Ryby jsou, či nejsou???

Když se tak bavím s rybářema, tak někteří říkají, že ryby v našich revírech nejsou a někteří říkají, že ryby v našich revírech jsou, ale jsou už tak chytré a poučené, že jen tak na něco nezaberou. Jaký je Váš názor???
Autor diskuse: Kato - , 22.11.2004 všeobecné - ostatní
82 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NMartin M. - Profil | Pá 3.12.2004 12:52:57

xaxar> ja jsem naopak 2x videl, jak si MO ryby slovila a prevezla si je do jineho sveho reviru.

NXAXAP - Profil | Pá 3.12.2004 10:44:26

Pavel: jeste bych dodal, ze uz jsem v ramci restitucnich naroku par takovych pripadu videl.

NXAXAP - Profil | Pá 3.12.2004 10:37:27

Pavel: CRS ci MRS se do ted o reviry "staralo", takze penize by svazy dostaly za "ryby" a stav reviru.

NPavel | Čt 2.12.2004 15:59:23

Vkládám se do diskuse s otázkou na XAXAPa : z čeho že by ČRS a MRS získaly peníze? Svazy jsou jen uživatelé. Peníze půjdou státu a ten je dá bachařům a poldům a něco zbude i pro úředníky na příslušných místech(do saku) a ti nejsu CR. Tak je to vymyšleno.

NXAXAP - Profil | Čt 2.12.2004 11:16:39

osprey: neboj se, ze by byl zajem v prvnim kole privatizace o vsechny reviry. Troufnu si rict, ze by se podarilo prodat tak max. 40% reviru, obvykle ty nejznamejsi nebo s vazbami na podnikatelsky uvazujici MO. Ma predstava je takova, ze CRS nebo MRS by z privatizace ziskaly penize, ktere by sly pouzit na zlepseni stavu tech dalsich, ktere by sly do dalsiho kola. Z privatizace by opet neco vydelaly a postupne by se transformovaly do pozice nestatni dohledove a revitalizacni agentury, ktere by se staraly o reviry z padlych podnikatelskych akci a pripravovaly je pro opetovny prodej a uvedeni do trzniho prostredi (samozrejme s vlastnim provoznim ziskem)

NKato | St 1.12.2004 23:00:58

hraji: děkuji, žes aspoň ty reagoval na můj příspěvek :)

NTomas - Profil | St 1.12.2004 21:32:12

XAXAP: O.K., omlouvám se za to kecání za klávesnicí.

Nosprey - Profil | St 1.12.2004 17:27:07

XAXAP: Tak se omlouvám, že jsem tvůj výrok že MRS si ...zaslouzi si byt rozbit stejne jako CRS... pochopil jako zrušení, ale demonopolizaci chápu jako rozbití a rozbití jako de facto zrušení.
Jako člověk, který se několik let pokoušel starat o to, aby druzí měli za pár šupů co chytat, mám k tvým návrhům i špetku sympatií. Ale vody, kde chytám, nejsou nic o co se bude někdo rvát, jen aby to mohl spravovat a osazovat. Pokoušel jsem se to spočítat a vychází mi cena povolenky na náš 25 ha povodněmi věčně vyplavovaný revír bez trofejních ryb asi na 2000,- Kč. Vem si, že pro ten revír bude třeba minimálně 1 pracovní síla na celý úvazek a její roční plat bude (i s odvody) asi jako celý dnešní rozpočet naší MO (cca 150 000 Kč).Pak si budu muset koupit povolenky i na další revíry v okolí.
Dnes přijdu na schůzi a když něco opravdu chci, bude se o tom muset hlasovat a mám teoretickou šanci, že ten názor třeba projde. Na soukromém revíru budu muset ukecávat lidi, aby tam tomu člověku nejezdili, on nevydělával a z tohoto titulu se začal zajímat o naše požadavky. Anebo budu jezdit někam o 100 km dál.

Dál už licitovat nebudu, připadáš mi jako chytrý chlap a diskutuješ bez urážek. Cením si toho. Ale já to prostě vidím jinak a jsem na hrajiho straně, což jsem nikdy netajil. Zdar.

