Kvašená kukuřice (jako nástra i návnada)

Nástrahy > Rostlinné > Obilniny a jiné plodiny

  • Úspěšné období: většinou funguje od jara do zimy
  • Druhy ryb: Amur, Kapr, Bílá ryba
  • Typy revírů: všechny
  • Finanční náročnost: kefír cca 10 kč., kukuřice cca 10-30/kg

Během let co rybařím, se mi osvědčilo, že ryby nejlépe reaguji na jim přirozené nástrahy a kukuřice je jedna z nich.

Na kukuřici chytám celý rok = od jara do zimy a je to jedna z nejlépe fungujících návnad a nástrah.

A pokud je to k tomu kukuřice kvašená, efekt je mnohonásobně větší.

Ingredience

celozrnná(nevařená) krmná kukuřice(většinou lze zakoupit ve všech rybářských potřebách nebo zverimexu)
ke kvašení použít nejlépe kefír, ale také kefírové mléko, jogurt, pivo atd.
voda
(případně přidat cukr pro lepší/rychlejší kvašení)

Postup přípravy

Postup je jednoduchý:

Do připravené nádoby, sud, kbelík, hrnec, láhev od okurek atd. nasypeme požadované množství kukuřice (záleží na plánované spotřebě), kukuřice se nevaří (změkne dostatečně při kvašení), nicméně se dá pro lepší změknutí zalít horkou vodou a před zalitím je dobré pořádně propláchnout také v horké vodě, pro eliminaci plísní.

Dále přidáme nejlépe klasický kefír já mám osvědčeno na 2-3Kg(až 5 kg) kukuřice jeden kefír, ale možno použít také kefírové mléko, bílý jogurt, atd.

Následně vše zalijeme čistou - vlažnou/teplou(ne horkou) vodou, tak aby po pořádném promíchání a ustálení zůstala nad kukuřicí hladin alespoň 3 až 5 cm, klidně i více (voda se vstřebává).

Pro zrychlení a zlepšení kvašení a sladší chuť můžeme přidat na kilo kukuřice 1-3 lžíce polev. lžíce cukru( i více = rychleji to vykvasí), ale sacharidy(cukr) obsažený v kefíru a kukuřici postačí.

Množství ingrediencí lze upravit dle svého, ale je důležitý dostatek Kefíru pro požadované mléčné aroma.

Takto připravenou kukuřici zakryjeme sáčkem nebo zavřeme víkem a postavíme ideálně do teploty cca 20 stupňů, lze i do sklepa, ale proces kvašení je pomalejší. (u sudu a kbelíku zavřeme víkem a občas zkontrolujeme tlak), ideální je kvasný ventil.
Dokud nezačne kvasný proces, lze obsah v kbelíku promíchat.

Kvašení začne cca do 3 dnů až týdne, celý proces trvá dva až tři týdny(do změknutí kukuřice), při správné procesu je kukuřice cítit nasládlým/mléčným kvašeným zápachem a na povrchu se vytvoří bílá pěna.

Začne-li kuku smrdět do kysela, voda žlukne nebo ze udělá plíseň, něco se nepovedlo?!.

Hotovou kukuřici lze použít jako nástrahu a samostatnou návnadu nebo jako přísadu do krmné směsi i s vodou, která vznikla při kvašení.

Vykvašenou kukuřici lze použít, dokud se na ní nevytvoří plíseň, podivně nesmrdí a podobně, tedy i několik měsíců.

P.S: po kvašení kuku neproplachovat = zbavili by jste jí toho, proč jste jí kvasily - mléčné aroma o:)

Na tuto kukuřici mi reagují Kapříci, Amuři a jiná ryba po celý rok velmi ochotně a pokud se dá takzvaně na panáčka, efekt je znatelný o:)

Tak ať se pruty prohýbají.

Fotografie:

 

mates202 - Profil, 30.12.2011
Průměrná známka: 1,39

Diskuse k nástraze/návnadě

JOIKA KAKE - Profil | Út 13.3.2012 13:45:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

..tak tady prikladam slibovane foto nalozene kuku.je toho asi 12 kg+3kefiry+asi 20dkgcukru.nakladano minuly patek,v mistnosti s teplotou cca 18stupnu.dnes jsem nakouknul a ten povlak uz je souvisly.tvrdost zrn budu zkouset az pristi tyden.zatim to nijak extra nesmrdi.je to pod tim igelitem s minimem malych direk od jehly-boilisove:)
zatim takto.J.K.

bolek009 - Profil | Po 12.3.2012 21:51:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Letmo jsem prolítl diskuzi - (na jeden kloudnej příspěvek 25 ko..tin), nasypal do kýble 5 kilo kuku, zalil teplou vodou a 1/2 litru kefíru.
Hned druhej den krásně bublala, žádnej smrad, čirej a čistej základ pro burbon.
Nedivme se opakujícím se dotazům, protože najít v osmistech příspěvcích ten pravej, to chce kuráž.

Adamecek - Profil | Po 12.3.2012 21:22:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já jsem taky chytal skoro po celý rok na kukuřici. Míchám jí jak na vnadění do směsi tak jí dávám na háček jako nástrahu ale to jen tehdy když na ní ryby berou nebo na nic neberou tak vyzkouším kukuřici . A bylo minulý rok i období co mě brali jen na kukkuřici. A to to byli i velcí kapři třeba jsem chytl 15 kaprů za den (jen nějací velký ale většinou takoví menší )

mates202 - Profil | Po 12.3.2012 21:11:32

Benisko >>
Ahoj, tak to tedy opravdu nevím, kde je chyba =
já rybařím přes 25 let a kukuřice je top po celý život = ať ta kvašená nebo kupovaná v rybářských potřebách.
Loni jsem opakovaně zažil, že jediné na co braly, byla právě kukuřice a všichni okolo s jinou nástrahou jen koukali.

Chytám na kukuřici od jara do zimy a je to má hlavní nástraha.

mates202 - Profil | Po 12.3.2012 21:02:52

MifakM >>
Jj, nic se neděje = už je to napsané v návodu
měj se M.

MifakM - Profil | Po 12.3.2012 20:58:16

mates202 >>

omlouvám se za dotaz na dobu skladování, ale po přečtení prvních asi třech stránek, kde každej jen upravoval, doplňoval a opravoval tvůj recept, jsem to prostě vzdal....

lakoc - Profil | Po 12.3.2012 20:07:10

Benisko >> tak to jsme na tom zhruba stejně, když nepočítám soukromáky.
Akorát já měl loni smůlu v tom, že na svazovce max. 50ku.

lakoc - Profil | Po 12.3.2012 19:06:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lojzoóóó !!?? - mám v hrnci díru, tak mi někdy ta debata tu připadá, Já si ji dnes zkrátka naložil a basta. Ne moc, ale za nějakých čtrnáct dní si naložím další a po vyzkoušení se uvidí. Jinak díky za recept a už se těším na ně.

romario.lt - Profil | Po 12.3.2012 18:42:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Benisko >> Chytám taky docela dlouho. Když proberu všechny nástrahy, které jsem kdy používal (včetně koulí, pelet a jiných) je kukuřice jednoznačně jednička (nemluvím o trofejních úlovcích).

Dle mé zkušenosti je kuku nejlepší při lovu na vlas (mimo háček), jinak ji prakticky nepoužívám.

Přeji hodně zdaru s kuku!!!

Bobertik - Profil | Po 12.3.2012 18:36:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Benisko >> Já rybařím cca 5 let a zkušenosti mám jiné. Blbej dotaz, ale nedá mi to. Házíš to do vody, a když už do vody, tak jsou v ní ryby?