Diskuse k článku: Kukuřice 12x jinak

Diskuse k článku Kukuřice 12x jinak

Autor diskuse: Martin Maťák - Profil , 17.12.2005
70 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nliborcarp - Profil | So 16.12.2006 22:43:35

Bachy-ty se budeš patlat s tlakáčovkou a já už budu z ryb doma, vykoupanej popíjet kafíčko-))

NBachy - Profil | So 16.12.2006 22:42:04

liborcarp - Jaký polosuchý vnitřek? :o)))))))) Mluvím o vařené né o nedovařené. :o)) Měj se, přeju ať Ti ta Tvá šlape.

Nliborcarp - Profil | So 16.12.2006 22:41:01

Bachy-že jsem tak smělej jak si myslel udělá dobře-to jako že jí uvaříš na kaši a zaleješ mlíkem-asi nechápeš že to co píšu já je nejrychlejší ,nejlevnější způsob a hlavně v tuto zimní dobu.

NBachy - Profil | So 16.12.2006 22:38:37

liborcarp - Uděláš a líp. Sterilovaná je už "nasátá", kdežto u vařené máš možnost mlíko dodat ještě "než se úplně nasaje" a ona pak opravdu nasaje. :o)

Nliborcarp - Profil | So 16.12.2006 22:35:10

Bachy-možná ale tuto mám vyzkoušenou a je lepší-pěkně měkoučká a tím jak je sterilovaná tak krásně dokáže nasát další tekutinu,to u tlakáčové neuděláš ani náhodou,pořád tam bude ten polosuchej vnitřek.

NBachy - Profil | So 16.12.2006 22:31:13

liborcarp - Ono když se ta tlakáčovka udělá s mlíkem dobře - divil by ses. :o)

Nliborcarp - Profil | So 16.12.2006 22:26:23

Bachy-feeder-kuku rovnáse Vernet.

Nliborcarp - Profil | So 16.12.2006 22:24:14

Bachy-chyba právě tato je na to lepší.Tlakáčovku nepoužívám.

NBachy - Profil | So 16.12.2006 22:18:56

liborcarp - U vařené kukuřice se to mlíko s esencí dostane hlouběji do struktury. :o)

Nliborcarp - Profil | So 16.12.2006 21:52:46

Kukuřička stokrát jinak tuto jsem si připravil ma zítra feeder-trochu suš.mléka-nálev z plechovky+jahodová esence-báječné.

NRoh1!ck - Profil | So 16.12.2006 20:14:51

Nejlepší zkušenosti mám z Bonduelle.Napíchnu tak 2-4 zrnka na háček,tak aby špička háčku trčela ( Vybírám jen ty kvalitní zrnka musí být pevné a nesmí se rozpadat). Nic lepšího než kukuřici neznám, hlavně v jarním období.

NFipkus - Profil | So 9.9.2006 19:40:58

Ja měl obyčejnou od teska a jel jsem na 8dni prič pak jsem na ni skusil chytat a přišli 3kámoši 40 42,5 a 43 ten tejden ležela v ledici a po tejdnu hezky voněla - ja ji před těma 8 dny rozdělal a pak ji dal do sklenice po džemu a neskysla...

NJiří 22 - Profil | St 12.7.2006 19:27:22

Je však škoda, že balení je moc velké a plechovku nemá cenu házet celou rybám. Nasytí se a neberou. Osvědčila se mi kuka od Znojmia v malé plechovečce ve slaném nálevu, ten zvýrazní chuť. Ale Znojmia jak známo zkrachovala.Rybařina výborná a množství akorát na jeden lov. Bonduelka je velká a pokud se nespotřebuje hned určitě víte, že kysne hlavně v letních parnech.

NSejrus | St 28.6.2006 9:46:58

Velmi dobrý článek,nejlepší zkušenosti mam také s Bonduelkou a nejhorší z kukuřicí z Kauflandu připadá mi ,že nejlépe ryby berou na kukuřici sterilovanou v sladkokyselém nálevu.Zdraví a hodně úspěšných rybářských výprav přeje Sejrus

Nkopac - Profil | Út 30.5.2006 0:50:09

Perfektní článek. Já preferuju bonduelku. Koupíme si s kámošem 3 ty větší plechovky, 2 a půl postupně naházíme naházíme je do řeky a zbytek podvazujem občas skombinujem s boilie sladká kukuřice od richworta (taková ochrana před ožíráním cejnů). Táké kuku občas smícháme s granulemi pro kapry a použijem krmítka hlavně ze začátku chytání pro rozkrmení. Kuku je spolehlivá návnada a když se s ní provnadí uspěšnost se dost zlepší.

