Jedli jste již mníka?

..pokud ano, co na něj říkáte? Mně osobně velice překvapila chuť a kvalita masenka. Řekl bych, že dokonce předčí i candáta.
Autor diskuse: FIFA - Profil , 23.11.2010 všeobecné - ostatní
66 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NMichal28 - Profil | Čt 25.11.2010 15:43:58

jasommato >> strasne sa mi paci tvoja gramatika:)))

Nxmac - Profil | St 24.11.2010 23:21:14

esoxboy >> Opravdu nekecá. Můžeš to zkusit, ale teď tam probíhají takové čistky, že přijít o papíry a riskovat postih od státních orgánů za lov chráněného živočicha se asi nevyplatí. Oni je totiž někde borečci chytali i jakkoliv velké a nelegálními způsoby ... Info kam legálně na blogu mnici.mrk.cz. Bohužel už to bude spíš na jaro, chceš-li ho zmastit ...

Nretrívr - Profil | St 24.11.2010 19:24:58

FIFA - >> Nejedl, nechytil. Až chytím , tak určitě na začátek pustím.A že se chystám.

Nandy01 - Profil | St 24.11.2010 19:17:30

Jednou jsem ho zkoušel vzít domů a ochutnat , ale maso candáta či okouna podle mě nepředčí.Lepší je jistě tuto pěknou rybu nafotit a pustit zpátky do řeky.

Ncashi - Profil | St 24.11.2010 19:04:42

ja jed mníka mořskýho byl parádní, mensi tak okolo 60 cm jsou lepsi, ale vetsi taky neni spatnej nej je pecenej v kuse s paprikama a nakorenit jen paprikou citronovym pepřema kmínem

Nsolich76 - Profil | St 24.11.2010 19:03:52

Mrknato >> )))))))))))))))))) tak já naštestí vyrůstal na domácím vepřovém a králičím. Sem tam krůtí a kečení. Abych se přiznal ... vživotě jsem to nejedl a ani mě to neláká ))) a rybí tuk (((((() má to barvu jak Myslivec, ale myslím, že ten co se pořád dívá je 100x lepší chlapi ))))))

NSven - Profil | St 24.11.2010 18:57:48

Mrknato >> se mnou se moc nemazali a rybí tuk do mě tekl proudem. Smrdělo to jak fermež a chuťově by možná ta fermež zvítězila. Ještě dneska mám tu pachuť na jazyku. :-)
Pomohlo to. Dneska už neduživé dítě ničím nepřipomínám :-)

NMrknato - Profil | St 24.11.2010 18:51:25

kasch >> solich76 - 24.11.2010 18:39:41 >> Tresčí játra do mě nutili když jsem byl dítě, protože jsem nechtěl rybí tuk na lžičce. Dorchschleber z německé provenience byla před rokem 89 součástí luxusních dárkových košů, proto to některé mate i dnes.
Pangase oslavují ti, kterým nechutnají ryby, protože Panganus chutná jako amaroun, tedy sterilně, ale zní to dost cize a je to zdaleka.... zlatej kapr....

Nvokounek - Profil | St 24.11.2010 18:46:21

Mrknato >> :) to by šlo

NSven - Profil | St 24.11.2010 18:46:12

rbr >> Nějací mníci tu jsou ale zas mě jejich lov až tak nebere.
Ale ten Dunaj Ti fakt závidím :-)

NSven - Profil | St 24.11.2010 18:41:57

esoxboy >> pár menších kousku jsem chytil na nejmenovaném revíru ale v zimě snad 2 -3, jinak to bylo i během sezóny. Všechni šli zpátky. Nemyslím, že celkově berou v zime víc ale asi víc přes den. Ale je tady řada zkušených mníkoborců a ti to možná upřesní.
Co se týká Ohře a ponechání mníka, tak tam chlapi pytlačí. Revír který má vyjímku, má v popisu revíru vyznačeno "MNÍK" Je to hlavně nějaká Vltava a Sázava.

Nsolich76 - Profil | St 24.11.2010 18:39:41

Mrknato >> ))))))) nain je to dokázáno. Přesně jak říká kolega SVEN je to kaloricky na nule a je to napíchané vodou. Navíc řeka Mekong je jedna velká stoka. Opravdu.

Nrbr - Profil | St 24.11.2010 18:36:19

Sven >> sakra tak to mate v CR dost smolu, ale asi ich tam nie je tolko ako napr u nas v Dunaji, kde sa ich da za noc chytit aj 30. Tohto roku som ich chytil uz cez 40 ale na nastevu do mrazaku som zobral len 2 co to beznadejne zhltli...

