- Otázky a diskuse
- Seznam
- Diskuse
Cejn 100x jinak - recepty
- Zobrazit zápisy s fotkou.
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
- Zobrazit jen s poděkováním.
- Zobrazit nejlépe hodnocené.
27x v oblíbených a 3x v ignorovaných.
NFlying trout - Profil | So 28.4.2012 21:14:02
Udime na buku.
NAnýzový dědek - Profil | So 28.4.2012 20:48:12
NJarda 7 - Profil | So 28.4.2012 20:35:49
NHuňáček - Profil | St 22.2.2012 12:51:38
NPetan600 - Profil | St 22.2.2012 12:01:06
Nrover - Profil | St 22.2.2012 11:51:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Cejn s křenovou šlehačkou
3 porce cejna, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 6 zrn pepře, bobkový list, 4 lžičky octa, 3/8 l šlehačky, 3 lžíce nastrouhaného křenu, zelená petržel
Asi litr vody svaříme s nakrájenou zeleninou a kořením, dobře povařenou zeleninu scedíme, do odvaru vložíme porce cejna a na mírném ohni zvolna vaříme asi 10 minut. Vařené porce vyndáme, rozdělíme na talíře, posypeme drobně nasekanou zelenou petrželkou a podáváme s ušlehanou smetanou promíchanou s nastrouhaným křenem...
Nretrívr - Profil | St 22.2.2012 10:30:10
NFILKO - Profil | St 22.2.2012 10:20:12
NCarpHouser - Profil | St 22.2.2012 7:14:40
Nzaplosak - Profil | St 22.2.2012 7:04:20
NP!F - Profil | St 22.2.2012 2:07:23
NJarda 7 - Profil | Út 21.2.2012 22:11:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Cejna zbavíme kůže,a uděláme filety,které nakrájíme na kostky asi 2cm.Naskládáme do misky,a zalijeme octem,aby byly celé ponořené,a necháme 120 min.odstát.Poté důkladně proprat.Znovu vložíme do misky a silně prosolíme.Necháme 30 min.odstát,a znovu důkladně propereme.Připravené kousky ryb skládáme do uzaviratelné nádoby,a prokládáme cibulí,bobkovým listem,novým kořením, celým pepřem a zalévame olejem.Vrstvy stlačíme,zavřeme a necháme týden v chladu uležet.
Tím máme připravený základ na rybí salát nebo pepřenky.
NMiPo - Profil | Út 21.2.2012 19:30:48
Nsplavek - Profil | Út 21.2.2012 18:50:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Možno použít jakoukoliv bílou rybu,tedy i cejna,klidně kapra,prostě rybu.
Ryby uvaříme ve vodě,do které jsme přidali:
-sůl,nové koření,celý pepř,bobkový list,trocha timiánu,kmín,dvě kuličky jalovce.
Až nám ryba změkne odstavíme z plotny a necháme dojít a zchládnou ve vývaru.Maso tak natáhne vůni koření.
Mezi tím si připravíme a uvaříme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky,nebo nudličky(dle libosti každého strávníka).Nachystáme si hrášek,buď sterilizovaný,nebo mražený,ten přelejeme vařící vodou a rychle zchladíme(nebude jak hadr a zůstane mu ta zelená barva),otevřeme konzervu kukuřice a olupeme si cibuli a podíváme se mámeli doma kyselé okurky(nemáme-li rychle seženem).to samé platí o tatarce,oleji,octu a bílém jogurtu.
Tak a teď tu pracnější část:
-Rybí maso vyjmeme z vývaru a vybereme z něj všechny kosti(chce to trpělivost,ale jde to).Obrané maso,dáme do mísy,přidáme vařenou zeleninu,hrášek,kukuřici,na jemno nakrájenou cibuli a okurky.Zakapeme olejem a lehce promícháme.Přidáme tatarku a bílý jogurt,dosolíme,opepříme,dooctujeme,dle vlastní chutě.
Místo cibule lze použít i pórek,nebo od každého trochu.Nejlepší je,když tento salát necháte zaležet v lednici do druhého dne,je to pak chuťový orgasmus,ale je to jen zbožné přání,většinou se to sní téměř okamžitě,Podávat z chlebem,rohlíky,toastovým chlebem,prostě co máme k dispozici a co máme rádi.