Nkule | So 1.4.2006 3:18:16

Jednoznačně Vernet 3-roky zkoušeno Labe a písáky Bonduelka totalní odvar

NMr.Piket - Profil | Út 28.3.2006 12:16:22

Jestliže můžu doporučit tak z mé osobní zkušenosti mám nejraději zavařovanou kuku. Je mnohem šťavnatější a dobře drží na haku i mimo hak. Osonbě preferuji Bonduelku s kombinaci jednoho maňáku. Výborná nástraha......
Vojta

Nanton33 | Út 28.3.2006 12:00:55

Moze mi niekto odporucit značku dobrej mrazenej kukurice /na feeder/.

Nlukas | Čt 26.1.2006 11:54:51

zdar lidi ja na kukurici z plechovky moc rad nechytam. je to z toho duvodu ze ve vode moc dlouho nevidrzi jelikoz je u nas v babicích u UH velké množství bílých ryb. mnohem radeji pouzivam svou vlastní varenou kukurici nebo boiliie

Njanci - Profil | Pá 30.12.2005 23:22:16

martine: dobrej clanek, ale je fakt, ze je to hodnotenie velmi subjektivne, teda podmienene casom zberu kukurice...jendnoznacne sa mi osvedcila co najmladsia a najmeksia kukurica, ale treba natrafit na dobru davku!!!

NJenda - Profil | Pá 23.12.2005 22:22:20

Malej silnej háček, tak 10-16. Kupuju Mustad nebo Ressler. Dá se na něj chytat na všechny nastrahy.. Jenda

NMrKos - Profil | Pá 23.12.2005 21:05:59

Jenda: neomlouvej se... nemáš za co ne? a co to je ten " polykáček"? jaká to je značka, velikost, označení ? mluvíme teď o háčku na kuku...

NJenda - Profil | Pá 23.12.2005 20:47:01

Tak už to přestaneme řešit jak správně napíchnout kukurici, každej at si ji nastražuje podle sebe a bude to hotová věc. Netušil jsem že spustím takovou lavinu tak se všem znalcům omlouvám. Jenda

NPetr Štětina - Profil | Pá 23.12.2005 16:20:37

Zdárek co tady nezjistím za věci fáma na fámu tedy podle mojich znalostí.Já osobně vždy!!! nechávám koukat špičku háčku ať nastražím kuku,červa,housku prostě cokoliv ,když sem začinal chytat tak sem myslel že špička nesmí koukat aby se ryba nepíchla když chce ochutnat dneska vím že jak dojde ke kontaktu háčku a tlamky ryby není cesta zpátky a ryba se musí chytit.A zaznamenat záběr pak stačí přiseknout a rybu zdolat je jasné že to nejde říct ve 100% ale šance je větší než když špička nekouká a ryba má možnost nástrahu pustit aniž by se háček zachytil v tlamičce.Co se nastražení zrnek týká já vždycky napichju těsně pod slupku na druhé straně než je kořen zrnka

NJennda - Profil | Pá 23.12.2005 14:33:42

Hodně se mi osvědčila kukuřice ze sklenice české výroby. Je hodně sladká, velká a měkoučká. Bohužel název si nepamatuju. Chytám stylem na houpačku a tahle kuka se mi osvědčila nejvíc. Bonduelka je na perlíny, tlouště, cejny přece jen moc tvrdá, takže berou méně. Na druhé straně, když chci kapra, tak bonduelku nebo tvrdší kuku z plechovky. Nijak zvlášť to nerozlišuju, nicméně u větších zrn, které nejsou otevřené, ale zakončené takovou štopkou, tak je nahoře malinko nakousnu, čímž se zrno otevře a jsou tak více aromatičtější. I když se to zdá jako blbost, je to vyzkoušená finta. Na uzavřenější zrna berou méně a taky je blbé to, že to člověk občas díky tvrdosti zrna prosekne.

NBulk - Profil | Pá 23.12.2005 13:23:27

Jenda: Nežiješ náhodou v domnění, že háček musí být schováný aby ryba zabrala??

