Diskuse k článku: Krmení a komponenty pro domácí směs

Autor diskuse: Miki - Profil , 22.4.2010
125 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nbart.bm - Profil | Út 28.7.2020 21:34:39

Johny_bream >> po 10ti letech asi těžko bude vědět co tu plácal navíc profil smazal

Ntvistr - Profil | Po 20.7.2020 22:52:49

Johny_bream >> odpověď jako vždy bude na bodu mrazu.... takže nula. Prostě někteří sebestřední jedinci mají neustále potřebu se v něčem rýpat....

NJohny_bream - Profil | Po 20.7.2020 21:05:03

Fishky >> Ahoj, vím, že je to už letitý článek, ale zajímalo by mě, jestli bys mohl jmenovat pár (nebo aspon jednu) komponent, které patří do profi směsí, když v článku zmiňované komponenty jsou obyčejné věci- měl jsem za to,že tyto věci právě patří k základním komponentám závodních směsí, nevím co jiného nebo jaký typ potraviny by tam měl ještě být třeba?

NBrebis - Profil | Pá 20.8.2010 1:39:39

Sven >> Sven, yemanm >> Díky chlapi za diskuzi. Jdu vařit :).

NFishky - Profil | St 16.6.2010 17:24:37

Po dlouhé době jsem si přečetl na MRKu článek, no... oceňuju snahu, ale upřímně pod pojmem "domácí", mám komponenty, které seženu doma - tedy nemusím kvůli nim na eshopy či do rybářství, abych pořídil Kopra melasu či CocoBelge, a současně pod krmením za babku mám řadově spíše krmení vskutku z nejobyčejnějších surovin (a ceny kolem řekněme 10-15kč/kg), svým postupem, znalostmi a prací však dovedených k fatální účinnosti. V článku jsou spíš jen obyč věci, se kterými bych si upřímně netroufnul sednout vedle profi směsí a zachytat. Upřímně příprava krmení na závody mě vesměs zabere hodiny a hodiny, kdy těsně před dnem "D" (nejčastěji v noci) nakutím vše potřebné na 99% a u vody už jen doladím. Článek hodnotím kladně, protože je jedním z mála "informačních" (a tu skupinu, pro kterou zde jsou nové věci či nastartuje ke kreativní činnosti, si dozajista najde)´.

NSven - Profil | St 16.6.2010 15:43:07

yemanm >> není zač. Vodu (studenou) si připravím v poměru 1:1
Ve skutečnosti to je pak o něco méně, protože už přivedením do varu se něco odpaří. Druhý, největší odpar je při ředění rozpáleného tuhého karamelu a třetí při chladnutí. Takže finálně tam vody zbyde minimum. Hotový karamel by měl mít hustší konzistenci asi jako omáčka. Nenapadlo mě nic příhodnějšího.
Receptů je v kuchařkách a na netu spousta, třeba najdeš nějaký lepší. Já používám takový jako popisuje odkaz dole 14:50:53. Ten mi vyhovuje. Můžeš ho okořeněnit třeba perníkovým kořením nebo mletým anýzem apod. Je tu velký prostor na improvizaci.
Ve vodě se rozpouští v pohodě.
Protože si na běžné chytání s feedrem a krmítkem nepřipravuji velké množství návnady, vlastně žádnou vodu nepoužívám. Den předem zaleju trochu TTX nebo kukuplacku karamelem a nechám nasáknout. Potom přidám vnadicí směs až do požadované sušší konzistence.
Pokud je připravená směs před použitím příliš suchá, přivlhčím ji vodou z revíru.
Takže nahrubo si připravuji krmení už doma. Pokud bych se na ryby nevydal, nasypu to do mikroteňáku a dám do mrazáku. Vlastnosti se tím nezmění.
Zatím končím, vyrážím na ně :-)
Ještě jsem zapoměl, že to skladuju v 1/2l PETkách v chladničce ale není to podmínkou. Může to být jákékoli chladnější místo, hlavně tmavé. Vydrží to neuvěřitelně dlouho, protože cukr je konzervant a karamel je upražený a uvařený, max. nasycený cukerný roztok.

Nyemanm - Profil | St 16.6.2010 15:12:07

Sven >> Děkuji ti mnohokát za krásný postup a podělení se o vlastní zkušenost, která je vždy oproti teorii mnohem cennější. Já už protentokrát nakonec Kopra melasu sehnal, ale příště už si jí rozhodně nekoupím (dal jsem za ni nehorázné peníze) a udělám si domácí z karamelu a kokosu.
Poprosím tě ještě o jednu věc, když budeš ochotný. Když uděláš ten karamel, Dáváš 1:1 cukr vodu, nebo dáváš méně? V tomto bodě se totiž recepty výrazně liší. A jak pak jde polotekutý karamel rozpustit u rybníka ve studené vodě a v čem to uchováváš?
Díky

NSven - Profil | St 16.6.2010 13:10:22

yemanm >> našel jsem na netu pěkné rozfázování tavení cukru při karamelizaci. Tak nějak to vypadá v praxi http://knedlik.pise.cz/2009-jak-na-karamel-z-cukru-​aktualizovano.html

