Dá se jíst leklá ryba?

Dá se jíst ryba, která lekne předčasně ve vaně, popř jak dlouho po?
Autor diskuse: jirka.lbc - Profil , 19.8.2010 všeobecné - ostatní
91 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NSven - Profil | Út 18.10.2011 19:12:19

novaroma01 >> :-)))

Nnovaroma01 - Profil | Út 18.10.2011 19:11:22

Sven >> Tak to jsme na tom dost stejně))).

NSven - Profil | Út 18.10.2011 19:09:58

novaroma01 >> já bych měl kopřiv a lopuchů co hrdlo ráčí, jen těm pstruhům se do té zeleniny nějak nechce :-)

Nnovaroma01 - Profil | Út 18.10.2011 19:02:08

Sven >> Jo jasně,já sem to tam zapoměl napsat,dělám to taky tak,jen sem to opměl napsat.A ještě taky nejsou špatné lopuchové listy,pokud zrovna nejsou po ruce kopřivy.

NSven - Profil | Út 18.10.2011 19:01:09

Pedro1 >> :-)))) Jo ale od něj jsem zatím žádnou kuchařku neviděl..
Ale kdo ví...... třeba má už něco v šuplíku :-))

NPedro1 - Profil | Út 18.10.2011 18:52:07

Sven >> Když jsem tohle četl: "Ostatně, stejný názor hlásá i známý Vodňanský rybář, gurmán, propagátor a autor několika rybích kuchařek, pan Miloš Štěpnička "
Čekal jsem na konci jiné jméno.Jednoho místního gastroodborníka:-)))

Nvokounek - Profil | Út 18.10.2011 18:49:04

pri love na mori ich len hádžu do bedničky a hotovo. s usmrtením sa nebabrú..
aha už to tu bolo nečítal som príspevky :)

NSven - Profil | Út 18.10.2011 18:42:42

Čerstvě leklá ryba má kvalitnější maso než špatně zabitá. Ryba při udušení vykrvácí do dutiny břišní, její maso je bílé, max. vykrvené a tedy pomaleji podléhá rozkladu.
Podmínkou je, takovou rybu co nejdříve vykuchat a dutinu vytřít do sucha.
Maso špatně zabité, potažmo nedostatečně vykrvené ryby (což je u laiků běžný jev) je růžové až červené, brzy zešedne a černá. Hnilobný proces nastupuje tím rychleji, čím více krve ve svalovině zbylo.
Ostatně, stejný názor hlásá i známý Vodňanský rybář, gurmán, propagátor a autor několika rybích kuchařek, pan Miloš Štěpnička. A s takovými autoritami se nepolemizuje :-)
Nakonec, jak už tu bylo několikrát zmíněno, všechny k nám dodávané mořské ryby jsou leklé.

NSven - Profil | Út 18.10.2011 18:41:30

novaroma01 >> to máš pravdu ale jen napůl.
Pstruha musíš vykuchat, břišní dutinu vytřít dosucha a teprve pak vycpat kopřivami .
A pokud máš na trase hospůdku, raději bych mu vystřihnul i žábra :-)

Nnovaroma01 - Profil | Út 18.10.2011 18:27:15

hoko >> Pokud sem si chtěl vzít pstruha a věděl sem,že se ještě zdržím u vody,tak je velice dobré natrhat kopřivy do košíku a rybu do nich zabalit.Vzdrží opravdu naprosto čerstvá i když máš na trase hospůdku a při zpáteční cestě se poněkud pozdržíš(((.Mám to mnohokrát vyzkoušené.

NGRUPA - Profil | Út 18.10.2011 18:03:33

Dá se jíst a to vím z vlastní zkušenosti, přes noc se rybě nic nestane ani v létě. Ovšem délka doby než je ryba "nejedlá" je přímo úměrná s teplotou ve které se nachází. Čím je tepleji, tím dřív je K.O.
Ať ti to hrrčííí.......