NMaty - Profil | Pá 23.12.2005 13:03:00

Jenda: Promiň ale háček neschovávám nikdy, u žádné nástrahy, špička musí zůstat vždy volná, jinak to do vody nehodím.

NJenda - Profil | Pá 23.12.2005 12:30:13

Já používám polykáček takže se tam ten háček pěkně sková. To, jak se napichuje kukuřice jsem se dočetl z knížky o anglickém chytání kaprů na plavanou. Je fakt že je to různé ale tam je to tak ukázáno jako nejlepší způsob, na malý háček. Na velký je navlékám na ležato několik za sebe, ale já chytám většinou na jemno tak používám jen jedno zrnko. Já chytám krom kukuříce i na fazole,boby,mrkev,cizrna takže ty si stejně musím nachystat sám,takže si dělám i svou kukuřici a jsem s tím spokojen. Když jsem u toho, kdo zvás skoušel chytat na něco jiného než jen kukurice?

NMaty - Profil | Čt 22.12.2005 12:47:34

Jenda: špička zůstane schovaná v zrnku? To myslíš vážně? To se mi nezdá jako zrovna ideální způsob nastražení, i přesto že pro Tebe je jediný správný.

NBulk - Profil | Čt 22.12.2005 12:37:38

MrKos: A nepřemýšlel jsi nad tím že ten Tvůj občasný úlovek bude tím že je ta kukuřice z plechu prostě divná???

NMrKos - Profil | Čt 22.12.2005 12:28:51

Jenda: já chytám skoro výhradně na kuku z plechovky. Také na plavanou a občas i na feeder. Používám v podstatě zrnka poškozená ( useknutá ) a nemám pocit že by to nějak z háčku padalo nebo jinak rybám vadilo. Občas něco i chytnu... Jak jsi přišel na to že kuku se napichuje jen tak jak jsi popsal? Já ji tak vlastně nenapichuju vůbec... a vůbec, jen do rizota bych ji taky necpal... hodí se kromě na háček také třeba do salátu.... :-) Myslíš že kdyby to bylo tak jak jsi popsal Ty tak by někdo o tom napsal článek a tím nám vlastně nepřímo podsouval používání kukuřice tak nevhodné pro náš ůčel ?

NJenda - Profil | Čt 22.12.2005 12:01:17

Fishky: Já se ale bavím o plavané. Já jinak než na plavanou ani nechytám. Víš kolik zrníček je na jedné veklé kukuřici? je to jedna větší plechovka, pokud jde o kukuřici, ne klásek. Já vůbec nekrmím takže nevidím důvod pro název Bobkař s krmelci. Když jsme u toho poškození tak si někdy otevři plechovku a porovnej zrnko z klasu a z plechovky(zrnko z klasu je podobné rybářské kukuřici kterou prodavají v rybářském obchode). Zrnko z plechovky nemá vůbec kořínek, a je tak měkké, že pří náhozu upadne. Pokud víš jak se nastražuje kukurice, napíchne se na vysoko, pres kořínek aby pevně držela a špička je skovaná v zrnku tak ti neupadne za 10náhozů, kdežto u konzumní kukuřice, která je dobrá tak do rizota to prostě není ono. Kazdej má svůj názor tak se nezlob jestli jsem se tě teď nějak dotknul.. Jenda

NZoidberg - Profil | St 21.12.2005 18:30:29

Osobně nosím kukuřici v skleněné láhvi se závitem (přesně se mi vejde do kufírku s drobnostmi), to je záruka, že doma nezapomenu otvírák (tedy ruku :o). Navíc je dost výhodné, že zbytek můžu zase zavřít (oproti bonduelce) a mám to na příště. Došel jsem k tomu právě tak, že jsem chtěl kukuřici zkusit poprvé a koupil jsem si tu ve skle, jak píše Petr Štětina.

Teď k poškozeným zrnkům. To je údaj, který nevidím jako velmi důležitý. Na háček si dobré zrnko vyberu a do krmení mi to nevadí. Spíš by mě zajímalo, jak dobře drží na háčku (vlasu), čili pevnost slupky zrna - jenže jak to měřit??? :o)))

Článek je super, moc chválím metodu měření velikosti a ostatních parametrů.