NSven - Profil | St 16.6.2010 13:04:13

yemanm >> tak OK a v pohodě. :-)
Samozřejmě, že jsem to několikrát vyzkoušel, jinak bych o tom nepsal.
Za stálého míchání, nasucho opražím 0,2 kg balení kokosu, tak aby získal světle hnědou barvu. Zároveň získá i krásnou vůni. Musí se u toho stát, protože kokos pouští olej a má tendenci se připalovat. Takže míchat a míchat aby se to nepřipálilo. Jakmile to je hotové, okamžitě přesypat do jiné nádoby a nechat vychladnout. Pokud si na to troufneš a máš velikou pánev, můžeš dělat i větší množství najednou. Já raději dělám víckrát menší dávku, lépe se to míchá. Když kokos vychladne, přidám do něj asi 1dcl tekutého karamelu a nechám nasáknout. Výsledek nebude suchá směs ale lepivé drobení. Vůbec to nevadí, protože se to ve vnadící směsí rozmíchá a ztratí.
Tato jedna dávka bude součástí cca 3 kg krmení. Tedy cca 10% hmotnostní podíl.
Někomu se to může zdát málo ale podle mě to směs do teplé vody zatraktivní dostatečně.
A do studené vody bych to nepoužíval. Tam melasa (karamel) žádné zázraky nedělá.
Nebo vynecháš melasu (karamel) a přidáš jen pražený kokos. Tím můžeš nahradit tzv. CocoBelge. V podstatě to je to samé, jen bez značky a nepoměrně levnější.
Udělat karamel není vůbec složité ale chce to trochu trpělivosti a soustředění. Nemíchal bych najednou větší množství než 1/2 kg. (výsledek bude cca 0,6l)
Po první várce pochopíš proč :-)
Místo kulaté vařečky je třeba použít placatou (s rovnou hranou) aby se lépe míchalo ode dna.
Než se začne cukr tavit chvíli trvá, cca 10 -15 min. a je třeba vydržať. Jak se začne tavit, začíná fofr. Musíš stále míchat, hlavně ode dna. Jak se rozpustí a získá zlatohnědou barvu, okamžitě odstavit, nejlépe do umyvadla se studenou vodou aby se proces zastavil. Když to připáliš, karamel zhořkne a rovnou to vyhoď.
Nejlépe je vařit v nerezovém hrnci, který se snadno myje. Smaltovaný hrnec zhnědne a rozhodně tě paní bytná nepochváli.
Do použitého hrnce stačí nalít horkou vodu a nechat odmočit. Pak jde snadno umýt do původního stavu.
V druhé fázi, kdy se vychladlý ztvrdlý karamel zkapalňuje, je třeba dolévat vždy vařící vodu. I tak to chvilku syčí a prská. Kdybys na rozpálený ještě tvrdý karamel nalil studenou vodu, může ti to vyletět ven. Takže bacha na oči !
Takže ze všeho nejdůležitější je, udělat si na to chvilku, stát u hrnce a míchat a míchat ! :-)

Nyemanm - Profil | St 16.6.2010 12:11:47

Sven >> Ne, neobtěžoval si mě, Pokud máš pocit, že můj příspěvek tak vyzněl, tak si ti omlouvám. Popravdě, jsem rád za každé rady, které se dočtu!

Jinak prosím, nezlob se na mě, mé příspěvky neměli být útokem proti tvé osobě a bych bych nesmírně rád, kdyby si mi řekl, jestli máš zkušenosti s výrobou Copra melasy.
A k tomu receptu na ten domácí karamel bych se tě chtěl zeptat, jestli je to složité, či nikoliv, mám trochu obavy z toho, abych to nepřipálil a také, jestli je možné dělat větší množství najednou, nebo je třeba udělat vícekrát množství menší.

NSven - Profil | St 16.6.2010 0:06:03

yemanm >> promiň, že jsem Tě obtěžoval svou radou. Byla poslední kterou jsem hodil někomu neznámému do placu.

Nyemanm - Profil | Út 15.6.2010 18:15:22

Sven >> Svene, děkuji ti za reakci, ale my dva bysme toho měli nechat :) Asi se vůbec nechápeme :) Já vím, že je to kokos s melasou. (Vím, co je kokos a vím co je melasa). Chápu že když nemohu sehnat tohle, je nasnadě, udělat nebo koupit melasu/karamel a kokos a nějak to umíchat. Ale nejsem přesvědčen, že by se mi podařilo dosáhnout stejné kvality. A hlavně nevím,zda by se mi podařilo směs usušit.
Můj dotaz směřoval tím směrem, jestli je třeba možné kopra melasu (kokos s melasou) nahradit nějakou zcela jinou složkou a ne jednotlivými ingrediencemi, které smíchám.

P.S. máš zkušenosti s domácí výrobou "Copra melasy"? Pokud máš ověřené, že to funguje, tak to i zkusím :)

NSven - Profil | Út 15.6.2010 15:19:52

MrKos >> je to právě naopak. Vyhánět budeš z kuchyně Ty aby rodina neumlsávala :-)))

NMrKos - Profil | Út 15.6.2010 15:16:54

Sven >> to vypadá docela nenáročně a možná s tím nebudu vyhnán z kuchyně, zkusím

díky

s vařením všelisjakých semínek s medem nebo melasou už jisté zkušenosti mám a máš recht, je to dobrodružství :-)

NSven - Profil | Út 15.6.2010 14:50:53

MrKos >> vyzkoušej takový recept. http://www.velkaepocha.sk/Recepty-Vanocni-karamel.h​tml
Dělám to podobně a kvalita 1A. Pokud pospícháš, můžeš začít přidávat vařící vodu i bez předchozího ztvrdnutí v první fázi ale potom bude karamel řidčí a kvalita trochu klesne.
Ale jedno je bez debat. Sice investuješ trochu své práce ale získáš levně kvalitu. Často je taková příprava a vaření větší dobrodružství než samotný lov. :-)))

NMrKos - Profil | Út 15.6.2010 14:26:08

Sven >> jsem to zkoušel akorát jednou a asi jsem to vařil moc dlouho nebo co to protože z kila rozhodně litr nebyl :-)

