Rybář míní, doba mění !

Jak dalece Vás ovlivňuje postupná změna pravidel v návaznosti na minulost a současnost v rybaření ?
Jste ochotni se podřizovat novým trendům, nebo zastáváte ortodoxní "úhel" pohledu ?
Autor diskuse: rover - Profil , 18.4.2011 všeobecné - ostatní
84 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NTWIN 69 - Profil | Út 26.4.2011 20:13:39

rover >> ahoj,sleduju,že se mám stále co učit.a čím jsem starší,tím víc si jezdím k vodě pro klid a odpočinek.případné ryby jsou takovým malým bonusem a odměnou za snahu dávat rybám jenom to nejlepší krmení.

Nrover - Profil | Po 25.4.2011 22:11:16

TWIN 69 >>
Pokud to stále umíš, tak žiješ, a to je super :-)
Až to jednou nepůjde, a bude ti to navíc jedno, tak je na čase se nad sebou opravdu zamyslet ! Může se jednat o začátek konce, ...který jednou bohužel určitě přijde :-(

NTWIN 69 - Profil | Ne 24.4.2011 19:17:50

rover - >> Ahoj,už hodně pamatuju,ale nějaký postupný změny mě osobně problém nedělají.taky už nechytám na vybavení,které bylo moderní před 20-ti roky.Prostě se mění svět a my se musíme měnit s ním.

NMifakM - Profil | Pá 22.4.2011 20:33:05

: vydrák >>
Aspon vidis, ze ne vsechno co tu kdo napise muzes brat jako fakt ;-)

N: vydrák - Profil | Pá 22.4.2011 20:30:53

Jarmil Koloušek >> Pane docente,Netipa říkal,že jste tragicky zahynul.Je to snad nějaké z mrtvých vstání????Děkuji

NMrknato - Profil | Pá 22.4.2011 20:11:53

rover >> Já si myslím a je to i ověřeno, že čím víc lidí, tím menší náklady Co by měl svaz řídit? Řídí schůze MO a víš proč? Aby čl. schůze odhlasovala návrh hospodaření a vyúčtování uplynulého roku....... Jedná se o peníze, cca polovinu rybářových peněz, které svazový revír nikdy neuvidí, proto ty problémy, náklady, řízení..... Jít ty peníze do vody, jako z územních povolenek, problema nět.....

Nrover - Profil | Pá 22.4.2011 8:38:29

Mrknato >>
Čím větší organizace ( svaz ), tím větší nároky na řízení, financování, a pod., více lidí, ...více problémů. To je určitě nezpochybnitelný fakt. Hospodařit "sám na sebe" je ekonomičtější, než hospodařit "pro někoho". Je s podivem, že toto víme, ale změnu prosadit neumíme, ...pak musíme platit. V tomto směru jde doba určitě pomalu :-(

NMrknato - Profil | Čt 21.4.2011 12:08:07

rover >> "Výpočet ceny svazoryby" je tím, co doba má ještě změnit. Tedy převod revírů zpět ke spolkům, či MO, jak zde můžeš zhusta slyšet. Co by se tím měnilo je nasnadě. Kapr, ale i jiné násady by byly placeny jen jednou a pak by došlo k racionalizaci nákupu násad, protože by se něm podílela jen jedna složka, tedy na kaprovi by se nepodílela svazočinnost všech tří složek a cena za něj by se stala naprosto jasnou. Paradoxně na to ale doplatí opět rybář, kterému ze možnost lovu smrskne z nějakých cca 180 revírů, na jeden nebo několik, v řádu jednotek.

Problém je, že současná ekonomická kooperace složek svazu musí vyhovovat všem složkám, ale nemůže vyhovovat rybářům, kteří ale mohou lovit skoro všude. Rybáři jsme ale všichni. Proč to trpíme? Jihočeši odřízli u pstruhovek Radu, ale jak tu stále říkám, Rada odsává minimum, proto to byla jen póza, která neřešila příčinu. Příčinu bych řešil převodem všech financí k uživateli. Není jediný důvod, aby MO, pokud nemá své revíry, dostávala nějaké peníze v souvislosti s územním rybolovem. MO si na tyto peníze, které nepoužívají pro územní revíry zvykly a mají je za své a tak podle mě, by nová doba toto měla napravit......

