Opětovné tření kaprů.

Už jsem si toho všiml předloni, kdy jsme v říjnu tahali kapry, ze kterých teklo mlíčí a letos se to znovu opakuje. Je možné, že by šli podruhé do tření. Díky za postřehy.
Autor diskuse: nej.vydra - Profil , 1.10.2012 kaprařina - příhody, kuriozity
79 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NShiro Utsuri - Profil | Út 2.10.2012 20:42:22

nofish >> okouni jsou nej:-)

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 20:37:05

Shiro Utsuri >> Já radši okouna a ty žeru jenom na podzim :-) Jinak je mi to jedno, bo vím, že blbé maso se dá dobře udělat, stejně tak se dá dobré maso zkur*it :-)

NShiro Utsuri - Profil | Út 2.10.2012 20:32:24

nofish >> no nechci ti odporovat ale já radej toho mlíčáka:-)

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 20:27:57

Shiro Utsuri >> obchodní řetězce necchtějí platit, nikdo jim neprodává nic kvalitního :-) Přece si nebudem lhát ne :-)
(jinak jikernačka z výtěru má normální maso, zkoušeno)

NShiro Utsuri - Profil | Út 2.10.2012 20:22:01

nofish >> tož prodávat vytřené jikernačky na žrádlo. Ta ryba zrovna nevypadá vábně . Prázdné břicho, nekvalitní maso.

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 20:17:15

Shiro Utsuri >> čísla nejsou pro mě. Dvacet mlíčáků se mi teda nezdá, teda pokud budou pěkní tak třaba i jo.Někde děláš to, někde tamto. Nebudem si nic nalhávat, je to i hodně o rukou co to dělají :-)
Zpracovnou jsem myslel to, že když prostě víš, že musíš dodat kuchané ryby a můžeš zamrazovat, tak je ti celkem jedno jaké je přežití po výtěru. Samozřejmě to není rybařina, ale prasečina, to je pravda. Jenže kšeft je kšeft no...

Nšumava - Profil | Út 2.10.2012 20:02:13

tupac >> je to reálné, u okouna dokonce dost běžné. Mlíčák se tře dokonce již v druhém roce života a velikost +- 10cm je tedy vcelku normální. Já jsem se s takovými okouními nadrženci několikrát setkal na jaře, kdy se sami zamotávali skřelemi do oček vezírku, jak se tam snažili dostat na uvězněné ryby, bo si mysleli že se třou. Už jsem to sice řadu let neviděl, bo vezírek už dlouho nepoužívám, ale nemám důvod nevěřit že to tak není stále:-) teda na vodách kde je okounů dost a těch je bohužel méně než dřív.

NShiro Utsuri - Profil | Út 2.10.2012 20:01:21

nofish >> výtěry ve velkém. 50kg Šj je v malém nebo velkém?

NShiro Utsuri - Profil | Út 2.10.2012 19:59:35

nofish >> zpracovnu na 500 000 Šr zabiješ postupně 20 mlíčáků na to nepotřebuješ zpracovnu a odbyt v tescu.. Candoše jsem videl letos a není to tak složité jak se zdá..

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 19:53:55

Shiro Utsuri >> Praxe je holt praxe.Každý máme jiné zkušenosti. S tím přežitím jsem myslel prokazatelné dlouhodobé přežití při výtěrech ve velkém, ne dva dny po výtěru.
Ale beru to. Jsem přívržencem jak uspávání ryb, tak snahy o co nejvyšší přežití. Na druhou stranu, když máš například odbyt na kuchané ryby a vlasní, nebo partnerskou zpracovnu, tak to neřešíš. A to ne jenom u štik. Prostě "dají a jdou do pultu v tescu". I tkahle se to dělá.
Spíš by mě zajímalo, kdo dotáhl do konce výtěr candoše.

NShiro Utsuri - Profil | Út 2.10.2012 19:46:41

nofish >> kurna jikernačky přežívají na 99%. Nevím, jakým způsobem je mňágáte, ale zkus si ji dát na chvíli do anestetika a pak ji v klidu vytřeš. štika pouští jikry témeř sama bez násilí. A na 20kg zabít 4 mlíčáky není zas tak hrozné než jích pomačkat 20 a ztoho ti jich 15 skape

NShiro Utsuri - Profil | Út 2.10.2012 19:42:57

nofish >> kde proboha deláš?