NSven - Profil | Út 15.6.2010 14:01:05

MrKos >> tak to Ti mohu prozradit, že z 1kg cukru, uvaříš cca 1,2 - 1,3 l dost kvalitního karamelu. Cena cukru muže být i za hubičku, např v síti Tesco od 16.- 22.6.
za 9,90 Kč :-)

NMrKos - Profil | Út 15.6.2010 13:52:03

Sven >> otázkou pouze zůstává kolik kg cukru padne na litr slušného karamelu ( né sladké tmavé vody ) ... když to srovnám s melasou která se dá za určitých podmínek splašit kolem dvacky za litr bych se spíše držel té melasy a nemusím se s ničím patlat

NSven - Profil | Út 15.6.2010 13:49:29

Martin M. >> samotné označení kopra, zahrnuje podle slovníku zřejmě dužninu kokosového ořechu jako takovou http://cs.wikipedia.org/wiki/Kopra
Tedy asi ve všech způsobech zpracováni. Určitě máš pravdu, že na podobné účely (krmné) se používá odpad, který zůstane po vylisování oleje nebo nějaká nekvalitní sorta.
I s tou melasou s tebou souhlasím. Pamatuji dobu, kdy u všech kravínů apod. stály bazény a cisterny tohoto odpadu z cukrovarů aby se melasa jen tak zbůhdarma nelila do kanálů. A JeZeDáci byli naštvaní, že se s ní museli patlat :-)
Proto jsem přesvědčený, že podobný výrobek domácí provenience z kvalitnějšího mletého kokosu a kvalitního cukru, určených pro lidskou spotřebu bude také nesrovnatelně kvalitnější.
Souhlasím i s názorem, že jsou lepší lákadla na ryby :-)))

NMartin M. - Profil | Út 15.6.2010 13:33:03

Sven >> domnivam se, ze kopra je jen odpad po vylisovani kokosove duziny. Podobne jako arasidova moucka prodavana v ryb, prodejnach nejsou mlete arasidy, ale jen odpad po vyrobe oleje z arasidu. A kopra melasa bude jeste vetsi odpad, nez samotna kopra s melasou ;-) Osobne se domnivam, ze i ta melasa bude jen "z nouze ctnost" z dob, kdy byl cukr (nebo i ten zminovany karamel) prilis drahy (melasa i dnes stoji radove koruny litr, drive jeste mene). Za 100kc/litr, za ktere se dnes melasa prodava v rybarskych prodejnach, urcite existuji zajimavejsi lakadla. Jen vedet ktera ... nevedomost nas nuti kupovat drahe veci.

NSven - Profil | Út 15.6.2010 13:25:24

yemanm >> myslel jsem že to pochopíš :-) Nejde o googlení ale schopnost chápat psaný text a vytěžit nabízené informace ve svůj prospěch. Kdybys tomu odkazu věnoval minimální pozornost, zjistil bys, že za tajemným názvem "kopra" se skrývá zcela obyčejný mletý kokos, který je k dostání v každém obchodě za pár kaček. Pro zvýšení jeho atraktivity (vůně a barvy) ho stačí trochu opražit.
Melasa je melasa. Pokud ji nemáš, můžeš ji nahradit karamelem, což je v podstatě to samé. Návod na jeho výrobu najdeš v každé kuchařce. K jeho výrobě potřebuješ něco cukru krystalu, opět k dostání v každém obchodě a voda teče z každého kohoutku. Toť vše.
Finální produkt Copru Melasu vyrobíš smícháním kopry a melasy (karamelu).
Nevýhodou tohoto domácího výrobku je příliš nízka cena a absence věhlasného loga.
Proto notně a zaslouženě sklidíš pohrdání místní odborné veřejnosti. :-)


Nyemanm - Profil | Út 15.6.2010 9:30:54

Sven >> Dík, googlit umím taky :)
Myslel jsem, jestli náhodou Miki nezkoušel něčím nahradit. Já sice vím, co to je, kdo to vyrábí, ale nemohu to nikde sehnat.. třeba se poštěstí.. Ale abych si to koupil z netu, to je nesmysl.. leda s něčím, ale teď jsem si nakoupil, tak nemám potřebu. Njn, tak to zkusím ještě někde sehnat.

NRichosek - Profil | Po 14.6.2010 16:04:01

Miki, no právě já taky koupil za dvacku v drogérce je toho 20 ml, s tím barevným pečivem bych taky zkusil něco jako yemanm, nebo ještě obarvit obyč potravinářskou barvou rohlíky a pak je semlít na strouhanku :-)
Jinak je to směs, kterou určitě vyzkouším

Nyemanm - Profil | Po 14.6.2010 15:54:01

Tak já se taky přidám do diskuse, už jsem jí dočetl, tak na to mám právo. Především bych rád poděkoval Mikimu, za jeho velmi dobrý článek! Pak bych rád pohaněl všechny, kteří mají tendence se tady hádat do krve jestli to funguje lépe než tohle nebo tamto. Snad si to sami můžete vyzkoušet, ne? Komu se to nelíbí, tak ať to nezkouší! Mě osobně se to třeba strašně moc líbí a určitě to vyzkouším. Jen uvažuji o tom, že tam ještě přidám domácí buchtu (přibarvenou) místo toho barveného pečiva.
P.S. Miki, prosím tě nemáš nějaký nápad/návrh čím by se dala nahradit Kopra Melasa? V ČB se mi jí nepovedlo sehnat, ještě to zkusím v JH, ale pochybuji.. Kdyby tě napadla náhražka, byl bych moc rád.

