Jak připravit pstruha a sivena k jídlu?

Chytl jsem pstruhy a sivena a chtěl bych je společně připravit. Poraďte mě, jestli je připravujete (smažíte, vaříte) stejně nebo pro každý druh máte jinou přípravu. Odstraňujete z nich taky šupiny? Díky za rady, jsem ve Všem skoro začátečník :-)
Autor diskuse: PatrikMac - Profil , 12.2.2012 všeobecné - ostatní
74 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nnofish - Profil | Po 13.2.2012 13:38:29

Venca888 >> jj, v pohodě. Vždyť je to jen srovnání dvou taktik které mají zajistit naplnění žaludku :-)

NVenca888 - Profil | Po 13.2.2012 13:36:35

nofish >> já mám názor jinej, ale nehodlám ho nikomu vnucovat. Vemu to se šupinama a mám pryč šupiny i sliz "nastudeno". Možná, že ty šupiny chuť neovlivněj, ale bejt tam nemusej. Navíc já valnou většinu ryb peču (nikoliv smažim), takže tam o ty šupiny nestojim.

NSven - Profil | Po 13.2.2012 13:27:18

Venca888 >> :-)))

Nnofish - Profil | Po 13.2.2012 13:26:48

Venca888 >> nemám s tím vůbec žádný problém a masu to nijak neublíží. Nepsal jsem nic o vaření ryby :-) Asi je to rukama, ale není problém opláchnout rybu pod tekoucí teplou vodou s tím že masu se nic nestane.
edit: kdyby to maso znehodnocovalo tak to přece nedělám ne? :-)

NVenca888 - Profil | Po 13.2.2012 13:25:37

Sven >> spíš mu jídlo nic neřiká... je mu jedno, co mu zaplní žaludek. Každej jsme nějakej :-). Když mu řeknu, že jsem si koupil steak za tři stovky, tak se křižuje... :-)

NSven - Profil | Po 13.2.2012 13:22:24

Venca888 >> kamarád je zřejmě už závislák :-) Glutamát je totiž návykový..

NVenca888 - Profil | Po 13.2.2012 13:14:13

Komboj >> jojo.. mám kamaráda a tomu chutná polivka z pytliku... Neberu ti to... jen jsem se pousmál... :-)

NVenca888 - Profil | Po 13.2.2012 13:13:27

nofish >> rybu pod teplou vodu... můžu říct, že tohle jednou udělala moje drahá polovička a jen těžko bych hledal situaci, kdy to mezi náma bylo blíž rozchodu... :-)
lepší je to posypat solí. Anebo - když jsi na dírkách a ryba trochu zmrzne, brát to dřív, než povolí...

NPstruh27 - Profil | Po 13.2.2012 13:10:42

Komboj >> bez šlemu? Ako to spieva Sony Boy:
Blem blem blem blem.
Nejradši mám k.u.n.d.í šlem.
Blem blem blem blem.
Suchej tam a mokrej ven.
Měl jsem tě rád,
nechtěl mi stát.
:-D

Nnofish - Profil | Po 13.2.2012 13:10:06

Pedro1 >> když nemáš pstruha vezmi kapra, když nemáš ani kapra tak hadr na nádobí :-)

NPedro1 - Profil | Po 13.2.2012 13:08:35

Jak píšou ostatní.Ocitronovat,osolit,kmín,pepř,paprika,trochu​ mouky a na pánev na trochu oleje.Těsně před tím,než rybu sundáš na ní dej kousek másla.Česnekem nebo bylinkami nic nezkazíš.


Můžeš taky zkusit na pokapání limetku.Když nemáš limetku ,vezmi citron.Když nemáš citron,dej tam kečup,nebo cibuli.A nebo nedávej nic,je to jedno,bude to chutnat stejně.Ať žije Babica:-)))

NKomboj - Profil | Po 13.2.2012 13:07:04

Venca888 >> Nevim kde jsi to vzal že maso ve fritáku stratí při.chuť.Asi léta praxe.Je to jedno je to jen můj řecept a ten nám doma chutná nikomu ho nevnucuju.

NVenca888 - Profil | Po 13.2.2012 13:05:40

Komboj >> to bych chtěl někdy vidět, jak po třech otření bude siven z dírek bez slizu... buď jsi extrémně šikovnej, nebo mám kapku jiný nároky na odslizení ryby... :-)

Nnofish - Profil | Po 13.2.2012 13:05:13

Venca888 >> to jo, ale tohle dělám jinak. Hlavně teda lína. Pod teplou vodu z kohoutku, a starý hadr nebo pořádné ("ne levné") papírové utěrky. Zvlášť u toho lína je krásně vidět jak se sliz teplotou srazí. Holt úplně jiná metoda no :-)

NKomboj - Profil | Po 13.2.2012 13:04:10

Venca888 >> To máš asi pravdu ,ale když ho vemeš 3x papírovou utěrkou tak je suchej bez šlemu.