Nhoko - Profil | Út 18.10.2011 18:00:30

A jak je to u pstruhov...priklad idem na pstruhove preteky - o chytim pstruhy okolo 9-10 hodiny - zabijem a dalej do 14.00 chytam... rybam sa nic nestane podla mna alebo???

NPvl - Profil | Út 18.10.2011 17:50:54

Teď vážně -pokud leklá ryba ve vaně nevykazovala nějaká zdravotní postižení - a má červené (růžové) žábry - nebál bych se ji pozřít . V případě , že .tomu tak není .... nikoliv !

NKreja - Profil | Út 18.10.2011 17:42:56

Jednou vykládal nějaký odborník že když ryba lekne ve vaně tak se nic neděje protože pokud je ve studené vodě tak rozklad začíná teprve až za osm hodin Je to jako kdyby byla v lednici Jinou věcí je už vzhled ryby J.

Narnošt - Profil | Út 18.10.2011 17:42:01

pista85 >> Takováhle akce by mohla skončit i daleko hůř než obyčejným pos.áním... Za to žádnej candoš nestojí.

NPvl - Profil | Út 18.10.2011 17:41:16

Většina ryb co jíme jsou leklé :o§)) EDIT : Uz. makrela , rybičky v oleji , mražené ryby , atd :o§))

Npista85 - Profil | Út 18.10.2011 17:30:12

Skorica >> tak to bych mu popřal aby se ztoho nepos.al

NSkorica - Profil | Po 17.10.2011 19:34:08

Bratranec jel na loďce po Hartě a sebral tam candáta a jak si prý na něm pochutnal.

Npista85 - Profil | Po 17.10.2011 19:27:11

čerstvě jo, ale pzději no nevím nevím zkus si třeba dat řízek ze zdechleho prasete mimochodem prase hodinu po zabití je nafouklé jak kopačak , po smrti se v těle začínají uvolnovat bakterie ze střevního kompletu a tudíž vznikají plyny keré jsou začatkem hniloby a jdou do svalove tkáně a navíc ryba ma maso s vysokym obsahem vody a ve vodě se ty bakterie šíří daleko rychleji takž přeji dobrou chut...........

Nlobotomie (fanik) - Profil | Po 17.10.2011 19:25:33

jíst se dá všechno... přinejmenším jednou

NMakaveli - Profil | Po 17.10.2011 19:19:32

Dá se jíst každá,pokud na to máš žaludek.Já jednou našel na Balatonu leklého metrového candáta ve pokročilém stádiu rozkladu a řeknu ti,to bylo masíčko!

Npremous - Profil | Pá 20.8.2010 14:28:29

mužeš ale musí se co nejdřív vyvrhnout nebo ti zasmrádne a máš to na vyhození

Nmirmen - Profil | Pá 20.8.2010 14:09:43

jirka.lbc - >> dáš-li si olejovky, tresčí játra apod. tak na 100 % jíš leklé ryby

Nhonza30 - Profil | Pá 20.8.2010 14:02:49

jasně že se dá jíst...

NTomáš - Tom - Profil | Čt 19.8.2010 21:40:12

KOLIBŘIK >> To by jste kolego musel vyhodit téměř všechny ryby neboť na zpracovnu jsou vozeny vesměs mrtvé,pstruzi určitě.A mořské ryby jsou taky všechny leklé.

NMartas711 - Profil | Čt 19.8.2010 21:39:52

A jak dlouho po leknutí? Zase zákon 121/1987 § 65 Odst. 4 : Mrtvé ryby, nejde-li o ryb yuvedené v odst.3 se použijí jako potravina živočišného původu, jen vykazují-li vzhledové a jiné vlastnosti čerstvě zabitých, nebo čerstvě leklých (zadušených) ryb, nebo je-li leklost běžným a přípustným způsobem jejich usmrcení

NMartas711 - Profil | Čt 19.8.2010 21:34:40

Podle p.Štěpničky, resp. jeho kuchařky se to může. Zmiňuje tam zákon o potravinách 121/1987 Sb. §65 kde se píše: Odst 3 K výživě lidí nesmějí být použity ryby, jež uhynuly ještě před ulovením, nebo u nihž je podezření, že přišly do styku s jedovatými látkami.