NMiki - Profil | Čt 10.6.2010 18:46:41

MrKos >> Jasně, možností je víc. Já uvedl jen něco z "X" věcí co zkouším a znám.

NMiki - Profil | Čt 10.6.2010 18:46:02

Richosek >> Záleží o jaké tresti se bavíš. Já beru tu v lahvičce. Stojí cca 20-25,- a navoníš s ní cca 2,5 kg suchého krmení.

NMrKos - Profil | Po 7.6.2010 17:25:43

Miki >> zkoušel jsi podobnou směs s tím že melasu tam naliješ dodatečně v tekutém stavu a tedy za podstatně nižší cenu? myslím že se dá s krmením hravě dostat na 25kč/kg přičemž je stále konkurenceschopné " šrotům " od Bolanda, Trapera či Lorpia v ceně 40kč/kg

navíc v létě bych směle vynechal pomleté a tedy poměrně drahé konopí přičemž ho nahradil vařeným konopím a tím cenu zase dostal dolů... vařením cena padá minimálně o polovinu až dvě třetiny na kile ... ve studenější vodě asi lépe šlape pomleté

s tím cukrem to zkusím, v takové koncentraci jakou uvádíš je to zajímavý postřeh

jinak článek super a obdivuju lidi kteří pustí informace z kuchyně a navíc informace léty prověřené

NRichosek - Profil | Po 31.5.2010 11:46:49

Ve směsi 2 mně podivuje jen ta jahodová tresť, V drogerce jsem koukal na jeden typ a tam je psáno 1 lžička na kilo jídla (pokrm pro lidi), tak mi přijde několik lahviček na rybí krmení trochu moc, ne? :-o

NTWIN 69 - Profil | St 5.5.2010 19:27:12

Looki >> Základ směsi nakupuju od CDB a k tomu míchám doplňky.

NTWIN 69 - Profil | St 5.5.2010 19:25:22

Sven >> šak sa budeme učit celý život.to je pak sranda když mícháme různé výmysly a pak přijde k vodě klikař a na první nahození vytáhne životní rybu.jenže to je to krásné na rybaření,že nikdy nevíš co se podaří ulovit.a hlavně na co!!!

NMiki - Profil | St 5.5.2010 18:48:19

tomashr >> Máš pravdu a já souhlasím, ale už jsem vysvětlouval svůj záměr. Nelze veřejně nic a nikoho jmenovat--to by zde i kdekoliv jinde rozpoutalo otevřený boj a vše by se zhouplo někam, kam to nikdo nechce. Tak že i já říkám O.K a vím o čem mluvíš, ale momentálně už se to stejně nezmění, protože co je psáno, to je dáno.

NMiki - Profil | St 5.5.2010 18:45:46

Sven >> Tak to jsem rád, že to alespoň někdo veřejně ocení a děkuji!!!

Njirka0 - Profil | St 5.5.2010 17:00:48

Looki >> koriandr se dá koupit v každém marketu

NLooki - Profil | St 5.5.2010 16:41:49

ja nechapu proc nekteri odsuzujete (samozrejme skrytě) domaci krmeni?! koukali jste nekdy u vody na jine rybare,co tam do vody vse nahazou??takova alchymie jakou vidam u vody si asi tezko dokazete predstavit.Napr. muj otec: pomele jatru a smicha to s nejakym sajrajtem (a těch much diky jatre v lete okolo!!!) a pak nahazi do vody tri kila te šlichty....... a vysledek je,ze je bez zaberu!!!.Jindy zase voli bramborove slupky a atd...Proste hruza.Co je naprotitomu takova profi-domaci smes?!!
Mel bych dotaz: kde sehnat koriandr?? pripadne kolik ho do futra davat?
Jinak muzu doporucit pridat do krmeni Melasu.Osobne ji davam 40ml na 330ml vody.A jako nosnik vuně pouzivam TTX kukurici,ktera do sebe natahne vsechnu tekutinu.
V jakem eshopu nakupujete smesi (ty levnejsi)??

Ntomashr - Profil | St 5.5.2010 7:20:07

Miki >> Ano, takhle to beru :-)
K těm komerčním krmením bych řekl, že zatímco kvalita té vyšší řady je dobrá vlastně u všech a liší se spíš osobní preference nebo chování na dané vodě, tak u těch "středních" řad už jisté rozdíly jsou a u "ekonomických" řad je to hodně výrazné.
Měl jsem například nějakou směs na bílou ryby v 5kg kýblu, která byla skutečně děsná, tam ani v nejmenším nepochybuji, že by ji překonala i ta tvá levnější směs. Naproti tomu třeba nová směs na feeder od Mivardi v té nejlevnější verzi mě docela příjemně překvapila - konzistence i vůně působí velmi dobře, ryby na to také reagovaly dobře - při ceně 39 za kilo bych tady už hodně váhal nad úvahou o domácím míchání...
Prostě beru tvůj článek jako velmi dobrý v tom, že udává konkrétní recepty, který jednoznačně dávají smysl a nepochybuji, že budou fungovat (což není u podobných článků samozřejmost), za to chválím, ale rozpaků nad těmi ekonomickými věcmi okolo se zbavit nemohu :-)

NSven - Profil | Út 4.5.2010 22:22:03

TWIN 69 >> já se k tomu také přiznávám. Čím chytám delší dobu, tím víc docházím k poznání, že vlastně nevím nic a že všechno je jinak :-)))

NTWIN 69 - Profil | Út 4.5.2010 21:23:21

Sven >> Já se k tomu přiznávám.I když je mi 40,tak nevím vše a rád se přiučím.určitě jsem si z tohoto článku něco vzal i pro sebe.A na ty rádoby rejpaly se nemá cenu ohlížet,jsou hrdinové jen za PC a v reálu toho moc neumí.vlastně umí-jen kritizovat!!!

