Jádro chovatelů hospodářských zvířat

Pokec o domácím chovu králíků, prasat, kachen, slepic a dalších. Krmení, nemoci, prevence atd. Pochlubte se vlastním chovem :-)
Autor diskuse: červenáček - Profil , 15.1.2020 všeobecné - ostatní
770 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NKáceč - Profil | Pá 7.6.2024 21:43:40

Kdybych nebyl takovej zevl líná, tak to udělám :-)

https://www.youtube.com/shorts/XTTxsJ_KyOE?feature=share

NRastislaf - Profil | Út 5.3.2024 15:35:54

xr125l >> Snažím se co to jde, minulý rok to bylo s porody hodně špatné, letos jsme se poučili z chyb a je to podstatně lepší.

Nxr125l - Profil | Út 5.3.2024 10:03:09

Rastislaf >> Je vidět ,že se u tebe mají dobře.

NRastislaf - Profil | Po 4.3.2024 13:49:16

Ahoj, letos máme už 5 jehňat a dalších 5 bahnic ještě bude tlačit. Proti minulému roku je už toto úspěch a doufám, že až porodí všechny, bude důvod k radosti.

Nvalcha186 - Profil | So 2.3.2024 22:20:56

Má někdo okolo mě na výměnu kohouty a nebo pyžmáky kačery ? Velká a Malá Valcha . 607247584.

NKáceč - Profil | So 2.3.2024 18:29:00

Lauri >> evidentně nemaj hudební sluch :-)

NLauri - Profil | So 2.3.2024 1:50:36

Vash >> 😁👍

NLauri - Profil | So 2.3.2024 1:50:12

Káceč >> možná nenesou,právě proto,že jim zpívám😎

NVash - Profil | Pá 1.3.2024 21:51:23

Lauri >> Mi povídej 😫 Ty kundy zase přepeřujou 😱 Ale pořád pro vlastní potřebu stačí a i něco rozdám 🤘 Ale jinak trága 😭

NKáceč - Profil | Pá 1.3.2024 21:50:04

Lauri >> nám jo, deset vajec denně. Musíš je krmit a zpívat jim :-)

NLauri - Profil | Pá 1.3.2024 21:47:12

Káceč >> mně nesnášej ani slepice😳

NKáceč - Profil | Pá 1.3.2024 20:50:30

Tak jak se daří pánové? Dneska ráno narozena jalovička a husy už snášej jak o život.

NVash - Profil | Čt 1.2.2024 8:26:18

Zdar chovatelé 😉 Mám navíc čistokrevného, loňského kohouta Araukana. Daruji, popřípadě vyměním za nějakou slípku 😉 Ideálně jižní Čechy, Písecko 👍

NHADESD - Profil | Po 8.1.2024 20:04:55

Zdravím pánové mám několik kohoutu na prodej za symbolickou cenu 100 Kč jsem z Těrlicka okres Karviná. Jsou to kohouti vlášky stříbrokrke a porcelánové.

NVash - Profil | Po 8.1.2024 19:49:25

Lauri >> Jo když je dobrá půda tak 💪🤘💪

NLauri - Profil | Po 8.1.2024 19:34:59

Vash >> to jo,když jsem je sklízel tak jsem musel použít pilu😁

NVash - Profil | Po 8.1.2024 18:09:19

Lauri >> Je vidět, že slepičince sou dobrý hnojivo 🤣👍💪🤘

NLauri - Profil | Po 8.1.2024 17:14:12

Klose >> 😁👍

NBord - Profil | Po 8.1.2024 13:05:34

Klose >> smrček vidím dobře i mobilu😜

NKlose - Profil | Po 8.1.2024 11:41:25

Lauri >> Já na to koukal včera na telefonu a ten komentář nechápal . Dneska na noťasu už jsem pochopil. Toho " smrčku" jsem si původně nevšiml :-)

NLauri - Profil | Ne 7.1.2024 11:41:04

Vloni byly hedvábničky takové veselé

NKáceč - Profil | Út 2.1.2024 11:48:50

Všem přeji v roce 2024 mnoho chovatelských úspěchů. U nás se zadařilo, dneska ráno první jehně :-)

Nvalcha186 - Profil | St 1.11.2023 20:45:32

Vash >> Jde jenom o chlad zdola.