NVenca888 - Profil | Po 13.2.2012 13:02:02

Komboj >> mno... horovat tady za přípravu, který mimálně obere maso o jeho přirozenou chuť a pak ho prdnout do friťáku, to je zajímavá strategie... :-) Pak věřim, že se daj sníst nejen ploutve, ale i celá hlava... :-)

NVenca888 - Profil | Po 13.2.2012 13:00:40

nofish >> to jo... ale stejně ho musíš odšlemovat, takže ty šupiny dostaneš dolu s tim. Já osobně pstruha škrábu...ne až kvůli tomu, že bych se bál šupin, ale kvůli tomu, že to vemu naráz se slizem. Obvzlášt teď v zimě (počítám, že tazatel chytil ryby na dírách) je toho slizu po přenesení do tepla požehnaně.

NKomboj - Profil | Po 13.2.2012 12:59:25

V životě jsem pstruha neškrábal a nikdy jsem je tam necejtil je to pochoutka sníš aj ploutve.o)))

NMates PB - Profil | Po 13.2.2012 12:52:57

Oškrábat lína nebo pstruha je stejně jednoduché jako práce s buzolou. Jen nebýt líný.

Nnofish - Profil | Po 13.2.2012 12:51:11

MISO* >> u pstruha ty šupiny necítíš, pokud to správně upečeš. To je jako u lína.
Jo candát nebo okoun to je jiné. Ty se škrabat musí, moc skřípou mezi zubama :-)

NMISO* - Profil | Po 13.2.2012 12:48:33

Lukas89 >> tak kamarade o tom mna nikto nepresvedci ze je to lepsie. Ze ich "takmer" necitit je sice mozne, ale ja akonahle zacitim supinu, tak som zly.

NKomboj - Profil | Po 13.2.2012 12:47:55

Souhlas s Laurim já dávam jen sůl a citr. pepř z Norska a na 8min do friťáku to je dobrota veliká.Večer jdu na ně včera jsem si přivezl 2x duhoně a 2x sivena.

NVenca888 - Profil | Po 13.2.2012 12:37:10

PatrikMac - >> vykuchat, očistit, pocitronovat, osolit.
Udělám si marinádu - oliv. olej, bílý víno, bílej pepř,sůl, kmín, utřenej česnek, bylinky dle uvážení (tymián, bazalka, rozmarýn), vetřu do ryb (zvenku i do břicha) a naložim (dvě hoďky stačej, víc neni na škodu).
Pekáč vyložim anglickou slaninou, na ní na kolečka nakrájenou cibuli. Do břicha každý rybě strčim kousek slaniny a nivy, položim je do pekáče, můžu ještě poklást slaninou zezhora. Přeliju marinádou a peču v otevřenym překáčku či misce na 180 stupňů cca 20 minut.

NLukas89 - Profil | Po 13.2.2012 12:34:03

MISO* >> Ahoj, píšeš asi, takže si to nejspíš nikdy nezkoušel.. Ani nepoznáš, že tam jsou.. Když se nechá krapet vypéct, aby byla hezky křupavá, tak to nemá chybu.. V létě nebo spíš když se to dá, tak je děláme na grilu a to asi to nejlepší co může být, co se přípravy týká, to je teprv kůže ta pravá mňamka..

NLauri - Profil | Po 13.2.2012 12:34:01

PatrikMac - >> nejlepší co s těmito rybami můžeš udělat je: Pořádně vymít od krve a slizu, šupiny nechat, osolit, okmínovat a upéct na másle. Po upečení pokapat citronem a je hotovo. K tomu opečený brambor a bašta je na světě. Toto je klasický a jednoduchý způsob přípravy. Je zbytečné rybu příliš něčím kořenit, protože potom převládá chuť koření nad chutí ryby.

NPstruh27 - Profil | Po 13.2.2012 12:29:17

PatrikMac - >> Ja to robím nasledovne: pstruha očistím od šupín, odrežem hlavu, chvost a vyrežem všetky plutvy. Pripravím si nálev - prevarená voda, soľ, citrónová šťava (pozor, nerob ho moc slaný, pretože ryba bude nežratelná). V tomto náleve nechám rybu +/- 24 hodín, potom ju grilujem na elektrickom grile.