NSven - Profil | Út 4.5.2010 21:09:29

Miki >> ahoj. Nenech se znechutit. Jsem přesvědčený, že si z tvého článku vzalo hodně lidí inspiraci. Ale jen hrstka se k tomu veřejně přiznala. Já osobně jsem názoru, že každou směs i tu nejlepší jaká kdy byla vytvořena, namíchal konkrétní člověk. A je přirozený vývoj, že i jeho směs bude někdy překonána. A zase ji vytvoří jen člověk. A vytvoří ji v domácích podmínkách. A když bude makat, rozjede to ve velkém a bude z ní právě taková komerčka na kterou tu někteří nedají dopustit. Jinak díky za Tvou radu na TTX, je vynikající.
Právě včera jsem vyzkoušel samodomo Coco Belge. Maká :-)))

NMiki - Profil | Út 4.5.2010 19:31:49

tomashr >> Musíš si uvědomit jednu důležitou věc. Tohle co jsem napsal--myslím tím tenhle článek--čte poměrně hodně lidí--zatím asi 8 500. Každý, kdo zde na MRKu něco napíše se vystavuje tomu, že do něj někdo bude prát ze všech zbraní a bude kritizovat--tím samozřejmě nemyslím přímo tebe, ale je to prostě tak. Na druhou stranu jsou i tací, kteří se inspirují.
Co tím chci říci. Pouze to, že když bych tady otevřeně napsal, že tohle "moje" krmení obstojí například i proti tvé zmiňované řadě "competition" a nebo zde jmenoval konkrétně některé druhy, co bych mohl od některých tady asi tak čekat??? Já si to sám za sebe dokážu obhájit, o tom nepochybuj a pokud pochybuješ, můžem spolu zachytat--což není podstatou téhle debaty. Prostě nelze vřejně jmenovat, že tahle moje míchanina obstojí klidně i proti " xxxxxx" nebo dokonce že obstála i proti "yyyyy"----tohle prostě nelze. Proto je článek směřovaný možná trošku rozporuplně--jak jsi to napsal. Věř ale, že to byl můj cílený úmysl v podobě jakýchsi zadních vrátek.

Ještě naposled. Vyjadřovat se ke komerčně vyráběným směsím, kdy kilo stojí 40,- se nehodlám. Komu není jasné, že v byť komerčním krmení za "čtyřicet korun" nebude zdaleka to, co tam mám já, s tím nemá cenu - bez urážky- diskutovat.
Podívej se nahoru, co napsal "Hadrák"-------- to prostě nemá cenu.

NHadrák - Profil | Po 3.5.2010 14:57:55

1kg Ječnej + 1kg Kukuřičnej šrot + 1kg strouhanky + cokoliv voňavý (perníkový koření, práškový posilovač) a vyjde to na stejno a je to levnější než to mikiho (samozdřejmě se dá přidat partikl nebo živá složka)...

Nfred41 - Profil | Po 3.5.2010 14:26:53

Dobrý článek, určitě něco vyzkouším. Díky za inspiraci

Nkubah - Profil | Po 3.5.2010 8:45:51

Doma krmení taky nedělám.
Jak píše tomashr - vezmu komerční, naředím strouhankou...

Ntomashr - Profil | Po 3.5.2010 7:40:12

Sven >> Pozor, v tom o "uspokojení z vlastní práce" s tebou souhlasím, tento argument beru, taky dělám řadu věcí, které v podstatě tolik smyslu nemají, ale prostě mě baví. Už méně bych do toho ale tahal tvořivost a "zlaté české ruce" - tady se dá těžko mluvit o něčem objevném, paradoxně jde spíš o "zpětné inženýrství" v podobném stylu, jaký je typický právě pro Číňany :-(

Hlavní problém je ale přímo v článku - on přímo začíná větou "může dobře konkurovat některým laciným komerčně vyráběným směsím, a to za méně než poloviční cenu" , pak se točí pořád kolem ceny, takže tu cenovou kalkulaci do toho tahá už autor. A navíc to citované tvrzení je tak jednoznačně mylné, až skoro zavání záměrnou lží - právě ty "laciné komerčně vyráběné směsi" ani náhodou nestojí dvojnásobek, naopak jsou někdy i levnější. Dvojnásobek už stojí až "competition" řady, ale u nich i sám autor připouští, že si jim asi plně nevyrovná - trochu rozpor ne?
Tohle mi právě na řadě "kutilských článků" trochu vadí - neřeknu ani slovo proti tomu, když někdo něco vyrábí doma pro uspokojení, jenže až příliš často se v článcích objeví "senzační" cenové kalkulace, které ale vesměs při realistickém pohledu neobstojí :-(

NSven - Profil | Ne 2.5.2010 22:31:32

tomashr >> jsem přesvědčen, že pravý opak je pravdou. Žádnými penězi nezaplatíš pocit, že něco vytvořené tvýma rukama a tvou hlavou funguje.
Finance opravdu nemusí být za všech okolností tím rozhodujícím měřítkem.
Zvlášt v dnešní době, kdy jsou plné obchody všeho možného a našinec jen tupě konzumuje.
Jistě sis všiml, že se u nás již téměř nic nevyrábí a i ty nejobyčejnější předměty denní potřeby se dováží z Číny a ostatních asijských zemí a imitace kdysi kvalitních potravin, ze zbytku světa.
Kam zmizela naše invence ? Kam se poděly "zlaté, české - moravské - slezské ručičky" ? Kam se ztratilo heslo, že řemeslo má zlaté dno ?
Místo abychom byli hrdi na svůj um, pošklebujeme se těm, kteří tvoří hodnoty a národní bohatství a obdivně vzhlížíme k lemplům, lehkoživkům a podvodníkům.
Nemusíš se mnou souhlasit ale já tvrdím: zaplať Pánbu za jakoukoli činnost, která vytváří cokoli.