NXAXAP - Profil | St 1.12.2004 11:35:13

hraji: to byl priklad! nechtel jsem ti nabizet "trafiku" za podporu mych aktivit :-)))

Nhraji - Profil | St 1.12.2004 11:30:46

XAXAP: jen malé upřesnění, jsem šéfem jedné jediné MO MRS a potom soukromé firmy, která nemá s rybařinounic společného. Menším šéfem už být nemohu, tojsme leda doma. :-))

NXAXAP - Profil | St 1.12.2004 11:05:55

Tomas: ja uz 8 let makam na propagaci ceskeho sportovniho rybolovu v zahranici. Za tu dobu uz jsem prisypal do kasicky CRS nemaly peniz (ostatne i statu). Ale porad jeste nejsme pro rybare z venku dostatecne zajimavi. Porad je zasadnim duvodem jejich prijezdu spis levny chlast ci nejake historicke vazby na nasi zemi. Ne kazdemu se zavdecis napr. chytanim lipana, ke ktermu nase svazy vzhlizeji jako k modle a ktereho mnozi cizinci s vice mezinarodnimi zkusenostmi povazuji za "trash fish". Chtelo by to nabidnout vice. A i ramci ceskych tradic jsou znacne rezervy! Zkostnatele svazy (CRS i MRS) to ale bez obchodni souteze nedokazou. A ostatne, ta demonopolizace a obchodni soutez by prospela i nam, domacim rybarum. jen si vzpomenme, jak vypadal trh s mobilnimi komunikacemi nebo s pritupem do Internetu pred demonopolizaci a jak vypada ted. Kdo si mysli, ze tenhle proces neni uspesny a neprinesl zakaznikum uzitek, je cvok. A kdo si mysli, ze by demonopolizace sportovniho rybarstvi prinesla neco jineho, je double cvok, nebo sleduje nejaky vlastni osobni zajem v ramci soucasneho systemu.

NXAXAP - Profil | St 1.12.2004 10:44:29

osprey: cti poradne! demonopolizace neznamena zruseni CRS nebo MRS! Hraji by si mohl dal chovat svoje ostroretky a parmy a jako jeden z sefu podstatne mensiho sdruzeni (nez je ted) s nazvem MRS by mohl prodavat firme Jihoceske vody a.s. Ja bych si kuprikladu rad vzal na starosti horni Vltavu a moc rad bych spolupracoval s dalsim privatnim hospodarem na Lipne. A kdyby mi nekdo neco provedl s revirem, sakra bych se staral o to, aby dostal pres prsty, uhradil skodu atd., protoze by mi na prisunu rybaru - zakazniku stal muj chleba. A nikdy by si nekdo nemohl dovolit rict:
- nu coz, lihni mame dost, tak nevadi, ze jsme o jednu prisli
- nebo: tak ty jihomoravaky nechame orat na svem, kdyz to chteji
V obou pripadech me svaz okradl o penize, ktere jsem mu zaplatil, protoze se nemuzu na zaklade spatne zkusenosti svobodne rozhodnout, ze uz nebudu chytat na svazovem, ale pujdu jinam. V ramci CR totiz takovy vyber dostupny neni.

Nhraji - Profil | Út 30.11.2004 21:32:35

Kato: doufám, že jsi mu poradil, aby šel do své lednice :-))

NKato | Út 30.11.2004 21:15:52

Tak trochu jiný soudek. Dnes na Príglu za nam přišel fajn pán a říkal, že vůbec neví, kde jsou Okouni, že před 2-3 rokama jich míval v ledničce 60 kg a poslední dobou nemůže o Okouna pořádně zavadit a tak se smutně ptal: kam se poděli???

Nrichtřík - Profil | Út 30.11.2004 20:47:42

HRAJI:FANDÍM TI

NAlan | Út 30.11.2004 10:27:06

Tomas>Správně, důležitý je klid na práci.

NTomas - Profil | Po 29.11.2004 22:31:33

XAXAP: je jednoduchý kecat za klávesnicí, viď? Co jsi ty konkrétně udělal pro naše revíry? Buď rád, že jsou takoví jako hraji, brach, a další. Ryb. svaz možná nefunguje na 100% správně, nebo řekněme nevyhovuje každému, ale buďme rádi, že funguje alespoň tak, jak funguje. Nemyslím si, že by fungoval zásadně špatně. Ale co je 100%? Kdyby jsi se chtěl náhodou zeptat co jsem pro naše revíry udělal já, tak ti předem odpovím, že nic. Tedy kromě toho, že jakousi částkou přispívám jednou ročně. Ale taky moc nekritizuju.

