- Otázky a diskuse
- Seznam
- Diskuse
Jak zužitkovat tlouště
Tlouště lze zpracovat do podoby
A) žrádla pro psy4%
B) žrádla pro kočku7%
C) žrádla pro slepice6%
D) pečenáče37%
E) zavináče8%
F) řízku5%
G) karbanátku10%
H) cordon bleu5%
I) kaviáru3%
J) kompostu16%
Od 4.4.2010 hlasovalo 153 čtenářů.
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
8x v oblíbených a 1x v ignorovaných.
Modrák - Profil | Čt 8.4.2010 16:58:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Pinďa2 - Profil | Čt 8.4.2010 10:18:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
viktorb - Profil | St 7.4.2010 13:43:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Robert(původní) - Profil | St 7.4.2010 10:56:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Ulcek - Profil | Út 6.4.2010 15:12:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Dělal jsem to jednou,ale z malejch zrcátek.Myslím,že z tlouště to půjde taky.
MilošK - Profil | Út 6.4.2010 14:47:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Jinak kam se hrabe rybí polévka z kapra na polévku ze zimního tlouště! Chuťově je na tom líp, než kapr a talíř jiker v polévce také tvrdí muziku. Jenom už ji nedělám, protože velký tloušť je vždy jikernačka a nechce se mi zničit tolik budoucího života, zvlášť nyní, kdy tloušťů rapidně ubylo.
Mikulas - Profil | Út 6.4.2010 14:06:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Vše pouze peču, nic nesmažím, je to lepší. Týká se samozřejmě jakékoli ryby, největší brutál to byl z okounů, které přinesl kamarád z výlovu, bylo jich moc, a tak co se nesnědlo na másle jsme naložili, je to asi jako mlít panenku do sekané, ale dobrota :)
Čendík - Profil | Út 6.4.2010 13:50:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Vůbec není pravda, že je to jedna z nejhorších ryb- tloušť má bílé chutné maso - žádná ryba není špatná, je jen špatný ( příp. líný ) kuchař, který neumí danou rybu správně upravit.
Samozřejmě spoustu tloušťů pustím, beru si jen některé buď na jídlo nebo v létě jako výbornou nástrahu na sumce. Posílám foto jednoho loňského na přívlač.
Lauri - Profil | Út 6.4.2010 10:01:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
800g vykoštěných filetů z jelce tlouště, 2 lžíce domácího sádla, 4 červené cibule, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžíce paprikové vegety, 2 lžíce hladké mouky, 1 litr vývaru z ryb nebo zeleniny, po špetce kmínu, červeného pepře, majoránky, česnekového prášku a soli, 1 lžíce sekané petrželky.
--------------------------------------------------------------------------------
Na sádle osmahneme do sklovita najemno posekanou cibuli, zaprášíme paprikou a vegetou, přidáme na větší kostičky pokrájené filety z tlouště, osolíme, okmínujeme, podlijeme vývarem ( šálek vývaru předem odebereme ) a pod pokličkou pozvolna dusíme 20 min. V odebrané části vývaru rozkvedláme hladkou mouku, paprikáš zahustíme a krátce povaříme. Na závěr dochutíme česnekovým práškem, majoránkou a pepřem. Pro vylepšení můžeme paprikáš zahustit zakysanou smetanou. Podáváme s haluškami: Z polohrubé mouky, vejce a soli ( v poměru 1 vejce na 100g mouky ) připravíme hladké těsto, které protlačujeme sítem na halušky do vroucí vody a vaříme doměkka. Na talířích posypeme petrželkou.
šmudla - Profil | Út 6.4.2010 9:36:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Na vláčku na malý woblery. Beru je na jaře, pak v červnu červenci a v listopadu prosinci. Přes léto většinou pouštím nebo vemu třeba jenom jednoho dva.
REcepty: tloušť musí, podtrhuji "Musí" být z čisté řeky .... nutno otestovat. Beru velikost cca 29-38cm , většího jen z čisté vody( výpusť čističk třeba zrovna není ideální místo).
Použití:
a)nadělám filety, filety nakrájím na pásky, vložím do sklenice proložím cibulí mrkví porkem, přisypnu kav.lžičku soli(na 0,7l skelnicu), zaleju svařeným ocet(1díl), vody(2díly) cukr(dle libosti), nahoru naleju vrstvičku sluneč.oleje. Do ledničky na 2-3týdny.
Recept b) zavináče klasický pracný: nafiletovat, nasolit hodně-3 dny v lednici, zalít ředěným octem s vodou (1:1). Na 2-3dny v lednici. Vytahat žebra, dát do sklenic a zalít okurkovým nálevem(sladkokyselý klasický né moc octový, trochu soli.