Ntomashr - Profil | Ne 2.5.2010 17:06:25

Já bych řekl, že tento článek trochu paradoxně především krásně dokazuje nesmyslnost domácího míchání :-( Člověk si s poměrně značným úsilím namíchá krmení za 34 či 45 korun za kilo. Hezké, ale jen do momentu, než se stavím v Mivardi a koupím ekonomickou (ale poměrně velmi slušně fungující) řadu krmení v přepočtu za 39 korun za kilo, střední řadu pak za 54 korun za kilo. V praxi se navíc ta střední řada dá bez obav "nastavit" strouhankou, pak je výsledná cena někde pod 45ti korunami. Případní odpůrci Mivardi mohou zůstat v klidu, ceny u konkurence jsou podobné (místy i nižší, třeba jsem teď potkal Gut-Mix v přepočtu za 32 korun). Tak proč ztrácet čas domácí tvorbou? Podle mě by domácí míchání bylo přínosem v případě, že by výsledná směs reálně konkurovala "contest sériím" továrního krmení, kde je cena obvykle tak od 80 korun za kilo nahoru, jenže to asi nehrozí, tyhle série už mají hodně vyladěná aromata atd., ale pro běžné chytání to moc cenu nemá. Asi by se dala srazit cena, kdyby se to dělalo "ve velkém", ale komu normálnímu se do toho bude chtít?

Nvave - Profil | So 1.5.2010 20:52:41

Nenech se Miki otrávit, článek je slušné shrnutí toho, co mnozí znají, ale pro ty začínající a neznalé je přínosem. Také kupuji směsi, ale více mě baví ty vlastní, vím co tam mám, čím ji dolaďuji a jak na ni ryby reagují, v neposlední řadě je to i otázka peněz. Na venkově se dá mnohé sehnat za hubičku, a tak se rybařina zlevní.

NLooki - Profil | Pá 30.4.2010 23:04:03

Mam odskousene obe varianty futer: komercni i domaci.At se vam to libi nebo ne,tak vezte,ze pokud ryba žere,tak je ji buřt jestli do sebe tlači komercku ci domaci futro (rozumne namichane)!!!! Osobne jako komercku pouzivam ruzne receptury Traper (recepty jsou na netu) a mam docela slusne vysledky.Kolik krat jsem jeden z mala,kdo na reviru cokoliv ulovi (a asi jediny kdo to zas vse pusti zpatky do vody).Nehodlam utracet 200kc za kilo futra,kdyz mi traper udela podobnou sluzbu za cca 60kc (a to ho jeste naredim 1:1 s obycejnym kuku šrotem.
Taky vam bude predrazeny srot k ho*nu,kdyz zvolite spatne montaze,hacky atd...
S blbe sestavenou udici tam muzete nasypat futra za tisic korun a chytnete houbelec a kolega vedle pouzije obyc. domaci futirko,ale s vyladenou montazi a nachyta ryb az běda! Hlavne bych tam ale nevalil zadne psi a kocici žradla,protoze obsahuji nejake svinstva (antibiotika atd...) a cert vi,jak budou nato ryby reagovat z dlouhodobeho hlediska.
U nas jsem koupil 10kg pytel futra za 175Kc!!!!! je to asi pekny shit,ale jako ředidlo to myslim plne postaci taky.Voni pekne,slozeni taky neskodne,tak uvidime jak se pochlapi!! Ja bych z tech futer nedelal zadnou kovbojku.Dulezite je se trefit do nalady rybam.Kolik krat udela samotna kukurice ve vode takove točo,ze srot ani nehazim.

NMiki - Profil | Pá 30.4.2010 18:55:15

Martin M. >> Jasně, já jsem taky jiný šrot, než pšeničný neznal a ani nesehnal-------bavím se o době kdysi dávné!

Acrewmog: Kombinacím se meze nekladou a je jasné, že použít se dá v podstatě cokoliv.

NMartin M. - Profil | Čt 29.4.2010 20:25:46

Miki >> kdysi jsme krmili jen srotem, a tam byl nejlepsi jecny (jen s vodou). Ale do smesi souhlasim s kukuricnym.

NAcrewmog - Profil | Čt 29.4.2010 20:14:10

Miki >> kukuřičný dávám taky a kromě toho ještě pšenici ono je pak to krmení aspoň trochu tmavší.

NMiki - Profil | Čt 29.4.2010 17:59:01

Acrewmog >> Máš pravdu, že by použití obilných šrotů snížilo cenu, ale já používám kukuřičný právě proto, že je ze všech šrotů podle mě ten nejlepší a má vynikající vlastnosti. Samozřejmě, že jsem zkoušel kombinovat i jiné šroty, ale kukuřičný hraje prim--alespoň dle mého.

NAcrewmog - Profil | St 28.4.2010 19:04:04

Miki - >> tak jsem vyzkoušel přidat do svýho krmení uváděnou Kopr melasu. Krásně provoněla a taky trochu ztmavila barvu. Navíc jsem ulovil mnohem víc větších cejnů než normálně. Za ty peníze super věc. Jak jsem se tak díval na složení tvého krmení nemáš tam vůbec žádný obilný šroty jako pšenici nebo ječmen. Měl bys toho pak víc za míň peněz.