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 19:41:15

Shiro Utsuri >> nemusíš hypofyzovat. Sluníčko je nejlepší štičí afrodiziakum :-) Ale je pravda, že ne vždy se daří tak, že máš dostatek mlíčáků. Tuplem né v době kdy je vedlejší ryba nutnost k exportu a každé kilo na prodej se hodí.

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 19:39:16

MichalU >> přežije. Teda pokud nezabíjíš, protože jich máš málo. U štiky dopadne hůř jikernačka než mlíčák. Ale tak i tak je to u štik komplikované. Mají jinou styvbu těla, daleko rychleji je zraníš, úmrtnost je vysoká, to jo...

Popisuju zkušenosti, ne teorii. Můžeš mít jiné zkušenosti, to beru. V rybařině není nic nemožné a nic jisté, tuplem v líhni.

NShiro Utsuri - Profil | Út 2.10.2012 19:37:32

nofish >> ty jsi videl hypof. štiky? není jednoduší ji jebnou po hlave vyndat gonády a přes punčuchu vymačkat mlíčí a máš po starostech a možná to vyjde i levnej než ta hypofíza.

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 19:36:46

Shiro Utsuri >> Když nedá, ta si vezmu ne? (mlíčák) :-) A pak ještě peču, udím atd.... Ale jo, víme o co jde, rozumíme si, je to spíš subjektivní. Třeba u kapra když jsem vytíral já, jsem trval na o největším množství mlíčí. Prostě pro ten dobrý pocit. Zase třeba barevní karasi a líheň mi moc nejdou dohromady, když vím, že se to dá udělat i bez práce i když to má i svá negativa, ve kterých vidím pozitivní věci :-)

NMichalU - Profil | Út 2.10.2012 19:35:33

nofish >> u stik je to problem tam mlicak umely vyter neprezije jen taka perlicka kde je to problemovejsi s mlicakem

NMichalU - Profil | Út 2.10.2012 19:33:35

Shiro Utsuri >> mozna se pletu ale i pri vyberu ryb na vyter se s mlicakama nedela taka veda

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 19:32:33

MichalU >> jsem to napsal nesrozumitelně. S mlíčákama nejsou problémy, až na to že teda jsou, takže teorie padla. Zažil jsem jak štiky (klasika) tak kapry, kdy byl problém s nedostatkem mlíčí. I když nedostatek je relativní pojem a píchnout hypofýzu mlíčákům kapra na dvakrát to vyřešilo.

NShiro Utsuri - Profil | Út 2.10.2012 19:29:49

nofish >> v tom množství máš pravdu, ale k oplodnění kila jiker stačí pár kapek. Ale jinak má michal pravdu, že problém jak s dozráním jiker, vypuzením a oplodněním je spíše u jikernaček. Mlíčák dá skoro vždy..

NMichalU - Profil | Út 2.10.2012 19:28:52

nofish >> spis chodis na mista kde se vyskytuje vic mlicaku.-)

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 19:27:54

tupac >> nerozhoduje velikost ryby, ale stáří. I malí lidi chtějí šu*at, ryby to mají stejné :-)

Ano je to reálné, jsou místa kde je třeba okounů hodně, ale jsou malí. Akorát u okouna jsem si toho nikdy nevšim, na druhou stranu jsem to ani nezkoušel. Tedy teoreticky to možné je, pohlavně zralá ryba to klidně může být.

Ntupac - Profil | Út 2.10.2012 19:25:25

sice je to mimo mísu , ale nevím kde bych se zeptal . Chytl jsem okounka cca 8-10 cm , a vyteklo s něho tak 5 kapek (asi mlíčí) chtěl bych se zeptat , jestli je to reálné

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 19:21:30

MichalU >> větší problémy jsou s mlíčákama, hlavně teda v množství. Ale to je myšleno obecně, ne jen kapr :-)

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 19:20:26

Shiro Utsuri >> tak moc nemačkej. Na vánoce bude chybět. Tuplem v praze, kde se "pod pultem" dá prodat dráž než kaviár :-)

NShiro Utsuri - Profil | Út 2.10.2012 19:03:30

MichalU >> třeba :-)

NMichalU - Profil | Út 2.10.2012 18:52:40

Shiro Utsuri >> ryb?

