Plavaná a kroupy

Diskuse k rybářskému videu Plavaná a kroupy

Autor diskuse: Gašpi - Profil , 10.9.2021
9 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NMjaška - Profil | St 9.3.2022 18:59:36

Kroupy jsme chytali s tátou na Seči docela často, uvařili se č10 celý pytel, do toho se dalo žluté barvivo a sáček anýzu - občas zamíchat a nepřipálit. Byla toho celá řízkovnice, tím se zakrmilo z loďky a už jsme jeli cejny. V podstatě jen cejny, už je to třeba 30-40 let, bylo to úspěšné. Docela jsme dost i udili, takže 10-15 cejnů a do udírny. Táta je bral do práce klukům z party v pondělí ráno. Ale to už je hodně dávno ...

NAzis - Profil | Po 9.5.2022 22:40:11

Pamatuju si kdyz sme s dedem varily kroupy na cejny. Den namoceny, jestli si dobre pamatuju tak 20min varit pak celej hrnec zabalit do deky a do rana nechat bejt. Krasne veliky, naducany, a neslepeny. Pak sme vzali 5m bice a na brka sme mazali cejny jedna basen. Pamatuju si lopataky az k 65 cm. Ale to uz je vic jak 20 let. A ze sme tech cejnu nachytali. Budu muset kroupy zase zkusit. Ted uz teda sam, ale snad sem to nezapomel😁.

Nsven - Profil | Út 8.3.2022 10:11:51

starecek >> Ahoj. S tím naprosto souhlasím.
Na "mých " revírech kroupy nikdy moc nefungovaly, protože jak píšeš, málokdo je nabízí a ryby na ně nejsou zvyklé.. Proto jsem vždy dával přednost rozvařené přenici.
Snadno se připravuje, 100% funkčně spolehlivá, levná a chutná všem kaprovitým rybám..
Poslední roky sázím na rozvařenou a rozmixovanou kukuřici, jako základ do směsi.
Mám ji dost ale až dojde, nejspíš se k té pšenici zase vrátím. I k těm kroupám ale budu je připravovat jinak, než dosud.
Perlička k Tvému konstatování o místě a zvyku:
Cca tři desitky let se snažím nevynechat hojně navštěvované a místně prestižní gulášovky.
Beru to především jako společenské setkání ale ani to nemusí být důvod k tomu abych byl poslední a při následném posezení, terčem vtipů škodolibých kamarádů, že :-)
Za ty roky, jsem třináckrát na bedně vystřídal různé stupínky ale zbytek, kolem čtvrté až šesté příčky..
Usoudil jsem, že je třeba odložit své místněznalecké stereotypy a poradit se s nějakým nezaujatým a úspěšným odborníkem..
Požádal jsem vrcholového feedraře (z opačného koutu republiky) o návrh strategie lovu i vnadění, včetně doporučení směsí i nástrah a dodal mu zcela vyčerpávajíci popis revíru, od hloubek a profilu dna, teploty vody, úživnosti, složení osádky, návštěvnosti atd. , včetně foto..
100% na něj vsadil a opravdu se z místa utrhl...na předposlední příčku :-))

Nstarecek - Profil | Út 8.3.2022 7:38:55

sven >> Ono je to hodně o místním způsobu, na který jsou ryby zvyklé. Před lety na Vranově se chytaly spousty cejnů a jen a jen na zcela rozvařené kroupy. V Brně ale cejni kroupy nežrali. Proč ???
Já si to vysvětluji zvykem ryb na nejčastěji nabízené krmení. Kapři na to moc nešli nikde.

NGašpi - Profil | Ne 12.9.2021 17:37:51

sven >> když naučíš rybky vnaděním, tak budou žrát jenom to ..... zkušenost starých rybářských plavačkářů na ostré, tlouště, parmy, plotice, cejny atd.
Na videu jsem spotřeboval polovinu z dávky 2 - 3h chytání 😁👍
Úspěchy z vlastní práce vždy potěší více.

NGašpi - Profil | Ne 12.9.2021 17:05:16

sven >> 🙋‍♂️ pane vy jste znalec, kroupy jsou návnada a nástraha mého dětství 😁
Z jednoho 1/2kg krup bylo na 8 takových chytaček.
Dal jsem kroupy do hrnce a spařil vařící vodou z konvice, dolil vodu a přidal jsem hrstičku konopí.
Moja byla na nervy že to zase vzkypí a bude na šporáku bordel, ale nebyl a nebyly ani moc mazlavé.
Z hrnaca přímo do pytlíků. Dají se pěkně dovoňat, dochutit a i krmítkovkou zasypat, aby byly suché na omak a obalené...... peleta houno 😁👍

Nsven - Profil | Ne 12.9.2021 17:19:51

Gašpi >> Já jsem holt vopožděnej :-))
Kroupy č.10 jsem prvně zkusil až inspirován tuším MM tady na MRKU, kde jsem cca 13 roků.
Nástrahou mého mládí byly jen rousnice, hnojáci, kobylky, larvy chrostíka apod. žoužel a bez návnady.
Návnada přišla až mnohem později, v kombinaci se supertajnými recepty na zaručená těsta po kterých rybí tak šílí, že vylezají samy na břeh :-))
Ale v rámci návratu ke kořenům plánuju, že přestanu kupovat komerční záležitosti a budu se víc snažit sám :-)
Ono může být leckdy to vaření větší dobrodružství, než samotná chytačka.. :-))

Nsven - Profil | Ne 12.9.2021 11:22:32

Pěkné pokoukání :-))
V minulosti jsem několikrát kroupy zkoušel ale buď jsem je pokaždé rozvařil nebo co, protože z toho byla pokaždé lepenice, kterou sem musel propláchnout notnou dávkou studené vody aby se s tím dalo manipulovat.
Přidat do vaření nějakou olejninu, mě tedy nenapadlo.
Takže díky za inspiraci, příležitostně vyzkouším.
Ostatně, svého největšího kapra v životě (84cm) jsem chytil na plavačku, na jedno zrnko pšenice vařené do prasknutí.. což je na háčku podobná záležitost.
Možná ta míru připadá nějakému echt kaprařovi směšná ale já nejsem kaprař, z 95% na ně necílím a těch 5 % je motivováno zmasením . A k tomu účelu je nejvhodnější střední velikost.

NGašpi - Profil | Ne 12.9.2021 0:40:32

99 >> 🙋‍♂️ Tyto pruty jsou využitelné ke všem technikám rybolovu od vláčení, lovu se sbiruliny, bombardami a podobně, je to pstruhový speciál, takhle je to v popisu prodejců