Nápad - není obsah cukrů v jednom (kilo)gramu napsaný na obalu? To by mohlo docela slušně korelovat se sladkostí dané kukuřice.

NMartin M. - Profil | Út 20.12.2005 18:35:42

Alan> v tom ti bohuzel nevyhovim, okurky mame vlastni.

NAlan - Profil | Út 20.12.2005 18:29:27

jepice, MM>Ja bych spis ocenil test kyselejch okurek, pac v tom dost plavu. Vyber je velkej a da se snadno sahnout po spatnych. Znate to - slane, mekke, fuj.

NFishky - Profil | Út 20.12.2005 18:17:18

Jenda: myslím, ze tohle byl ale clanek pro plavackare, ne pro bobkare s krmelci. jinak co se týče tvého příspěvku - je obdivuhodne, ze ti staci na sezonu 5 klasku :)) jinak ohledne toho dipovani v sirupu - ja nedipuju a chytam taky. Mymochodem - kdyz je 60% kuku poskozeno, chces rict, ze 40% je celistvých? Si delas srandu, ze?

NJenda - Profil | Út 20.12.2005 18:02:50

Já si kukuřici vařím sám a chytám taky. Než úplně dozraje tak si ulomím u silnice ze 5 klasů, kukuřici vyloupu a dám uvařit ve vodě. Až je měkká(píchnu do ní párátkem) ale ne rozvařená tak ji sleju, nechám vychladnout a pak ji přesypu do sklenice se závitem(od výživy) a naleju do ní sirup podle příchuti, jahoda, anýz, atd. pak zavřu víčkem, nechám kukuřici napít sirupu(cca týden), pak sirup sleju a kukurice je hotová a může se chytat. Je měkká, barevná a sladká kukuřice a nespadne při náhoru z háčku a pěkně to na ni bere. Koupená kukuřice je strojně vyloupaná a zpracovaná a zrnka jsou na 60% poškozena, moc měkká a nejsou celistvá. Při náhoru spadnou a je to na zlost. Žádnou bonguelku nekupuju a chytám taky.. Tak čau. Jenda

NVéna S. - Profil | Út 20.12.2005 14:02:37

Už jsem to psal i M.M. na mail. Co mě se týká, množstvím a cenou úplně vyhovuje ARO Sweet corn z Makra, 6 ks plechovek v igelitu za 66 Kč. Bohužel nemám tam kartu, takže sháním různě přes bráchu nebo kamarády.

NHomer - Profil | Út 20.12.2005 12:01:09

Zajímavý rozbor sortimentu našich obchodů, ale postrádám zde informaci, která kuku se autorovi při lovu nejvíc osvědčila.Já mám nejradši Bonduelku ve sklenici, zdá se mi o dost lepší než ta v plechu i když je nejdražší.Když chci šetřit používám Vernet, ostatní jsem nezkoušel.

Nmaso - Profil | Út 20.12.2005 7:27:39

pokud se dá (jako že ano, dá) přirovnat rybaření k modelařině, kde obzvlášť záleží na každém detailu, je tento článek velice přinosný. Ušetřil spoustu lidem pár peněz, ale hlavně čas! +1+
Na Moravě v Uherském Hradišti jdou tloušti. Z víkendu mám tři zářezy.

NHonza Pok. - Profil | Po 19.12.2005 7:11:41

Docela rád kupuji v Makru Bonduelku v malých plechovkách. Plechovky mají klip na rychlé otevření, v platíčku je jich asi 12. Jedna plechovka stačí na jednu docházku, stejně většinu obsahu sežeru, protože je výborná. Nebaví mě tahat s sebou sklo a tak si hodím do batohu před vycházkou jednu dvě plechovky a mám vystaráno.
Prima nápad na porovnání. Stejně tak za 1 :-)

Nšvec - Profil | Ne 18.12.2005 20:07:54

jepice cezetko:tak něco takovýho napiš o hrášku a dalších výrobcích v konzervách na který se chytá.:-)

NPetr Štětina - Profil | Ne 18.12.2005 19:49:51

Zdárek tak sem si přečetl šlánek a pak i reakce ale nepochpil sem o co tu jde.Která je nejlepší a proč?Já osobně používám taky bonduelku je sice nejdraší ale v kuflandu mají větší balení ve skle a uzávěrem na závit.Aco se týče kvalita zrn tak 99%proženu sítem a naházím do vody v krmení 1%dávám na hášek a těch pár zrnek tam vyberu.Co se nálevu týče ten vyleju kuku propláchnu vodou a pak to rozmíchám v krmení