NKOLIBŘIK - Profil | Čt 19.8.2010 21:31:20

jirka.lbc - >> Zdravím.Dá ale existuje nějaký tak říkající styl a etika v gastronomii.A leklá ryba je něco podobného jako nechtěná příprava k zajištění pokrmu.Čili v překladu.Dobrý a správný kuchař leklou rybu vyhodí.To se ale stává podle mě ve světě bysnysu ojediněle.Jelikož staré příslový říká,,Co oči nevidí to srdce nebolí,,Proto si budte na sto procent jisti pouze sami s sebou pokud jíte rybu čerstvou.To znamená ryba od vás.Ze zdravotního hlediska ale já nedoporučuji jelikož z ryb jsou ty nejstrašnější otravy a problémi pokud není čerstvá.Kdysi jsem byl jako mladý kuchař na sádkách v Lahovicích a velké procento mražených kapřích půlek bylo právě z ryb leklých.Do kafirelky šli pouze a jenom ryby nafouklé.A tak raději já coby vlastně odborník v gastronomii.Jezte ryby pouze a jenom pokud možno čerstvé

NJenisej - Profil | Čt 19.8.2010 21:16:06

Pánbůh s námi a zlým pryč...ale jestliže nemůžeš vidět krev a chceš raději nechat kapra utopit, aby jsi ho nemusel bacit po hlavě pak se to dá...dokud má červené nebo růžové žábry tak je to oki....pozdějc bych toho kapra spíš hodil za plot a počkal si až si pro něj příjdou divočáci:o)

NZlejšek - Profil | Čt 19.8.2010 21:15:03

Kejml >> a chilli, pak budou mít ten správný říz :-D Akorát s tím česnekem a jejich "uleželostí" po nich bude mít člověk dech, se kterým by se dal řezat beton:-DDD

NMajsher - Profil | Čt 19.8.2010 21:06:49

jirka.lbc - >> téměř všechny komerčně prodávané ryby (snad kromě vánočních kaprů a pár vyjímek z malochovů) zajdou tím, že leknou. Věnovat každé z nich humánní smrt by bylo příliš drahé a taky těžko realizovatelné (při produkci několik set miliónů denně...). Takže, jíst se dají určitě.

NKejml - Profil | Čt 19.8.2010 20:59:25

Zlejšek >> aaa česnek.. hodně česneku:-)

Nnoap - Profil | Čt 19.8.2010 20:54:14

Před třema rokama mě ráno na vánoce (kolem 6:00) máti budila, že jeden kapr ve vaně to zabalil a druhej do toho nemá moc daleko :) - když jsem toho druhýho přeživšího zabíjel, tak už byl víceméně skoro mrtvej taky :) Chvíli jsem měli taky zlehka pochyby co se něma, ale normálně jsme je sežrali:) a nic tomu masu nebylo..... bůhví jak jakou smrtí zahynou ryby (mražený) co koupíš v obchodě....

NZlejšek - Profil | Čt 19.8.2010 20:44:03

Kejml >> Nejstrašnější na tom je, že někteří by ještě tvrdili, že ty ryby nejsou zkažené, ale jenom řádně uleželé. Určitě by šly krásně od kosti:-D

Njarda 2004 - Profil | Čt 19.8.2010 20:42:49

zaplosak >> Jako kluk jsem ryby dost masil a kolikrát jsem ho donesl somu ve vezírku mrtvého a nikdy jsem se neotrávil jde samozdřejmě o dobu jak dlouho je ryba mrtvá.

Nzaplosak - Profil | Čt 19.8.2010 20:41:17

jarda 2004 >> To je ale od porážky, když chcípne na autě třeba cestou - de do kafiny...

Njarda 2004 - Profil | Čt 19.8.2010 20:39:47

jirka.lbc - >> Než se prase dostane od porážky na stůl tak to taky není hned.