NMISO* - Profil | Po 13.2.2012 12:23:01

Lukas89 >> preco neskrabat? koza je podla mna mnamka, ale so supinami asi az tak ne...

NStewik - Profil | Po 13.2.2012 12:22:49

Rybiška je najlepšia šerstvá :)

NLukas89 - Profil | Po 13.2.2012 12:16:03

PatrikMac >> Ahoj, nečetl jsem celou diskuzi, ale proč nepřidat kousek svých zkušeností.. :-) Zabít, vykuchat, odstranit žábry, vymýt.. Neškrabat! To je první krok.. :) Pak krapet posolit, i zevnitř, nemusíš se soli bát, pak cokoli, česnek je fajn, ten můžeš buď granulovaný nebo čerstvý, oba dva jsou dobrý, klidně dej oba, jesli nemáš rád, tak nedávej, paprika, pepř, kmín, lehce poprášit hladkou moukou, ale nemusíš, dává se jen kůli "kůrce", na pekáč krapet oleje, to jen aby se nepřichytli, do trouby a po čase zkontrolovat.. Ende.. ;-) To jesli je chceš dělat hned, jesli třeba až druhý nebo další den, tak krok první, pak prosolit a do lednice, dál už víš, nechat je třeba den nebo dva v soli neni na škodu, ale jesli je chuť hned, tak proč ne.. ;-) Snad jsem pomohl..

Nrover - Profil | Ne 12.2.2012 20:38:36

Fishky >> Vzal jsi mi to z klávesnice, ...ani suši není od věci !

Nnofish - Profil | Ne 12.2.2012 20:36:32

piskothonza >> siven to není to máš recht, ale nevyvolávej paniku, lidi už se i tak bojí jíst ryby :-)

NPatrikMac - Profil | Ne 12.2.2012 20:35:27

nofish >> hele, ale to tmavý zabarvení měl hned po vytažení z vody, to bylo hned patrný i pro mě začátečnka, to by jsi viděl opravdu z daleka

Npiskothonza - Profil | Ne 12.2.2012 20:33:01

nofish >> jo, ja vim,mě se to už stalo tohle taky,to byl jen takovej forek...)))
ale siven to neni.

Nnofish - Profil | Ne 12.2.2012 20:31:11

piskothonza >> duháci, když je naházíš na hromadu jsou takhle divně zbarvení běžně a to i když jsou čerství. Toho že má na sobě otlaky jak někde ležel bych se fakt ani náhodou nebál. Rozhodující jsou žábry, případně celkový stav ryby na omak.

NPatrikMac - Profil | Ne 12.2.2012 20:26:56

piskothonza >> :-)) nene , chytl jsem ho asi o 0,5 hodiny později :-)

NFishky - Profil | Ne 12.2.2012 20:24:47

PatrikMac - >> ze pstruha jsou nejlepší zavináče

Npiskothonza - Profil | Ne 12.2.2012 20:21:37

PatrikMac >> nevim,ten prostřední je duhák,ale tak o 2 dny zahynul dřív,než jeho kolegové...)))

NPatrikMac - Profil | Ne 12.2.2012 20:19:02

Pánové, tak to jste mě dostali, ale já to nemám ze své hlavy. Mám to od porybnýho a myslím, že ten by to měl vědět. Navíc ten rybník zná a ví co tam je. Pravdou ale taky je, že u toho tmavšího ani náhodou nešly okrábat šupiny. A u těch světlejších to nebyl problém, tam to šlo krásně. Tak teď jem z toho teda zmatenej :-) Jsem začátečník, tak bych se normálně nepřel, ale je fakt, že u tý vody nás společně s porybným bylo víc.A nikdo neřekl nic jinýho. Tak teda nevím :-(

NRedfish_Brno - Profil | Ne 12.2.2012 20:05:22

b.gun >> Taky tam žádnýho nějak nevidím :-)

Nb.gun - Profil | Ne 12.2.2012 20:05:07

PatrikMac >> Duhák.

NMatrix - Profil | Ne 12.2.2012 20:04:47

PatrikMac >> Prostřední ryba je duhák stejně jako ta nad ním i pod ním :-)

NPatrikMac - Profil | Ne 12.2.2012 20:02:05

b.gun >> nechci se s Tebou přít, co myslíš, že teda je ta prostřední ryba? :-)

Nb.gun - Profil | Ne 12.2.2012 19:25:38

PatrikMac >> Na fotce žádný siven není.