Njepice.cz - Profil | Ne 18.12.2005 19:45:53

no, neco takovyho by slo udelat i s hraskem a dalsimi vyrobky v konzervach na ktere se chyta. zajimavej clanek, davam numer 1

NMitchell | Ne 18.12.2005 16:56:46

Nej nej kukuřice je bonduel :-) :-)

Nmiki - Profil | Ne 18.12.2005 16:47:17

CrazyFish: Já ji kupuji v Globusu.

NLubo - Profil | Ne 18.12.2005 16:32:19

Teda tomu říkám vědecký přístup k rybaření. Když si někdo vůbec dá práci takhle se povrtat a zmapovat obyčejnou plechovkovou kukuřici, tak nezbývá, než před takovým nadšencem smeknout (míněno v dobrém :-)))

Ndoskok - Profil | Ne 18.12.2005 15:40:56

Mně na Bonduelce vyhovuje i způsob otvírání plechovky, nemám proč měnit za jiný druh.

NPete - Profil | Ne 18.12.2005 15:34:35

CrazyFish: Vernet vim že mají v Carefouru

NKato | Ne 18.12.2005 15:26:37

MM: fakt něco jiného, dobrý nápad. Zkus někdy i kukuřici Clever z Billa obchodu, já jsem si vždy kupoval kukuřici z Makra, mraženou v sáčcích, ale pak jsem zkusil Clever a už jen tu. Cena nízká, zrnka pevné a velké.

NCrazyFish | Ne 18.12.2005 13:51:13

Kde se dá sehnat ta kuku Vernet?

Jinak za článek dávám 1 ;-)

Nmiki - Profil | Ne 18.12.2005 13:41:29

MM: Povedenej článek-fakt dobrý. Dávám za 1. Za sebe můžu říct, že typ VERNET používám nejčastěji a to i v mírně slaném nálevu, což rybám naprosto nevadí.

NMartin M. - Profil | Ne 18.12.2005 10:54:26

MrKos> no fakt ze jo! Ony tam jsou 2 verze z Tesca a popletlo se mi to, diky :-)
Pvl> tezko rict, mozna je jen lehce zparena?
Lovec> euroshoper take nemam rad, leze mi mezi zuby.

Nsosed - Profil | Ne 18.12.2005 10:49:18

Clanek hodnotim za 1. Podobnych by zde mohlo byt vic.

Nšvec - Profil | Ne 18.12.2005 10:45:44

Zatím jsem chytal vždy jen na bonduelku z plechovky.Zatím nemám důvod něco měnit.Článek hodnotím 1,oceňuji to že si s tím dal MM práci.Mě by se ty zrnka počítat nechtělo.:-)

NMrKos - Profil | Ne 18.12.2005 10:24:40

Martin M: nepatří náhodou k položce č. 9 jiná fotka ?

NPetrson - Profil | Ne 18.12.2005 10:15:17

>> Martin M. > díky za osvětlení. To byl asi můj případ, s tou opětovně zamraženou kuku, po příchodu z krámu jsem zapoměl několik balíků v tašce, proto se mi pak zdála mnohem měkčí. Většinou to kombinuju tak, že nastražuju konzervovanou a vnadím mraženou. Ale když plechovka došla, "z nouze" jsem na háček použil i mraženou a taky fungovala.

NLovec - Profil | Ne 18.12.2005 10:10:39

U mna vyhrava kukurica Vernet, nikdy ma nesklamala, jedina kukurica s ktorou som bol fakt nespokojny, kvoli jej makkosti a malým zrnám bola kukurica Euroshoper. Kolko ludi, tolko skúsenosti, názorov.

NPvl - Profil | Ne 18.12.2005 10:09:30

Martin M.: myslíš že zmrazenou kuku. ještě nějak upravují -varem ? Myslím ,že je norm . syrová . bez úpr.