Nvašík - Profil | St 1.11.2023 7:54:25

Když kvoče dáváme ji do prázdné kralikarny kde je na podlaze lino o vodě a zrní.Vetsinou ji to do týdne přejde.

NVash - Profil | Út 31.10.2023 21:17:53

valcha186 >> Hele mě bedna funguje 😉👍🤘 Používám větší plastovou s průduchy....

Nvalcha186 - Profil | Út 31.10.2023 20:26:22

červenáček >> Dělej jak myslíš. Dřív jsem v tom vařil brambory do pytlů, paříme v něm husy, kachny, brojlery, zaváříme. Pokud neteče, nic se neděje. Používáme ho také cca 5x za rok, z toho jednou na zabíjačku.

Nčervenáček - Profil | Út 31.10.2023 20:21:27

valcha186 >> používám to 2x za rok na zabijacku. Nic se nedá dělat. Koupím novej kotel

Nvalcha186 - Profil | Út 31.10.2023 20:16:42

SUFO >> Prostě jí musí na spodek táhnout chlad.

Nvalcha186 - Profil | Út 31.10.2023 20:15:43

Vash >> Na máčení by sis musel vzít dovolenou, není to ono. Pod bednou, když sedí, si to také ohřeje.

NSUFO - Profil | Út 31.10.2023 20:13:57

valcha186 >> uvažoval jsem o rašlovem pytly

Nvalcha186 - Profil | Út 31.10.2023 20:13:35

červenáček >> Máme dva, jeden smaltovaný, druhý zinkovaný. Smaltovaný se ničí zalitím studené vody po zatopení, špatné lití za horka. Smalt vystřílí. Dokud tu byla smaltovna, tak nebyl problém. Každý tu kupuje kotle v Polsku, jsou o hodně lacinější, kvalitativně skoro stejné. Jinak co se týče pláště, tak jsem řízl plech od bojleru, svařil na průměr nádoby, vyřízl dvířka, dal pantíky a pohoda, Na zem dvě cihly, na ně mřížku jako rošt a jedeme. Vzadu koleno nastříhané kolem, část ohnutá uvnitř, část venku. Nasazená trubka a hotovo. Horší manipulace při vylívání, ale za ty peníze to jde. Smalt máme oprýskaný, ale už hlídám nalévání studené vody a nevadí to. První kotel cca od roku 1979. Nic bych nenatíral, nemá to význam. Pokud to používáš na zabíjení, potraviny.

NVash - Profil | Út 31.10.2023 20:04:43

valcha186 >> Já když kvoká tak ji přiklopím bednou 😉 Takže ji táhne na prdel jak píšeš a přejde ji to 😉 Mě to máčení a jiné vychytávky nějak neoslovily 😒

Nvalcha186 - Profil | Út 31.10.2023 20:01:06

SUFO >> Ne do pytle, ale do košíku tzv. bramboráku. Do studena. Musí jí táhnout na spodek. V pytli ji bude teplo. Základ je zima dole.

Nčervenáček - Profil | Út 31.10.2023 19:58:39

Borci, nemáte někdo zkušenost s kotlem na zabijacku? Už něco pamatuje a potřeboval by nový smaltový nátěr. Má smysl to přetírat nebo raději koupit novej?

