- Otázky a diskuse
- Seznam
- Diskuse
Fotky venkovních krbů a grilů (zděných)
Chtěl bych se na zahradě pustit do stavby něčeho takovýho a hledám pořád ispiraci:)Tak kdyby někdo měl něco takovýho na zahradě hodˇte prosím foto díky kokíno
Autor diskuse: kokino - Profil , 26.8.2013 všeobecné - ostatní
- Zobrazit zápisy s fotkou.
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
- Zobrazit jen s poděkováním.
- Zobrazit nejlépe hodnocené.
20x v oblíbených a 0x v ignorovaných.
21 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.
N28Timo - Profil | So 6.9.2014 10:46:59
kokino >> Nazdar, aj ked si ten svoj krb už asi postavil, niekto iný sa možno inšpiruje.. Krb s grilom, chlebová (pizza) pec, sporák na kotlík.
Nretrívr - Profil | Čt 27.3.2014 17:25:42
Olda K >> Nějak jsem to onehdá prošvihl, tak až teď. Mě se moc líběj co nejpřirozenější " věci". Proto se mi líbí i ten Tvůj systém.Opravdu pěkný, věřím, že jistě funkčí, nestavěl jsi na " krásu, či odiv", moc pěkný. A v tom je ta pravá krása, to pravé teplo.
Ncamo12 - Profil | Čt 27.3.2014 15:48:47
Tak přidám tak fotku , je sice méně bombastická ale zase praktická a přenosná věcička. Grilovací pánev Muurikka na otevřený oheň.
http://www.gril-muurikka.cz/muurikka-panve-a319
http://www.gril-muurikka.cz/muurikka-panve-a319
NCasio - Profil | Pá 30.8.2013 20:03:25
kokino - >> jen pro upřesnění, není to moje stavba ,ani nevím kde jsem tu fotku objevil. Padnul mi okamžitě do oka i to řešení vpravo byla údajně nějaká strojovna či co ,pěkně zamaskované ,že?:-) Jinak(nejen) Grada vydala několik knih s postupem staveb.:-)
NOlda K - Profil | Pá 30.8.2013 19:20:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Tak ještě jednou se ohlašuji a plním slib. Zákl. info ke "krbišti". Vnitřní délka 125 cm , šířka 60.cm. Vejde se tak v pohodě urožnit 25 kg sele. Krbiště je rozděleno na tři části : vaření (litinové pláty), odkládací plocha (mramorový kámen) a gril. Přepažení mám uděláno ze šamotových desek, jen na sebe naskládaných. Tedy, když topím v kamnech (vařím) malinko to tím kouří, ale je to venkovní kuchyň, tak to nevadí a když se ohřejí, kouř je de facto nula. Výhoda, že za pár minut jsem schopen sundat pláty, vyndat šamotky a mám jednolitý prostor 125 x 60 a rožním prase, mraky kuřat, kusy hovězího...
Dále, když topím, mám žár veden nejdříve kolem trouby a pak do komína. Technicky by to šlo asi ještě vychytat, že rovnou do komína, ale to už jsem neřešil, i tak to bylo koumání. Trouba peče nádherně a řeknu Vám kachýnka, nebo domácí buchty upečené dřevem ... no paráda.
Vnitřní rozměry udírny jsou 55 cm x 80 cm. Vnitřek určitě vyložit dřevem. Zdá se to malé (mohla být krapet větší) ale 20 kg masa v ní vyudím. Mám do ní i přivedeno světlo - v noci k nezaplacení.
Technicky tedy má krbiště dva (tři) kouřovody - jeden pro udírnu, druhý pro kamna a "třetí" je nad celým krbištěm, když se griluje, aby kouř nešel do kuchyně.
Pár mých zkušeností:
Pro uzení (chcete-li udit studeným kouřem - fakt naprosto jiná chuť než teplým a trvanlivost masa úplně jinde) to chce minimálně 2 m dlouhý přívod kouře - delší lepší.
Kouřovod mám 30 na 30 - bál jsem se, aby to táhlo - je to zbytečný - klidně 20 x 20.
Odvod kouře z udírny udělejte uhlopříčně od přívodu - ať se kouř pěkně rozlije po celé udírně .
Celé jsem to stavěl z klinker cihel. a Vnitřek jsem vyložil šamotovými deskami. Lepil jsem je kamnářskou hlínou, vydrželo to dva roky, pak jsem to musel předělat, kamnáři do hlíny ještě něco přidávají, já jsem je nakonec nalepil kamnářskou maltou (lepidlem), drží to a nijak to zatím nemá tendenci pracovat při změnách teplot.