NPete - Profil | Ne 18.12.2005 10:06:17

Přesně takovej článek/test mi tu ještě chyběl a jelikož je pro mě kuku společně s kostňáky nástrahou č.1 vyzkoušel jsem skoro všechny testované výrobky a mou nejpoužívanější je kuku z Tesca kterou dělá koncern Bonduelle a která mi poměrem kvalita/cena přijde absolutně nejlepší (v akci i pod 8 Kč). Jinak zatím sem ještě nezkoušel mraženou kuku takže bych uvítal pokračování:o) dávám za 1.

NMartin M. - Profil | Ne 18.12.2005 9:56:39

Petrson> dekuji za motivujici hodnoceni :-) K trvdosti x mekkosti zrn - chtel jsem to dat do testu, ale nenapadlo mne, jak to rozumne porovnavat. dal jsem tam jen poznamku, ze bonduelka je zretelne nekjkrupavejsi, tedy ze neni gumova. Ostatni by se dalo hodnotit je spise slovnim hodnocenim nez nejakou stupnici. K mrazene kukurici - nemusi byt vzdy pravda, ze je mekci nez zavarovana. Zde je problem predevsim v tom, ze kukurice od sveho prvniho zamrznuti nesmi byt rozmrazena a znovu zmrazena. To je problem hlavne v maloobchodech. Pokud jsem kupoval kukurici v Makru (zn. Aro nebo i jine), vzdy byly zrnka dokonce tvrdsi nez z plechovky. Jsou mnohem mene tepelne opracovane, je v nich citit "syrovost" - pro kuchynske pouziti je musis jeste uvarit.

NPetrson - Profil | Ne 18.12.2005 9:47:31

Je dobře, že se zde objevil článek typu "Test" - tedy žánr, který mnoho lovců v rybářských periodikách postrádá. O to více vítám, že právě o kukuřici, kterou - přes její dostupnost a oblíbenost u ryb - stále ještě spousta rybářů "neobjevila". Navíc vyvozené hodnoty u některých vzorků mohu potvrdit z praxe, dost konzervovaných kukuřic jsem vyzkoušel a je pravda že uvedené odlišnosti jsou dány hlavně velikostí, obsahem poškozených zrn a růzností nálevů (receptur). Přidal bych ještě jedno hledisko - "pevnost X měkkost" zrn, což může být důležitý faktor z hlediska výdrže na háčku, který při výběru značky považuji za nejpodstatnější (i když se dá vcelku dobře nastražit třeba i mražená kuku po rozpuštění, jen se musí kvůli měkkosti častěji měnit). Ještě by nebylo špatné uvést, kdy, kde a na co jednotlivé druhy použít :-)), ale to už chci něco, co snad ani není v lidských silách. I když, jak píše Martin - třeba příště. Na jeho článcích se mi líbí, že jsou napsány pokud možno stručným, jakoby hovorově "civilním" stylem (aniž by mezi řádky pašoval důležitost vlastní osoby jako někteří jiní autoři), a přesto - nebo možná i proto - mají vysokou informační hodnotu, prakticky uchopitelnou při každé, byť krátké návštěvě u vody. Takže dávám za 1 a těším se na jeho další "obyčejné" zkoušky a nápady, které jakoby nám rybařina všedně nabízela k prozkoumání, ale my je přesto nevidíme.

NMartin M. - Profil | Ne 18.12.2005 9:46:34

MrCement> z testovanych vzorku nemel uzavrena zrnka zadny, nevsiml jsem si ani jednoho zrnka. Osobne tyhle zrnka nepouzivam, je na ne podle mne mene zaberu nez na seriznuta. Na vlasu ale urcite takove drzi lepe.

Nkarelc - Profil | Ne 18.12.2005 9:38:33

MrCement: nejvíc "celých" zrnek má bezesporu mražená kuku, proto ji¨mám nejraději.

NMrCement | Ne 18.12.2005 9:30:04

MM: doufam, ze bude Kukurice 12x jinak podruhe .... mohl bys nechat ohodnotit sladkost kapry :-). Bonduelka se mi dava nejlepe na vlas, kukurice Tesco je takova blativejsi. A lisi se take tim, ze Tesco ma osekanou jednu stranu zrnka (asi to serezavaji z klasu nejakou jinou technologii a nektera zrnka jsou polozrnka), kdezto vetsina Bonduelek je uzavrena.

