Rybí mix
- Michal Kučera
I když nás počasí neustále přesvědčuje o opaku, je léto, alespoň podle
kalendáře, v plném proudu. Pro kapraře to znamená ideální čas na
vyzkoušení boilí z rybích mouček, které jsou v tuto dobu nejúčinnější,
neboť lákavé oleje /tuky/, které jsou v těchto moučkách obsaženy,
se v teplé vodě nejsnadněji uvolňují. Na řekách může být především
díky tloušťům s rybími moučkami problém, ale na většině nádrží
jsou v tuto dobu to pravé ořechové. Nabízím vám tedy jeden svůj
jednoduchý mix, který mě přinesl úspěchy už na jaře a nyní by mohl být
ještě úspěšnější.
30%
rybích mouček
30%
pšeničné krupice
25%
sójové mouky pln.
5%
pš. glutenu
10%
mletý ptačí zob
Mix
je možno vyšperkovat přidáním 1% krevní moučky, 1% pivovarských kvasnic,
1 až 3% játrového prášku. Ptačí zob seženete v chovatelských potřebách,
ale jste-li při penězích, zkuste použít např. Robin Red.
Chcete-li naopak ušetřit, můžete tuto směs používat bez jakýchkoli
aromat, sladidel či jiných dráždivých látek. Můžete použít také pouze
samotný rybí olej, jednu polovinu dejte do směsi před vařením a do druhé
nechejte kuličky nasáknout až po uvaření a vychladnutí. Mletý pepř nebo
pálivá paprika v rozumném množství směsi rozhodně neublíží, stejně
tak špetka soli. Pokud přeci jen hodláte použít tekutá aditiva, zde jsou
moje typy /počítáno na deset vajec/:
6ml
aroma s živočišnou příchutí /chobotnice, krab, mušle, …/
1ml
sladidla
20ml
rybího oleje
nebo
8ml
jahoda /tuti fruti/
3ml
sladidla
1lž.
fish appetit stimulator /posilovač chuti/
Pokud nevíte, jak si boilí vyrobit, zde je návod /pro všechny druhy mixů/ :
POSTUP PŘI VÝROBĚ BOILLIES
1.
Navážit jednotlivé složky základní směsi a vše dokonale promíchat
– nejlépe ve velkém igelitu. Ideální je, pokud víte, že to v dohledné
době spotřebujete, připravit si takto 5 až 10kg směsi a z ní pak
postupně odebírat
2.
Rozšlehat v misce /popř. velkém lavoru/ vejce
3.
Přidat do nich aroma, sladidla, event. trochu oleje /podle směsi 10 -
30ml na 10vajec/ a další tekuté složky /posilovače, esenciální
oleje, .../
4.
Do základní směsi přidat sypké složky /barvivo, chuť.
stimulátory, ... / a vše perfektně promíchat
5.
Do rozšlehaných vajec postupně přidávat sypkou směs, míchat vařečkou,
až se vytvoří řidší kaše /nutné se naučit odhadovat -nejde vypočítat,
neboť každá směs jinak absorbuje a také velikost vajec nelze ovlivnit, průměrně
to bývá 700 - 950g směsi na 10vajec/
6.
Nechat několik minut odstát !!!
7.
Namastit si ruce (tuk, olej) a začít válet směs - pokud se lepí, přidat
trochu oleje, pokud je příliš řídká, přidat trochu směsi nebo pšeničné
krupice - pozor, směs ještě ztuhne!
8.
Uválet několik koulí zhruba ve velikosti většího pomeranče a ty
ihned vložit do velkého mikroténového sáčku. Ten uzavřít
/např. přehnutím/ , aby těsto neoschlo a neztvrdlo.
9.
Postupně brát jednotlivé koule a na nějaké větší ploše z nich
dělat válečky. Při ruční výrobě je dobré je hned uválet na požadovaný
průměr, pak je nařezat nožem na přiměřené části a v dlani
ukoulet. Při použití rolaballu se nejdřív těsto ručně rozválí na přibližný
průměr, pak se horním dílem vytvoří přesné válečky, které se hranami
na jeho stranách nařežou do přesné velikosti - tak, aby se akorát vešly
na spodní díl rolaballu. Dva nebo tři válečky najednou se pak po přiložení
vrchního dílu rozválí na kuličky.
10.
Hotové
kuličky je nejlepší ukládat na nějaké plato, aby se neslepovaly a
nebortily.
11.