červnový recept c) nafiletovat, z vnitřní strany osolit, okořenit(sušený česnek, červen.paprika, drcený kmín, nechat odležet( do rána třeba). před smažením obalit v polohrub.mouce(aby se nepřichytávala kůže na pánvičku a aby se řízek nerozsypával. Osmažit ze strany kůže prudčejc.
PS. Takový to dole fyfocený "lívanec" či rybí krupice(pudink) či kravinec to vypadá teda fakt nejedle.
PPS. Parma se taky dá, ostatně jako jakákoliv jiná "bílá" ryba. A není zrovna špatná. Kdybych jich chytal častějc a větší tak se taky u nás ohřeje i na talířku. Zrovna ale 40cm parmičku brát nemusím(loni největší a jediná).
u.x.a - Profil | Po 5.4.2010 23:22:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
mirmen - Profil | Po 5.4.2010 22:58:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
citace :
Jelec ( něm. Alant, Anant, Nerfling~ frc.Chevanne, Chevaine, Chevin ~ angl. Chevin ~ lat. Idus melanotus). - Druh bělice, žije v Evropě v jezerech a řekách. Maso jest výborné, ale pro mnoho kůstek málo vážené. Připravuje se ponejvíce na modro ( 2875 ), nebo jako kapr v pivě ( 619 ), nebo se peče na rožni ( 1348 ) . Tře se v květnu.
619 Kapr v pivě
Velkého kapra vložíme do Sauroiru ( čti sotoar = rybí kotlík - nádoba s dírkovanou vložkou zvanou "rošt", ve kterém ryby vaříme pohodlněji než v jiné nádobě ) vyloženého špekem , cibulí a kořením , lehce osolíme , do 3/4 zalijeme lehkým pivem a přivedeme do varu. Po 10 minutách pokryjeme pomásleným papírem, necháme dále vařiti, po 20 minutách rybu obrátíme , hotovou vyndáme a odstavíme do tepla. Vývar piva procedíme do nějaké nádoby, zamícháme do něj lžíci ustrouhaného perníku, citronovou šťávu a kousek čerstvého másla a prolisujeme ubrouskem. Rybu upravíme na mísu, obložíme mlíčím, žampiony a glacirovanými cibulkami, částí omáčky přelijeme rybu, část podáváme v omáčníku zvlášť.
II. Nebo: Porce kapra osolíme, necháme 1/2 hodiny odležeti, osušíme, vložíme do kastrolu s 1 velkou cibulí, 2 bobkovými listy, svazečkem koření, solí, zrnky pepře, hřebíčkem a kusem pomoučeného másla. Zalijeme pivem, aby vše bylo právě pokryto, vaříme do měkka, vývar procedíme. Volíme pivo ne příliš těžké a trpké, těžké pivo rozředíme asi z polovice vodou.
1348 Je t o grilování a přepisovat se mi nechce, grilovat zvládne každý
2875 Modřiti
znamená připraviti rybu pro úpravz "na modro", t.j. přelíti ji vřelým octem. Po uvaření dostane ryba krásně modrou barvu.
Pro ty, kteří upřednostňují pokrmy ze salmonidů, nabízí tato publikace mnohé leckdy opomíjené recepty, namátkou:
pstruh namodro, v máslové omáčce, špikovaný, v majonéze, v červeném víně, po švýcarsku, v tokajském víně, po rusku, po husarsku, aĺa Mantoue, dušený ( aux fines herbes ), Mendiante, smažený, Meuniére, pečený na burgunský způsob, Gavarnie, grilovaný, marinovaný, v rosolu, s křenovou omáčkou, se zeleninou, na královské míse, Cardinal, Délice,na pěně, Vinaigrette, po pansku ... publikace, která potěší :-)
Venca888 - Profil | Po 5.4.2010 20:35:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
noap - Profil | Po 5.4.2010 19:44:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Niel - Profil | Po 5.4.2010 15:32:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Chytíme tlouště (tak pro 5 osob) a koupíme láhev whisky. K tomu sůl, pepř, olivový olej a proužky špeku.
Tlouště poklademe špekem, zavážeme, osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem.
Předehřejeme troubu na 200 °C. Nalejeme si sklenku whisky a připijeme na úspěch díla.
Poté uložíme tlouště na pekáč a vložíme do trouby.
Nalejeme si dva bleskové panáky whisky a připijeme opět na úspěch díla.
Po dvaceti minutách nastavíme termostat na 250 °C, ať trouba pořádně bručí.
Dame si další tři whisky.
Po půl hodině rybu otočíme a nadále bedlivě hlídáme. Občas se chopíme flašky ffiskie a nalejem si do řepy.