Nhraji - Profil | Po 29.11.2004 21:27:13

XAXAP: máš pravdu, už dávno nejsem revolucionář, kteý je hotov stavět nové vzdušné zámky na troskách předchozích řádů nebo neřádů. Zjistil jsem už před pár lety, že je třeba začít pracovat na svém revíru a pomalu a nenápadně přesvědčovat ty ostatní, že to co děláme, má výsledky a k něčemu je. Začali jsme chovat ostroretky, parmy a podoustve a dokonce i při svazových cenách na tom něco vyděláváme a ještě mě docela těší pocit, že naše parmy plavou někde v jižních Čechách. Já vím že pro tebe je to málo, ale mě stačí málo. Protože za mnou jsou výsledky, možná nepatrné, ale alespoň nějaké.
Rozbít svaz se dá lehce, ale vytvořit něco co bude fungovat, to není tak lehké. Paradoxně, mě by bylo jedno i kdyby stála povolenka 10 000,- kč, já bych si ji koupil, ale množstvím peněz se svaz na lepší nezmění.

Nosprey - Profil | Po 29.11.2004 14:27:28

XAXAP: Tvrdá slova. Nevím, jak si to představuješ, ale pro zavedení ekonomického systému je třeba pro začátek posílit finanční toky = zdražit, zejména povolenky. Proč ne - a co dál? Věřím, že se najde zájemce o správu revírů jako je Orlík. Ale takové zakopané řitě jako je naše Blanice 2 udržuje tebou proklínané svazové hospodářství alespoň v trochu slušném stavu.
Se současným stavem sportovního rybářství v ČR vůbec nejsem spokojen, ale prostá destrukce svazových struktur přinese jen bordel.
Byl bys té dobroty a nastínil nám, prohnilým strukturám, jak by sis to představoval?

Pavel: Práce na vlastních odchovných zařízeních dovoluje s přijatelnými náklady vyrobit podstatně zajímavější násady než jsou na trhu k dispozici. Používáme obě metody, můžu srovnávat.

NXAXAP - Profil | Po 29.11.2004 13:16:43

hraji: jake napady si uvarite v nejakych vyborech a pod. nikoho nezajima, dulezity je produkt, ktery je citelny z venku nebo zajimavy z dlouhodobeho hlediska ... ukaz mi, v cem je MRS progresivni, jaky pokrok udelalo? odpovim za tebe, i kdyz si namlouvas opak: udelalo se paramlo nerkuli nic a zaslouzi si byt rozbit stejne jako CRS ... zadny rozdil neni ... mozna jen ten, ze se palicati brnaci ani nehodlaji ridit zakony CR

a to, ze se podilis na soucasnem zalostnem stavu tim, ze podporujes setrvani umeleho, neekonomickeho systemu, nevyvratis

Nhraji - Profil | Po 29.11.2004 10:28:31

XAXAP: už mě ty tvoje stereotypní útoky nedokážou ani pobavit, natož rozzlobit. Bohužel se vyjadřuješ k něčemu, o čem nic nevíš, nebo vědět nechceš. Doporučuji Ti abys před své poznámky psal: "Platí pouze na ČRS." O situaci a změnách v MRS nic nevíš, tak by to bylo fér.
Nechci tě urazit ani naštvat, prostě ti jen sděluji svůj názor.

Nhraji - Profil | Po 29.11.2004 10:25:34

Pavel: promiň že zde nebudu vypisovat dlouhé sloupce údajů. Podívej se prosím na www.mrsbrno.cz a na www.momrs.cz/brno3. Tam jsou údaje o vysazovaných rybách.

Nhraji - Profil | Po 29.11.2004 10:13:24

Martin M: Víš jaké jsou problémy s dovozem ryb ze zahraničí, přečti si veterinární zákon a pak zjistíš, že to není taková sranda, jak se zdá od počítače. Už jsme zkoušeli dovézt ze Slovenska lipana, dovážíme úhoří monté, ale důvod proč vozit zrovna podoustve ze Slovenska mě nenapadá.
Co se týče vysazování druhů ryb, které jsou chráněny zákonem, je to problematické, protože takové ryby nikdo nemá v dekretu na revír a nakládat s nimi, tedy lovit je za účelem získání chovného materiálu, chovat je a vysazovat je díky zákonu na jejich ochranu velmi složité. Koneckonců napsal ti to už VénaS.