Klinker cihly vyžadují speciální maltu - na to bacha - je pekelně drahá. Speciální proto, že je v ní nějak jinak vápna a tudíž se to vápno nenatahuje z malty do cihel, což pak vypadá, jako, když to je posmrkaný mlíkem. Ale jen, když na to prší. Já to mám celé pod střechou, takže jsem používal normální maltu a je to pořád stejné.
Chce to neošulit základy - beton, železo.
Co bych dnes udělal jinak ?
Trochu větší udírna, ale ne zas tak moc.
Menší rozměry kouřovodů.
Podumal bych, zda není rozumnější grilovat na plynu a lávových kamenech. Když grilujete často a jen pro dva (4) lidi, je to docela darda ohledně briket a dřevo není tak komfortní. Vyřešil jsem to dodatečně tak, že v jsem si udělal nástavec na lávové kameny na plynové hořáky, které mám v kuchyni, a když potřebuju jen tak rychle udělat dva kusy masa, dělám na tom.
Možná bych udělal menší plochu kamen na úkor ještě jednoho grilovacího prostoru - když je víc lidí, lépe by se najednou grilovalo maso a zelenina. Ale umím si pomoci díky tomu plynu vedle a dvacet lidí se tak dá v podstatě najednou obsloužit.
To asi vše, dotazy rád zodpovím.
Ať vám to pěkně všechno jde.
Plánky po mě nechtějte, vše jsem to měl jen v hlavě a načrtnuto od ruky na pár papírech. Kuchyň přijde ještě celá obložit z venku asi pískovcem.
Olda K.
Dále, když topím, mám žár veden nejdříve kolem trouby a pak do komína. Technicky by to šlo asi ještě vychytat, že rovnou do komína, ale to už jsem neřešil, i tak to bylo koumání. Trouba peče nádherně a řeknu Vám kachýnka, nebo domácí buchty upečené dřevem ... no paráda.
Vnitřní rozměry udírny jsou 55 cm x 80 cm. Vnitřek určitě vyložit dřevem. Zdá se to malé (mohla být krapet větší) ale 20 kg masa v ní vyudím. Mám do ní i přivedeno světlo - v noci k nezaplacení.
Technicky tedy má krbiště dva (tři) kouřovody - jeden pro udírnu, druhý pro kamna a "třetí" je nad celým krbištěm, když se griluje, aby kouř nešel do kuchyně.
Pár mých zkušeností:
Pro uzení (chcete-li udit studeným kouřem - fakt naprosto jiná chuť než teplým a trvanlivost masa úplně jinde) to chce minimálně 2 m dlouhý přívod kouře - delší lepší.
Kouřovod mám 30 na 30 - bál jsem se, aby to táhlo - je to zbytečný - klidně 20 x 20.
Odvod kouře z udírny udělejte uhlopříčně od přívodu - ať se kouř pěkně rozlije po celé udírně .
Celé jsem to stavěl z klinker cihel. a Vnitřek jsem vyložil šamotovými deskami. Lepil jsem je kamnářskou hlínou, vydrželo to dva roky, pak jsem to musel předělat, kamnáři do hlíny ještě něco přidávají, já jsem je nakonec nalepil kamnářskou maltou (lepidlem), drží to a nijak to zatím nemá tendenci pracovat při změnách teplot.
Klinker cihly vyžadují speciální maltu - na to bacha - je pekelně drahá. Speciální proto, že je v ní nějak jinak vápna a tudíž se to vápno nenatahuje z malty do cihel, což pak vypadá, jako, když to je posmrkaný mlíkem. Ale jen, když na to prší. Já to mám celé pod střechou, takže jsem používal normální maltu a je to pořád stejné.
Chce to neošulit základy - beton, železo.
Co bych dnes udělal jinak ?
Trochu větší udírna, ale ne zas tak moc.
Menší rozměry kouřovodů.
Podumal bych, zda není rozumnější grilovat na plynu a lávových kamenech. Když grilujete často a jen pro dva (4) lidi, je to docela darda ohledně briket a dřevo není tak komfortní. Vyřešil jsem to dodatečně tak, že v jsem si udělal nástavec na lávové kameny na plynové hořáky, které mám v kuchyni, a když potřebuju jen tak rychle udělat dva kusy masa, dělám na tom.
Možná bych udělal menší plochu kamen na úkor ještě jednoho grilovacího prostoru - když je víc lidí, lépe by se najednou grilovalo maso a zelenina. Ale umím si pomoci díky tomu plynu vedle a dvacet lidí se tak dá v podstatě najednou obsloužit.
To asi vše, dotazy rád zodpovím.
Ať vám to pěkně všechno jde.
Plánky po mě nechtějte, vše jsem to měl jen v hlavě a načrtnuto od ruky na pár papírech. Kuchyň přijde ještě celá obložit z venku asi pískovcem.
Olda K.
