Kapr vařený v páře
Vaření ryb4 porce očištěného a vykuchaného kapra,1 1/2 lžičky zázvoru,1/2 lžičky mletého kmínu,1 lžička čerstvého nebo sušeného kopru,1 1l2 lžičky soli.
Postup
Kapra očistěte, vykuchejte a odkrojte hlavu. Přes hřbet nakrájejte porce široké asi 5 centimetrů, tzv. podkovy. Porce naskládejte do porcelánové nebo keramické mísy a zasypte je kořením a solí.
Mísu dejte na napařovací vložku do většího hrnce s vařící vodou a hrnec zakryjte pokličkou. Nízkou vložku podložte kastrůlkem, aby se pod ni vešlo víc vody a vytvořilo se dost páry.
Asi 10 minut vařte na silnějším ohni. Pak oheň ztlumte a zvolna vařte asi 45 minut, až se velké kosti začnou oddělovat od masa a vystupovat na povrch. Tehdy je kapr hotový. Pak ochutnejte.
Kapr vařený v páře to určitě vyhraje nad kaprem vařeným ve vodě; není vodnatý ani rozvařený. Maso zůstane pevné a zachová si vlastní chuť jen nepatrně obohacenou kořením. Důležitý je především zázvor. Ten u ryby připravované „po čínsku“ nesmí chybět.
Uvařené porce kapra rozdělte na talíře a polijte je vývarem, který zbyl na dně mísy. Jako přílohu doporučuji chléb.
Obměna: Mezi porce kapra položte pár špalíků pórku. Delším vařením v páře pórek změkne a není příliš vzhledný. Na talíři s kaprem se však objevit nemusí. Přidává se především pro chuť, jako koření.
Diskuse k receptu
Sven - Profil | Pá 16.9.2011 13:13:52
Fishky - Profil | Pá 16.9.2011 13:11:41
Sven - Profil | Pá 16.9.2011 12:37:32
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=20357
Pedro1 - Profil | Čt 15.9.2011 14:56:09
TomK78 - Profil | Čt 15.9.2011 14:53:35
Anýzový dědek - Profil | Čt 15.9.2011 14:51:37
šmudla - Profil | Čt 15.9.2011 14:23:44
Podkovy vymyslel nějakej estét bez znalosti rybí anatomie. Opravdu výborný si z těch hřbetních vidliček dělat kratší a ještě kratší kousky kostí na každé straně podkovy. Snažím se dělit porce rovnoběžně s těmi kůstkami a u kapra už aji filetuju když přijde kostra do polívky. Když už z kostiček dělat menší kousky tak nahusto a vykostit rybičku 3-4mm řezy přes kůstky( otestováno úspěšně na plotici, cejnovi, kaprovi a včil poslední adepti tloušti). Chce to disciplínu a opravdu ostrý nůž(to vykoštování rozřezáním mezisvalových kostiček na neškodné krátké kousky).
Koření na ryby: česnek granulovaný, červená paprika mletá sladká, cibule porek, drcený kmín a občas Kari nebo normální klasický grilovací koření či koření na kuře.
Zázvor nebo takzvaný Rybí koření směs mi teda absolutně nešmakuje.
Pedro1 - Profil | Čt 15.9.2011 14:19:38
Jednou jsem ochutnal takhle připravenou rybu včetně zázvoru a vzpomenu si na to vždycky,když vidím u vody nějakou zdechlinu,která už je trochu měkčí.
Kde to žije - všechna témata
7:03Solar titanium swinger 716
6:53Jakou návazcovou šňůrku 2
6:28Čluny Caperlan Ventus 41
5:28Satira pro všechny 82
1:15Ponechani kapru, ale nezapsani!!!!! 31
1:01Tlak na výstavbu v záplavových zónach. (Bleskovka) 8
PoStředočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis. (Bleskovka) 9
PoPlavaná v proudu. Lov ryb na splávek s boloňkou. (Video) 2
PoMá smysl zachraňovat i krase stříbřité? (Bleskovka) 58
PoGalerie muškařských navijáků 544
PoCo říkáte na projekt FISHING LEAGUE & CUP? 162
PoNash Titan Bivvy 397
NeAntares Fan Club 265
NeJak to bere na Štíte? 84
NeTěžší přívlač výbava (prut, naviják, šňůra) 57
Co je nového - všeobecné
PoBleskovka: Středočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis.
PoBleskovka: Tlak na výstavbu v záplavových zónach.
SoBleskovka: Zásadní průlom v české legislativě na ochranu vod. Novelu, která by měla zabránit možnému vzniku havárií, podepsal prezident
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Za 169 Kč
Boilies v dipu obsahuje stejné ingredience jako klasické boilies. Zalitím v dipu však nástraha získává výrazne intenzivnejší atraktivitu s vysokou pachovou a chutovou stopou.
Za 1.149 Kč
Podběrák Optimus je optimální volbou pro zákazníky, kteří hledají maximální výkon a kvalitu za rozumnou cenu.
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
14.6.Jimramovský kapr dvojic...
15.6.O dešanské sele
15.6.Lanškroun - tradiční rybářské...
15.6.Rybník Cortina Ivančice...
20.6.Zemník Bodovka Dr Baits Carp Cup...
21.6.2×20hodin Rybník Talian
29.6.Dětské rybářské závody Talian
29.6.XXII. ročník rybářských závodů...
29.6.závody dvojic na kocandě
5.7.Skutečská noční šestnáctka
Doporučujeme e-shop
PÁRYSŮV RYBÁŘSKÝ RÁJ
Rybářské potřeby pro všechny, kteří propadli kouzlu rybařiny. Díky unikátnímu věrnostnímu systému nakupujete neustále se...