NVéna S. - Profil | Po 29.11.2004 9:25:57

MM: Nasazovací plán na revír je stanoven v dekretu. Pokud tam chceš jiné druhy ryb, tak si je musíš sehnat nebo vychovat sám. Naráží to ale na dvě věci - na nepůvodní a na chráněné druhy ryb. Zvláště na nakládání s těmi druhými musíš mít povolení příslušných orgánů ochrany přírody - viz záchranné chovy a pod. A věř, že to není nic jednoduchého.

NKato | Pá 26.11.2004 20:39:59

Tak děkuji za odpovědi, které se týkají přesně téhle otázky...... Ne kecám, ani nic nemažu, protože je zajímavé tady číst Vaše odpovědi. Tak už tak nějak vím, jak to chodí v ryb. organizacích....

NMartin M. - Profil | Pá 26.11.2004 17:45:43

hraji> ted si nejsem prilis jisty, ale tusim zakon uklada vysazovat i druhy ryb, jako je vranka, strevle apod. Jake jsou postihy, pokud MO takove ryby nesezene a nenasadi? Jake jsou postihy, pokud nenasadi 100% kapra, ale nasadi misto toho jine ryby? Ale jinak - dnes se nekde nasazuje tech 100% a nic vice, mnohde se naopak investuji jeste i dalsi penize z jinych zdroju nez za prodej povolenek (treba z clenskych znamek a brigad) a prave tyto penize se dnes pouziji na zarybneni "jinymi" druhy ryb. Za slovo jinymi si kazdy jiste na prvni pokus dosadi tu spravnou rybu. Mozna v MO BRNO 3 to bude neco jineho, ale nebude to opet ani stika, ani candat, ani okoun.
Ze soukromnik nema nasadu je podle mne otazkou poptavky po tomto druhu, jinak bychom nasli velkou diru na trhu a to si myslim neni dost dobre mozne. Pokud budou MO ochotny nakoupit trirocka podoustve za cenu 200kc/kg, nemel by byt problem dojet treba na Slovensko (?) a nakoupit je tam.

NXAXAP - Profil | Pá 26.11.2004 10:24:43

hraji, ty rozumbrado, a kdo si myslis, ze muze za situaci, ze nesezenes dostatecne mnozstvi ryby nebo nejake druhy? Jsi to prave ty a dalsi podobni, kteri si neuvedomuji, ze pracuji pro monopol, ktery davno zmrazil jakoukoliv cestu k vybalancovani ekonomiky v tomhle sektoru. Dokud rybochovna zarizeni nebudou vydelavat na produkci kterekoliv ryby, nebudou ji samozrejme nabizet. Zijeme v bludu, cena povolenek, clenstvi apod. je umela. A v prostredi, ktere se neodiskutovatelne vyviji, nase svazy jedou podle starych principu. A ty, hraji, jsi zarnym dukazem toho, ze se vyvijet zadny funkcionar ci aktivista CRS nebo MRS nechce!

NPavel | Pá 26.11.2004 10:05:34

Pozn. co se týče okouna, tak "sportovnější rybu" neznám. Je mi líto, že se zde hovoří jen o super kaprech a o super super rybařině, která se ve většině případů zvrhne k super masařině, což si někteří zaslepení nechtějí přiznat.
Jistý Petr zde hovořil o tom, že se kapři sami v řekách reprodukují, proč tedy nemají stejný statut jako např. okoun? Netvrďte mě, že zato může zarybňovací plán a chuť rybářů je lovit.
Mohl bych uvést příměr k matce, která ví, co je pro její dítě dobré. Nedá mu jen sladkosti, co by chtělo , ale nacpe ho i zeleninkou a mlíčkem.

NPavel | Pá 26.11.2004 9:28:18

Hraji: nevidím důvod nezařadit okouna do reofilních ryb (t.j. ryb žijících v proudných vodách), stejně, jako ho nezařadit mezi ryby brakické.
Pokud to není tajemství, můžeš mě prosím tě sdělit, jaké reofilní, či jiné původní ryby a v jakých velikostech vysazujete do vašich proudných vod? V našem regionu se vysazuje pouze omezeně tloušť , v jednom revíru pár lipanů ročka, ale pro jistotu to hospodář vylepší štikou, která je do roka vyplení.
osprey: nechci nikterak zlehčovat práci rybářů, kteří, tak jako dříve, pěstují násadu (kapra). Dnes bohužel vše funguje v (ČRS) jinak. Počty násad prapodivně určuje zarybňovací plán a počty vysazených ryb jsou konstantní. (Občas se ná nějaké % nad plán) Je ale úplně jedno, jestli ty ryby vyprodukuješ relativně draze sám, nebo je nakoupíš v sortimentu, jakém je potřeba.