Nmipa - Profil | Ne 12.2.2012 19:21:44

PatrikMac - >> Nejlepší vzpomínky na přípravu pstruha (a nebo co jsme chytili) mám ještě z dob, kdy jsme jezdili s partou na "čundry" ..... to jsme ho jen vykuchali a tak jak byl jsme ho nasolili,posypali kmínem a pokud měl někdo na zahrádce libeček :-) tak jsme k němu přidali snítku ..... celé se to obalilo v řádném jílu a vložilo do rozpáleného popela ..... pak stačilo jen oloupat "vypálený" jíl i s kůží a vynikající dobrota byla na světě ... snadné a rychlé :-))))))

NPatrikMac - Profil | Ne 12.2.2012 19:20:12

b.gun . poradím, je to ten uprostřed :-)))

NPvl - Profil | Ne 12.2.2012 19:17:30

PatrikMac >> My jako kluci jsme pstruhy ošistili solí -teda kuži šupiny zůstaly ale sliz byl pryč . Trochu možná "šly" už se nepamatuju :o§)

Nb.gun - Profil | Ne 12.2.2012 19:17:20

PatrikMac >> No, mně šlo spíš o to, že nevidím toho sivena...

NRazgy - Profil | Ne 12.2.2012 19:15:03

PatrikMac >> patrikmac - 12.2.2012 19:03:46 >> chlape ve tvým věku a ještě babu doma a ty řešíš jak udělat pstruha? styď se :-))
ne ne , taky si rybu radši dělám sám - jak všichni píšou - klasika sůl, kmín a na másle, pokud máš gril ideální stav

Ndada11 - Profil | Ne 12.2.2012 19:12:22

PatrikMac - >> Mne osobne chutnaj jenom posolit,trochu kminu,maslo a sup s tim na panvicku nebo gril. Supiny davam pryc kvuli manzelce ale sam si je tam nechavam.

NPatrikMac - Profil | Ne 12.2.2012 19:03:46

b.gun - no nebylo jich moc, ale pro začátek dobrý :-) nejsem náročnej :-) někteří tam toho chytli mnohem víc , učím se, tak nečekám zázraky :D

NZdenall - Profil | Ne 12.2.2012 19:00:24

upéct :o)

Nb.gun - Profil | Ne 12.2.2012 18:59:08

PatrikMac >> Na té fotce jsou všechny ryby, které jsi chytil (tzn. 3)?

NPatrikMac - Profil | Ne 12.2.2012 18:49:47

Tak jsem se teda do toho pustil. Samozřejmě jsem zjistil, že siven oškrábat nejde :-) , u pstruha to nebyl až takový problém. Jen jsem dal na radu přítelkyně, že toho druhýho pstruha mám polít vřelou vodou, že to půjde líp. No to jsem se zase spolehl na dobrou radu :-) Jen jsem ho mírně polil a už se maso a kůže začala rozpadat. No to si nepřejte slyšet kolik " hospodářských zvířat" a " lehkých děvčat" začalo lítat z mý pusy :-))) Jinak v pohodě. :-)
Udělal jsem je na česneku, osolil, okmínoval, opepřil a potřel protlačeným česnekem. Nechal jsem je hoďku odležet a pak obalil v mouce a sladký paprice. Docela jsme si pochutnali. Na skoro první pokus dobrý :-) Ten recept jsem našel tady na mrku. Jen by mě zajímalo, jak by to chutnalo místo se sladkou tak s pálivou paprikou. Uváděli to jako taky druhou možnost,ale nevím jestli tady. Máte někdo zkušenost použít pálivou papriku? Já bych se bál, že to bude moc pálivý.

NSihanuk - Profil | Ne 12.2.2012 18:29:13

Takhle jsem ho dělal včera: okořenil jsem ho kořením na ryby zasypal hojně cibulkou a nakrájenou paprikou a rajčatama totéž jsem dal i dovnitř a pak sem dal trochu česneku a máslo a olivový olej a podlil bílým vínem dal pect na cca 220 a když začal zlátnout tak jsem to stáh na 150 a nechal dojít. K tomu vb a bylo to super.

Nheras77 - Profil | Ne 12.2.2012 18:24:22

moris >> myslím, že to za to stojí, trochu práce, ale ten výsledek :-)

Nmoris - Profil | Ne 12.2.2012 18:21:33

heras77 >> Taky pstruhy škrábu,kůži mám moc rád... :-)

Npiskothonza - Profil | Ne 12.2.2012 15:47:35

PatrikMac - >> čau,ja je nejdřív obalím v mouce a paprice,trošku je zprudka osmahnout na panvičce,aby byla kurčička,pak maslo,česnek a niva dovnitř a zapeču je v troubě,výborný...