NSUFO - Profil | Út 31.10.2023 18:18:36

Vash >> no jistě

NVash - Profil | Út 31.10.2023 18:07:23

SUFO >> Hej, obývám teplý jih 😉🤣🤘

NSUFO - Profil | Út 31.10.2023 17:34:03

Vash >> tam kde bydlíš ty ,bych o tom ani nepřemýšlel. U nás 6km od Plzně je to jinak , zimu delší než týden tj. teploty pod -5

NVash - Profil | Út 31.10.2023 15:29:21

SUFO >> Pohoda, vlastní zkušenost 😉 Jednou sem nechal sedět kvočnu hodně brzo na jaře 🤨 Kuřata se dostala od kvočny ven, přišla plískavice a bylo po kuřatech 😩

NSUFO - Profil | Út 31.10.2023 13:41:54

valcha186 >> Vash oba máte opravdu. To s tím růstem mě hned nedošlo. Tak se půjde houpat do pytle.
Děkuji za odpověď

Nvalcha186 - Profil | Út 31.10.2023 11:39:27

SUFO >> Havět nejlépe množit do konce června, kuřata pak do července. Na zimu to pak neroste, zakrní to.

NVash - Profil | Út 31.10.2023 10:05:35

SUFO >> Proč by nedochovala? Jen jesli už na malý není zima 😉

NSUFO - Profil | Út 31.10.2023 9:59:35

Zdravím, mám dotaz. Kvoká mi 2 týden slepice, když jí nasadím odchova je nebo ji dám do pytle na pár dní?

Nsven - Profil | Čt 12.10.2023 22:44:12

Káceč >> ono to tak je někdy lepší :-))

NKáceč - Profil | Čt 12.10.2023 22:42:02

valcha186 >> to byly ty slavný zlatý devadesátky. Někdo zbohatl, jinej splácí dodnes...

NKáceč - Profil | Čt 12.10.2023 22:40:09

sven >> co si nemůžu přečíst, to neřeším :-)

Nvalcha186 - Profil | Čt 12.10.2023 22:05:07

Káceč >> Kolem 89-90, kdy si každý myslel jak rychle zbohatne. Malé pekárny, cukrárny s vlastní malovýrobou. Tady všichni zkrachovali, berou pod velkých. Obrovská, moderní bramborárna a je z ní demolice. Zlikvidoval je dovoz. A dále privatizace a ovládnutí informací k pozemkům.

Nsven - Profil | Čt 12.10.2023 21:40:01

Káceč >> myslím, že budou ty všechny ostatní stejný nebo ještě horší... Akorát, že tyhle jsou balené, takže musí mít na obalu složení..
U nebalených, to nikdo netuší .-)

NKáceč - Profil | Čt 12.10.2023 21:04:36

sven >> Delta rohlík, to je pěkná šmakuláda :-)

Nsven - Profil | Čt 12.10.2023 20:45:35

Káceč >> není třeba :-) Ve všech řetězcích, mají i prvoplánově vyrobenou strouhanku ..
V ní žádné staré pečivo není. Např. v Penny, je ještě o pětku levnější při stejné hmotnosti 500g, než vedle v regálu ležící odpad, nejistého složení.
Např. jako tady: https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001020267088
Když nejsem právě línej, tak si ji dělám sám... Upeču placku z polohrubé mouky, vody, sušeného droždí a trochy soli, pokrájím. usuším a umelu.
Ono nejde jen o to. že v kupované strouhance z pečiva je surovina, se kterou se celou dobu zachází jako s odpadem a pochybuji, že se tam nedostane i nějaké plesnivina nebo co nedožraly myši ale navíc je tam i halda zbytečného sajrajtu..
Příloha pro porovnání

NLauri - Profil | Čt 12.10.2023 19:49:38

Káceč >> jasný,dnes tam má zase večeři

NKáceč - Profil | Čt 12.10.2023 19:31:53

Lauri >> pořádně ho na zimu vykrm :-)

NLauri - Profil | Čt 12.10.2023 19:26:21

První úlovek👍 uzená ryba a vejce

NKáceč - Profil | Čt 12.10.2023 19:11:37

sven >> to je fakt, strouhanka stojí za hovno. Ale přeci nebudu obalovat řízky v kukuřičnejch lupínkách :-)