Nhraji - Profil | Pá 26.11.2004 9:16:02

Martin M. : prosím neber to jako že se chci za aždou cenu hádat, to v žádném případě. Ale nevysazuje se podle toho, kolik máme peněz, ale podle zarybňovacích plánů a údajů v dekretu na revír. Hospodář, pokud nechce riskovat průšvih při každoročních prověrkách hospodaření na revíru, tak nemůže sám o své vůli nevysadit kapra a místo něj vysadit štiku. Může samozřejmě posílit vysazování štiky tím, že například zvýší počet vysazených ryb o 20 %, ale musí vysadit všechny druhy, které má v zarybňováku. Může taky posílit některý druh ryby tím, že vysadí větší velikost, pokud ji sežene.
A teď to nejdůležitější: to že je na ceníku uvedena ryba (např. štika 10-20 cm) ještě neznamená, že bude taky v nabídce v dostatečném množství, neboli když bude v ceníku uvedena štika, neznamená to, že bude i k dispozici na trhu. Znám způsob, jak se připravují ceníky a taky znám možnosti produkce ryb. A chtěl bych se dožít toho, že se obrátím na chovatele ryb a třeba i soukromého a objednám u něj tříročka podoustve a on mi ho skutečně dodá.
Chápu, že ti jde o dobrou věc a že je potřeba dravce obecně posílit, mimochodem nejsme v MRS tak úplně hloupí a již na sjezdu se přijalo usnesení, že se ukládá v roce 2005 posílit vysazování dravců, ovšem nikoliv na úkor druhové pestrosti rybí obsádky.

Nrybomil | Pá 26.11.2004 8:09:39

hraji: Nic proti tobě a vaší snaze.Přijde mi to jak ti borci v naší MO.Nevím jak je ten rybník velký, ale 2500 štik ve velikosti 5cm mi přijde strašně moc. U naší MO, dokud jsme měli víc chovných vod to dopadlo vždy taky tak.A nedali si říct. Když není plocha je podle mě zbytečné tam tolik štiček dávat.
Občas se tady na Vysočině objeví nabídka štik 0,5- 1,5kg za cenu 130,- až 170,-Kč/ kg, počty kusů asi nebudou víc jak několik desítek. Zjara byly v Humpolci štiky kolem 1 kg za 130,-.

NMartin M. - Profil | Čt 25.11.2004 19:06:27

brach> no dokonce... to uzj e skoro stejne levne jako nasada kapra.

Nbrach - Profil | Čt 25.11.2004 17:19:11

Ceny násadových ryb platné pro rok 2005
Štika: 10 - 20 cm 6,-- Kč/ks
rychlená 4 cm 1,20 Kč/ks

NMartin M. - Profil | Čt 25.11.2004 17:15:47

hraji> ja zas musim: na teto strance najdes nabidkovy list na prodej stiky 0,5-3kg za cenu kolem 250kc/kg. Tj. misto 100ks 2kg kapru by sem mohlo nasadit 24ks 2kg stik.
Revir, kde je prirozenou cestou ustaleny pocet stik, neznam.

Nosprey - Profil | Čt 25.11.2004 16:03:35

hraji: Souhlas. Na úspěšný chov štiky jsou třeba vyhovující rybníky, dost potravy a taky štěstí. My máme něco mezi 20 a 150 ks z rybníku, samozřejmě spíš míň. Rentabilita velká není, ale když nám to na těch rybnících naroste...
Ale v řece je ta násada vidět. Dál už taky končím.