Váhové množství záměrně neuvádím,všeho přiměřeně,podle množství rybího masa a chuti strávníků.Je to sice trochu pracné,ale výsledk stojí za to.
Nzaplosak - Profil | Út 21.2.2012 18:45:04
Je to jen můj názor....
Nmipa - Profil | Út 21.2.2012 18:39:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NMiPo - Profil | Út 21.2.2012 18:28:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Nmipa - Profil | Út 21.2.2012 18:22:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NCZ - Profil | Út 21.2.2012 18:21:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Nsplavek - Profil | Út 21.2.2012 18:12:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Cejny,nebo jakoukoliv bílou rybu,vykuchej,oškrab šupiny a rozřízni podélně na dvě půlky.Poté vyřízni páteř a žebra.Filety nakrájej ,na kostičky tak 2krát2cm.Nalož do grilovacího koření a nech tak hodinu až dvě zaležet.Vyfrituj,nebo osmaž na pánvi, až do růžova a křupava(malé kosti se rozpadnou).Otevři si pivko,víno,dle chuti,zobej rybí škvarky a zapíjej kvalitním mokem.Bude ti fajn a všichni ti můžou víš co!!!!!!!!!!!!!!!
NPvl - Profil | Út 21.2.2012 16:46:17
Nmalamut - Profil | Út 21.2.2012 16:45:20
NSven - Profil | Út 21.2.2012 16:36:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Kyselé ryby :
Plotice /malý cejn/ - 30 – 40 ks dle velikosti .
Očistit, zbavit hlav a ploutví, vykuchat a přitom naříznout podél páteře až k ocasu .
Silně nasolit a uložit do skleněné nebo plastové nádoby hřbetem dolů.
Uložit na 3 dny do chladničky .
Umýt studenou vodou od soli a znovu vložit do nádoby .
Zalít nálevem z 2 dílů octa 8% a 1 dílu vody. / 0,6 l octa + 0,3 l vody /
Zatížit ryby tak, aby byly potopené. / talířkem , sklen. miskou apod./.
Uložit na 5 dnů do chladničky .
Vyjmout a umýt studenou vodou, odstranit páteř a ryby rozpůlit .
Ukládat do nádoby po vrstvách, střídavě s vychlazenou zeleninou.
Zalít vychlazeným nálevem.
Uložit v chladničce .
Konzumovat nejdříve po 5 dnech .
Uchovávat v chladničce v uzavřené nádobě ! Ryby musí být stále potopené v nálevu !
Nálev na kyselé ryby :
voda – 0,8 l , ocet 8% - 0,2 l , bílé víno suché (stačí krabičák) 0,2l, bobkový list – 2 ks , pepř celý – 10 ks , nové koření – 3 ks
hořčičné semínko – 1 lžička* , sůl – 2 lžičky* , cukr – 10 lžiček* ,
mrkev – 1 větší /nakrájet na kolečka/ , petržel – ½ množství mrkve ,/ nakrájet na kolečka/,
celer – ½ množství mrkve , /nakrájet na proužky/ .
cibule (větší) – 3-4 ks / nakrájet na kolečka/.
Vodu, ocet , pepř, bobkový list, hořč. semínko, nové koření, sůl a cukr přivést k varu .
Přidat mrkev ,petržel, celer, cibuli a povařit cca 5 minut.
Zeleninu vyjmout z nálevu a vychladit. Nálev také vychladit
* kávová lžička vrchovatá
Rybí salát :
Z ryb a zeleniny vymačkat nálev. Nakrájet na tenké proužky. Přidat majonézu
a trochu plnotučné hořčice, případně trochu uvařených, vychlazených a na kostičky nakrájených brambor. Promíchat .
Nmalamut - Profil | Út 21.2.2012 16:18:17
Nšmudla007 - Profil | Út 21.2.2012 16:11:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
http://smudla.mrk.cz/?id=5266
Ale přece jenom cejn je výtečná ryba na natrénování vybírání kostiček z kaprovitých ryb(cejny 30+ vybírám kostičky). Na zavináče pečenáče atd mě moc neužije= moc piplačky.
Ndosec - Profil | Út 21.2.2012 16:04:48
NSven - Profil | Út 21.2.2012 16:01:15
Stále musí být potopené pod hladinou.
