost nemají čim vyndat. Po ještě delším čekání na chirurgii, které jsem ohleduplně přečkával, chapal jsem svůj banální stav přivozený mojí blbostí. Ale když se mi kůstka nějakým způsobem přepíchla z levé strany na pravou, začalo mě to strašně kopat a musel jsem se zvuky blití a dávení utíkat na wc. Tam jsem nebyl dlouho, aby si nemysleli, že již lékařskou pomoc nepotřebuji a neodešel jsem pryč. Sedl si zpět na místo a s občasnými kopanci a vyhrknutím slz do očí dál čekal. Lidem v čekárně jsem se moc nepozdával. Po poměrně dlouhé době vyšla sestra, můj anděl spásný... když obešla všechny, oslovil jí se svým problémem a že to nejde vydržet, že mě to strašně kope. A setra odpověděla, že mi nemohou nijak pomoci, že ORL nefunguje, ať jedu do krajské nemocnice, že mi kost nemají na chirgii čim vyndat. Ptal jsem se na okolní nemocnice a bylo mi sděleno že okresní nemocnice nemají ORL pohotovost. Vyšel jsem ven před nemocnici a tak mě to kopalo, že jsem zastavoval a jakoby na "sucho" všude blil a plival takový slinty, né jídlo. Potkal mě tam nějakej chlap v plášti, ptal se co mi je, tak jsem mu to v meziblití řekl s tím, že jsem zvědavej, jak dojedu do nemocnice o 60km dál... no ujel jsem směrem ke krajské nemocnici asi 10km, kopání, tma a déšť mě domutilo se zastavit, zklidnit a potom se otočit k domovu, cestu bych nedal. Domu to celkem šlo, slinty jsem flusal za jízdy o okýnka. Dojel domu a při dalšim zàchvatu kopání, dávení při kterym jsem si myslel že už chcípnu a manželka začala řešit hlídání dětí před cestou do krajské nemocnice, jsem kost vyplivl. Měla úctyhodných 25mm a byla moc pěkná! Dávejte na sebe pozor při konzumování ryb, takový zážitky nikomu nepřeju.
Plněný kapr podle paní Rybákové. Paní Rybáková s tímto receptem před cca 40 léty vyhrála soutěž Receptáře. Kalorická bomba. :-)))) Občas si kapra podle tohoto receptu děláme. Na rozdíl od receptu cibuli předem trochu na másle osmahnu a teprve pak ji použiji do náplně. Je rychleji hotová, než když se dá do náplně syrová.
Dlouho jsem tu nebyl, tak lehce přispěju ;))
Šluknul gumu hluboko..., udělal radost na talíři, zpříjemnil večer... s čerstvě nakopaným brambůrkem ;-p))