NMartin M. - Profil | Ne 18.12.2005 9:23:08

Groow> sladkost jsem posuzoval ochutnanim :-) Popraskana zrna jsem skutecne prepocitaval - nabral jsem odmerku a prepocital pocet vsech (=velikost) a pocet popraskanych.
Miroslav.S, Silvan> ano, kukurici v mlecne zralosti jsem si dovolil pojmenovat mlecnou kukurici. Myslim, ze mezi rybari je to obvykly termin. Samozrejme se nejedna o druh. Domnivam se, ze kukurice se do plechovek zavaruje prave v teto zralosti, stejne tak jako si ji varime doma sami, kdyz ji chceme cerstvou na jidlo. Mezi "mlecnou" a "voskovou" zralosti osobne nedelam rozdil, to je mozna ta chyba.

NGroow | Ne 18.12.2005 8:47:27

Výbornej testík = 1;
Martine co by mě jen tak pro info zajímalo je. Jakým způsobem jsi testoval sladkost? Taky je zajímavá hodnota popraskaných zrn. Snad jsi to nepřepočítával :-D. Ale jak říkám takovýhle test tady ještě chyběl.

NMiroslav.S - Profil | Ne 18.12.2005 4:40:07

Většina kukuřic, zde uváděných -z konzervy je z Maďarska .Matně si pamatuji ze studií,že u nás byly dvě odrůdy kukuřice-profesionálové prominou,že patrně zkomolím latinské názvy-/zea mais everta a zea mais indurata/za měkké a tvrdé I Y už neručím,alespoň tak si to pamatuji z fakulty. Faktem je,že souhlasím,že žádná z těchto kukuřic se nemůže označit jako mléčná.Jak uvedl kolega, je to pouze fáze mléčné zralosti, kdy kukuřice obsahuje velmi mnoho ve vodě rozpustných aromatických látek. Ovšem tato forma, tedy stádium se bohužel v plechovce neobjevuje. Čili, pokud bych si jako rybář chtěl pořídit kukuřici vykazující znaky mléčné zralosti, musím se poohlédnout po našich kukuřičných polích a to v době kdy kukuřice tuto fázi vykazuje.Tato kukuřice samozřejmě ponechává ve vodě výraznější pachovou stopu.
Otázkou zůstává, zda má význam takovouto kukuřici ve fázi mléčné zralosti předkládat pouze jako nástrahu nebo s ní i vnadit. Zda ryby toto umí rozeznat, že na háčku mám kukuřici-řekněme mléčnou a vnaděno je obyčejnou tvrdou kukuřicí, která je povařená a přichucená. Každopádně nepředpokládám, že někdo z nás by kupoval kila kukuřičky v plechovkách a jí vnadil. Většina z rybářů patrně kupuje kukuřici na vnadění po metrákách v OSEVĚ, či jiných skladech, kde cena je úměrně levnější, než při nákupu v malém množství. Nástraha-kukuřice z konzervy je běžná a jasná věc. Nicméně by mě zajímalo, zda ryba umí rozlišit rozdíl mezi navnaděnou uvařenou kukuřicí-myslím chuťově- a kukuřičkou ochucenou na háčku. Zda je na to citlivá a podle toho i zabírá, nezabírá. Každopádně výše uvedený článek hodnotím na jedničku. Setkávám se při svém rybaření se spoustou kolegů, kteří kukuřicí jako nástrahou opovrhují a pokládají ji za překonanou. Bohužel je to patrně v jejich neprospěch.
Ještě jednu poznámku-velice obdivuji kolegu Martima M., který své zkušenostni zde nezištně publikuje.V dnešní době MASAŘINY se často setkávám s tím, že téměř každý si své zkušenosti tvrdě chrání a střeží. I pro to,jak to funguje zde, tento server velice rad navštěvuji.
Miroslav

Nsilvan | Ne 18.12.2005 0:16:32

Snad jen upřesním, že kukuřice je mnoho typů a jednou z nich je cukrová. Mléčná kukuřice však neexistuje - to je termín pro určitou fázi zralosti (předchází tzv. voskové zralosti) a de facto popisuje konzistenci a barvu obsahu zrna v "mléčné" zralosti.

NKolči - Profil | So 17.12.2005 23:18:49

Celkem zajimavej clanek. Peknej rozbor vsech druhu kukurice. Ale stejne me to neodradi od toho, ze bych prestal pouzivat mou oblibenou Euroshoper kuku za 9 Kc:-)