Nrover - Profil | St 20.4.2011 22:37:26

Je vidět, že máme mezi sebou kolegy, kteří v rámci dlouhodobých zkušeností, umějí vypočítat skutečnou "cenu" lovné ryby ( kapra ), a to je určitě dobře. Zájem a snaha o "hlubší" myšlenku se málokdy vidí, ...doba dokáže "naučit " i chronicky nepoučitelné jedince :-)

NMrknato - Profil | St 20.4.2011 14:33:31

Jarda Š. >> Napsal jsi :

" kdo má větší návratnost, víc vydělá, protože "svazocena" vypočtená jako podíl na zisku z prodeje povolenek je vyšší, než tržní cena kapra."

Já bych určitě neřekl, že svazocena je vyšší než tržní cena kapra, ale složené náklady na chov svazokapra jsou nestoudně vyšší, než tržní cena kapra. Svazák hraji se mohl dříve posrat, když jsem sečetl náklady všech složek svazu, (3 právnických osob), tedy svazocenu, kterou hradí uživatel (ÚS) za chov jiné složce svazu, cca 40,-Kč/kg, pak to jsou náklady MO na chov, investice a údržbu, to odhaduji na dalších 60,-Kč/kg a pak od 1.7. 2010 náklady Rady, které se odečítají z redistribuce, odhaduji tak na 5,-Kč svazokapra. Celkem tedy svazokapr stojí rybáře cca 105,-Kč/kg tedy každého z nás, který platí povolenku ÚS, brigády MO a členský všem třem, i když se dá koupit za cca 55,-Kč/kg. To si doposud asi nikdo nesečetl...... Komu to asi vyhovuje? Rybáři to netuší a tak si na tom mastí kapsu všechny tři složky svazu, zcela bez zkrupulí.

Když by uživatel ryby nakupoval (kapra za 55,-Kč/kg, potřeboval by MO ? potřeboval by RAdu, aby mu sála z redistribuce na profiRS a zarybnění svých revírů?????

Proto je nosným programem svazu lov 24 a K70. Alespoň nikdo nemluví o financích......

NMifakM - Profil | St 20.4.2011 14:08:09

hraji >>
A jeste k tomu by ten peniz vytahal z nasich kapes :-)

Nhraji - Profil | St 20.4.2011 13:19:47

Stát je po všech stránkách a ve všech ohledech ten nejhorší možný hospodář, což se projevuje dnes a denně. Svěřit mu vody by znamenalo je zničit a ještě za velký peníz k tomu.

NJarda Š. - Profil | St 20.4.2011 12:59:19

mascha >> Když si přečteš Stanovy ČRS, tak tam máš:
§ 2
Poslání svazu
Posláním Svazu je zejména:
1) Vykonávat rybářské právo ve smyslu zákona o rybářství.
2) Provozovat akvakulturu, chovat, chránit a lovit ryby, chovat a lovit vodní organismy,
ochraňovat jejich život a životní prostředí.
3) Poskytovat metodickou pomoc a služby pro organizační jednotky Svazu a jeho členy
včetně nákupu a distribuce rybích násad pro další produkci a pro zarybňování
rybářských revírů.
4) Chránit přírodu, čistotu vod a životní prostředí.
5) Podílet se na mimoškolní výchově dětí a mládeže v oboru rybářství a rybářského
sportu, na ochraně přírody, čistoty vod a životního prostředí.
6) Podílet se na zapojování osob se zdravotním postižením do činnosti Svazu.
7) Rozvíjet a popularizovat rybářský sport, organizovat rybářské soutěže na všech
úrovních.
8) Spolupracovat s českými a zahraničními orgány, organizacemi a institucemi, jejichž
činnost se dotýká rybářství a životního prostředí.
9) Svaz a jeho organizační jednotky mohou též provádět obchodní činnost v souladu
s obecně závaznými právními předpisy.

