Jak usmrcujete ryby?

Jak co nejšetrněji usmrcujete ryby?
Autor diskuse: karelretik - , 29.4.2005 všeobecné - ostatní
79 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NPavel | So 7.5.2005 21:38:25

Stačí sekyrka a gumová zástěra. Pokud ulovím kapra nad 70 cm tak většinou ne a ne nalést metr. Když ho najdu v poslední kapse elasťáků, tak už kapr nedýchá, zase jsem byl pomalý.

NXAXAP - Profil | Út 3.5.2005 13:38:26

Pike: ty se s kaprama kuchas??? ja jsem si po Slamakovo vzoru koupil vyrazeny mlynek z masokombinatu a cpu je do toho cely! Vlezou se tam i vetsi nez K-70! Veprici si pak chrochtaj! Ale musej byt pomleti zacerstva.

NZN - Profil | Út 3.5.2005 13:35:06

MD:
kdyby jsi je střílel mezi oči, tak je nemusíš kuchat.

NMichal | Út 3.5.2005 13:25:23

M_d: Můžeš mi prosím říct, kolik tě stojí pronájem toho stadionu ? A kterej je třeba nejlevnější, pokud máš trochu přehled. :-)

NPike | Út 3.5.2005 12:26:04

Dle velikosti kapra vyberu spravne velkou palicku (pozn.Gobopalicka velikosti XL zvladne i kapra kolem 5-10 kg). Palickou pak kapra bouchnu mezi oci. Svym nastrojovym nozem Leatherman pak kapra rovnou vykucham a zbavim ho zaber. Nebudu si kazit maso nejakou skolackou chybou.

Nmirmen - Profil | Po 2.5.2005 17:00:49

Miloš _ diakritický: něšetři je, nejhorší smrt je utopením

NBulk - Profil | Po 2.5.2005 16:33:03

Miloš: A jakou máš úspěšnost trefíš každýho???

NMiloš_diakritický | Po 2.5.2005 16:31:15

střílím je na stadionu ranou do týla, hlavně kapry....

Nmirmen - Profil | Po 2.5.2005 16:29:10

Pecka do palice, bodnutí do hlavy ( do mozku), přetnutí páteře a odstranění žáber - vykrvení.

Nkarelc - Profil | Pá 29.4.2005 16:51:08

Já když beru cejny, tak stačí, když je člověk třikrát klepne paličkou. Jsou pak už úplně tuzí. U odolnějších druhů, jako je kapr, přeříznu žábra, aby odtekla krev a přeruším míchu. Samozřejmě ho nejdřív omráčím. U úhoře pak použiju nejvyšší stupeň násilí - nejdříve ho několikanásobným vysokoenergetickým úderem na chvilku znehybním a poté mu zasadím bodnou ránu v oblasti páteře. A stejně mi pak připadá, že i bez hlavy žije. Ze zvědavosti jsem jednou strčil prst úhoří hlavě do huby, a jak jsem se divil, jakej má stisk :-) Holt úhoř je odolnej.

Nxycht - Profil | Pá 29.4.2005 16:44:46

jo a taky přeříznu páteř na hlavou....

Nxycht - Profil | Pá 29.4.2005 16:43:41

Omráčim tupým předmětem a proříznu žaberní oblouky

NKorda | Pá 29.4.2005 16:29:13

Nejdřív se pomodlím otčenáš. Podložím rybu na plátek C4 navrch dám jednu nudličku semtexu a pak dám dálkovou roznětku a je to rychlé a bezbolestné:-))Je to rychlejší návod jako o Matesa -původního:-)))

NJirka K - Profil | Pá 29.4.2005 14:56:20

karelretik: Jak jsem slíbil, tak Ti píšu ty paragrafy. Dříve to byl § 29 vyhl. č. 103/1963 Sb. (".....povinen rybu usmrtit prudkým úderem do temene hlavy a úplným vyříznutím oblouků žaberních."). Dnes platí § 5g odst. 5 zákona č. 149/2004 Sb ("U ryb při průmyslovém zpracování se vykrvení provádět nemusí. Vykrvování ryb při prodeji a pro vlastní potřebu se provádí po omráčení silným úderem tupým předmětem na temeno hlavy přetětím žaberních oblouků nebo přetětím míchy a cév řezem bezprostředně za hlavou".)