NShiro Utsuri - Profil | Út 2.10.2012 18:50:57

MichalU >> to je asi u všech druhů stejné...

NMichalU - Profil | Út 2.10.2012 18:46:23

Shiro Utsuri >> to me asi nenapadlo. sam jako pracovnik lihne vis ze z mlicakama pri vyteru nejsou take problemy jak s jikernackama.

NJovánek - Profil | Út 2.10.2012 18:45:31

nej.vydra - >> To byl asi kapr erotoman, kterýmu to nestačí jen jednou v květnu :)))

NShiro Utsuri - Profil | Út 2.10.2012 18:35:35

MichalU >> No, ale my se bavíme o rybách :-)

NMichalU - Profil | Út 2.10.2012 18:32:31

Shiro Utsuri >> logicky snad jo je to normalni vec a hotovo..

NShiro Utsuri - Profil | Út 2.10.2012 18:31:57

Tak mlíčí teklo. Ještě ted jsem od toho ulepený. Po konzultaci s řadou odborníků bylo řečeno, že důležité je že teče když má nebo je potřeba a to stačí. Podle mě je to způsobené stlačením gonád při manipulaci. Hold někdo to má hustější a někdo zase řidší:-)

NShiro Utsuri - Profil | Út 2.10.2012 18:30:29

MichalU >> Nedělej si tady z toho pi... Sám jsi mi nedokázal logicky odpovědět.

Npiskothonza - Profil | Út 2.10.2012 18:09:15

bych to moc nedramatizoval,kdyby nám příroda nadělila místo rukou ploutve,tak by to z nás taky teklo,teda aspon z některejch...)))

Nviceroy - Profil | Út 2.10.2012 17:08:12

nofish >> plne s tebou souhlasim napsal jsi to naprosto vystizne

NMichalU - Profil | Út 2.10.2012 16:57:45

taky sem slysel ze se trou amuri na jednom rybniku:-)

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 16:45:57

Netipa - poslední hrdina MRKu >> njn, ale zas když nepouští. tak je nikdy ani nepozná... to bude složitější. Tu hranici by měl někdo určit, ať už vím, jestli jsem kaprař, masař, nebo prostá ostuda rybařiny....

NNetipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Út 2.10.2012 16:42:33

nofish >> masař nezná moderní trendy EU, takže v trdlišti nechytá.

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 16:40:44

Netipa - poslední hrdina MRKu >> a co když masař přijde na to kde se kapři třou? To je pak v řiti. A co když jim nakonec dá pokoj, protože mu jeho masařská čest nedovolí je lovit při rozmnožování?
Hele ono to bude asi složitější.

NNetipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Út 2.10.2012 16:37:34

nofish >> Tady asi bude ta pomyslná poznávací hranice. Kapraři loví kamarády tam, kde se třou a masaři je loví tam, kde se nasypávají či naklouzávají

NRybatorstr - Profil | Út 2.10.2012 16:35:42

nofish >> Možná tam jen číhají s klinikem :-))

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 16:34:27

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Kapr se tře. Proto jej na místech kde se hromadí při tření, loví jeho kamarádi kapraři.

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 16:33:39

šmudla007 >> Kapři co jsi kuchal neměli jikry a mlíčí protože nás svaz dobře zásobuje. Neřku-li překaprovává hartu. Mlíčák je dospěklý ve 3., jikernačka ve 4. roce. Ale chce to nechat tam nějakou toleranci do plusu. Takže ty ryby co chytáš jsou prostě rychle narostlé mladé ryby, které jsou vykrmené jak kuřata :-)

NRybatorstr - Profil | Út 2.10.2012 16:32:56

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Tře se jen a pouze těsto :-))

NNetipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Út 2.10.2012 16:29:40

Kapr se netře. Kapr se nasypává popřípadě naklouzává

Nšmudla007 - Profil | Út 2.10.2012 16:25:29

nej.vydra - >> Letos na Vánoce teda kapři nebudou mít žádné jikry ani mlíčí do sváteční rybí polévky? Plotice a cejni nějaké ty jikry včil mají ale rozhodně to nevypadalo, že by se podruhé třeli. Kapry co sem naposledy kuchal tak opravdu vypadali, že jsou po tření(neměli skoro žádné jikry ani mlíčí).
Doufejme, že jim ty jikry ještě stihnou na podzim dorůst, polívka bez nich je taková neúplná.