Měli bychom tedy především apelovat na naše svazové orgány, aby bylo důsledně naplňováno poslání Svazu i na úseku ochrany ŽP.

Ne, že by nebylo možné, aby se o tekoucí vody starala i z rybářského hlediska jen státní správa, která by také vydávala povolenky, funguje to tak např. na většině vod ve Francii, ale nemyslím si, že v našich podmínkách by to vedlo k podstatnému zlepšení stavu.

Nmascha - Profil | St 20.4.2011 12:04:27

Mrknato >> podle mne je špatně, že vodu u nás spravují rybáři. To je jako kozel zahradníkem. Řeka je komplikovaný biotop a 99.9% rybářů nepozná kapra od sazana. Revíry by měl spravovat na rybářích nezávyslý orgán, něco jako správa CHKO. Orgán složený z biologů, ichtiologů a dalších odborníků. Ten by zajistil pro vodní organismy prosperitu, snažil se o návrat a pozvednutí původních druhů, eliminoval by invazní a nepůvodní ryby (stříbrňák, truman, duhák a koneckonců i kapr), postupoval proti necitlivě introdukovaným predátorům (kormorán, norek i vydra). A za podmínek vycházejících z možností a potřeb konkrétního revíru by uděloval (prodával) rybářům právo lovu. Rybáři se vodu jako komplexní biotop neumí a nechtějí postarat, zajímá je jen ryba, jeden článek celého složitého řetězce (a ještě jen jedna ryba domácí). Kapři si rybník nevypustí.

NTaky - Profil | St 20.4.2011 11:52:47

Mrknato >> Nezbývá než souhlasit..

Nrover - Profil | St 20.4.2011 10:36:07

Mrknato >>
Je hodně pravdy v tom, co píšeš, ...slovo demokracie si mnozí z nás vykládají "jinak", než je zdrávo, podle toho se i chovají :-(
Ale zazněl tu níže i názor, že se nic nezměnilo, ...také názor :-)

Nrover - Profil | St 20.4.2011 8:45:48

DejF >>
Přesně :-) ...vytuhli v určité fázi života ( vývoje), ...potažmo doby

NMrknato - Profil | St 20.4.2011 8:44:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rover - >> V poslední době rybařinu mění každý, kdo má do pr.ele díru. Proto asi mnozí jen neochotně tyto novinky vstřebávají a dodržují.
Rybáři dokazují, že nejsou schopni spravovat revíry. Měl by to dělat někdo nestranný z větší dálky, kam nedosáhnou partikulární zájmy.
Dříve měl uživatel větší slovo a váhu, nikdo si nedovolil měnit tradice, nedodržovat to, co zákon uživateli předepisuje. Se zavedením demokracie si to rybáři vyložili po svém a podle mě zcela špatně a protože i svaz se stal "demokratickým", tak i "čilimnická vrchnost" se začala bát o své korýtka a kolaboruje s MO a Radou ohledně územního rybolovu. Rybařině schází pevná instituce, která by s mírou a ohleduplností k revírům a obsádce řešila stavy revírů, obsádky a zájmy rybářů.
MO se naučily ÚS ovládat, bez jakékoliv zpětné vazby a to je špatně. To doba změnila.

NDejF - Profil | St 20.4.2011 8:42:57

rover >> to jsou ti, co tim embéčkem na ty ryby jezdí :-))

Nrover - Profil | St 20.4.2011 8:41:36

Arsenal >>
Trefné přirovnání, ...jsou lidé, co si toho nevšimli :-(

NMrknato - Profil | St 20.4.2011 8:32:43

Jarda Š. >> Máš pravdu v tom, že žádná studie, poznatky a potřeby revírů hospodaření uživatelů a ani pohled státu na tuto činnost nezmění. Kdo ji tedy mění? Já si myslím, že ji mění ti, kteří k tomu nemají žádné zmocnění. Směšuje se zde činnost jmenovaných a volených čilimníků, jejichž cíle jsou zcela rozdílné.
Rybařinu bych přirovnal k houbaření, kdy houbaři chodí a hledají houby, což dělali i rybáři, v dobách, kdy se většina ryb rozmnožovala přirozeně. Nepřirozenost rybařiny z toho udělaly MO, které nejenže "zprivatizovaly" RMV, ale ovládají i revíry, na kterých mají provádět jen některé činnosti (mimo Vás samozřejmě ve Stč.) Může mi někdo vyjmenovat, kterými činnostmi pověřil uživatel (ÚS) Vaši MO? Na členské schůzi se vždy čte jen jedno pověření a to vysadit ryby dle plánu.

