Houpačka, vymírající technika lovu?

Zdravím všechny.
Zeptám se, chytá někdo z vás ještě pravidelně na houpačku?
Jedná se o mojí velmi oblíbenou metodu lovu ryb, která mi pravidelně přináší zajímavé ryby.
Kdy, kde, jak, náčiní atd.
Díky
Autor diskuse: RK - Profil , 19.9.2017 všeobecné - techniky lovu

Dědek - Profil | So 30.9.2017 19:28:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Roberte, pěkná otázka, musím tě pochválit.
Přiznávám se, že jsem na houpačku nechytal hezkou řádku let...
No, ale jak jsem si to tady přečetl, tak jste mě pěkně nabudili :-)
Já chytám se šestkou, či sedmičkou. Místo splávku jsem si v posledních letech tohoto chytání dával na "vahadlo" černou plastovou tyčinku, co se používá jako průvlek na klasické kaprové krmítka. Různé délky a průměry tyčinek, mi zajistily jejich různou váhu. Jsou tenké, tedy se málo hýbou i ve větru, jsou černé, tedy jsou vidět ve dne za každého počasí a na noc se na ně lehce dala svítící tyčinka. Zajištěnou jsem jí měl těmi gumovými zarážkami (hovínkami).Dával jsem dvě pod a jedno nad. Tak se s tím signalizátorem dalo pohodlně posunovat podle potřeby nahoru a dolů. Jinak jsem používal malou průběžnou kulatou zátěž se zarážkou.
Paráda, podzim a zima, bude patřit i houpačce:-))

lovecdravec - Profil | Čt 21.9.2017 4:47:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já už neviděl někoho chytat na houpačku ani nepamatuji. A přitom super rybaření, chytám tak denně co sem u vody.
Vyvěsím bokem prut na dravce, před sezónou dám rousnici na položenou abych měl od toho klid a vyndám dlouhý prut na houpačku.

Za ty roky si troufám tvrdit, že sem to zdokonalil, že už se nezlepším :) Jako kluk sem chytal výhradně na kolínka, dneska převažuje kukuřice a červi.

Letos sem začal zkoušet i druhý návazec, vždy pouze s hnojákem, okruh ryb se ještě rozšířil.
Když to bere, klidně co 20 vteřin ryba, u nás nejčastěji cejn. Prostě koncert.
Loni sem na houpačku na hnojáky chytal na 6m Colmic úhoře. Jednoho mám do konce na kolínko, se 3 svědky. Náš mladý (9let) chytil loni na houpačku a kolínko candáta 46 cm.

Letos chytám na 7m, na Berounce to dohodím do poloviny řeky - když chci. Loni sem se díky stromům na Berounce naučil nahazovat spodem, krásně rovně, nemá to chybu. Už jinak nenahazuji.

Je to nádherné, super rybaření, citlivé oko pozná každý záběr, i nepatrné škubnutí. Mám rád, když splávek spadne na hladinu, když ryba cukne ke břehu.

A nic není hezčího, než kapr na dlouhém prutě. To člověk zažije jen tady. Prut 7m ohnutý od navijáku až dolů, na tom nějaká 0,14 mm, citlivá brzda a kapr si dělá co chce. Prostě stojíš s prutem u vody, prut ohlý jak turecká šavle a kapr si jede kam chce a přitom opisuje půloblouk třeba 15-20 m z leva do prava a zase zpět. Je to nádherný souboj s rybou, kdy si člověk vychutná každá kontakt s rybou. A jak bylo i níže napsáno, ve větru si i vlasec "zazpívá" :)

Koupím si plechovku kukuřice do 20 kč, polovinu tam naházím na vnadění a druhá půlka mi vystačí na kopec zábavy po zbytek rybaření.

A otom to je :)

Carabus - Profil | Út 19.9.2017 13:59:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

podle mě "na houpačku" signalizátorem záběru je nějaký brk, trn dikobraza, prostě něco delšího, uchycený a vyvážený tak, že delší část směřující k prutu ti napíná vlasec a při záběru se houpe. výhodou je, že je krásně vidět sebemenší pohyb, velkou nevýhodou je pak vítr