Trvanlivé potraviny - Hotovky
Zařazení: Outdoorové vybavení, Hotovky
Určeno pro: kaprařina, sumcařina, všeobecná rybařina
Mnoho z nás tráví na rybách poměrně dost času a není výjimkou, že jsme u vody celý den, víkend, nebo i mnohem déle. S delším pobytem u vody je spojeno mnoho činností, které se samotným rybařením už tolik nesouvisí. Jednou takovou činností je jistě příprava jídla. Možností jak se u vody nebo prostě v přírodě stravovat je mnoho, od studené stravy, jako jsou paštiky, oplatky a podobně, až po hostiny a grilování, na které budete dlouho vzpomínat. Každopádně se dá říct, že teplá strava je lepší, jen její příprava může zabrat dost času, který bychom na rybách asi raději věnovali rybaření. Alternativou mohou být instantní polévky nebo těstoviny. Ty se dají připravit docela rychle, jsou však plné konzervantů, chemických dochucovadel a jiných „éček“. Asi ideálním řešením jsou hotová jídla, která stačí jen ohřát, a takové jsou i Hotovky.
Hotovky jsou hotová jídla balená buď v zavařovacích sklenicích, nebo speciálních sáčcích. Tyto pokrmy jsou sterilované vysokou teplotou, čímž je dosaženo dvouleté trvanlivosti jídla a také možnosti uchovávat jej při teplotách 1-28 °C, takže není nutné mít chladničku. Pro cesty do přírody budou jistě lepší jídla v sáčcích - sáčky mají opravdu zanedbatelnou hmotnost v poměru k množství jídla. Sklenice jsou zase recyklovatelné, jsou ale naopak náchylné k rozbití při neopatrné manipulaci nebo přepravě. Výrobce Hotovek toto riziko vyřešil pevnou kartonovou krabicí, ve které pokrmy dodává. Ta se pak dá použít i dál při delším pobytu u vody.
Základem těchto jídel jsou kvalitní suroviny od lokálních dodavatelů z Beskyd. Díky speciálnímu způsobu sterilování jídel není třeba žádných chemických konzervantů. Chuť zaručují právě kvalitní suroviny a běžné koření, není tedy potřeba ani žádná chemická dochucovadla.
Z nabídky Hotovek jsem vyzkoušel deset jídel, všechny s obsahem masa. Podíl masa byl buď 30 %, nebo 44 %, jen u polévky to bylo pochopitelně méně: 15 % (játrové knedlíčky). Bylo zřejmé, že k výrobě byly použity pěkné kousky masa, žádné drobné odřezky nebo zbytky. V guláších a játrech na cibulce byly tak velké kusy, že jsem si je musel lžící rozdělit na menší. Maso bylo uvařené do měkka, takže se dalo rozlomit jen lžící, ale nerozpadalo se na jednotlivá vlákna, jako když se vaří příliš dlouho.
V nabídce jsou samozřejmě i bezmasá jídla. Celkem výrobce nabízí přes dvě stovky různých jídel, většinou tradičních českých receptů, ale nechybí ani některá neobvyklá a netradiční jídla. Nabídka zahrnuje i několik bezlepkových variant.
Velikosti porcí jsou vcelku slušné. Na jednu porci je většinou počítáno 340 g samotného jídla, a pokud se k tomu přidá příloha, je to opravdu dost. Některá jídla označená jako jedna porce jsem si dokonce dával se ženou napůl, protože bych je sám nesnědl.
Samotná příprava jídla je velmi rychlá, stačí jej ohřát. Omezená nabídka jídel s přílohou nás ale bude nutit uvařit přílohu, případně si vystačit s pečivem. Hotovky nabízí jen pět jídel s brambory jako přílohou, ale jak jsem se u výrobce informoval, pracují na rozšíření nabídky příloh.