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 13:50:36

Kato: Když budeš šikovnej můžeš mít místo kabelky z krokodýla kabelku z kapříka :-))

NMates(původní) | Pá 29.4.2005 13:48:37

Paragánská padina, neboli úder zakončený vrutem.
Lze provádět i s nožem.

NKato | Pá 29.4.2005 13:45:06

bulk: taky mi kůže chutná. U nás se ryby skoro vůbec nejí, teda jí, ale kupované. Za rok zabiju tak 10 ryb a na tom praxi moc nezískám. Díky za radu, někdy to testnu.

Ndrda - Profil | Pá 29.4.2005 13:21:34

Andy: v tom máš pravdu, omlouvám se .

NAndy - Profil | Pá 29.4.2005 13:16:51

drda: Úder do hlavy a přeříznutí žaberních oblouků je docela známý způsob zabití ryby. Pozastavil jsem se spíše nad dvojím zabitím, tedy ještě navíc přeříznutím páteře.

Ndrda - Profil | Pá 29.4.2005 13:10:40

Andy: než se do někoho pustíš, nejprve si zjisti, zda ten dotyčný to náhodou nedělá v souladu s RŘ, který říká: ..je povinen rybu usmrtit prudkým úderem do temene hlavy a proříznutím žaberních oblouků. Je to citace z RŘ MRS. RŘ ČRS to vůbec neřeší.

NAndy - Profil | Pá 29.4.2005 13:06:37

slimak: To je vpořádku, všechno je to v povaze lidí. Kdyby byli všichni rybáři tak ohleduplní k rybám, tak jako ty, tak by se nám všem možná žilo lépe.

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 13:03:17

slimak: Když použiješ sak tak se jí nic nestane.

Nslimak - Profil | Pá 29.4.2005 12:58:52

Andy: ty žábry ji přeřezávám kvůli lepšímu vykrvení a s tím vezírkem ať si to dělá každý jak chce. Já mám radši rybu nepoškozenou.

Ndrda - Profil | Pá 29.4.2005 12:46:08

Myšob: já sice kůži nestahuji, ale když ti nikdo jiný neporadí, tak ti poradím alespoň já. Nestahuj ji taky, je to škoda :-)

NAndy - Profil | Pá 29.4.2005 12:44:14

slimák: To by mohl být nový trend. Zabíjet rybu pokud možno ještě ve vodě, nejlépe ještě před vyháčkováním, aby se ji neopratrnou manipulací při vyjímání háčku nezpůsobila bolest. Že by všeobecný zákaz vezírků? To dvojí zabití ryby je také dobré, zřejmě čím více ran a řezů, tím lépe. Ještě že po páteři a žábrech se nedá už nic více přeříznout.-)))

NMyšob - Profil | Pá 29.4.2005 12:43:32

Děkuju!

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 12:43:00

Úhoře zabíjím dost drasticky: chytnu a praštím s ním parkrát o tvrdou zem, nejlépe beton a pak mu přeříznu páteř.
AA: Abych-to už jsem tam napsat nechtěl.

Nwoody - Profil | Pá 29.4.2005 12:37:58

Myšob-viděl jsem nějaký zabiják na úhoře na stránkách výrobce podběráků (Fencl) odkaz je tady v e-schopech

NAbies Alba | Pá 29.4.2005 12:34:44

Myšob - ® Omráčit, proříznout páteř za hlavou

NMyšob - Profil | Pá 29.4.2005 12:33:44

Tady je to samý stahování kůžičky, ale poradit mě, to ne....

NAbies Alba | Pá 29.4.2005 12:31:20

Bulk: Abys?

