Domácí výroba boilies
Nástrahy > Boilie- Druhy ryb: Kapr,Amur
V případě, že s výrobou opravdu začínáme úplně poprvé, měli bychom si raději zvolit levnější směs pro případ, že by to dopadlo katastrofálně! V obchodech se ptejte po směsi na výrobu boilies. Těchto směsí je mnoho druhů od různých dodavatelů, liší se jak cenou, tak kvalitou. Mezi nejznámější výrobce patří např. J. Těšínský či K. Nikl, ale každý z vás si tu svou zaručenou bude muset najít sám.
Ingredience
Prvním z nich jsou směsi na mléčném základě, mající vysoký obsah proteinu a jsou dobře rozpustné. Pokud se rozhodneme pro tuto variantu,měli bychom si něco říci o jednotlivých komponentech:
KASEIN - díky němu dosahují kuličky po uvaření vyšší tvrdost na povrchu, dávkování by se mělo pohybovat něco mezi 20-40%. Nedoporučoval bych více jak 30%, kasein je totiž dost kyselý a není rozpustný ve vodě.
KASEINÁT SODNÝ - dobře rozpustný ve vodě, při zpracování je velmi lepivý, přidává se malé množství, asi 10%.
KASEINÁT VÁPENATÝ - je jemný, velmi lehký a výborně rozpustný ve vodě. Jeho cena je však oproti kaseinu několikanásobná!
ALBUMIN - dává se opět malé množství, 5% bude bohatě stačit, aby se doba vaření díky němu zkrátila na polovinu.
LACTALBUMIN - je jemný a velmi lehký, nesmí se dát větší množství, protože boilies by mohlo plavat.
VITALAKT - je to prakticky sušené mléko.
GLUTEN - používá se jako pojivo.
PLNOTUČNÁ SOJOVÁ MOUKA - je to objemová přísada, která se používá k posilování proteinové a tukové charakteristiky.
KUKUŘIČNÁ MOUKA - je to prostě jemně mletá kukuřice.
RÝŽOVÁ MOUKA - je to další objemová látka.
PTAČÍ ZOB - to je kapitola sama o sobě.Nejznámější z nich jsou:PTX, Nectablend, Sluis C.L.O, a jeden z nejoblíbenějších
Postup přípravy
1. Do připravené nádoby rozbijeme vajíčka, důkladně je rozmícháme a případně přidáme barvivo.
2. Postupně vmícháváme aminokomplex, můžeme přidat i esenci.
3. Až jsou přísady pořádně rozmíchané, pak pomalu a postupně za stálého míchání přisypáváme suchou směs, až nám vznikne řídká kaše.
4. Takto připravenou kaši necháme cca 20min odpočinout.
5. Po 20 minutách kaši dohustíme suchou směsí (postup stejný jako v bodě 3).
6. Když je těsto tak husté, že nejde nadále míchat vařečkou, vyndáme ho z nádoby a zpracujeme na válu (zpracované těsto se nám nesmí lepit na prsty).
7. Těsto dáme do igelitového sáčku, protože rychle osychá a než bychom ho celé použili, tak by část byla už nezpracovatelná.
8. A konečně se dostáváme k samotnému tvarování boilies - záleží jen na nás, jakého tvaru (kulatý, hranatý?) a velikosti ho chceme. Také to závisí na typu vody, na kterou se chystáme. Pokud se rozhodneme pro tvar kuličky, je vhodné pořídit si roball, jen? vám znatelně usnadní práci.V žádném případě bych vám nedoporučoval válet kuličky v ruce. Je to příšerně zdlouhavé a úmorné. Pokud ale roball nemáte, je tu ještě jedna rychlá varianta, kterou dost často používám. Dlaněmi rozválejte na vále dlouhé tkaničky, které nožem posekáte na "klobásky".
9. Boilies vsypeme do vařící vody, která nesmí přestat vřít ani po vložení kuliček (klobásků?). Chceme-li boilies dělat na vařiči, musíme do hrnce dát jen pár kousků, protože jinak by voda přestala vřít. Absolutně nejlepší je mít starý fritovací hrnec. Ušetří vám spoustu času a lze vařit najednou trojnásobně větší dávku než běžným způsobem. Délka vaření se liší od druhu boilies a od toho, jak tvrdé ho chceme mít. Všeobecný průměr je něco kolem 1,5 - 2 minut, ale každá použitá směs vyžaduje jinou dobu vaření, na niž přijdete pouze metodou pokus-omyl. Také čím tvrdší boilies chceme mít, tím déle ho vaříme.
10. Uvařené boilies sušíme, nejlépe na nějakém sítu.Rozhodně ne na slunci, které by nám mohlo boilies znehodnotit. Abychom dostali měkčí boilies, tak stačí 1den. Já suším asi 5 dní. Po usušení je nejlepší boilies zmrazit a ono pak vydrží v mrazáku klidně jeden rok.
rybář pepa - Profil, 4.6.2012
Průměrná známka: 2,67
Diskuse k nástraze/návnadě
Kde to žije - všechna témata
22:57NSatira pro všechny 80
21:58NJakou návazcovou šňůrku 1
20:52NStředočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis. (Bleskovka) 9
18:59NPlavaná v proudu. Lov ryb na splávek s boloňkou. (Video) 2
17:58NPonechani kapru, ale nezapsani!!!!! 30
17:04NMá smysl zachraňovat i krase stříbřité? (Bleskovka) 58
16:20NTlak na výstavbu v záplavových zónach. (Bleskovka) 7
15:42NGalerie muškařských navijáků 544
15:37NCo říkáte na projekt FISHING LEAGUE & CUP? 162
6:16NNash Titan Bivvy 397
NeNAntares Fan Club 265
NeNJak to bere na Štíte? 84
NeNTěžší přívlač výbava (prut, naviják, šňůra) 57
NeNPoužívání olov Olpra 83
SoNV západočeském územním svazu otevřeli nové revíry pro rybáře. (Bleskovka) 9
Co je nového - všeobecné
10:35NBleskovka: Středočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis.
10:07NBleskovka: Tlak na výstavbu v záplavových zónach.
SoNBleskovka: Zásadní průlom v české legislativě na ochranu vod. Novelu, která by měla zabránit možnému vzniku havárií, podepsal prezident
. . . NVideo: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . NČlánek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . NČlánek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . NMiničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . NRecenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . NMiničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Za 2.100 Kč
Exkluzivní prut v prémiové kvalitě, který nenechá chladným ani toho nejnáročnějšího příznivce feederu. Svým dokonalým zpracováním a designem vás NIRVANA FDR okouzlí již při prvním kontaktu. Prut je vyroben z extra štíhlého, ale zato velmi pevného a kvalitního blanku s parabolickou akcí.
Za 65 Kč
Burger Wafters 9mm, Methodmix R72 - Ananas/Broskev, Methodmix Tiger Nuts, Club Series Method Mix, fluo chléb a další novinky právě naskladněny. Více na www.chytil.cz
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
14.6.Jimramovský kapr dvojic...
15.6.O dešanské sele
15.6.Lanškroun - tradiční rybářské...
15.6.Rybník Cortina Ivančice...
20.6.Zemník Bodovka Dr Baits Carp Cup...
21.6.2×20hodin Rybník Talian
29.6.Dětské rybářské závody Talian
29.6.XXII. ročník rybářských závodů...
29.6.závody dvojic na kocandě
5.7.Skutečská noční šestnáctka
Doporučujeme e-shop
Rybářské centrum Olomouc
Rybářské potřeby pro Vaše životní úlovky. Na prodejní ploše 160 m2 a na eshopu naleznete vše pro sladkovodní i mořský...