Sufix Reflex Camo

Zařazení: Vlasce, Sufix
Určeno pro: kaprařina, všeobecná rybařina

Ač se mi do toho moc nechtělo, přece jen jsem se pustil do recenze rybářského vlasce, a to po další zkušenosti a hlavně možnosti využít cejchovaný siloměr. Jsem si vědom toho, že test tohoto vlasce má daleko do skutečně laboratorního testování a mohu za něj sklidit mnoho kritiky. Přesto si ale myslím, že informace, které jsem měřením získal, jsou přes podmínky, za kterých jsem test prováděl, naprosto dostačující k tomu, aby si o vlasci každý vytvořil svůj úsudek, a nejen o něm.


V první řadě bych chtěl říct jedno – současně s testováním tohoto vlasce jsem zkoušel ještě řadu dalších. U některých jsem naměřil velmi podobné hodnoty, ale bohužel, přestože se jednalo o hodnoty skutečně dobré, ani tak se neblížily tomu, co uváděl výrobce na etiketách.

K měření jsem použil cejchovaný siloměr s rozmezím až do hodnoty 50 kg, s možností měřit v kilogramech, nebo v librách a s přesností na dvě desetinná místa. Na měření průměru vlasce jsem použil digitální posuvné měřítko.

Někdo by samozřejmě mohl preferovat mikrometr, ale to by na naměřených hodnotách mnoho nezměnilo. Posuvným měřítkem stejně jako mikrometrem mohu na měřený materiál zatlačit víc nebo míň. Dobré posuvné měřítko slouží k měření různých materiálů a mikrometr spíš jako porovnávací měřidlo, ale na tom nezáleží. Pokud bychom chtěli naměřit opravdu přesnou hodnotu průměru vlasce, museli bychom využít jedině optická měřidla.

Sufix Reflex Camo má certifikát EFTTA, přesto, že to na svých obalech neuvádí. Certifikát zaručuje, že skutečné hodnoty se neliší o více než 10 % od hodnot udávaných na etiketách výrobku. Nepravdivé údaje na mnohých etiketách vlasců už jsou delší dobu do očí bijící. Proto vznikla tato organizace sdružující a vydávající certifikáty poctivým výrobcům, kteří nevydávají své výrobky za něco, co nejsou, z důvodu více než prostého – lepší prodejnosti.


Sufix Reflex Camo je vlasec spíše měkčí s malou pamětí, takže ani silnější průměry nemají tendenci vytvářet smyčky. Má hnědo-zelenou barvu, která se označuje jako camo. Dobře splývá se dnem a okolním prostředím, proto je ve vodě poměrně málo nápadný. Nad hladinou je ale vidět velmi dobře, takže se snadno orientujete ve chvíli, kdy máte na prutu rybu, a jednoduše odhadnete směr jejího pohybu.

Na pohmat je vlasec hladký, příjemný a snadno se na něm vážou uzly. Jeho hladkost a poddajnost jsou výhodou při nahazování, neboť umožňují dosáhnout poměrně velkých vzdáleností s malým úsilím. Dobře si tento vlasec vede i v odolnosti proti opotřebení a nijak se nevymyká standardům, které mají mnohem dražší vlasce. Měkkost a poddajnost si ale u tohoto vlasce vybrala svou daň a tou je vyšší průtažnost, která ale nijak nevybočuje z běžného průměru.

Na testování jsem si vybral vlasec s průměrem 0,30 mm a nosností 7,7 kg. Nosnost udávaná v librách je 16,9 lb. Na trhací zařízení jsem upínal vlasec tak, že jsem ho prostě omotal okolo kulatých madel a zajistil lepicí páskou, takže na vlasci nevznikl žádný uzel. Kvůli velikosti zařízení probíhaly testy na vlasci dlouhém 40 cm.
Po několikerém přeměření průměru při stáčení vlasce na jinou cívku nepřesáhla hodnota nikde údaj výrobce, takže byla skutečně naměřena hodnota 0,30 mm.