Njasommato - Profil | St 24.11.2010 18:32:13

Michal28 >> tak si predstav ako ho do 10 rocneho chlapca tlacia nasilu tizden vkuse a nic ine len furt zubaca povec mi ze bi si nanho nestratil chut

Nesoxboy - Profil | St 24.11.2010 18:28:28

Sven >> kecáš vím že na ně chlapi chodí na ohárku jinak ryby nežeru ale fakt mě zajímá je pravda že nej žravost má v zimě ?

NMrknato - Profil | St 24.11.2010 18:27:37

vokounek >> Ale jesť, ale i vysazovat, jako kapra.

Nvokounek - Profil | St 24.11.2010 18:26:04

FIFA - >> navrhujem zavreť diskusiu. nejesť! a hlavne nie játra!

Nmico - Profil | St 24.11.2010 18:25:51

Michal28 >> samozrejme ze nikto nedrzi dietu a automaticky si to osoli a dochui podla seba :-)

NMrknato - Profil | St 24.11.2010 18:25:24

kasch >> solich76 - 24.11.2010 18:11:20 >> kluci, vy se ale předháníte....

NSven - Profil | St 24.11.2010 18:24:40

esoxboy >> jedině pár středočeských revírů s ministerskou vyjímkou.
Na všech ostatních vodách je mník chráněným živočichem se stupněm "ohrožený druh".

NMrknato - Profil | St 24.11.2010 18:23:56

Sven >> ) blatník. Co blatník, blatníky dva...... ))

NMichal28 - Profil | St 24.11.2010 18:23:33

jasommato >> ty si sa prejedol zubaca?:)))) si ma pobavil:)

NSven - Profil | St 24.11.2010 18:22:13

kasch >> solich76 - 24.11.2010 18:11:20 >> ahoj a souhlas. Ta bílá hmota bez chuti a bez zápachu, kořeněná Agent Orange mi přes práh neprojde :-)

Njasommato - Profil | St 24.11.2010 18:17:12

Michal28 >> jedol a bol vyborny as do isteho tizdna na priehrade pred asi 10 rokmi vtedy ich tatko chital kazdu noc a to bola doba co este nevedel ze ryba sa da aj pustit (nastastie sa zmenil) kazdu noc sa odchital a kazdy den sme to museli jest a za ten tizden sa mi zubace tak prejedli ze ja osobne zubaca pustam aj kebi bol vecsi ako ja

Nafjee - Profil | St 24.11.2010 18:13:50

Nejedl a nehodlám .

Nesoxboy - Profil | St 24.11.2010 18:11:22

čágo clapci kdo kam jezdíte na mníky nikdy sem ho eště nechyt tak bych to chtěl prubnout

Nsolich76 - Profil | St 24.11.2010 18:11:20

Sven >> :-D :-D :-DDDDDDDDDDDDD zdravím kolego..... to samé platí pro pojídání Pangase )))) fujky fujky

NSven - Profil | St 24.11.2010 18:06:42

Co tady máte s těmi tresčími játry ???
Je to jeden s nejhorších humusů který se dostane na stůl. Nejenže se konzument, který není zvyklý na supertučnou stravu zaručeně posere jak drak ale navíc zároveň spořádá i půl tabulky D.I.Mendělejeva, neboť nejen ve svalovině ale hlavně v tuku a nejvíc právě v játrech predátorů jsou zkoncentrovány takové lahůdky jako PCB, dioxíny, rtuť, olovo, arsen ............
http://www.ahaonline.cz/cz/z-domova/50068/pozor!-jedovata-tresci-jatra!/

NMichal28 - Profil | St 24.11.2010 17:43:25

jasommato >> mien je naozaj chutna ryba ale nemam pocit,zeby bol chutovo lepsi ako zubac asi si este nejedol zubaca:)

NMichal28 - Profil | St 24.11.2010 17:41:41

mico >> hej a preco si nenapisal aj ostatne ingrediencie?dobre vies ze to nie je len o muke a paprike:)

NPajos07 - Profil | St 24.11.2010 17:34:29

FIFA - >> cau ja jsem ho jedl a jediny co me na tom chutnalo byly ty jatra ty byly lahudka a kdyz se ptas na maso tak si radsi dam candata asi je to uz o zvyklosti na te chuti preji dobrou chut

Nondiktt - Profil | St 24.11.2010 15:40:36

FIFA - >> Jedol som a mäso fakt výborné a prekvapila ma chuťovo aj jeho pečeň, ktorú sme spravili na panvici na cibuľke a fakt paráda...boli to menšie kusy do 45cm...

NABU Master - Profil | St 24.11.2010 13:09:36

FIFA - >> Nezlob se, ale podle mě se má mník pouštět, je to velmi vzácná ryba, která si to zaslouží. V moři je treskovitých ryb ale pořád dost...