Tedy pokud ze sklenice ubereš maso, je potřeba mít v chladničce do foroty chlazený lák a doplnit hladinu :-)
NSven - Profil | Út 21.2.2012 15:57:44
Určitě i déle ale zas nikdy jsem jich neměl tolik aby se nestačily do té doby zkonzumovat. :-)
Delikatesa jsou zavařené pečenáče z kapra :-)
To zas bude řevu :-)))
NSven - Profil | Út 21.2.2012 15:52:40
Minimálně týden je stejně musíš nechat pracovat aby změkly kosti.
V běžné teplotě jsem to nikdy nezkoušel.
Nmalamut - Profil | Út 21.2.2012 15:47:03
NPíďa2 - Profil | Út 21.2.2012 15:38:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Nrybomil - Profil | Út 21.2.2012 15:02:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Rybí salát, původně od Míry z Mirošovic mnou vytuněný :
Ryby očistíme, velké podélně rozpůlíme, ryby s pevnou kůží (kapr lysec,lín ) stáhneme. Očištěné ryby bez hlav vložím do horké vody s 2dcl octa a lžící soli na 1L tak aby byly potopené. Jakmile začne voda vařit, necháme podle velikosti vařit tak 2-4 min. aby se nerozpadly.
Scezené porce dáme nejlépe do kameninové nebo porcelánové nádoby, zalejeme vlažným nebo studeným lákem.
Lák : 2 díly vody, 1 díl octa, cca 1 vrchovatá lžička soli na 1L ( může se i více, pak je dříve proleženo, ale na můj vkus je to dost slané, radši dosoluji hotový salát ) 1- 2 střední cibule pokrájené na kolečka spařené horkou vodou, možno dát 1 feferonku ( já ji nedávám ) 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 8-10 kuliček pepře. Při větším množství ryb víc láku a poměrně víc koření. Na 1 kg ryb dávám tak 200 g očištěné povařené mrkve na kolečka, celer a petržel nedávám bo se rád v láku kazí, přidávám povařený až do hotového salátu, trochu, obojího tak spolu 100g / 1kg salátu, ale dávat se nemusí. Možno dát do hotového salátu koupenou mraženou zeleninu pod svíčkovou, kterou taky cca 10 min. povaříme. Láku tolik, aby vše bylo v něm potopené.
Nádobu dáme do chladu, v zimě sklep, v létě chladnička spodek. Necháme cca týden, velké porce masa musí být u páteře bílé, pokud jsou růžové, maso je málo naležené - pokračovat. Maso musí jít dobře od kosti.
Odleželé maso vyndáme, necháme řádně na sítu okapat ( min. 30 min. ) vidličkou obereme z kostí, vyndáme co nejvíc kostí malých a ploutví, případně i kůže. Kosti musí být rozleželé, vláčné, dá se na nich udělat uzel...malé se dají spolknout. Zeleninu přendáme k obranému masu, koření vyhodíme.
Do hmoty masa přidáme na 1 kg 1 sterilovanou zeleninu Moravanku ( Kunovjanku ),cca půl střední lahve tatarky a půl majolky, několik větších sterilovaných pokrájených okurek, promícháme, dochutíme případně lákem z Moravanky či okurek, dosolíme, připepříme. Já to moc majolkový nedělám bo mi nedělá dobře, stejně tak moc nekořením.Milovníci ostrého mohou přidat ještě krájenou sterilovanou papričku atp.
V pozdním jaru, v létě a brzkém podzimu do salátu nedávám tlouště a ostroretky, jejich černá vnitřní blána břicha v létě páchne a dělá nahořklou chuť, musela by se vyndat. Někomu to neva :§( Nej salát je ze zimních a brzy jarních ryb - tak únor - duben. Od 16.3. už jsou některé druhy hájené, tak bacha na to. Čím větší směska druhů ryb, tím chuťově lepší salát.
Gut apetit !
NAnýzový dědek - Profil | Út 21.2.2012 14:58:19
NVenca888 - Profil | Út 21.2.2012 14:54:19
NAnýzový dědek - Profil | Út 21.2.2012 14:51:08
No je to obíračka, ale slintáš už jen, když se to peče...o))))
NAnýzový dědek - Profil | Út 21.2.2012 14:46:55
NVenca888 - Profil | Út 21.2.2012 14:38:56
Nkratiknot - Profil | Út 21.2.2012 14:36:38
NSven - Profil | Út 21.2.2012 14:36:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
PEČENÁČE I.