NOlda K - Profil | Čt 29.8.2013 20:49:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Ahoj, určitě fotky poskytnu, jsem jen teď celý týden mimo doma. O víkendu nafotím a hodím sem. Zatím snad jen jednu z rožnění selete, kterou jsem našel v počítači.
Zatím zdar Olda
Zatím zdar Olda
Nkokino - Profil | St 28.8.2013 9:32:46
vidím že nebudu sám a bude jen dobře když se to tu rozjede:)Hlavně bude v zimě nad čím přemejšlet teda mimo ryb:)
Ndraveček - Profil | St 28.8.2013 9:19:58
Olda K >> ahoj a nemohl by jsi poslat páru fotek i sem?Díky,taky se na něco podobného v příštím roce chystám.
NRAMBO666 - Profil | St 28.8.2013 8:57:06
čau dviřka dole -topenište do udirny . tatim hruba stavba dodelavky budou na jarě ale už je to funkčni. s topenište vede roura do udirny a je obložena cihlami až to trochu vypada .jestli něco tak piš......zatim čus
Nkokino - Profil | St 28.8.2013 8:42:58
MACO666 >> RAMBO666 >> to vypadá dost dobře taky to chci mít takhle nebo respektive mám na levo udírnu a na pravo krb:)A co je to za dvířka pod krbem?topeniště do udírny?Neměl by jsi prosím ještě foto z topeniště do komína?
NOlda K - Profil | Út 27.8.2013 19:18:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Ahoj, chápu, že "chytrosti" existuje strejda Gůgl jsou ti k ničemu. Stavěl jsem něco podobného a byl jsem vděčný za každou radu a zkušenost. Postavil jsem to, čemu říkáme topeniště a celé to spojil se stavbou letní kuchyně a pergoly. Topeniště zvládne vařit na plátech, péct v troubě, udit, grilovat a po drobné (2min) úpravě rožnit až sele. Když napíšeš mail, rád nafotím a pošlu a mohu k tomu říci, co budu vědět.
Ať se ti dílo podaří Olda
Ať se ti dílo podaří Olda
Nkokino - Profil | Po 26.8.2013 22:24:45
to jo gůgl existuje ale já měl na mysli že třeba se najde někdo kdo sem chodí a stavěl něco podobnýho tak se sním o tom bude dát pokecatprotože na gůglu sice sou různý stránky ale majitelé na to jen ztěžka reagujou
Čtenáři této diskuse také sledují
NUdírny a uzení48986
NFóry57658
NKulinářský kroužek aneb vše co se dá uvařit z ryb5419
NGastrorožek aneb o jídle a všem okolo35153
NZahrada pro lenochy aneb zahradnicko-budovatelské jádro18284
NGrilovačka na rybách733
NGrilování ryb a jiného masa na roštu1164
NRybářsko-houbařské jádro .-)41182
NČína - objednali ste uz nieco?15171
NKdo z vás je tady řezník?806
Živě na MRK.cz
Kde to žije - všechna témata
PoNSatira pro všechny 81
PoNJakou návazcovou šňůrku 1
PoNStředočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis. (Bleskovka) 9
PoNPlavaná v proudu. Lov ryb na splávek s boloňkou. (Video) 2
PoNPonechani kapru, ale nezapsani!!!!! 30
PoNMá smysl zachraňovat i krase stříbřité? (Bleskovka) 58
PoNTlak na výstavbu v záplavových zónach. (Bleskovka) 7
PoNGalerie muškařských navijáků 544
PoNCo říkáte na projekt FISHING LEAGUE & CUP? 162
PoNNash Titan Bivvy 397
NeNAntares Fan Club 265
NeNJak to bere na Štíte? 84
NeNTěžší přívlač výbava (prut, naviják, šňůra) 57
NeNPoužívání olov Olpra 83
SoNV západočeském územním svazu otevřeli nové revíry pro rybáře. (Bleskovka) 9
Co je nového - všeobecné
PoNBleskovka: Středočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis.
PoNBleskovka: Tlak na výstavbu v záplavových zónach.
SoNBleskovka: Zásadní průlom v české legislativě na ochranu vod. Novelu, která by měla zabránit možnému vzniku havárií, podepsal prezident
. . . NVideo: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . NČlánek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . NČlánek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . NMiničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . NRecenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . NMiničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
14.6.Jimramovský kapr dvojic...
15.6.O dešanské sele
15.6.Lanškroun - tradiční rybářské...
15.6.Rybník Cortina Ivančice...
20.6.Zemník Bodovka Dr Baits Carp Cup...
21.6.2×20hodin Rybník Talian
29.6.Dětské rybářské závody Talian
29.6.XXII. ročník rybářských závodů...
29.6.závody dvojic na kocandě
5.7.Skutečská noční šestnáctka