Jednoduchý, levný a dost dobrý rybí salát
Rybí saláty a zavináčeMnožství ryb záleží na tom, kolik chcete mít salátu.
Já jej dělám z cejnů, ale už jsem to vyzkoušel i z kapra a amura. Ryby vykuchám očistím rozříznu podélně napůl. Potom nasolím (solí nešetřit) a naslkádám do misky. Potom misku uzavřu fólii (aby nebyl zápach v lednici) a nechám v lednici 3-4 dny. Po 3-4 dnech (už se mi stalo že jsem to tam nechal i týden a nic se nestalo) vyjmu ryby z misky, opláchnu přebytečnou sůl, do misky naleju ocet, do kterého je pak zase naskládám. Maso musí být ponořené. Opět uzavřu fólií a šup zpátky do lednice. Tam to opět nechám 3-5 dní. Po této době ryby vyjmu, a začíná největší "piplačka". Ze všech půlek je potřeba vytahat všechny silné kosti. Malé kůstky není třeby vytahovat, protože v octu změkly a jsou naprosto bezpečně poživatelné. Když jsou ryby takto vykostěné, nakrájím maso na kostičky cca 0,5cm.
Z nakrájených kostek masa vytvořím v ruce kouli o velikosti tenisáku a tu pak dobře vymačkám aby maso neobsahovalo moc vody. Vymačkané maso dávám do mísy ve které budu salát míchat. Potom k masu přidám na kostičky nakrájenou cibuli. Množství cibule se rovná asi jedné třetině mnočství masa. Ještě než začnu ryby zbavovat velkých kostí, tak si připravím nálev. Je velice jednoduchý: do kastrůlku dám asi 1,5-2dcl vody, do toho nahážu asi 20 kuliček (opět záleží na množství masa, toto je asi na půl kila) černého pepře, 10kuliček nového koření, 3-5(podle velikosti) bobkových listů a nechám to asi 5 minut povařit. Taky se mi osvědčilo přidat do toho trochu koření na ryby.(zase záleží na množství masa a na vaší chuti). Když mám ryby a cibuli v míse, dobře to všechno promíchám, přileju vychladlý nálev a asi 1 dcl oleje (stačí stolní, ale olivový je lepší), opět všechno dobře promíchám a natlačím do zavařovacích sklenic, které uzavřu a dám do lednice. Salát je v podstatě možno konzumovat již nyní, ale je lepší nechat jej v lednici ješzě tak 5 dní "uležet". Pak už jenom stačí koupit majonézu, ze zavařovačky si nabrat do misky salátu co hrdlo ráčí, smíchat s majonézou (množství podle chuti),
k tomu čerstvé rohlíčky a baštit. Dá se to jíst i bez majonézy (to pro ty co chtějí jíst zdravě a nechtějí přibrat). Salát by měl v lednici ve sklenicích vydržet
cca 2 -3 měsíce, ale nemohu to potvrdit, protože u nás se to ještě nepodařilo ověřit. Vždycky ho sníme
tak do 3 týdnů. Přeju dobrou chuť.
Diskuse k receptu
NMillhausse - Profil | Pá 31.1.2014 23:43:40
Ntuzemak - Profil | St 22.1.2014 11:17:52
Nansa - Profil | Út 21.1.2014 20:56:02
PS: Údená strilizovaná ryba je vhodná na výrobu pomazánky a nie na výrobu rybacieho šalátu.
Nantony - Profil | Út 21.1.2014 7:29:49
A není tento salát moc kyselý, když se tam leje nezředěný ocet?
NSiven Polní - Profil | Út 21.1.2014 7:10:17
NMalšínec - Profil | Út 21.1.2014 6:57:35
NSiven Polní - Profil | Út 21.1.2014 5:53:16
Kde to žije - všechna témata
1:15NPonechani kapru, ale nezapsani!!!!! 31
1:01NTlak na výstavbu v záplavových zónach. (Bleskovka) 8
PoNSatira pro všechny 81
PoNJakou návazcovou šňůrku 1
PoNStředočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis. (Bleskovka) 9
PoNPlavaná v proudu. Lov ryb na splávek s boloňkou. (Video) 2
PoNMá smysl zachraňovat i krase stříbřité? (Bleskovka) 58
PoNGalerie muškařských navijáků 544
PoNCo říkáte na projekt FISHING LEAGUE & CUP? 162
PoNNash Titan Bivvy 397
NeNAntares Fan Club 265
NeNJak to bere na Štíte? 84
NeNTěžší přívlač výbava (prut, naviják, šňůra) 57
NeNPoužívání olov Olpra 83
SoNV západočeském územním svazu otevřeli nové revíry pro rybáře. (Bleskovka) 9
Co je nového - všeobecné
PoNBleskovka: Středočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis.
PoNBleskovka: Tlak na výstavbu v záplavových zónach.
SoNBleskovka: Zásadní průlom v české legislativě na ochranu vod. Novelu, která by měla zabránit možnému vzniku havárií, podepsal prezident
. . . NVideo: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . NČlánek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . NČlánek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . NMiničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . NRecenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . NMiničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
14.6.Jimramovský kapr dvojic...
15.6.O dešanské sele
15.6.Lanškroun - tradiční rybářské...
15.6.Rybník Cortina Ivančice...
20.6.Zemník Bodovka Dr Baits Carp Cup...
21.6.2×20hodin Rybník Talian
29.6.Dětské rybářské závody Talian
29.6.XXII. ročník rybářských závodů...
29.6.závody dvojic na kocandě
5.7.Skutečská noční šestnáctka
Doporučujeme e-shop
Rybářské centrum Olomouc
Rybářské potřeby pro Vaše životní úlovky. Na prodejní ploše 160 m2 a na eshopu naleznete vše pro sladkovodní i mořský...