Nhraji - Profil | Čt 25.11.2004 10:13:59

Martin M: naše MO se několik let pokoušela štiky chovat na rybníku v Kuřimi. Osobně jsem běhal po břehu a rozesazoval štičky, aby nebyly na jednom místě. Z dvou a půl tisíce vysazených štiček o velikosti kolem 5 cm jsme za půl roku slovili necelou padesátku štik kolem 40 cm. Další roky to bylo ještě horší.
Tady se nejedná o debatu na téma rentabilita, ale chov štik. Proč největší producenti a chovatelé štik nabízejí štiku jako odkrmený plůdek? Protože nemají na chov starších ročníků dost plochy vody. A je stará ověřená pravda, že každá voda snese jen určitý počet štik a ten počet se vždy ustálí, ať nasazuješ jak nasazuješ. Když tu vodu přesadíš štikou, dodáváš krmení těm starším a větším. Máš pravdu nemá cenu dál diskutovat, už nebudu.

NMartin M. - Profil | Čt 25.11.2004 8:59:41

hraji> Na tohle tema koncim. Myslim si svoje. Rentabilnost neni pekne slovo, pokud mluvime o puvodnim rybim druhu, ktery nas muze vytahnout z tehle ... situace.

NBacil | Čt 25.11.2004 8:28:58

Konkrétně k okounovi-jak začaly mrazíky,chodíval jsem na prýgl na Sokolák na schodky a vždycky jsem si krásně zachytal.Pomalu během let bylo míň a míň okounů a menší a menší.Kam zmizely ty čtyřicítky a víc?Já osobně jsem okouna přes 30 nechytl snad 10 let a před 30-35 lety za vycházku několik +-40,rekord mám 44 ze 70.roku.

Nhraji - Profil | Čt 25.11.2004 7:43:46

Martin M: opravuji údaj o počtu vysazených štiček ve stádiu odkrmený plůdek na statisíce až miliony. Již jsem ti jednoupsal, že odchov větších štik je možný, ale není vzhledem k nárokům na prostor příliš rentabilní, osprey podle mého můj názor podpořil.
Nevím o žádném soukromníkovi ani MO, která by se věnovala chovu okouna. Máme na revíruspíš potíž s velkým počtem okounů.

NJiří Roškot | Čt 25.11.2004 2:16:26

Pavel: jestli je p.Petr H. chytá někde u Kolína tak je to možné,ale já psal o Vltavě ,konkrétně Vltava2.

NMartin M. - Profil | St 24.11.2004 19:16:24

hraji> a koukejme se na ospreyovic, jak chovaji peknou stici nasadu :-)
Ale i kdyby se ty stiky vysazovaly jako pludek, tak pocetnost v radech tisicu je zcela zanedbatelna. To uz je vic poteru, kdyz se vytre jeden parek stik prirozene. (behem dlouheho zivota 2 stik, kdy se mnohokrat vytrou, se z jejich jiker vseho vsudy dospelosti doziji v prumeru zase jen 2 stiky)
K okounum - nevim, kdo nadefinoval, ktera ryba je reofilni nebo neni. Mozna ani zcela nechapu smysl toho slova, ale okoun je okoun ricni a v rekach MRS nejsou okouni skoro vubec.

Nbrach - Profil | St 24.11.2004 18:21:08

Zírám..
Řeka máme pstruhovku, takže do ní jaksi okouna nedáváme (on už tam stejně je).A tzv. bílou klidně (hlavně droboť) rozvezeme po chovných potocích, protože pak vysazení pstruzi rapidně zvyšují svoji váhu.

Nosprey - Profil | St 24.11.2004 17:26:32

Noe: Teď se tu motám jen já, snad ti to jako odpověď postačí.

Napřed k vysazování - nevím, kdo si myslíš, že to dělá, ale u nás jsou to ti členové, kterým ještě není všechno jedno a jsou ochotni něco dělat. Nic si do udírny neberou. Za výlov maximálně dostanou lovící kapra. Když se táhnu servaný a špinavý z výlovu domů a vidím jak se místní dědulové slézají k řece, mám chuť se na to vykašlat.

K okounovi. Představ si, že lovíme dvouhektarový rybník. Je nás tam půlka počtu co před pěti lety. Samozřejmě je tam i okoun a bílá ryba. Jenže kádě máme tři na kapra a jednu na dravce, okoun a bílá ryba jsou jaksi navíc. Když jim vydupu káď navíc (a vyslechnu si připomínky typu, abych se z těch bělic ne...) tak je tu otázka dopravy - buď se to na autě nasype mezi kapry anebo ukecám někoho a běháme s vanami pěšky k řece. Přitom tyhle ryby nevydrží ani třetinu toho co kapr.