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 12:29:35

AA: Kúžička je mňamka, ale máti ji chce stahovat hlavně u lisáků, takže ty pouštím abych.

NAbies Alba | Pá 29.4.2005 12:26:07

Bulk - ® Já kůži nemám ráda, tak si kapříky taky svlékám. Kůže se dobře stahuje za ztuhlého stavu.

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 12:22:37

Kato, pokud použiješ ostrý nůž a pojedeš hezky přímo pod šupinama, tak je seřízněš celé v kusu, a kůže Ti zůstane. A hlavně přitom vůbec nenaděláš.
slimák: Jo filetování je super, i pro tepelnou úpravu ryby.

Nslimak - Profil | Pá 29.4.2005 12:14:02

Já mám několik zásad k zacházení s rybou - pokud ji pouštím/ většina /, tak ji vyháčkuju už ve vodě. Pokud už si ji hodlám ponechat a sežrat, tak ji zabiju hned, bez toho, abych ji půl dne stresoval ve vezírku u vody a potom vláčel živou domů. Omráčím ji a přeříznu páteř za hlavou a proříznu žábry. Doma potom po zbavení ryby šupin ostrým nožem shora odřezávám filety po páteři a bocích směrem dolů, takže nemusím vůbec zápasit s vnitřnostmi, což mi vždycky vadilo nejvíc.

NMyšob - Profil | Pá 29.4.2005 12:13:12

No, jsou tu hezký věci. Jen by mě to zajímalo u úhoře, někdy mám problém s vystavením úmrťáku...

NKato | Pá 29.4.2005 12:12:59

Bulk: protože když "škrabu" šupiny, tak jsou všude kolem a musím to po sobě uklidit a sbírat jednu šupinu po druhé.....

NG.Moolis - Profil | Pá 29.4.2005 11:06:45

Tanec se střenkou nože a pak vykrvení přeříznutím žaberních oblouků.

Njurasoft | Pá 29.4.2005 10:56:11

Hlavně rychle aby trpěla co nejmíň..

Nkarelc - Profil | Pá 29.4.2005 10:17:58

šeptal: za 599,- + poštovné a balné ti ji pošlu do tří pracovních dní :-))))

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 10:16:34

šeptal: Tu máš na masaře viď.

Nšeptal - Profil | Pá 29.4.2005 10:14:19

Sháním paličku s logem C&R. Nevíte, kde bych moh uspět?

NMoravák - Profil | Pá 29.4.2005 10:06:41

Úder do hlavy a její následné odříznutí. Z recese mi známí dali kovovou paličnu k usmrcování ryb, která se dá koupit v ryb. potřebách. Hrozná hovadina a navíc je ta palička tak malá, že bych asi přišel při usmrcování kapra k újmě na zdraví.

Nbrook - Profil | Pá 29.4.2005 9:57:49

Osobně, pokud už rybu vezmu, tak úderem do hlavy a následným propíchnutím srdce mezi skřelemi ze spodní části hlavy. Viděl jsem už i zabíjet ryby (vesměs kapry) stylem - prostřelením hlavy z hora ze vzduchovky. Nevím, do jaké míry je to humánní, ale z pohledu usmrcení ryby přinejmenším divné. Překvapující pro mne byla účinnost (poranění jak mozku, tak srdce). Rybu jsem neviděl vůbec plávnout ocasem, což je jev při čištění ryby myslím poměrně častý.

Nšeptal - Profil | Pá 29.4.2005 9:54:51

Bulk: Ne. Jen jsem vyměnil lásky. To víš, na oblbování mladých holek se už nějak necejtím. Není mi už 18. ;o)

Nkarelc - Profil | Pá 29.4.2005 9:53:59

Dřív, než se začne se samotným killnutím, doporučovali mi kdysi staří praktici propíchnout rybě páteř u ocasu, aby se nemrskala :-)

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 9:50:44

šeptal: Používáš erotické pomůcky od Pennu a Fenwicku?? Hm tak ty já nemám

NXAXAP - Profil | Pá 29.4.2005 9:47:38

pichnu morfium a basta! cas od casu i neco zbyde, tak to je pak u vody ficak!