NArsenal - Profil | St 20.4.2011 8:06:00

JSOB >> Nejlepší příklad to porovnat se škodovkami.Doba embéček je ta tam...tak je to se vším i ve fishingu.

Nretrívr - Profil | Út 19.4.2011 15:25:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rover - >> Dobrá otázka.Co se týče pravidel lovu, nemám problém.Co se týče novinek, tam si vybírám to, co mi vyhovuje,nepodléhám určitě komerci.Prostě nemusím být in jen proto, aby to ostatní obdivovali.

Nrover - Profil | Út 19.4.2011 15:10:26

pavel68 -
Nezaregistrovat žádnou změnu, a žádnou neprojít, to se někdy stává, ...i v jednoduchosti může být " krása" :-)

Npavel68 - Profil | Út 19.4.2011 14:25:36

To je zase blbá otázka ...

NJarda Š. - Profil | Út 19.4.2011 14:20:27

Saddám >> 100% dneska asi nikde není, ale kdo má větší návratnost, víc vydělá, protože "svazocena" vypočtená jako podíl na zisku z prodeje povolenek je vyšší, než tržní cena kapra.

NSaddám - Profil | Út 19.4.2011 14:09:45

Jarda Š. >> A ty peníze pak propijou, že jo? ))). Vždyť je přeci úplně jedno(hospodáři), jestli má v revíru rybu nebo jestli na ní dostane peníze a zas jí tam koupí, resp. 1. varianta je pro něj méně pracná. Navíc možností, jak mohou ovlivnit návratnost moc nemají. Jestli udělají týden hájení po vysazení kapra, tak to je maximum. Následný rybářský tlak to stejně neovlivní.
Opravdu si myslíš, že je někde 100% kusová návratnost kapra?

Nrover - Profil | Út 19.4.2011 12:20:49

Jarmil Koloušek >>
Zdravím kolego, to si není jist asi nikdo, ...doba, a s ní spojené trendy, někdy dokáží ovlivnit nejednoho "nejistého" rybáře :-)

Nhraji - Profil | Út 19.4.2011 11:46:59

Dovolím si poznámku. Chytám ryby od roku 1973 a všechny dosavadní změny RŘ nebo BP, mimo zavedení krajského hospodaření, jsou jen kosmetické. Za těch 38 let se nic podstatného nezměnilo.

NTominho - Profil | Út 19.4.2011 11:43:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rover - >> chytám od 7let je mi22 krom 5tileté pauzy kdy na ryby nebyl čas.. chytám v kuse.. první rok sem každou ryby co chytil bral domú(chytaní na pytlačku na mistním rybníku..) následně sem si zakoupil povolenku prut a jezdil se pokoušet chytnout kapříka na svazovku když se povedl bral sem ho dom,ostaní pouštěl +/-10kaprú ročně sem bral dom vycházek sem mohl mít tak do 40za rok...jiná ryba mě nezjímala..Postupem času sem se pokoušel i o dravce nějaká štika se povedla a taky šla dom..od 14let sem se rybařině do 18prakticky nevěnoval,pak mě to neskutečně chytlo. Nyní mám druhým rokem i pstruhovou povolenku,druhotnost chytaných ryb se zvýšila. Docházek k vodě mám hodně přes 100(P i MP) rnejsem zastánce chyt a pust,ale větsinu ryb pouštím at je malá nebo velká. Domú beru kapra,duhoně sem tam dravce..Takže odpověd je jasná: časem se mě pohled na rybařinu uplně změnil! Uvidíme jak se budu na rybařinu dívat za pár let..