NTomáš - Tom - Profil | Čt 19.8.2010 20:34:00

Leklá ryba se dá bez problémů zpracovat a jíst.Orientovat se dá podle zbarvení žaber.Pokud jsou červené je ryba bezproblému poživatelná.Po uhynutí dochází po určité době ke ztuhnutí těla a poté následnému povolení svaloviny a toto je již moment na hranici zpracovatelnosti.U pstruhů se již v tomto okamžiku začínají vylupovat žebra ze svaloviny.

Nyvana - Profil | Čt 19.8.2010 20:32:58

Pellon >> No to docela vím,proto se tím netrápím,páč by jsme nemohli jíst vůbec nic.

NPellon - Profil | Čt 19.8.2010 20:30:40

yvana >> jj ale to nevime nikdy... protoze kdo trosku vi jak se vyrabi treba salam... :(((

NKejml - Profil | Čt 19.8.2010 20:24:00

Při troše dobré vůle, by se to sežrat dalo :-D

Nyvana - Profil | Čt 19.8.2010 20:20:24

Pellon >> No a já je mám moc ráda a neumým je tak je kupuju tím nikdo nevíme co jíme,

NPellon - Profil | Čt 19.8.2010 20:18:23

yvana >> no delam si je jednou do roka :) je s nima prace a ja praci nemam rad ale jak rikam 1x - 2x za rok si je udelam :) a vzdycky perfektni :)

Nyvana - Profil | Čt 19.8.2010 20:09:30

Pellon >> No jestli děláš pečenáče,tak koukej jich udělat víc,páč tady se těžko schánějí.

NPellon - Profil | Čt 19.8.2010 20:06:55

yvana >> tak pecenace delam nejlepsi na svete :) takze ty nekupuji a ryby v aspiku nejim... takze jakozto rybar kupuju jen granolovany pstruhy na uzeni 2-3kousky vzdycky... ostatni si nachytam a pripravim podle sve chuti:)

NCarpHunder - Profil | Čt 19.8.2010 20:04:12

dá, nic jí není ...

Nwena - Profil | Čt 19.8.2010 20:02:14

Vše se dá jíst bohužel něco jen jednou

Nyvana - Profil | Čt 19.8.2010 19:59:36

Pellon >> No kupuju,mám ráda pečenáče i ryby v aspiku,tak kupuju.Jo a file to taky.

NR.P. - Profil | Čt 19.8.2010 19:57:36

pokud padne přes noc dá se ráno v pohodě jíst, může to být i po delší době, záleží na teplotě, pokud na výlovu dojde k úhynu candátu nebo i kaprů, třeba kvůli teplému počasí, pošlou se na zpracovnu a třeba v ČB mají dáno zpracovat večer po lovení

NPellon - Profil | Čt 19.8.2010 19:54:23

yvana >> to jsi rybarka ze kupujes ryby v obchode? :)

Nvydra1 - Profil | Čt 19.8.2010 19:31:22

jirka.lbc - >> Ryba která lekne přez noc ve vaně nedostatkem kyslíku se jíst dá navíc vykrvácí do břišní dutiny takže nemáš bordel na lince jen vyhrábneš sraženou krev a jeto.

NKaso - Profil | Čt 19.8.2010 19:26:46

popop >> Tak toto je tiež perla...

Npopop - Profil | Čt 19.8.2010 19:24:38

Co zápis to perla, no nic, Mě jednou nevydržely přes noc 2 kapříci, každý asi něco kolem 5 kil. Ráno jsem je vykuchal, udělal filety, obalil, usmažil a snědl. Nic jim nebylo a mě taky ne. Jen ten pohled při kuchání na oslizlé a žluté kapříky nic moc, ale chuťově od zabitého kladivem nebyl rozdíl.