NHermis_s - Profil | Ne 12.2.2012 15:32:26

zdeko >> Polevat horkou vodou z konvice a skrabat,jde to blbe,ale jde to,akorat se maso pod kuzi uvari.... .Ja bych se na to vsak mohl vykaknout.

Nzdeko - Profil | Ne 12.2.2012 15:29:10

Jestli se ti podaří oškrábat sivena, tak seš fakt dobrej.

Nnymfa - Profil | Ne 12.2.2012 15:11:44

Pstruh je ryba, která se nejsnadněji připravuje. Vynikající je s holandskou omáčkou. Stačí ho zbavit šupin, obalit v hl. mouce a na másle osmažit. Na dochucení stačí pouze sůl a pokapat citrónem. Omáčku uděláš tak, že si rozpustíš máslo, v míse vyšleháš žloudky s bílím vínem, šťávou s citrónu a trochou vinného octa dokud to neudělá pěnu. Pak do toho zamícháš to rozpuštěný máslo a osolíš a opepříš. Pstruha tím poleješ a podáváš s bramborem, nebo s čím to máš rád. :)

Nvelbyk - Profil | Ne 12.2.2012 14:54:59

Pvl >> raději přitop a hoď to ven :-D

NPvl - Profil | Ne 12.2.2012 14:51:40

velbyk >> To je něco jako, slunce v duši .o§)

Nvelbyk - Profil | Ne 12.2.2012 14:48:50

Pvl >> heh kuwo zákeřná :-)))

NPvl - Profil | Ne 12.2.2012 14:47:03

velbyk >> Já bych ještě dodal a kost v krku .o§))

Nvelbyk - Profil | Ne 12.2.2012 14:41:00

PatrikMac - >> jo jo klasika je klasika máslo kmín a sůl ;-) a at je budeš dělat tak nebo tak přeji dobrou chuť ;-)

Nheras77 - Profil | Ne 12.2.2012 14:14:03

co se týče šupin, tak duháky škrábu, ta kůžička zato stojí a sivena jen očistím

Nnofish - Profil | Ne 12.2.2012 14:08:07

PatrikMac - >> ad šupiny. Šupinky neřeš. Jeto jako u lína. Malé šupinky spíše tukové povahy, které se stejně pořádně oškrabat nedají. Někteří lidé se o to snaží, vyžadují to, ale je to zbytečné.

Noskus - Profil | Ne 12.2.2012 13:58:08

PatrikMac - >> šupiny??? :(O

Nnofish - Profil | Ne 12.2.2012 13:54:54

PatrikMac - >> klasika na másle už tu je tak ještě jedna verze.
Pokud máš extra friťák na ryby, nebo chceš risknout případfnou výměnu oleje pokud budeš dělat těch ryb hodně.
Hladkou mouku, do ní papriku, grilovací koření, drcený česnek. Obalit. Šup do friťáku. Takhle se dělají pstruzi a podobné ryby docela dobře. Běžně se takto připravují při "stánkovém" prodeji a podobném "smažení ve velkém". Koření co dáš do mouky lze samozřejmě libovolně kombinovat.
Nebo pak uzení, ale to je na jednu samotnou diskuzi :-)

Nwenda - Profil | Ne 12.2.2012 13:44:08

je to celkem dost zbytečná otázka, kdybych chtěl vědět jak připravit tu a jinou rybu kouknu do receptů, kterých je na netu úplně hromada. Klidně si z nich udělej karbenátky, nebo klobásy, na tohle je granuláč nejlepší

Nmichec - Profil | Ne 12.2.2012 13:36:59

Obalovat je mi přijde škoda. Ale asi pro to že ryby mám nejraději na másle s chlebem a citrónem.
Kamoš je škrábe, prý má rád kůži, já ne. Vykuchaný a nasolený je připravím na pánvičce s rozpouštěním máslem. Občas dám dovnitř plátek citronu.
Dobrou chuť :)

NAnýzový dědek - Profil | Ne 12.2.2012 13:34:29

nejjednoduší je obalit ho v hladké mouce a osmažit na pánvi do zlatova na másle a zamknout všechny dveře a okna...o))))

NPvl - Profil | Ne 12.2.2012 13:31:46

Já za sebe -klasika ! sůl , kmín , udělat na másle .Případně sypnout sekanou petrželkou .

Nlada78 - Profil | Ne 12.2.2012 13:27:25

Receptů najdeš dost na netu. Nejlepší a nejsnadnější je ponechat vcelku i s šupinama,nasolit,nakmínovat-obalit buď v trojobalu,nebo jen v mouce a osmažit.