NJarda Š. - Profil | Út 19.4.2011 11:35:24

Saddám >> Jde o to, že peníze z CS povolenek se rozdělují podle toho, kolik q ryb je z revíru vykázáno v úlovcích. Zájmem hospodářů tedy je, aqby se co nejvíc vylovilo, ne aby v revíru ryba zůstávala.

NJarmil Koloušek - Profil | Út 19.4.2011 10:42:32

rover - >> Dobrý den vážený kolego,

ale to je mi hezká otázka. Ač stár, stále se snažím sledovat trendy a jít takzvaně s dobou. Mnozí mí vrstevníci tempo nestíhají a zůstávají pozadu. Každý má ale tu rybařinu nastavenou jinak. Podřizování se trendům stylem lámání přes koleno je špatně. Navíc si nejsem tak úplně jist, jestli se trend stáčí tím pravým směrem.

s pozdravem Jarmil Koloušek

NSaddám - Profil | Út 19.4.2011 10:39:15

Jarda Š. >> Mohl bys prosím rozvést myšlenku? Nějak nerozumím co má společného CS rybolov a jakási hmotnost výlovku. Nebo snad myslíš návratnost ryb (kusovou nebo hmotnostní) ?

Nrover - Profil | Út 19.4.2011 8:01:54

splavek >>
Tak jak výše píše Arsenal, potažmo názor na měnící se pravidla RŘ ( ku prospěchu věci, či nikoliv )
ortodoxní (Wikipedia ) ...trvání na určitých tradičních naukách, názorech, ideologii či chování oproti určitým novotám či reformám :-)

NArsenal - Profil | Po 18.4.2011 22:12:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

splavek >> No zda-li jseš samorost,vyznávaš pořád svůj styl,myšlení při lovu a nové trendy s Tebou nehnou.

NPajavec25 - Profil | Po 18.4.2011 21:39:57

Jen k tomu K70 .. mnohokrát jsem byl na revíru kde je K70 ale krom násaďáka jsem nic většího nechytl. Tak Vám nevím jestli je to má smůla a nebo domorodci po slovení 70+ doma melou strouhanku :-)

Nejsem zastáncem CaR mám jiné motto ....

NJarda Š. - Profil | Po 18.4.2011 20:11:36

Saddám >> Ty studie by byly k něčemu, kdyby také vedly ke změnám Statutu celosvazového rybolovu. Hmotnost výlovku jinak než kaprem těžko naženeš a tak uživatelé sadí kapra co možná nejvíc.

Ntuzemak - Profil | Po 18.4.2011 20:02:22

splavek >> tak na tu odpověd sem taky zvědav....

Nsplavek - Profil | Po 18.4.2011 19:58:46

rover - >> Mohl bysi mi osvětlit,co je ortodoxní úhel pohledu a co nový trend?Nějak tápu,možná jsem tu otázku nepochopil.

NMifakM - Profil | Po 18.4.2011 18:22:54

Saddám >> Troufám si říct že více než 50% rybářů má rybářský lístek jen kvůli kaprařině ;-) Tedy bez této ryby je pro ně rybník "bez ryb".

NSaddám - Profil | Po 18.4.2011 15:57:41

MifakM >> Voda , kde 80% rybí biomasy nepředstavuje ryba domácí, ještě nemusí být nutně prázdná a už vůbec ne rybářsky nezajímavá.

NSaddám - Profil | Po 18.4.2011 15:54:38

Dave≻ >> >Dave - 18.4.2011 14:08:46 >> 50,70.... jakékoli jiné číslo. To je bez nějaké odborné studie vztažené ke konkrétní vodní ploše naprosto nepodstatné. Pročpak CCČR neorganizuje například petice nebo sbírky, které by tlačili uživatele revírů do toho, aby si např. nechali od VÚRH vypracovat studii o složení rybí obsádky a následně poté zažádat o změnu zarybňovacích plánů. Ono by se také možná přišlo na to, že některé revíry jsou kaprem přerybňovány.
Mě to připadá tak, že u nás je každý sedící v hospodě odborníkem na národní hospodářství a každý vlastník RL a povolenky odborníkem na hospodaření v revírech.