Jinými slovy - průběh výlovů, doprava, zájem lovících, zájem členské základny - vše se točí kolem kapra a dravce. Kolikrát jsem koukal, jak boleni, bílá ryba, okoun kapou v kádi, protože se čeká, až se rybník doloví a všichni kapři budou na autě. Takže většinou hodíme okouna a BR do sousedního rybníka jako potravní základnu pro štiky. Ztráty nejsou, ale do revíru se ta ryba nedostane.

Jestli chceš něco udělat pro vysazování okouna, zajeď na výlov velkého rybníka, načapíkuj několik set okouních ročků a rozvez je po řece. Já to párkrát udělal, ale jen s kýblem (= 50 - 100 ks), protože jsem přírodní týpek, který žije bez auta a jezdí na kole.

NNoe | St 24.11.2004 17:04:39

hraji - ten okoun se ale nezrozmnožuje všude, jsou revíry které okouna nevlastní, takže?.......
Jinak s tím vysazovaním ryb je to v té naší zemičce, trochu na nic :o( Jen jestli je nechodí ty co je vysazují sázet do udírny :o))

Nosprey - Profil | St 24.11.2004 16:48:36

K vysazování štiky: Pokud má MO vlastní výrobní základnu (= rybníky), může si dravce odvhovat do větší velikosti. Kraj nám skutečně poskytne pouze odkrmený plůdek. Na rybnících po roce vyroste štika na 25 až 45 cm, v kteréžto velikosti se ji pokoušíme vysazovat. Není to moc rentabilní, ale docela účinné. Problém je, že nejsou lidi, kteří by makali na těch rybnících. Málokdo chce kráčet s vanou kudel podle řeky a vyhazovat jednu po 20 m, protože jinak to nemá cenu.
Rozpor dnešní doby je v tom, že každý chce něco - někdo co nejvíc chytat, někdo kapra a znovu kapra, další lacinou povolenku, a tak dále, ale je nás moc, pracovat nechce skoro nikdo, platit málokdo a všichni si myslí, že ryby vysazují nějací oni.

Hraji: Drž se, smekám před vaší MO, kde věci jak se zdá vcelku fungují, zatímco v té naší v příštích volbách zřejmě ani nesestavíme výbor.

Nhraji - Profil | St 24.11.2004 10:07:23

Martin M: snad jsem se přehlédnul, já někam napsal, že vysazujeme okouny? Nebo snad okouna přeřadili k reofilním rybám.
Pokud vím, tak okoun se množí sám a možná až moc, takže se určitě nevysazuje. Co se týče štiky, vysazuje se ve velikosti odkrmený plůdek, takže se určitě nemůže hovořit o tunách, spíš o tisících kusech. Proč to tak je, jsem už vysvětloval.

NPike | St 24.11.2004 8:24:23

Fotku jsem videl taky, myslim ze ryby meli rybari ve vezircich. Trosku pomateni lide, kteri chteli machrovat do casopisu

NMartin M. - Profil | St 24.11.2004 8:20:32

hraji> tak nadhod jeden revir z MRS, kde se ti okouni nasazuji :-)

Nhraji - Profil | St 24.11.2004 8:10:27

Pavel: pokud chceš nějaké skutečně relevantní informace, rád ti je poskytnu. Začneme tím, že můj nick je hraji

Nzubáč | St 24.11.2004 7:47:21

Nevím podle čeho to posuzovat, jestli podle toho, že na dané lokalitě nic nechytím, nebo nevidím, osobně si myslím, že ryby jsou, ale .... vzhledem na ruzne škudce - kormoráni, pytláci, otravy, rybáři - brutál masaři, jich evidentě ubývá, peníze na stálé zarybňování nejsou, s vytíráním a odchovem to také není žádná sláva, takže se pomalu dopracováváme ke stavu, že opravdu nebudou ... a nakonec když si budeme chtít zachytat a pobavit se, budeme muset navštívit nějaký komerční rybník ... Pravda je, že některé kdysi hojné druhy ryb mizí z našich revíru a jiné se zase rozmnožují, např. lín - kdyby se u nás nevysazoval, asi by jsme ho znali jen z obrázku, na druhou stranu bolen je v našich revírech přemnožený... Naše MsO má rybníky i tekoucí vody, ale dá se říci, že na pstruhových úsecích se pomalu vytrácí puvodní pstruh potoční a je nahrazován vysazováním duháka, i lipani, pokud by se nenasazovali by možná skoro vubec nebyli ... A tak je to revír od revíru ...