NKáceč - Profil | Čt 12.10.2023 19:09:05

valcha186 >> ta cena byla tuším v letech 96-98. Včera jsme přestěhovali tři selata ven do výběhu, než bude mrznout, aby si zvykla. Husy musej jít domu okolo nich, vůbec se jim nechtělo, klackem jsem jim musel pomoct :-)

Nsven - Profil | Čt 12.10.2023 14:09:52

Káceč >> Dnes už staré chleby ani pečivo nekoupíš...alespoň v mém okolí... pekárny je berou zpět a přidávají do těsta a ze směsi starého pečiva, (včetně sladkého) melou hnusnou zatuchlou strouhanku...

Nvalcha186 - Profil | Čt 12.10.2023 10:55:10

Káceč >> To jsi měl drahý. Já z pekáren v Liberci vozil chleba po koruně a dával jsem jich naráz 700 a vše šlo hned do vody. Teď rohlík po koruně, i více. Slepicím dávám teď ječmen, mají rychleji přepeřit. Ale jdu částečně do nových. Líhnul jsem, ale výsledky hodně slabé, měníme to tady mezi sebou a musím vyrazit o kousek dál. Příští rok bych chtěl jít do hus a jiných kachen, mimo čínek. Zruším okrasné slepice, kříží se mi to mezi sebou. Změnil jsem místo sklopce a teď se mi zase vrátily straky.

NKáceč - Profil | St 11.10.2023 21:07:08

valcha186 >> já taky pláču, když si vzpomenu, že jsme kupovali tvrdý pečivo za 4Kč/kg a to nám to ještě vozili. Co se slepic týče, tak by měly snášet tak 40 vajec denně, ovšem přepeřujou, tak je jich tak 3-5. Brambory tak jenom pro nás, jsou sucha a tak je jich málo. Kde jsou ty časy, když jsem 2x v týdnu uvařil celej brutar brambor pro prasata....

Nvalcha186 - Profil | St 11.10.2023 20:33:49

Káceč >> Já taky a teď jen tiše pláču. Měl jsem 7 prasat a krmil jsem je salátovými rohlíčky, vozil jsem to po plných fůrách. Podnikatelé se do toho vrhli po hlavě a najednou byl laciný dovoz a nikdo nevěděl co s tím. Teď už jenom slepičky, kačky a hlavně rybičky. Jedna nutrie, proti vydrám. Drůbežárna se u nás přestavuje na volno a to bude řacha. Slepicím šrotuji pšenku přes hrubší síto, teď nenesou, tak jim cpu ječmen. Kuřice po 240 Kč v Bohaticích a kohout za 250. Musím obměnit chov.

NKáceč - Profil | St 11.10.2023 19:31:37

valcha186 >> Ty časy jsem stihnul zažít. To už nikdy nebude.

Nvalcha186 - Profil | St 11.10.2023 13:24:23

Káceč >> Nic není zadarmo, změna technologií, je konec. Teď už jenom 7q za 4200,- pšenka, ječmen za 3500,-. Takový je život. Bejvávaly časy, kdy se to vyklápělo volně do lesa myslivcům.

NKáceč - Profil | Út 10.10.2023 20:00:09

valcha186 >> to se to krmí, když je čím a zadarmo :-)

Nvalcha186 - Profil | Út 10.10.2023 13:02:30

Bord >> Kočky ze sklopce utíkaly přímo k bráně, kudy přišly. Náš pes na buřta opatrně vlezl dovnitř, sklapl dvířka a už ho nesežral. Vypustili isme ho a nalíčili znovu buřta a vlezl dovnitř, packou ho jemně seškrábnul, vycouval a venku ho v klidu sežral. Znovu pak jsme nalíčili a jak tam pes vlezl jsme to sklapli a už tam nikdy nevlezl. Jde kolem, očuchá to a jde dál. Škola života.