Nlobotomie (fanik) - Profil | St 24.11.2010 13:07:17

mám rád tresky a tuňáky... jedl jsem i mníka pochopitelně, několikrát. nešel jsem na něj s plánem že ho zmasím, ale oni jsou strašní hltouni a když se mi nezdálo, že by opětovné puštění dořeky mohl rozchodit, tak jsem ho raději vzal... jednalo se o 4 mníky z mnoha.
je to pochoutka

NPantomas - Profil | St 24.11.2010 12:58:32

Ryby jíme celá rodina ale když sem chytl mníka ( 44 ) tak sem ho hned pustil protože je to vzácnost a navíc toho masa by tam bylo tak pro jednoho málo a pro dva nic :(...možná kdyby byl větší tak bych ho skusil ale fakt jen zkusil protože sem ani nevěřil že takovů rybu vůbec někdy chytím...ať si ho chytí i někdo další :o)

NDEPRESS - Profil | St 24.11.2010 12:09:17

je to treskovitá ryba ..tak co čekáš..že bude chutnat jako kapr ze stojatý žumpy? :-))))

NMartin z rybarcenie.sk - Profil | St 24.11.2010 12:00:55

Mne osobne mäso z mieňa nechutilo ale asi som ho dobre nepripravil. No pečienka bola fantastická. Osmažil som ju na cibuľke a olivovom oleji a poviem Vám, že to je lahôdka.

NCarpHouser - Profil | St 24.11.2010 11:50:13

Až jej chytím, stopro jej pustím, ale jedno je jistý, tresčí játra jsou tresčí játra :o)

NVaša - Profil | St 24.11.2010 11:44:30

Nikdy jsem nejedl,ale když někdy chytím tak se obávám že neodolám a zmasím ho :-(

NJM - Profil | St 24.11.2010 7:55:02

Nejedl a ani nechytil, takže TOP rybou je pro mě u nás pořád candát.

NKnapík - Profil | St 24.11.2010 7:16:02

přiznávám se, že před lety letoucími jsem si jednoho dne tři z devíti ulovených mníků vzal (39, 44,49cm) a tyto jsem doma udělal a kolektivně jsme je snědli a jak jsme si pomlaskali
BTW: stalo se to asi před patnácti lety ...

Nvedro - Profil | Út 23.11.2010 22:58:56

mico >> A hlavně čerstvého , ne z mrazáku,že ?

NPellon - Profil | Út 23.11.2010 22:47:44

Sven >> mam podobne zkusenosti s pripravou ryby... ja na kapra nedam v kuchyni dopustit... kaprik od 45-50 vybornej na smazeni... 50-60 super na gril ( cca na 12hod nakladam) a vetsi na uzeni... to nakladam dle velikosti 1-2dny... a nikdy jsem si nerekl ze by kapr byl hnusna ryba... jde jen o to jak si ji pripravis... ale candat je candat :) a mnik je mnik

Njasommato - Profil | Út 23.11.2010 22:40:48

Pellon >> ja rybi pustam pretoze tatko ich naskreckuje aj za mna tak ja us nemusim vecsinou berem len ked si ich opeciem priamo pri vode a na dalsiu sezonu sa len tesim lebo slabsiu snad us mat ani nemozem

Njasommato - Profil | Út 23.11.2010 22:37:17

mlíčnák >> tak dobru a misli na to ze v robote sa clovek vyspi najlepsie

sven- musim s tebouuplne suhlasit ale kazdy to riesi tim najjednoduchsim sposobom co asi neni moc vyhra
aspon dakto sa s tim vie vyhrat :-)

NPellon - Profil | Út 23.11.2010 22:36:19

jasommato >> ale jo ja to beru... kazdej tyhle ryby nedokaze nachytat a kdyz si jich par nechas tak se toho tolik nestane... ja jsem ryb zmasaril dost ale taky dost pustil... uvidime co prinesou sezony dalsi... ale vim ze mniky ted chytat nebudu protoze nemam svazovku na rybnicku kde chytam uz druhou sezonu pravdepodobne nejsou :)

NSven - Profil | Út 23.11.2010 22:31:58

mlíčnák >> problém není v kapřím mase ale v tom, že skoro nikdo neumí kapra pořádně připravit.
Většinou se konzumuje jen smažený a hlavně co nejčerstvější a největší. A to je špatně.
Před tepelnou úpravou je třeba maso s několikahodinovým předstihem nasolit a okořenit a nechat odležet aby všechny ingredience měly čas masem prostoupit a díky soli se maso i částečně dehydruje a ztuží.
Smaží se jen malý kapr, velký se griluje nebo peče.
Pokud někdo vezme velkou, čerstvě zabitou rybu a jen ji osolí, obalí a osmaží, je výsledkem nedochucená, blátivá, nechutná hmota s pachutí syrové rybiny.

Nmlíčnák - Profil | Út 23.11.2010 22:31:52

jasommato >> jo.jo. tak dobrú nebo zitra v rochotě budu chrápat.