NPavel | St 24.11.2004 0:49:25

Hrahji: jsem tupolín. Reofilní ryby nechytám, bo si mě vitočil a chci tě natočit, jak visazuješ 1000kg okouna a 1000kg štiky co se požrala z MM a chci přidat jelce, parmy, ostroprdky, potočáky, zprofanované duháky, plotice, cejny, žraloky. To jsem přehnal. Braň se Moravane!

NPavel | St 24.11.2004 0:21:58

Jiří Roškot: To mě podrž. Já jsem uvěřil Petru Havlíčkovi, že loví běžně 20cm kapříry na fídr, co se mu třou o ťélo. Jestli to nebude tedy jinak? Nechci strašit Brixenem?

NPavel | Út 23.11.2004 23:35:39

Kato: o tom tady celou dobu mluvím. Slušný hraji se projevil jako proMoravský oligarcha, který neví, nebo nechchce vědět která bije. O MRS jsem zavadil v souvislosti se stavem v ČRS. Pokud je situace V MRS bipolárně jiná, tak se mu klaním.
Jirka: Ty jsi evidentně černoprdelník s vazbou na MRK, který nechce problémy, které nás přesahují mimo vody. Dík za to.

NTomas - Profil | Út 23.11.2004 22:23:19

Kato: a v ruské verzi budou vybaveny dálkově ovládanými minami :-)

NKato | Út 23.11.2004 22:10:52

Hmmmmm, tak jsem stejně zvědavý jak to u nás bude vypadat tak za 30 let s rybařením. Třeba budou woblery na dálkové ovládání :)

NJiří Roškot | Út 23.11.2004 20:44:16

jde to pomalu, ale jistě do kopru . Kde jsou ty časy kdy na řeku skoro nikdo nechodil jen pár strejců o víkendu a když něco zapřáhli většího hned jim to upráskl ať to byl kapr nebo dravec.Když se v září trošku ochladilo nikde nikdo už nestrašil a začal až někdy v květnu. Nasada byla docela za facku a plno organizací si jí dělalo samo.Kormorány jsem prakticky neznal. Dnes je nás rybářů 20krát tolik , cena povolenky při drahotě násady zanedbatelná,materialy+ techniky lovu také rybě moc šancí nedaj,chytá se prakticky celoročně, ale největší problem je v samotné reprodukci. Konkrétně třeba u kaprů,kteří se dříve na Vtavě normálně třeli a dnes nikde nic jen oukleje a bolínci.

NKato | Út 23.11.2004 20:04:35

Vzpomínám na doby, kdy stačilo jít na ryby s žížalou, trochou šrotu a vždy se nějaký ten kapřík chytl. Dnes je celkem šílené, co musím vzít sebou, abych něco chytl. Před pár rokama jsme pod Bulharským splavem čapali CEJNY jednoho za druhým a teď tam chytnem sotva karáska. O dravcích v tom revíru ani nemluvím.

Nlegenda | Út 23.11.2004 18:16:42

mnoho starších rybářu vzpomíná na minulé časy se vzpomínkou vysoké hojnosti ryb, .....haha

NMartin M. - Profil | Út 23.11.2004 18:13:58

noe> psalo se, ze to je dvoudenni ulovek dvou rybaru, pokud se pamatuji.

NNoe | Út 23.11.2004 18:08:43

MM - ne i tady je videt ze jsou zive, a mel jsem moznost tu fotku tenkrat videt, a opravdu vsechny ryby jsou zive, jen to jak je maji na kupe, proste nechapu, jak nejaky odpad :o(

NMartin M. - Profil | Út 23.11.2004 18:03:37

noe> ryby na spodni fotce rozhodne uz dolu nekoukaji ;-)

NNoe | Út 23.11.2004 17:46:42

pavel (Út 23.11.2004 0:07:12 N ) Ta fotka je z hodne stareho kajmana, a ty ryby co se tam povaluji jsou zive......... i kdyz tak nevypadaji, ale pokud nekdo videl original fota v casopise, nebo i z teto okopcene fotografie je to videt, ze ryby na snimku ziji.......

Jinak ryb je, ale jde o to jakych, nektere jsou na prahu vymreni, uhor, lin,..