Po další bůlhodince se uopatrně vydáme k lince a tlouště prodočíme. Přidom dáuáme bacha, abyzmese neupálili uo ty pojebaný dvéře vod trouby.
Si dalších pěét nebo zedm fixki vevnitř sklenice si a pak a tak.
Tlouéšče pečem další dři hodinkýý (ale je to vcelku fuk) a každých deset minud dem čúrat.
Je-li to aáspoň drožku možný, dolezem ke sforákua úytáhnem troubu z tlóšta.
Dofřejem si ježdě jedoóo loka a znoúua se pokuzíme tu mrchu dostad uen.
Zúédnem tóo proklatů fišků z éé zeměéa prrrrrrrrdnemho na boddnos.
Dáúuúáme uéélkýho majzla na uk! louznutí na zamaštťěnýým liinoúlluélu.
Néllsze-li tomu zabránid, szskuszszsímesze zsznoúúa póószszsdááuitna nohýýýáááaúú uonojetostejnějedno !!!!!!
Trošku se prospíme.
Príští den sníme tlouště studenýho s majonézou a s aspirínem.
Dobrou chuť a příjemnou zábavu při vaření!
Vítek - Profil | Po 5.4.2010 13:08:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
chrostik3 - Profil | Po 5.4.2010 13:00:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Hlinomaz - Profil | Ne 4.4.2010 22:54:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Bejmák - Profil | Ne 4.4.2010 22:54:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
ingredience:
4 tloušti
2 rajčata
40g oleje
50g strouhanky
1 cibule
štáva s citronu
sůl
pepř
petrželka
Ati - Profil | Ne 4.4.2010 22:17:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Pikachu - Profil | Ne 4.4.2010 22:14:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Pikachu - Profil | Ne 4.4.2010 22:04:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
A teď k diskuzi....... je mi z toho na zvracení, jeden kluk dělá machry na druhého a ten pouští a ten žere a ten zase krmí kočku a vše je vlastně špatně. Všichni se nad sebou zamyslete jak se tento web i s touto diskuzí potápí, a to jen proto že se neumíte chovat slušně !!!! Zadavatel otázky slušně poprosil o recepty k úpravě této ryby, a VY mu tady z toho uděláte hádku jak na dětském pískovišti. A recepty ??? Na žádný který by něco konkrétního říkal jsem nenarazil.
Zítra ti nějaké recepty pošlu na SZ.
Jurek - Profil | Ne 4.4.2010 22:01:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Lukas89 - Profil | Ne 4.4.2010 21:54:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
iwanhoe - Profil | Ne 4.4.2010 21:53:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Jurek - Profil | Ne 4.4.2010 21:50:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Jarda Š. - Profil | Ne 4.4.2010 21:43:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Pivoň šumavský - Profil | Ne 4.4.2010 21:37:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
PS : Nemám ani kočku, ani slepici, ale dokážu si udělat snad rozumný názor na problém. Ročně mám 100 - 120 vycházek a loni sem si nechal 22ks ryb - 6 cejnů, 4 tlouště, 3 candáty, 2 štiky, 2 úhoře a 5ks kaprů, ryb sem pustil bezpočet. To sem ale hnusnej masař :-D
Kde to žije - muškaření
0:40Bleskovky: Stanovisko ČRS k hlubinné přívlači 1
SoGastronomicky koutek pro lopaty a nemehla 53069
PáO muškách, umělých 31868
. . . Směnárna a burza vázacího materialu a hotových mušek 1304
. . . revír Hořima 51
. . . Galerie muškařských navijáků 543
. . . Klacek na "francouze" 778
. . . Spey & Salmon 460
. . . Miloš Zeman legenda 209
. . . 🦟 Začínáme s vázáním mušek #5 🤩 Dubbing 😱 (Video) 5
. . . Vaše úlovky na mušku 26
. . . Povídání JEN o vázání a muškách 21901
. . . Muškaři a bigbít 7805
. . . Plovoucí inkubační aparáty na jikry pstruha obecného (Video) 11
. . . Hledám učitele - Praha 13
Co je nového - muškaření + obecné
0:40Bleskovka: Stanovisko ČRS k hlubinné přívlači
PáBleskovka: Má smysl zachraňovat i krase stříbřité?
PáBleskovka: Zrušení revíru Markovka 1, nádrž Střítež
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
. . . Video: Nový Zéland - Muškaření díl.2
. . . Miničlánek: Big river race 2020 - Váh, Slovensko
Oznámení - muškaření
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Doporučujeme e-shop
PÁRYSŮV RYBÁŘSKÝ RÁJ
Rybářské potřeby pro všechny, kteří propadli kouzlu rybařiny. Díky unikátnímu věrnostnímu systému nakupujete neustále se...