Při třiceti opakovaných pokusech se vlasec trhal v hodnotách mezi 7,35–7,75 kg, což je rovněž naprosto v toleranci a velmi potěšitelné. Myslím, že pokud by probíhalo měření nosnosti na delším kusu vlasce, mohlo by se dosáhnout hodnot ještě uspokojivějších. Toto tvrzení ovšem nemám podložené. Je to pouze domněnka.

Vlasec jsem poměrně silně zatěžoval půl roku lovem na položenou. Nevykazoval pak žádné zjevné známky nadměrného opotřebení. Můžu tudíž říct, že jsem s ním spokojený především s ohledem na jeho opravdu zajímavou cenu.


Tento vlasec mohu s klidným svědomím doporučit pro lov na položenou v běžných vzdálenostech, do kterých dohodíte pomocí prutu. Na vyvážku bych vzhledem k jeho průtažnosti volil raději vlasec s menší průtažností. Jinak je to vlasec velmi univerzální a dá se samozřejmě použít i k jiným rybolovným technikám. V současné době se nabízí v návinu 600 m a v těchto průměrech a nosnostech:
0,28 mm - 6,6 kg
0,30 mm - 7,7 kg
0,35 mm - 10,4 kg

Někomu se mohou zdát naměřené hodnoty malé, ale jsou opravdu skutečné. Možná by si měla většina těch, kdo touží mít na vlasci o průměru 0,30 mm nosnost 13 kg, uvědomit, že v současné době není v žádné továrně na světě fyzicky možné vyrobit vlasec takového průměru s nosností lepší než 9,5 kg.
Technická data
Návin:
600 m
0,28 mm:
6,6 kg
0,30 mm:
7,7 kg
0,35 mm:
10,4 kg
Barva:
camo

 
Klady a zápory
uváděny jsou skutečné hodnoty
snadné a dlouhé hody
snadné vázání uzlů
velmi výhodná cena
větší průtažnost
pouze balení po 600 m
Odkazy
Ceny produktu Sufix Reflex Camo srovnáte na Zboží.cz
O značce

Výrobce: Sufix

Dodavatel: NORMARK s.r.o., Oderská 843, 196 00 PRAHA

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 17.3.2014

Hodnocení uživatelů

brajen - Profil | Po 25.7.2016 22:58:40

Nulová paměť Dlouhé naviny...

Nevim

Měl jsem ho 1 sezónu,a pak jsem měnil za schinamo reflex po 2mesicich jsem měnil zpátky....:-)Dooooobrý vlasec za doooobryyy peníze:-)

ploticee - Profil | St 10.9.2014 11:56:13

Moje hodnocení:

nosnost

oděruvzdorný

jemný

dobře viditelný

potápivý

kamufláž

Nedávno jsem si ho také pořídil v 0.30 a hned jsem ho vyzkoušel na prodlouženém víkendu. Zavážel jsem na vzdálenost do 150m a vše bylo v naprostém pořádku, nic se nekroutilo. Pevnost vlasce naprosto dostačující ani jsem nepocítíl moc průtažnost na uvedenou vzdálenos. Za mě doporučuji!

Martimo - Profil | Ne 22.6.2014 18:02:22

nosnost

skvele lita

neodira se!!!

neuzluje se

zatim zadne..

Pred mesicem sem jej namotal v prumeru 0,28 a bez sokovky s 3lb prutem dovede 80gr kapku az na vzdalenost 115-120m.. nemam tomu zatim co vytknout...

Tomas Krlin - Profil | So 17.5.2014 22:50:41

Moje hodnocení:

- nosnost

- jednoduche vazani uzlu

- jemny, daleke nahazovani i s 0.35mm

- oderuvzdorny

- dobre se potapi

- nedela smycky

- perfektne navinuty na civce, nepokrouceny

- prutazny

- v noci po nasviceni celovkou se mi zda byt mene viditelny nez jeho bratri Awa-shima Reflector nebo Formax Reflector

Ahoj, chytam s nim uz temer 2 mesice a musim rict, ze je to skvely silon.