NHasky - Profil | St 28.4.2010 15:27:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj pánové a dámy rybáři.Moc jsem se těšil na tento článek od Mikiho ( vím o něm asi měsíc, že vyjde) a hlavně jsem se těšil na rekce rybářů:-) A moc mne to nezklamalo. Jsou tu různé názory a srovnání komerčních a Mikiho směsi a jednotlivé hodnocení kladů a záporu jednotlivých krmných směsí. Co rybář-to názor. A o tom je myslím i to rybaření-né soutěžení.
Ale záměrem článku myslím nebylo,vychválení své domácí směsi a pohanění komerčních.Bylo to podělení se o své ( to je důležité ) o své zkušenosti a předání mnoha hodin zkoušení a pokusů, někomu, komu se to může hodit a kdo to třeba i chce odzkoušet.Né každý má na míchání domácích krmení čas,chuť či náladu,ale pro někoho to je i zábava a třeba i finanční úspora.Za sebe dávám jednoznačně jedničku-za snahu, za čas ,který tomu Miki věnoval a bohužel i za trpělivost při čtení některých-zbytečně urážejících příspěvků.Obdivuji a chválím, každého,kdo se podělí o zkušenost ( třeba i špatnou ) o tom myslím tyhle stránky jsou.O sdílení toho všeho okolo našich vod a ryb.Přeji všem krásné chvíle u vody a Miki tobě díky.

NROLL007 - Profil | St 28.4.2010 6:07:13

Juraj >> ten levnější chachahca

NJuraj - Profil | Út 27.4.2010 19:43:38

rejsi >> No konečně se na něčem shodneme. Když ryby skutečně nejdou, tak ti nepomůže ani sv. Petr, o krmení ani nemluvě. Když ale budeme vedle sebe chytat v místě, kde ryb není zrovna přehršel a jsou při chuti, může se stát, že zatím co já budu ryby tahat, budeš ty bez záběru, nebo jich budeš mít jen minimum. Budou totiž všechny u mě. To je ta konkurenceschopnost o které se tady s tebou přu. Je to stejné jako kdyby jsme měli restaurace přes ulici a oba používali stejné koření. Jen já bych upravoval prvotřídními technologiemi vybrané kusy masa a ty si totéž dělal s tuhou kližkou na přepáleném oleji. S obou stran ulice to bude vonět relativně stejně, ale který z restauratérů bude mít narváno?

Nrejsi - Profil | Út 27.4.2010 17:37:31

Juraj >> závodit s tebou určitě nebudu nemám důvod cokoliv dokazovat .jak sem řekl když půjdu k vodě se svojí směsí určitě si zachytám a jestli vedle kolega chytne o pár rybek víc budíž mu to přáno nemám žádné normy kolik ryb mám chytit ,proto ti tvrdim že můžu konkurovat jakékoli směsi .kilo šrotu mi stačí cena dvanáct korun .jo musim se opravit určitě ne vždy si zachytam jsou dny kdy to prostě nebere což určitě znáš a pak ti nepomůže ani sv.petr natož fajnové super komerční krmení

Nbombardák - Profil | Po 26.4.2010 21:31:17

Juraj >> Řeknu Ti, že jsi trefil hřebík na hlavičku - s tím mícháním krmení doma, jako malým dobrodružstvím..Ono to opravdu někdy funguje, ale stejně dobře víš, že je to většinou prachsprostá loterie,Někdy nestačí ani název renomované firmy na ambaláži barevného sáčku.Stejně tak určitě neřešíš cenu nakupovaného krmení. Většinou nakupuju to co mám vyzkoušené a případně co mě přijde zajímavé. Někdy je to groteska - z pohádky ,, Sůl nad Zlato " ...přiměřeně ...přiměřeně.... , někdy je taky vhodné, neopomenout do souboje zakalkulovat možná nejdůležitější faktor - štěstí..

NMartin M. - Profil | Po 26.4.2010 21:10:26

Ricci >> s tim souhlasim, taktez nejsem zadny velky zastance myslenky vsespasneho krmeni. Jen jsem reagoval na tu cenu krmeni pro studenty. Ja si totiz dobre pamatuji doby na vejsce, kdy jsem sice mel mraky casu, ale zato temer zadne penize. A kdyz jsem penize mel, tak jsem radeji koupil benzin a osidil krmeni, abych se dostal na lepsi reviry.

NJuraj - Profil | Po 26.4.2010 20:38:58

bombardák >> Já netvrdím, že se nedá doma udělat kvalitní směs, která bude chytat a za určitých podmínek se může stát, že bude účinější než hotovka. To co Miky popisuje v článku vůbec není špatné. Jenom mi přišlo k smíchu bagatelizování, které předvedl rejsi a tak jsem ho chytil za slovo. Čekám co z něj vypadne a oba dobře víme, že pravdu nemá. Jeho slova o kuku šrotu a strouhance s kořením atd. o mnoho levnějším, a s konkurence schopností kvalitním hotovkám je značně přestřelené. Pokud chce konkurovat, stoupají náklady na výrobu do podobných částek, jako jsou zmíněné hotovky. Mikiho směs č. 2 vypadá slibně. 45Kč/kg je příznivá cena. Za 48Kč/kg mají u nás na krámě Gutkiewitze řady perfomance, kterého bych si troufal proti Mikiho krmení postavit. Rozumím tomu, že to někoho baví a výroba krmení je takové malé dobrodružství.
Pokud jsem u vody sám a ryby jsou jakž takž při chuti, lze ryby stáhnout a chytat prakticky čímkoliv a tady ona zmiňovaná strouhanka se šrotem a kořením skutečně často slaví úspěch. Ale doopravdy nemůže směle za pár korun konkurovat nejlepším komerčním směsím, jak tvrdí rejsi.
Jinak nerozumím tvé poznámce o srkačce, která nemá s tématem nic společného. Je to jen montáž, která za určitých podmínek slaví úspěch, rozhodně ale není všelék. Taktéž zmínka o místě prokrmovaném kroupami není na místě. Tady se jedná o slouhodobé vnadění, které nemá s kvalitou směsí nic společného.