Mezitím necháme vařit vodu ve větším a poměrně vysokém hrnci. Voda se musí prudce
vařit, po přidání kuliček by neměla zcela přestat vřít, proto jich
tam nedáváme příliš - 1kg se vaří zhruba na 3 až 4 části. Nejlépe
je k vaření použít velké síto, např. z fritovacího hrnce. Do něj
kuličky naskládáte mimo vroucí vodu a vyhnete se tak opaření.
12.
Kuličky vaříme podle směsi a velikosti 0,5 až 4,5 minuty. Obecně lze říct, že směsi
ze živočišných proteinů se vaří kratší dobu, než např. ptačí zoby
nebo jednoduché mixy typu sója/krupice. Kuličky pro chytání by měly být
tužší a vaříme je tedy déle, než kuličky určené ke krmení.
13.
Po vytáhnutí je vysypeme na nějakou utěrku nebo ručník, která nesmí být
ničím načichlá. Čas od času je dobré kuličky pootočit, aby dobře
prosychaly a neplesnivěly.
14.
Boilí určené pro chytání /ale i pro krmení/ můžeme po vychladnutí nechat nasáknout
do rybích olejů, tekuté potravy, játrového extraktu ale i stejné směsi
atraktorů /aroma, sladidla,…/, které byly použity před vařením.
15.
Sušíme 2 - 3 dny, v místnosti s přirozeným větráním, nikdy ne na
slunci, v troubě, poblíž záchodu atd., boillies by načichly a
znehodnotily se! Poté je přesypeme do vzdušného pytle /ideální jsou pytle
od brambor/, kde by za stejných podmínek, jako pro sušení, měly vydržet i
několik měsíců /postupně ale ztrácejí na kvalitě/. Počítejte s tím,
že po třech, čtyřech týdnech již budou značně tvrdá.
16.
Při zamrazování je /po usušení/ vložíme do mikroténového sáčku. Můžeme přidat
trochu rybího oleje, tekuté potravy, směsi aromat a sladidel, popř. další
tekuté složky. Sáček musí být vzduchotěsně uzavřen. Po rozmrazení
je dobré boilí rychle spotřebovat /max. do týdne/, neboť u rozmraženého
boilí často dochází k rychlejšímu vzniku plísní.
Autor: Michal Kučera
Průměrná známka: 1.5
Kde to žije - kaprařina
18:30NKrátkodobá kaprařina x 6965
18:16NDyje 5, 6, 7 - Mušov a Nové Mlýny - diskuse 52645
17:54NLithiové baterie - srovnání 1198
17:42NDolní Benešov 1477
16:34NFanclub značky Shimano 10626
15:49NPříprava partiklu - jednoduše z jednoho hrnce. (Video) 5
14:02NServis navijaku Fox? 45
12:02NLegenda s názvem Daiwa Tournament S5000-T, S5500-T či S6000-T 4592
11:26NŠírava Big 6 Challange alebo "Šíravská šestka" 10
9:33NNash Titan Bivvy 387
8:48NSháním horní díl od prutu delphin etna 3,6m 3dily 5
SoNStarfishing SPeX-TeX 150 2 Man 1
SoNKyjský rybník, Džbán 49314
SoNKorda Developments a vše co k této značce patří 1035
SoNSolar titanium swinger 714
Co je nového - kaprařina + obecné
PáNBleskovka: Má smysl zachraňovat i krase stříbřité?
PáNBleskovka: Zrušení revíru Markovka 1, nádrž Střítež
StNBleskovka: České muškařky kralovaly světu: MS v jižních Čechách patřilo domácím týmům!
. . . NČlánek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . NČlánek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . NMiničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . NRecenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . NMiničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
. . . NVideo: Měření hloubky ze břehu
Akční nabídky
Chcete jen nejvyšší kvalitu? Pak je volba jasná. 100% nepromokavé oblečení Geoff Anderson, které vyrábí rodinná dánská společnost. Akční set do každého počasí - bunda DOZER 6 a kalhoty Urus 6 od Geoff Anderson
Pokud hledáte kvalitní mikinu, která vám vydrží dlouhá léta a zároveň je šetrná k přírodě Teddy Geoff Anderson je ta správná volba.
Oznámení - kaprařina
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - kaprařina
4.6.5. ročník Memoriál Norberta...
5.6.Mikbaits Carp cup Rybolov na...
6.6.Brankovice 10 ks Nej
7.6.XXIV. 42 – hodinový...
13.6.Gergelík Dr Baits Carp Cup Jaro...
13.6.LumiCarp Cup Červen - Uvolnilo...
13.6.SPORTEX Arizona Cup Medvědí...
14.6.Zrušeno:Málo Carp Hadina 2024...
16.6.Pod hladinou Anaconda carp cup...
17.6.CCAM Brodský léto 2024