Npechy - Profil | Čt 19.8.2010 19:20:59

když chytnu candoše a vezmu si ho,tak i po pomalém vytažení z hloubky a nemusí to mít ani zažrané ,tak ve vezírku cca po 3 hodinách stejně z 90% lekne...a zatím nikdy po konzumaci žádný problém nebyl,kamarád pracuje v irsku a čistí,kuchá ryby v přístavu a tam prej leží mrtvé ryby i tři dny ale samozřejmě že v chladu a neni problém,jinej kámoš pracuje ve francii v sushi restauraci a vyprávěl že se sázeli s majitelem (japonec) a ten se zavázanýma očima rozpoznal u 5 ryb jejich čerstvost podle čichu a hmatu...a že ty ryby mužou upravovat jen do 36 hodin ,pak ty ryby co stojí strašný prachy vyhazujou ))

NRybkin - Profil | Čt 19.8.2010 19:20:14

Čim dýl se uleží tim líp pak jde od kosti:-)

Nzaplosak - Profil | Čt 19.8.2010 19:18:53

Záleží nejvíc jak moc, a čeho se lekla....

NKaso - Profil | Čt 19.8.2010 19:13:24

jirka.lbc - >> Nie nedá,je to skapacina,treba ju klepnúť po hlavicke. Je to nechutné,vymáčana,kožená mrsina. Bleee...

Nmexik - Profil | Čt 19.8.2010 19:10:03

Sníst se určitě dá..ale nesmíš na ni přijít až po třech dnech..:o)

Nyvana - Profil | Čt 19.8.2010 19:05:17

jirka.lbc - >> Myslím,že když si koupíme rybu v obchodě,tak víme,že byla zabitá?Ani náhodou,tím chci říct,že zatím jsem tady,otravu jsem neměla.

NMačís - Profil | Čt 19.8.2010 19:02:00

Zlejšek >> Tos mě pobavil :-D :-) ;-)

Ndada11 - Profil | Čt 19.8.2010 18:30:43

pamatuju si ze kdyz muj deda chytaval cejny tak je jen tak volne hazel do kabele a mnel je tam treba celej den nez jel domu a salatek z nich nebo na kmine byli moc dobry takze si myslim ze cerstve lekla se da urcite snist a jak uz tady nekdo psal kdo vi jak to je s tema potvorama z more a taky sou fajn

NKreja - Profil | Čt 19.8.2010 17:57:17

"Vláčkař" >> a smažený rybičky u moře-se střevama a nemá to chybu

NKreja - Profil | Čt 19.8.2010 17:55:47

kdysi jsem četl že-hnilobný proces začíná až po osmi hodinách pokud je ryba ve vaně ve studené vodě Je to jako by jsi ji strčil do lednice Tolik citát J.

N"Vláčkař" - Profil | Čt 19.8.2010 17:54:18

jaK si myslíš že to dělají s makrelama??myslíš že každou zabijí???trochu blbost ne???

N"Vláčkař" - Profil | Čt 19.8.2010 17:53:11

ano dá se..přez noc v poho...

Nšedý pes - Profil | Čt 19.8.2010 17:47:37

jirka.lbc - >> snad nebude takovej problém si chytit živou.

NLádin - Profil | Čt 19.8.2010 17:19:32

Jestli jí vylekal bubák, tak už se jíst nedá.

NjindraŠ - Profil | Čt 19.8.2010 17:16:53

a.) Ano
b.) Záleží na teplotě

Nvlastec - Profil | Čt 19.8.2010 16:59:11

Jíst se rozhodně dá , ale záleží jaké je teplo . Když se jí podíváš na oči měly by být jasné a ne kalné . Žábra rudé . Když jsou šedé tak už bych nekonzumoval . Na vánoce jich leklých prodám mraky :-) . Je libo půlčičku a hlavičku na polévku?

Nwenda - Profil | Čt 19.8.2010 16:46:38

nejlepší je to zkusit dloubntí prstem, lehce zatlačíš rybě prstem na hřbet a pokud zůstane na tom místě důlek, tak je to nevhodné pro konzumaci, ale pokud se tam vytvoří důlek a po chvilce zmizí, tak je to v pohodě

Nkroupa - Profil | Čt 19.8.2010 16:35:32

Zlejšek >> prasatum to nevadí ty maj nejradši už ty nafouklý.