Makrela v našich vodách
- Milan Tychler
Makrely se sice v našich vodách neprohání, ale zná je každý. Pokud po někom chcete, aby vám vyjmenoval alespoň nějaké mořské ryby, určitě si vzpomene alespoň na sardinku a makrelu.
Takto zná makrelu většina z nás
Makrela je skvělá ryba a silný protivník, protože i když se jedná spíše o menší rybu, je hodně bojovná. Žije v hejnech čítajících mnoho kusů, a když se mezi ně dostanete se svou nástrahou, tak se prostě nezastavíte. Chytáte jeden kus za druhým a pořád to nemá konce. Pak najednou jak to začalo, tak to také skončí a není po nich ani památky. Jenže to za nimi musíte na moře. K nám se makrely dostanou už jen jako chlazená, nebo spíše mrazená potravina a k její cti je nutné říci, že velmi chutná. Makrela se dá připravit na mnoho způsobů, ale nejznámější a oblíbená pochoutka v našich končinách je makrela na grilu a také makrela uzená.
Makrela je skvělá a bojovná ryba
Maso makrely je tučné a chuťově dosti výrazné. Obsahuje asi 3% tuku, ale pokud ji ulovíte pěkně vykrmenou na podzim, může to být až 30%. Pozitivní je ale to, že maso makrel je bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Ty podporují oběhový systém, činnost srdce a mnoha experty na zdravou výživu jsou hodnoceny pozitivně. Další pozitivní věcí je to, že z makrel se velmi snadno odstraní kosti, takže se snadno konzumují.
Odřezky připravené k použití
Kdysi jsem připravoval filety na gril, a abych jim dal i jakousi estetickou hodnotu, poupravil jsem jejich tvar. Zůstalo mi tak několik drobných odřezků. Myslel jsem, že z nich připravím nějakou zajímavou chuťovku, ale pak jsem si vybavil malý článek z anglického časopisu o tom, jak se makrely a kusy masa z makrel používají pro svůj výrazný pach jako nástraha na štiky. Tak mě napadlo, zda bych mohl tohle rybí maso využít i k lovu jiných ryb než jsou štiky. Rád lovím na kousky rybího masa candáty a tlouště. Možná by stálo za to zkusit to i s kousky makrel.
Nastražení je jednoduché
Uložím tedy odřezky do dobře těsnící plastové krabičky a zpět do lednice. Zítra přijde jejich den. Dnes se budu věnovat kulinářské přípravě makrel a navečer si na nich doufám všichni hezky pochutnáme. Večerní grilování nám ale trošku zkazil deštík, takže jsme ho ukončili o něco dříve. To mi však příliš nevadilo. Alespoň jsem se dostal dříve do postele a ranní vstávání nebylo tak bolestné.
Dobré místo pro pokus
Ráno není po letním deštíku ani památky a sluníčko se dere rychle nad obzor. Spěchám k řece a cestou řeším dilema s výběrem místa. Probírám různé možnosti a mám několik tipů. Nakonec ale sázím na jistotu a odbočuji k jezu. Myslím, že tady nemohu zůstat bez záběru. Jsou tu parmy, tloušti, sem tam se najde i nějaký ten menší candát. Hlavně ale spoléhám na tlouště. Ti jsou zde po rybkách vždycky hodně lační a já jsem zvědav, jestli je bude zajímat i maso z makrel. Tohle „mořské“ maso je jiné než maso z plotiček a perlínů. Je mnohem aromatičtější a tučnější, takže doufám, že čichové buňky ryb dlících pod jezem velmi rychle odhalí tuhle lahůdku, pošlou informaci do mozku a ten rázně vydá pokyn tělu, aby ji vyhledalo a pozřelo. Tohle by bylo ideální, ale bude to skutečně tak? Naše sladkovodní ryby se s těmi mořskými nepotkávají, nemohou se znát, avšak pach potravy nemusí nutně pocházet ze známých a domácích zdrojů aby byl akceptován. Jistě každý zná z vlastní zkušenosti.
Jedna z variant je lov se splávkem
Abych co nejvíce zvýšil své šance, volím tuhle taktiku – jeden prut, feeder, nahodím směrem po proudu, aby mi příliš nezavázel, a s druhým proutkem budu lovit se splávkem. Tak budu moci velmi efektivně prochytat skutečně všechny kouty pod jezem. Prosmejčím pomocí splávku každý proud a každou tišinu. Zkusím to v hloubce i na mělčině. Nástrahu budu nabízet ve sloupci, nade dnem a občas ji nechám i vláčet po dně. Není možné, aby se o takovou dobrotu alespoň nějaká ryba nezajímala. Ovšem rybí chutě jsou často nevyzpytatelné. To jsme si prožili všichni. Druhá nástraha zatím bude čekat v hlubokém proudu na větší rybu, která by se tam mohla objevit.