NRybatorstr - Profil | Út 2.10.2012 16:24:32

Flip >> No leda bych to viděl na exkurzi u paní domácí..... :-D

NFlip - Profil | Út 2.10.2012 16:16:23

Rybatorstr >> Neboj ty se toho dožiješ až kapři na Orlasu polezou na břeh a budou žrát přímo z kbelíku:-)

NRybatorstr - Profil | Út 2.10.2012 16:14:50

Flip >> Hezký, mateřské mléko. Možná se steroidy, aby rychleji rostli :-D

NPaulus - Profil | Út 2.10.2012 16:12:09

Flip >> o)))))))))))))))

NFlip - Profil | Út 2.10.2012 15:01:53

A nemůže to být mateřské mléko?Něco jsem zaslechl že pro WaM kapraře vyšlechtili v líhních novou mutaci kapra savce,který doroste ještě větších rozměrů.Takže možná že jste právě žehlili ty kojící matky:-)

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 14:52:40

MAXXSKATER >> Ono je to trošku složitější. Mlíčí jako takové jsou prostě spermie. Potřebují určité podmínky pro vývoj a za urřitých okolností mohou být "provozuschopné" daleko dříve než jikry. Které potřebují jiné podmínky pro úplné dozrání. Respektive potřebují "přesnější splnění kritérií" pro dozrání. Blbě se to vysvětluje, ten interval u jiker je prostě dán určitou teplotou vody po určité období, než plně dozrají. Zjednodušeně řečeno ti to popíšu takto. I když plně nedozraje mlíčák, i tak má část spermií, která je shopna oplodnit dozrálou jikru. Ty pak dokážeš při manipulaci s rybou vytlačit. Vezmi si nějaký obrázek, nebo kuchni kapra a pochopíš jak to s tím mlíčím je, oproti tomu jsou jikry větší a nedozrálé prostě z ryby nikdo nedostane - bez kudly.

NPíďa2 - Profil | Út 2.10.2012 11:24:22

To spíš vypadá, že se chudák kapr z toho zdolávání samovolně udělal... Je to spíš tím, že kapři se mnohdy a mnohde u nás sami nevytřou a pak není problém se s tímto jevem setkat.

NCarpHouser - Profil | Út 2.10.2012 11:06:46

(o)_(o) >> Však jsem, já ráději okyše, líny, parmy, tlouště a mnoho jiných, pro naši krajinu typických ryb :o)

NF16 - Profil | Út 2.10.2012 10:17:11

kakr >> Jo jo Austrálie,tam se přemnožuje snad úplně všechno.Škoda,že toho nedokáži produktivně využít.

N(o)_(o) - Profil | Út 2.10.2012 10:16:08

Přemas >> CarpHouser - 2.10.2012 9:54:08 >> Buď rád, že se u nás kapře sami úspěšně nevytírají...

NChosé 2 - Profil | Út 2.10.2012 10:01:55

nej.vydra - >> I kdyby mlíčňák nakrásně chtěl, tak jikerňačku neukecá...

NCarpHouser - Profil | Út 2.10.2012 9:54:08

nej.vydra - >> Protože pro kapra nejsou v našich zeměpisných šířkách dobré podmínky, tak se často stává, že se snaží vytřít za jakýchkoliv dobrých podmínek. Letos jim moc nepřálo, když se voda ohřála, hned ji zchladila studená fronta ... Nemá to kapr u nás lehký :o))

N(o)_(o) - Profil | Út 2.10.2012 9:48:53

kakr >> to je fakt, když už ani přímá maskulinizace jim tam nezabrala...

NMAXXSKATER - Profil | Út 2.10.2012 9:44:17

kakr >> To víš, tam jim došlo sice později, že je lepší podporovat původní druhy ryb, kdy jim tam kapr všechno zamořil tímhle třením několikrát do roka, ale lepší pozdě než nikdy. :-)

NMAXXSKATER - Profil | Út 2.10.2012 9:43:11

foglos >> :D :D Vole.

Nsendynka22 - Profil | Út 2.10.2012 9:28:54

I lopaťáci se na Labi třejí několikrát do roka.........