NMifakM - Profil | Po 18.4.2011 14:48:07

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Tu by jsi si mohl pak v klidu užít u prázdné vody. Nic by Tě nerušilo, nebyly by přecpané revíry, měl by jsi si vždycky kam sednout, byl by pořádek kolem rybníků, jezer a řek .... :-D

NNetipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Po 18.4.2011 14:45:34

MifakM >> to už by ale nebyla ta rybářská romantika

NMifakM - Profil | Po 18.4.2011 14:41:45

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Pokud by se to udělalo jako bojová hra, že kdo má "vetší lokty" více získá, myslím že by se to za sport dalo považovat :-D

NNetipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Po 18.4.2011 14:40:28

MifakM >> To ale není dostatečně sportovní. Navíc dostat kapra zadarmo je pod úroveň většiny moderních sportovců. Vždyť přeci takhle bychom připravili o slast zaryté keč ent rylejsáky, kteří 23. prosince pustí mírového kapra a 24. prosince si jdou kapra koupit do Tesca

NNetipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Po 18.4.2011 14:38:37

Dave≻ >> >Dave - 18.4.2011 14:31:28 >> Odkážu se na pana Havlíčka. Projekt K70 vznikl proto, aby se neodváželi trofejní kapři z velkých, opravdu velikých vod, jako jsou například Nové Mlýny. Původní myšlenka určitě nebyla uchovat vysloužilé kapry celoplošně a už vůbec né je chránit před sežráním. Ta původní myšlenka se mi neekluje, páč to není nic proti ničemu. Bohužel se toho chytli pomatení a moderní kapří zaříkávači a tlačej to všude

NVenca888 - Profil | Po 18.4.2011 14:38:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dave≻ >> >Dave - 18.4.2011 14:26:45 >> Je perverzní chytat ryby pouze pro požitek z lovu. To už kdysi řekl jeden chytrej pán. Fakt, že to dokonce posvětí určitý závazný pravidlo, je minimálně na pováženou.

Navíc to převrací naruby veškerou přirozenost - chráníme starý kusy, který už odevzdali to, co měli a vybízíme k masení ryb v plný síle, který by teoreticky měli představovat základ pro generační obměnu populace. A k lepšímu - vůbec to neděláme pro to, že by nám těch starejch velkejch ryb bylo líto, nebo z úcty k nim. Děláme to pouze ze sobecký snahy ukojit náš loveckej pseudopud a tahat ty velký ryby do omrzení, abysme si je pak mohli vyfotit a v zimních měsících (kdy je voda zamrzlá) nad těma fotkama onanujeme. Hrajeme si na bohy a z těch ryb jsme udělali děvky. I bez toho už jsme toho pokurvili dost.

NMifakM - Profil | Po 18.4.2011 14:32:49

Netipa - poslední hrdina MRKu >> V důsledku je tedy zbytečné ty kapry do revíru nasazovat. Ať je hospodáři rozdají rybářům přímo z auta při zarybňování ;-)

NDave> - Profil | Po 18.4.2011 14:31:28

Netipa - poslední hrdina MRKu >> K čemu byla původně rozjetá myšlenka K70???Přeci aby se na revírech zachovali kapři nad 70cm, aby je nemohl nikdo zmasit.:-)))

NNetipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Po 18.4.2011 14:27:51

Dave≻ >> >Dave - 18.4.2011 14:18:58 >> kapři je ryba těžební, tedy je vysazena a záhy vytěžena. Tak to je rozdaný, takový je běh přírody. Když se do tohoto běhu samovolně vloží moderní carplover, začne sepisovat Káčkový petice, běh přírody půjde do prdele. Víš, k čemu byla původně rozjetá myšlenka K70? (pokud ne, tak si z toho nic nedělej, páč jsem to do nedávna taky nevěděl)

NDave> - Profil | Po 18.4.2011 14:26:45

Venca888 >> Jak to myslíš "K70 největší perverznost", chtělo by se k té perverznosti trochu vyjádřit a lépe rozepsat.