Pěkný tloušť na kousek makrely
Obě nástrahy nastražím na obyčejný větší jednoháček. Feederová sestava je jednoduchý páternoster s návazcem dlouhým 55 cm. Boční přívěs, na kterém je připevněná zátěž, je poměrně dlouhý - 20 cm. Je to proto, aby se mohla nástraha vlivem proudu snadněji zvedat ze dna, případně maličko pohybovat do stran. Snáze tak může upoutat rybu.
Tak, jedna nástraha už sedí klidně na dně a splávek už se také houpá na hladině. Ostřížím zrakem kontroluji jeho dráhu, ale v merku mám stále i špičku druhého prutu. Záběr po prvním proplavání příbřežní zóny jsem nedostal. Splávek sice jednou škobrtnul, ale to bylo zřejmě tím, jak nástraha škrtla o dno. Jak jsem se zabral do nahazování a vedení splávku, přestal jsem vnímat špičku druhého prutu. Když splávek překonal na jedné své pouti vířící tůň a rozběhl se po klidné hladině, šel z ničeho nic bleskově ke dnu. Docela jsem se lekl. Rychle ale seknu a ryba visí.
Masíčko si nenechal ujít okoun
Počítám s tlouštěm, ale třeba bude překvapení. Není, je to skutečně tloušť. Ale tloušť velmi pěkný a mám z něj radost. Kousek makrely stále visí na háčku. Je to odolná nástraha. Kůže je pevná a tučné maso se ani zdaleka tak rychle nevylouhuje jako maso ze sladkovodních rybek. Tlouště pustím a než stačím znovu nahodit, přichází rána do feederového prutu. Skutečně je to pecka a tak tak chytám prut. Ryba letí po vodě jako střela. Hádám parmu, ale tentokrát se zjevně mýlím. Do nástrahy praštil bolen tak okolo padesáti centimetrů, nebo lehce přes a teď vyvádí jako divý. Brzy však umdlévá a jde do podběráku.
Zase nahazuji oba pruty a říkám si, že účinnost makrely je potvrzena. Jako důkaz této myšlenky dostávám na háček ještě jednoho tlouště, kousek po proudu pěkného okouna a menší parmu. Nezdá se to jako hodně ryb, ale já se v tomto vedru divím, že vůbec nějaký záběr přišel. Nicméně účinnost drobných filet z makrel jsem si toho roku potvrdil ještě několikrát a to i v hodně studené vodě. Jejich tučná bříška lákají i krásné okouny i tlouště a z tohoto důvodu jsou makrely na našem jídelníčku častěji.
Autor: Milan Tychler - ®
Diskuse k článku (19 reakcí)
Průměrná známka: 1.28
Kde to žije - všechna témata
20:46Těžší přívlač výbava (prut, naviják, šňůra) 11
20:22Naviják DAM Quick Finessa 6
20:18Příprava partiklu - jednoduše z jednoho hrnce. (Video) 6
20:13Staré Česke rybářské vybavení 79
19:30Pivo- craft beer 502
19:18Čeští rybáři čelí poklesu úlovků - vliv predátorů a rostoucích nákladů (Bleskovka) 165
19:04Pokuty za krmení přemnožených nutrií ze Zlíně (Bleskovka) 58
18:50Můžu chytat menší sumce na 30cm karase? 6
17:14Výprava za kapří legendou (Video) 2
14:02Servis navijaku Fox? 45
11:26Šírava Big 6 Challange alebo "Šíravská šestka" 10
10:42Revír 431 034 pr. 01 Ohře 13A 1
9:33Nash Titan Bivvy 387
8:48Sháním horní díl od prutu delphin etna 3,6m 3dily 5
SoNa Lipně vymírají candáti i kapři, vědci nevědí proč. Jednoho podezřelého mají. (Bleskovka) 168
Co je nového - všeobecné
PáBleskovka: Má smysl zachraňovat i krase stříbřité?
PáBleskovka: Zrušení revíru Markovka 1, nádrž Střítež
StBleskovka: České muškařky kralovaly světu: MS v jižních Čechách patřilo domácím týmům!
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Za 139 Kč
Mrakující tekutý dip, který vytváří v okolí nástrahy intenzivní barevný "kouř". Tento chuťově, pachově a opticky viditelný zákal se nese nade dnem. NOVINKA v mnoha příchutích. Více na www.chytil.cz
Za 400 Kč
Kompletní řada nové taškoviny od AVID CARP s označení RVS - další várka novinek skladem na www.chytil.cz
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
2.6.Benátky Dětský Den 2024
2.6.Dětské rybářské závody Řeznovice
7.6.Přívlačové závody dvojic 3...
8.6.Dětské rybářské závody -...
8.6.Šilheřovice Sranda Mač Evolution...
8.6.Rybářské závody - dospělých
8.6.Závody dospělých o 100kg prase -...
8.6.Rybářské závody v Přehýšově
8.6.Rybářské závody 2024 -...
8.6.Lovosický úhoř
Doporučujeme e-shop
GScarp.cz
Rádi Vás kdykoli uvítáme na našem internetovém obchodě rybářské potřeby a nově i v naší kamenné prodejně. V našem...