Nšeptal - Profil | Pá 29.4.2005 9:47:25

Bulk: Ale jó, mazlím. Ale to víš, Fenwick a Penn, to je něco docela jinýho, než slečna Pavlína. ;o)

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 9:45:45

šeptal: A teď se svojí láskou nemazlíš jo, hm tak too s tebou bude asi pěkná nuda co :-))

Nšeptal - Profil | Pá 29.4.2005 9:44:35

Kato : Jako kombajn na rybí maso se s tím nemůžu mazlit jako s první láskou. ;o)

I když, těch 15 byl asi zbytečně optimistický odhad. Možná bych měl jěště aspoň 2 minutky přihodit.

NLe Big Mac | Pá 29.4.2005 9:40:32

Osobně používám Hardyho paličku a majznu rybu po hlavě. Na Otavě je tradičním a klasickým způsobem zabíjení ryb roztančení metru na rybí hlavě.

Ndrda - Profil | Pá 29.4.2005 9:39:09

Bulk: je to barbar :-)

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 9:36:54

Kato, Proč stahuješ kůži???

NKato | Pá 29.4.2005 9:33:26

No já beru jen kapříky kolem té 50 a ty zabíjím kladivem do hlavy, stačí 2 údery a je po něm.

šeptal: těch 15 minut myslíš i kapra? mě jen vykuchání, stažení z kuže a odřezání ploutví trvá tak 45 minut. Asi v tom nemám takovou praxi :)

Nšeptal - Profil | Pá 29.4.2005 9:26:00

Bulk : Na splachování jsem prostě lepší, no. ;o)

Nmacek | Pá 29.4.2005 9:25:20

v řádu je to myslím opravdu popsáno jako úder tupým předmětem do hlavy a následné přerušení žaberních oblouků. loni jsem takhle bacil pár duháků, stačí úder kloubama na ruce etc. (pro rejpaly - nic ve stylu old shatterhanda). viděl jsem už ale zabíjet pstruha zlomením vazu – palec do tlamky a přes ukazovák zapáčit nahoru a k ocasu – přišlo mi to dost drsný a navíc evangelista Kurnocik píše že správnej rybář to tak nedělá… :-)

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 9:10:28

Když píšu kompletně tak myslím kompletně :-))
šeptal: Tobě splachuje hajzlik za dvě sekundy jo, máš nějakej tryskovej ne?? :-)

Nšeptal - Profil | Pá 29.4.2005 9:08:13

Bulk : Dvoukilový kapr šupináč - zabití, kuchání, čištění cca 15 min. Kuchyňská úprava cca 60 minut. Konzumace cca 15 minut, trávení + průchod zažívacím traktem cca 16 hodin. Tlačení cca 10 min. Spláchnutí cca 2 sec. Spokojen? ;o)

NMichal | Pá 29.4.2005 9:06:12

Bulk: myslíš včetně jejího sežrání a strávení :-)))))

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 8:59:55

Jo jinak jak dlouho vám trvá než kompletně zpracujete rybu???

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 8:59:33

Mám řešení ryby nezabíjejte a máte to vyřešeno

NJirka K - Profil | Pá 29.4.2005 8:55:13

karelretik: Asi si nerozumíme. Já právě řežu žábry (tedy žaberní oblouky) a nikoli páteř. Myslim, že tenhle postup byl uveden ve starých rybářských předpisech (zákon nebo vyhláška) a dneska v je v "týracím" zákoně. Pokud to neudělá zatim někdo jinej, tak Ti sem pak napíšu konkrétní patragrafy. Teď už ale nusim letět do terénu.