Nbombardák - Profil | Po 26.4.2010 20:11:58

Juraj >> Nevím, nevím Jurko, jestli jsi v tomto případě, zvolil zrovna tu správnou taktiku. O rétorice ani nemluvím. Nechci to nějak hrotit, případně se široce rozepisovat. ...Ale - za svůj život jsem zažil několik naprosto ,, bžundových " závodů, hlavně tedy v plavané. Závodů - kdy se chytlo strašně málo, nebo nechytlo vůbec nic - naprosto nic. Krmení v globále za desítky tísíc korun ( v mnoha případech v té době z dovozu a za tvrdé valuty).. Mohl jsi rybám do vody na..at, případně dát na modlení, ale bylo v tom okamžiku úplně zbytečné. Viděl jsem šampióny plavačkáře, přechytané pantáty v místech prokrmovaných vařenou kroupou a o dnešní vymoženosti - ,, srkačce" ani nechci mluvit. Zažil jsem krásnou dobu, kdy nebylo opravdu nic jiného, než tzv. samodomo - dnes bych to skromně nazval - ,, Mikiho směs ".. Vysoce byl ceněný západní obal, z té trošky dovezených závodních krmiv, do kterých jsem cpal strouhánku, případně jiný ,, blívajz", abych naprdnul okolí. Víš, většina dnešních rybářů nechodí k vodě závodit, navic nemusí ostatním dokazovat svoji úžasnost - jdou k si vodě odpočinout, někdy tak trochu pokecat a pokud jim ještě funguje vlastní ,, Mikiho směs " určitě jsou spokojeni.

NJuraj - Profil | Po 26.4.2010 19:15:34

rejsi >> S tou tvojí taktikou shoříš jak papír. To co říkáš funguje do doby, než si vedle tebe sedne někdo s kvalitní hotovkou, kterej s ní umí zacházet. Toto jsou tvá slova: "Má pravdu ten chlapec : kukuřičný šrot , strouhanka,atd..... koření české kuchyně trocha skušeností a může te směle konkurovat i lepším značkám krmení a za daleko menší cenu .petrův zdar."
Takže ještě jednou. Směle konkurovat s tvým receptem nemůžeš. Se sázkou o 3 tácy ti to rád názorně předvedu. Konkurování je totiž o úspěšnosti a tá se dá nelépe měřit čas/g, popř cm.
Jestli si za tím stojíš, tak jako chlap přijmi sázku. Domluvíme si tady veřejně rozhodčího z Mrku a výsledek tu zveřejníme. V opačném případě přiznej, že jsi přestřelil a je to v pořádku.

Nrejsi - Profil | Po 26.4.2010 19:04:22

Juraj >> o co se chceš sázet o trojku ? kdyby šlo o poker tak klidně.za svim si stojím určitě dál nemám důvod měnit ověřenou taktiku .závodit o to kdo chytí víc ryb snažit se vytahat co nejvíc cejnů a plotic to mě nebaví nejsem závodník

NRicci - Profil | Po 26.4.2010 18:36:06

Martin M. >> Ostrého bych tomu až tak neříkal a vo pětikilu není už vůbec řeč Pětikilo vrazím do nějaké knížky, ale do futra? Živé bylo moc, turkyně taky moc. Každý na to má různý pohled a hlavně každý chytáme jinak. O tom krmení, to tvrdím od doby, co jsem k tomu takto začal přistupovat.. Konečně se pomalu a jistě dostavují i výsledky. Na závody míchám skoro pořád to stejné a věnuji se víc sestavě udice, měření hloubky atd. Dřív to bylo Milo, poslední dva roky MVDE a to Rekord Zilver a Grotte Worn. Na normální chytačky dávám krmení od Ríši Konopáska, případně jakýsi polský cosi s obrázkem kapra za 100 ká 3kg. Dřív Bajlando, protože stálo stejně. Na kapři třeba tady do Hrušek nedávám futro vůbec. Jen červy, později v teplejší vodě spíš turkyň.

Obdobný to bylo kdysi s bojlízem. Musel jsem mít Richwort, později Jetfiš, protože kdo to neměl, nechytal. Pak jsem poznal pár kluků, kteří znali mapu, vyndal jsem si hlavu z prdele a pochopil, že dobrej bojlíz se dá udělat za mnohem míň grécarů se stejnou efektivitou. Stejně tak jsem se od nich naučil, že ani v té době zázračný robin red a esence brusinka mi v tom místě kde chytám stejně velkého kapři nenaláká.

Je mi smutno, když vidím kluky, kteří mají namíchanou tu nejvíc nejlepší recepturu futra třeba od Sensasu a pak nahazují úplně jinam, než mají to nejlíp nejlepší futro. A kde je chyba? Samo, že ve futru, protože bylo špatný. Věř mi, slyšel jsem tu výmluvu mockrát.

Krmení má zcela jistě svou úlohu při chytání. Ale jsou mnohem důležitější věci než jen samotné krmení. Dobrej rybář chytí rybu s obyčejným krmením. Špatný rybář ji nechytí ani ve vaně.

NSven - Profil | Ne 25.4.2010 22:54:04

Nitram. >> 10%