Rybí porce ( cejn, karas, plotice) osolíme, obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance.
Osmažíme.
Necháme vychladnout, narovnáme do sklenic a zalijeme vychlazeným nálevem.
Konzumujeme nejdříve za týden.
PEČENÁČE II.
Osmažené, ještě horké ryby narovnáme do sklenic.
Zalijeme horkým nálevem
Zavaříme.
NÁLEV**
voda - 2l
ocet 8% - 0,5l
bílé víno - 0,5l
sůl - 3 lžičky*
cukr - 20 lžiček*
hořčicové semínko - 1 lžička*
pepř celý - 15-20 kuliček ( podle velikosti)
bobkový list . 2 ks (natrhat na kousky)
nové koření - 5 ks
Dovést k varu a povařit 10 min.
* lžička kávová, vrchovatá
** množství nálevu vystačí na cca 7 sklenic 0,75l. Na 3l lahev je třeba 1,5 -2l nálevu.
Npohodak - Profil | Út 21.2.2012 14:34:36
NAnýzový dědek - Profil | Út 21.2.2012 14:29:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Npajinek - Profil | Út 21.2.2012 14:28:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
nebo namichat koreni dle tve chute s hladkou moukou a v tom ty cejny obalit a pak zase na rozpalenem tuku dle tve chuti osmazit.......
Aspon me to tak chutna a doufam ze i tobe bude chutnat....-)
NAnýzový dědek - Profil | Út 21.2.2012 14:22:57
Mňamka
NPetan600 - Profil | Út 21.2.2012 14:10:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NVenca888 - Profil | Út 21.2.2012 14:08:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Čtenáři této diskuse také sledují
NFóry57658
NUdírny a uzení48986
NČína - objednali ste uz nieco?15171
NBušákovy plky a frky a různé věci od našich vod311037
NČerná listina Bazaru - upozornění na podvodné či nefér jednání1388
NPokec - Vranovská přehrada14535
NLodě - Loďky - Lodičky18029
NRybářský retro bazar.16434
NTvrdé jádro ...9215
NPražská Vltava: úlovky, zkušenosti15024
Kde to žije - všechna témata
1:15NPonechani kapru, ale nezapsani!!!!! 31
1:01NTlak na výstavbu v záplavových zónach. (Bleskovka) 8
PoNSatira pro všechny 81
PoNJakou návazcovou šňůrku 1
PoNStředočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis. (Bleskovka) 9
PoNPlavaná v proudu. Lov ryb na splávek s boloňkou. (Video) 2
PoNMá smysl zachraňovat i krase stříbřité? (Bleskovka) 58
PoNGalerie muškařských navijáků 544
PoNCo říkáte na projekt FISHING LEAGUE & CUP? 162
PoNNash Titan Bivvy 397
NeNAntares Fan Club 265
NeNJak to bere na Štíte? 84
NeNTěžší přívlač výbava (prut, naviják, šňůra) 57
NeNPoužívání olov Olpra 83
SoNV západočeském územním svazu otevřeli nové revíry pro rybáře. (Bleskovka) 9
Co je nového - všeobecné
PoNBleskovka: Středočeši konkurují soukromým revírům, poskytují nadstandardní servis.
PoNBleskovka: Tlak na výstavbu v záplavových zónach.
SoNBleskovka: Zásadní průlom v české legislativě na ochranu vod. Novelu, která by měla zabránit možnému vzniku havárií, podepsal prezident
. . . NVideo: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . NČlánek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . NČlánek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . NMiničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . NRecenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . NMiničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
14.6.Jimramovský kapr dvojic...
15.6.O dešanské sele
15.6.Lanškroun - tradiční rybářské...
15.6.Rybník Cortina Ivančice...
20.6.Zemník Bodovka Dr Baits Carp Cup...
21.6.2×20hodin Rybník Talian
29.6.Dětské rybářské závody Talian
29.6.XXII. ročník rybářských závodů...
29.6.závody dvojic na kocandě
5.7.Skutečská noční šestnáctka
Doporučujeme e-shop
www.chytil.cz
Firma Chytil byla založena v roce 2000 a od té doby vyrábí nejrůznější návnady a nástrahy pro lov nejen kaprovitých ryb....