Nkakr - Profil | Út 2.10.2012 9:12:44

F16 >>
V Australii se kapři třou i 3x ročně. Průměrná teplota vody je tam 26 Celsiusů.
Proto je také u protinožců vyhlášen kapr za třídního nepřítele a je s ním v těchto intencích zacházeno...

Nfoglos - Profil | Út 2.10.2012 9:08:55

MAXXSKATER >> Toš samou radostí se udělal z toho,že ho pustil...

NAnýzový dědek - Profil | Út 2.10.2012 7:30:41

nej.vydra - >> nejsem na to odborník, ale myslím si, že to je možné- září bylo dost teplé, tak je to mohlo chytnout....))

NMAXXSKATER - Profil | Út 2.10.2012 6:27:38

nofish >> Včera jsem se šel po práci mrknout k vodě za rybáři na chvíli a pokecat, co to dělá. Shodou okolností tam jeden z nich vytáhl kapra odhadem 60 cm, neměřil ho a pak ho pustil zpátky, ale už v podběráku z něj taky teklo mlíčí ... Celkem jsem se nad tím podivoval, protože nikdy předtím jsem to takhle samovolně v tuhle dobu nezpozoroval. Taky by mě celkem zajímalo, čím to je.

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 6:06:56

Shiro Utsuri >> Udělej statistiku :-) Já si totiž neuvědomuju, že by to z nich teď na podzim teklo samovolně. Že se při manipulaci kapička mlíčí vytlačí, to jo, ale že by to z nich teklo, toho jsem si na podzim nikdy nevšimnul :-)

NShiro Utsuri - Profil | Po 1.10.2012 23:02:09

F16 >> nevím jestli v austrálii ale na jižní morave je to bezné a veřím tomu, že me zítra projde při výlovu rukama nekolik takových kaprů z kterých poteče samovolně mlíčí.

NF16 - Profil | Po 1.10.2012 22:56:45

Shiro Utsuri >> Jo četl jsem o tom.Máš pravdu.V Austrálii se to stává.

NShiro Utsuri - Profil | Po 1.10.2012 22:53:15

je to uplne normalní a není to nic nového. Teče to z nich i v prosinci nebo třeba v lednu.

NShiro Utsuri - Profil | Po 1.10.2012 22:51:14

arnošt >> to bude to globalní oteplování

Narnošt - Profil | Po 1.10.2012 22:41:42

Cloud >> Pravděpodobně to má co dělat s podnebím a teplotou vody...Jako když někde mají tři sklizně do roka...

NOndřej Macků-Maca - Profil | Po 1.10.2012 22:37:56

Martin... >> já myslím že jedinej kdo má hormonální poruchu seš ty

NCloud - Profil | Po 1.10.2012 22:37:21

nej.vydra - >> U nás spíše ne,ale třeba v Maďarsku i více než jednou.

Nnofish - Profil | Po 1.10.2012 22:35:16

nej.vydra - >> viz zápis níže. MInulý víkend jsem zkoušel řeho jsou nažraní kapři a taky z nich "teklo" mlíčí. Ale rozhodně to není tím, že by se chtěli hned třít. Příroda to má dobře udělané a i kdyby mlíčák chtěl, jikernařka nebude mít dostatečně dozrálé jikry.

Nnofish - Profil | Po 1.10.2012 22:33:27

Martin... >> prd hormonální porucha :-) Normálkě. U mlíčáka při, nešetrné manipulaci, nebo záměrně- silou, tu kapku mlíčí vymářčkněš i na podzim. Ale dobře mu to rozhodně nedělá a nejde to vždycky. M8 na to asi teda vliv i počasí a teplota vody - třeba ryby na velkém lovišti na podzim jsou v daleko prohřátější vodě než normálně. Ale zas v revíru tenhle faktor odpadá.

NShiro Utsuri - Profil | Po 1.10.2012 22:32:35

Martin... >> Já myslím, že tak kolem 18 stupňů což ještě před pár dny v rybnících voda měla.

NMartin... - Profil | Po 1.10.2012 22:15:46

nej.vydra - >> určitě víš, při kolika °C se tře kapr. Takže teď je tření vyloučeno. Jedná se spíš o hormonální "poruchy" některých jedinců.