Jídlo se dá ohřát i pomocí samoohřevného sáčku, který výrobce také prodává. Sáček se vyrábí jak pro jednoporcová, tak pro dvouporcová jídla. Jde o igelitový sáček, ve kterém je menší bílý balíček obsahující látku, která reaguje s vodou. Ohřev trvá 12-18 minut podle okolní teploty a podle teploty pokrmu před započetím ohřívání. Není to zrovna krátká doba, v ešusu na vařiči to jde mnohem rychleji, ale pokud jdete na lehko, je to dobré řešení. Ohřevný sáček totiž váží jen pár desítek gramů a nezabere skoro žádné místo. K ohřevu se dá použít i voda z rybníka, protože se při ohřevu nedostane do kontaktu s jídlem - to zůstává uzavřené ve svém obalu.
Celkově musím jídla hodnotit velmi dobře. Je znát, že jsou z dobrých surovin, drží se většinou tradičních a oblíbených receptů a jsou dobře dochucené. Jako mínus vnímám omezenou nabídku jídel s přílohou - v podstatě jen pět jídel s brambory. Výrobce už však údajně nějakou dobu pracuje na rozšíření nabídky o další přílohy, jen je ještě třeba zkoušet a testovat, než to vyladí. Porce jsou opravdu vydatné, balení v sáčcích je skladné, odolné a lehké.
chuť a kvalita jídel
bez konzervantů
dlouhá trvanlivost
Výrobce: HOTOVKY s.r.o., Česká Republika
Dodavatel: HOTOVKY s.r.o., Dobrá 240, 739 51 Dobrá
O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz. Od roku 2014 je členem výboru a hospodářem MO Most.
Hodnocení uživatelů
Kde to žije - všechna témata
18:06NMalé kalendáře k povolence 284
18:06NSatira pro všechny 97
17:46NStaré Česke rybářské vybavení 80
15:55N Výbor SÚS se na nedávném zasedání zabýval jednotnou povolenkou i cenami a typy středočeských územních povolenek. (Bleskovka) 9
14:18NFox - není to předražené? 730
13:36NSolar titanium swinger 733
12:55NHlídač slev eshopů 423
8:26NČeští rybáři čelí poklesu úlovků - vliv predátorů a rostoucích nákladů (Bleskovka) 167
7:50NJakou návazcovou šňůrku 4
ÚtNZápisník - Lasskoun 10
ÚtNTěžší přívlač výbava (prut, naviják, šňůra) 58
ÚtNBled - predator fishing 10
ÚtNPoradna: Sumcařina 2506
ÚtNStředočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis. (Bleskovka) 37
ÚtNLegislativa - rybářský zákon, prováděcí vyhlášky, RŘ, BP, RS... 415
Co je nového - všeobecné
ÚtNBleskovka: Výbor SÚS se na nedávném zasedání zabýval jednotnou povolenkou i cenami a typy středočeských územních povolenek.
PoNBleskovka: Středočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis.
PoNBleskovka: Tlak na výstavbu v záplavových zónach.
. . . NVideo: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . NČlánek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . NČlánek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . NMiničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . NRecenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . NMiničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Za 499 Kč
HACK je univerzální pomůcka ke krájení ( půlení ) boilies. Rychle a jednoduše jedním stiskem. Pro průměry boilies 20–25 mm, v balení 2 náhradní ostří. Více na www.chytil.cz
Za 649 Kč
Směs wolframových vláken pro nejlepší výkon šňury WFT Tungsten KG „Sinking“ je zcela nová, rychle se potápějící pletená šnůra WFT.
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
14.6.Jimramovský kapr dvojic...
15.6.O dešanské sele
15.6.Lanškroun - tradiční rybářské...
15.6.Rybník Cortina Ivančice...
20.6.Zemník Bodovka Dr Baits Carp Cup...
21.6.2×20hodin Rybník Talian
29.6.Dětské rybářské závody Talian
29.6.XXII. ročník rybářských závodů...
29.6.závody dvojic na kocandě
5.7.Skutečská noční šestnáctka
Doporučujeme e-shop
PÁRYSŮV RYBÁŘSKÝ RÁJ
Rybářské potřeby pro všechny, kteří propadli kouzlu rybařiny. Díky unikátnímu věrnostnímu systému nakupujete neustále se...