Njasommato - Profil | Út 23.11.2010 22:23:44

mlíčnák >> moja rec ale su ludia ktorim to nevisvetlis ze su aj ine sposobi upravy ako trojobal a olej a ze vsetky su lepsie

Nmlíčnák - Profil | Út 23.11.2010 22:20:45

jasommato >> na řízky je jakékoliv ryby škoda s nad s výjimkou filé , ale i to se dá upravit chutněji.na řízky je dobrá bedla a květák.

NTomak - Profil | Út 23.11.2010 22:19:39

Nejedl, kazdopadne candata predci opravdu hodne ryb.
Napriklad nize jmenovany sumecek americky.
Po povodnich v 97. sme jich na Morave chytali opravdu mraky a ackoliv byli krapet tucni, tak byli vytecni.

Njasommato - Profil | Út 23.11.2010 22:15:28

mlíčnák >> ani mne nikdy nechutil ale to preto ze ho vzdy robil tatko a to len tak ze rezne obalil a vysmazil teda to bolo mastne a nie moc chutne ale par krat som mal maleho kaprika na grile a zmenilo tomoj nazor na tuto rybu

Njasommato - Profil | Út 23.11.2010 22:12:41

FIFA - >> co sa to tu tak zacervenalo???

Nmlíčnák - Profil | Út 23.11.2010 22:12:07

jasommato >> já se nehádám ,mi jen jaksi nešmakec-tedy ten kapr.

Njasommato - Profil | Út 23.11.2010 22:03:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mlíčnák >> ked sa dobre pripravi ale len mensi zo strkoviska alebo rieky tak je fakt vyborny

Nmlíčnák - Profil | Út 23.11.2010 21:59:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sven >> souhlas až na ten kapr

Njasommato - Profil | Út 23.11.2010 21:55:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mico - 23.11.2010 21:49:47 >> tak som vcera oprazil tresku a nebicko v papulke
ak je to na tu pecen to iste tak parada
ja do tej muky pridavam aj cierne korenie

Nvedro - Profil | Út 23.11.2010 21:54:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No mník má především vůči velikosti těla obrovská játra , která jsou opravdu lahůdka ( vždyť je to také treskovitá ryba = tresčí játra ). No a pustit ho? To už je na každém rybáři.....

Njasommato - Profil | Út 23.11.2010 21:52:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pellon >> ono ich je dost a ked zjes dvoch troch tak tim osadku moc nezriedis a mal som teras aj tresku a neni to uplne to iste
ja nemam toho roku zobratu ani jednu rybu nieze bi som nebral ale mam blbi rok a dufam ze aspon miene sa na mna nevykaslu ked us vsetky ostatne rybi a tich troch si vezmem na vianoce zvisok si pochitam sportovo :-)

NSven - Profil | Út 23.11.2010 21:52:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pár jsem jich zbaštil a můžu potvrdit, že jsou opravdu vynikající. Pro uklidnění rozjitřených citů čtenáře dodávám, že to nebylo v tuzemsku.
Že chuťově předčí candáta můžu potvrdit. Ostatně toho předčí celá řada ryb, např. okoun, lín, úhoř, sumeček am. a pokud je dobře upraven, tak i kapr.

Nmexik - Profil | Út 23.11.2010 21:52:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jedl jsem mníka i mníkovce a moc jsem si pochutnal:o) Avšak byli z Norska, s českým nemám zkušenost..ale budete určitě hodně podobné;o)

Nmico - Profil | Út 23.11.2010 21:49:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jasommato >> uplne najjednoduchsie je to obalit v muke z paprikou oprazit a potriet roztlacenym cesnakom v oleji.fantasticka pochutka

NPellon - Profil | Út 23.11.2010 21:43:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

FIFA - >> tak to vis... jedina tresko ryba u nas... jeste aby to nebylo dobre... ale ikdyz jsem oznacen za masare tak si myslim ze tuhle rybu bych asi i pustil, nez ji sezral... radsi vysomruju tresku od kamose az se bude vracet z norska

Njasommato - Profil | Út 23.11.2010 21:43:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zatial som chitil len jedneho ale tak pocul som legendy o jeho chuti a tak som ho zobral a ono to fakt bola pravda je vynikajuci a zubaca pekne predbehol
mico prezrad mi daky ecept na tu pecienku pls

NPavel S. - Profil | Út 23.11.2010 21:43:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jestli jsi někdy jedl tresku,je to v podstatě srovnatelný maso velmi chutné,ale játra jsou z něj nejlepší.Osobně se,ale přikláním k tomu ho pustit zpět do vody.

Nmico - Profil | Út 23.11.2010 21:40:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jedol som ho a je to vinikajuca ryba a hlavne jatra.hmmmmm vrelo doporucujem.