NDave> - Profil | Po 18.4.2011 14:23:06

MifakM >> No právě, ale já jsem kaprař a já se s tím dokáži poprat, malé kapry vyselektuju a velké najdu a počkám si na ně.o)))

NVenca888 - Profil | Po 18.4.2011 14:21:33

Dave≻ >> >Dave - 18.4.2011 14:08:46 >> K70 (o K60 nemluvě) je největší perverznost, ke který v rybařině došlo.
Uvědomuješ si, že oni to do tý vody sázej s tim, že se to vymasí? Mně se tahle forma rybaření taky přiliš nezamlouvá, ale těžko můžeš očekávat, že někdo bude bránit tomu, aby se dělo to, k čemu jeho činnost směřuje.
Pokud bude vůle, dá se tomuhle z velký části zamezit vcelku snadno.

NDave> - Profil | Po 18.4.2011 14:18:58

Jovánek >> Hehehe.:-)))

NJovánek - Profil | Po 18.4.2011 14:14:53

Dave≻ >> >Dave - 18.4.2011 9:08:19 >> To jdeš takhle s dobou?

Nrover - Profil | Po 18.4.2011 14:14:28

Venca888 >>
Takových dobových "obrozenců" bude zřejmě víc :-)

NMifakM - Profil | Po 18.4.2011 14:14:24

Dave≻ >> >Dave - 18.4.2011 14:08:46 >> Revír nemusíš vůbec jmenovat. To by jsi totiž musel vyjmenovat všechny revíry MRS a ČRS :-)

NDave> - Profil | Po 18.4.2011 14:08:46

Saddám >> Nebudu jmenovat revír, ale když se vysadí na podzim kapři a po odhájení je ráno na revíru prdel na prdeli už dvě hodiny předem, aby chytli fleka a každej masí co může až do zamrznutí vody.To je normální, že na jaře z těch vysazených kaprů je už jen půlka(možná), co potom doroste do nějaké pěkné velikosti.Alespoň K60 by se dát mělo, na určity revíry.
S tím K50 jsem si dělal prdel.:-)))

NVenca888 - Profil | Po 18.4.2011 13:51:35

jdu s dobou - snažim se eliminovat přemnožený ryby... tedy kapry

NVenca888 - Profil | Po 18.4.2011 13:50:45

Dave≻ >> Dave> - 18.4.2011 13:08:31 >> proč ne rovnou K-41?

NSaddám - Profil | Po 18.4.2011 13:25:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dave≻ >> >Dave - 18.4.2011 13:08:31 >>Pokrok???? Domnívám se, že z hospodářského hlediska by se jednalo spíše o totální devastaci rybího společenství než o nějaký pokrok. Chtělo by to se občas zamyslet nad tím, co naše touhy přinesou pozitivního (obecně, ne nám samotným) . Říkají ti něco slova jako ekosystém, biocenóza, diverzita ? Nebo jsi jenom pán tvorstva, kterému záleží pouze na ukojení jeho tužeb, atˇ to stojí, co to stojí.
P.S. Nejsem žádný ekologický aktivista, jsem jen obyčejný rybář, který se možná o svého koníčka zajímá trochu více.

NDave> - Profil | Po 18.4.2011 13:08:31

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Rybář míní, doba mění, tím by jsme se měli řídit a K70 změnit na K50, to by byl pokrok.

NSaddám - Profil | Po 18.4.2011 13:07:54

Od vzniku prvních rybářských spolků tzn. od konce 19. století se pravidla zájmového rybolovu stávají stále více benevolentnějšími, přestože se efektivita vlastního lovu a počet lovících neustále zvyšuje.
Zřejmě je to dáno i tím, že se zvyšuje možnost hospodářů, selektivně doplňovat do revírů ty druhy ryb o něž je mezi zájmovými lovci zájem. Vše je ovšem limitováno cenou povolenky.
Jestli jsem správně porozuměl otázce, tak pravidla jsou pravidly proto, aby byla dodržována. Alespoň v kuturně vyspělých zemích tak spořádaní občané činí. Není na tom nic ortodoxního. Je to NORMÁLNÍ. Jakékoli porušování pravidel normální není a je úplně jedno, jestli na silnici,u vody nebo v politice.