halászlé a la Mamatej
Rybí polévkySuroviny: ryby, odpadky z rýb (hlavy bez žiaber, plutvy chvosty), plevelné ryby (čím viac druhov, tým lepšie), udená slanina, olej cibuľa, cesnak, mletá sladká aj pálivá paprika, mleté čierne korenie, feferóny, rasca, sladká smotana, čerstvé alebo sušené huby, čerstvá paprika a zrelé paradajky (mimo sezóny lečo), zemiaky.
Vývar: Odpadky z rýb a rôzne plevelné ryby (pleskáč, plotica, jalec, červenica…) riadne vyčistené a vypitvané varíme až do uplného rozvarenia. Takto rozvarené ryby precedíme, prepasírujeme, takže dostaneme vývar zbavený všetkých zbytkov rýb. tento vývar použijeme na ďaľší postup varenia polevky. Ako náhradu vývaru je možné použiť rybací bujón.
V hrnci upražíme na kocky pokrájanú slaninu, ku ktorej môžme pridať ešte aj olej. Po upražení slaniny do červena pridáme na drobno pokrájanú cibuľu a necháme smažiť do ružova. Hneď na to vložíme pokrájané posolené zemiaky a huby a súčasne i mletú sladkú papriku, mletú pálivú papriku. mleté čierne korenie a rascu. Toto necháme trochu podusiť a za tým pridáme pokrájanú čerstvú zalenú papriku a pokrájané paradajky (príp. lečo) a ďalej dusíme. Keď sú zemiaky dostatočne udusené, nalejeme do hrnca pripravený vývar, pridáme rozotretý cesnak, prípadne malú dávku horčice. Pre zahustenie polievky môžme použiť ikry, alebo ju mierne zuhustíme zápražkou.
Toto všetko necháme variť až do uplného uvarenia (nie rozvarenia) zemiakov, na čo vložíme primerane nakrájané kusy ryby, ktoré sme 1/2 hod. predtým posolili (kapor, zubáč, sumec, šťuka). Varíme ešte 10-12 minút nie pri silnom vrení, aby sa ryby nerozvarily.
Upozornenie: Pri tomto spôsobe polievku nemiešame, aby sa nám mäso nerozišlo. A keď vychladnutú polievku znova prihrievame, zdržíme sa akéhokoľvek miešania, zohrievame ju len na slabšom ohni, aby neprihorela.
Ak chceme aby sa nám do polievky kosti vôbec nedostali, surové porcie mäsa vložíme do kovového sitka v ktorom ich varíme (10-12 minút). Pri servírovaní uvarené kúsky buď vložíme do polievky na tanieri, alebo osobitne na tanierik.
Pre zlepšenie chuti takto uvarenej polievky môžme pridať do taniera pár lyžíc sladkej smotany.
Aby takto uvarená polievka mala svoju pravú originálnu ostrú chuť, pridáme do nej podľa chuti mletú pálivú papriku a feferóny. Podávame s chlebom.
Poznámka: mne sa pri robení vývaru osvečili predvianočný kapri konkrétne hlavy a plutvy.
pablo-fish, 30.11.-000
Průměrná známka: žádná
Diskuse k receptu
Kde to žije - všechna témata
1:15NPonechani kapru, ale nezapsani!!!!! 31
1:01NTlak na výstavbu v záplavových zónach. (Bleskovka) 8
PoNSatira pro všechny 81
PoNJakou návazcovou šňůrku 1
PoNStředočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis. (Bleskovka) 9
PoNPlavaná v proudu. Lov ryb na splávek s boloňkou. (Video) 2
PoNMá smysl zachraňovat i krase stříbřité? (Bleskovka) 58
PoNGalerie muškařských navijáků 544
PoNCo říkáte na projekt FISHING LEAGUE & CUP? 162
PoNNash Titan Bivvy 397
NeNAntares Fan Club 265
NeNJak to bere na Štíte? 84
NeNTěžší přívlač výbava (prut, naviják, šňůra) 57
NeNPoužívání olov Olpra 83
SoNV západočeském územním svazu otevřeli nové revíry pro rybáře. (Bleskovka) 9
Co je nového - všeobecné
PoNBleskovka: Středočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis.
PoNBleskovka: Tlak na výstavbu v záplavových zónach.
SoNBleskovka: Zásadní průlom v české legislativě na ochranu vod. Novelu, která by měla zabránit možnému vzniku havárií, podepsal prezident
. . . NVideo: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . NČlánek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . NČlánek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . NMiničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . NRecenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . NMiničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
14.6.Jimramovský kapr dvojic...
15.6.O dešanské sele
15.6.Lanškroun - tradiční rybářské...
15.6.Rybník Cortina Ivančice...
20.6.Zemník Bodovka Dr Baits Carp Cup...
21.6.2×20hodin Rybník Talian
29.6.Dětské rybářské závody Talian
29.6.XXII. ročník rybářských závodů...
29.6.závody dvojic na kocandě
5.7.Skutečská noční šestnáctka
Doporučujeme e-shop
www.chytil.cz
Firma Chytil byla založena v roce 2000 a od té doby vyrábí nejrůznější návnady a nástrahy pro lov nejen kaprovitých ryb....