NGolem - Profil | Pá 29.4.2005 8:43:38

karelretik: Ne to ne. Prej to preruseni michy je spravne. Takze vlastne uriznout hlavu a je to :o)))

Nkarelretik | Pá 29.4.2005 8:41:28

to jirka k : já neříkám,že řežu žábry,to snad ani nejde-řežu nahoře kousek za hlavou a přeruším míchu...
to golem:nepochopil jsem z tvý odpovědi- co se má dělat?odnášení ryby a nechat jí "chcípnout" ??jestli je to tak,tak změním svůj způsob,ale nechce se mi tomu věřit...:-(
co ostatní,nepřidaj se?

NJirka K - Profil | Pá 29.4.2005 8:29:56

karelretik:Přeříznutí žaber není přeříznutí páteře. Bude asi nejlíp, když Ti to někdo ukáže u vody, nebo Ti to sem někdo nakreslí.

NMichal | Pá 29.4.2005 8:29:19

Kubiik: je to docela v pohodě, když přerušíš míchu, tak je ta ryba okamžitě mrtvá, samozřejmě musíš mít odpovídající nůž (lepší je širší čepel), příborákem to asi nepůjde :-) Viděl jsem toho u vody taky dost, dostalo mě, když jeden "rybář" lupnul kapra suchou větví o průměru asi 3 cm po hlavě (ten kapr mol mít tak maximálně bouli) a vykuchal ho. Měl jsem chuť mu udělat to samé. Jinak, když bys to chtěl vyzkoušet, tak si tu rybu vyndej z podběráku, ať nedopadneš jako já, že jsem prošel skrz a rozřízl si i podběrák :-)))

NGolem - Profil | Pá 29.4.2005 8:23:52

karelretik: Tak se to madelat. Mam kamosa veterinare a prej je to snad i nekde v zakone. Prej podriznuti je zakazany.

Nkarelretik | Pá 29.4.2005 8:21:22

to Mrkos: :-) je to nechutný,ale proto se ptám,protože co občas vidíš u vody....k napsání týhle otázky mě donutila příhoda s jedním "kolegou",který si nesl ryby domu ve vezírku a říkal,že než dojede domu "tak chcípnou".....
to kubik a jirka k : já přeříznu páteř zhora hned za hlavou...myslíte to tak?

NKubiik - Profil | Pá 29.4.2005 8:18:14

MrKos> ale poucny

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 8:15:51

Kubiik: Žaberní oblouk je takový chrupavčitý oblouk na kterém jsou žábry, jinak nevim jak to popsat, prostě to přeřízneš.

NMrKos - Profil | Pá 29.4.2005 8:15:50

All: to je pěkně nechutný... :-(

Nkarelretik | Pá 29.4.2005 8:13:55

to Jirka K: žáberní oblouky jsou někde v místě vnitřního ucha?-dle obrázku....řez vedeš zhora?až přes páteř?

NKubiik - Profil | Pá 29.4.2005 8:12:42

Vim co jsou zabry, ale nevim co je zaberni oblouk.

Michal> nejak si to tve prorezavani neumim dost dobre predstavit...

NMichal | Pá 29.4.2005 7:59:34

Buďto velkou ránou tupým předmětem na hlavu, což u meších ryb jako je pstruh postačí, ale většinou tak, že rybu položím na bok, za skřeli ji vsunu nůž co nejvýše směrem od břicha a rybě proříznu páteř. Myslím, že takto je to docela šetrný a hlavně rychlý.

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 7:38:33

Kubbik: To jsou žábry.

NKubiik - Profil | Pá 29.4.2005 7:34:01

Co jsou to zaberni oblouky?

NBulk - Profil | Pá 29.4.2005 7:21:54

Úplně stejně jak Jirka K.

NJirka K - Profil | Pá 29.4.2005 7:14:18

Rána tupým předmětem do kedlubny (za účelem omráčení) a následné přeříznutí žaberních oblouků. Kuchat až po vykrvácení. Myslim, že je "týracím" zákonem uložena povinnost takovejhle nějakej smysluplnej postup dodržet (kromě průmysloveho zpracování ryb).