Gastronomicky koutek pro lopaty a nemehla

Koutek pro ty co vari s laskou ale moc tomu nerozumi .
Profesionalum vstup povolen jen na vlastni nebezpeci .

Prosím jen vlastní fotky, cizí fotky jen odkazem.
Autor diskuse: Bosanac - Profil , 13.2.2010 muškaření - ostatní
Dále moderují: Maxwell Profil + Benda 24,72 Profil + ZN Profil
1079 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NMaxwell - Profil | Ne 12.5.2024 21:07:09

Zaye burgry

NEli - Profil | So 11.5.2024 20:02:04

Panenka s pepřovkou a pečenými brambory...😋

NFilla - Profil | Čt 9.5.2024 14:57:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Online next level vol.oka s poličánkem a čedarem. Česnek v tom umí dobře zahrát.

NJettys - Profil | St 8.5.2024 13:06:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Panenka s bramborou

Nmedvěd - Profil | Út 7.5.2024 8:16:15

Bulk >> mám už 10 roků tohoco sem dával Pike

NMaxwell - Profil | Po 6.5.2024 21:39:34

Dnes hambac

NFilla - Profil | Ne 5.5.2024 15:04:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Není nad dobrej toustík u vody. Udělám prvně vol.oko, dám bokem a vložím se šunkou, sýrem a červ.cíbou mezi pečivo. Nahoru pak cheddar, kterej se rozpeče ve zlatou krustu. Taková blbost, ale mám to rád.

NJettys - Profil | So 4.5.2024 20:32:00

Bulk >> jak píše Pike, ber webra 57 stojí za to

NPike - Profil | So 4.5.2024 18:45:56

Jettys >> no hezky pěkně👍

NJettys - Profil | So 4.5.2024 18:43:03

Pike >> bohužel už nevím které, měl jsem to 10dni ve vakuu

NPike - Profil | So 4.5.2024 17:01:54

Bulk >> ano má, šel bych do 57cm s teploměrem.
Volil bych osobně tento:

https://www.kamna-grily.cz/master-touch-gbs-57-cm-copper

Případně ten dražší:
https://www.kamna-grily.cz/master-touch-gbs-premium-se-e-5775-57-cm-cerny

Jde k tomu dokupovat plno příslušenství a jde b tom grilovat, jakože zauzovat, pomalu, rychle, přímo a nepřímo.
Projel bych si videa s tím, jaké jsou varianty grilování, jak roztápět, skládat uhlí atd.

Pak jsou tu varianty keramických grilů, peletových grilů, grilů se zásobníky na uhli a fukarem atd.
Ale tím Weberem do začátku pochytíš plno věcí, když tě to chytne, lze upgradovat vždy a tento Weber se bude hodit i pak na rychlé grilování.

NBulk - Profil | So 4.5.2024 16:45:25

Dobre odpoledne, jdu s prosbou o radu. Premyslim nad porizenim grilu na drevene uhli na prilezitostne grilovani (jednou/dvakrat do mesice) a tak nejak nevim. Ma smysl porizovat nejaky typ od Webera? Nemam s tim vubec zkusenost a rad bych neco kvalitniho s cim se bude dobre pracovat. Diky za pripadne nazory.

NPike - Profil | So 4.5.2024 14:26:49

Co ale letos hodnotím kladně, že i 4,5 - 5 hodin od roztopení si gril drží teplotu 150 stupňů bez přiložení briket.

NPike - Profil | So 4.5.2024 13:58:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jettys >> hezky pěkně. Jak jsi koření?
Já jel dnesk bůček😂

NJettys - Profil | So 4.5.2024 13:26:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kousek krkny

NFilla - Profil | Po 29.4.2024 7:18:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

S klukama na vandru Stezka Českem. Desetitisíce utracený za ultralight kokotiny a 10kg žrádla a pití v batohu. Etapa Bílé Karpaty byla náročná, ale krásná. Titul PánvePán získala suprová kuř.tikka před T-bony z jehněte s plpou z chilli a medvěd.česneku (zdar Petře😁)

NPidess - Profil | Čt 25.4.2024 17:10:36

Zdravím gurmány. Měli by jste prosím tip na plynový grill do 10 000 Kč??
Předem děkuji za případné tipy.

NPike - Profil | Čt 25.4.2024 8:25:21

Klobasa1 >> Medvěd je na MRKu již podstatně déle, skoro bych řekl před rokem 2000, možná bude atakovat již 25 let😂

Nmedvěd - Profil | Čt 25.4.2024 8:01:40

Klobasa1 >> Díky za přání.Ještě pár měsíců zbývá.Na Mrku jsem o hezkých pár roků dýl.Tenkrát tuším nebyly ještě registrace a MM chodil na střední školu

NMenca - Profil | Čt 25.4.2024 3:12:37

A přitom taková blbost …

NKlobasa1 - Profil | Čt 25.4.2024 2:32:43

medvěd >> Nerad sem lezu mezi elitu, ale máte to tady moc pěkné, především žrádlo. Gratuluji k letošním šedesátkám a i dvacet let tady na Mrku dle karty se počítá. Pokorně slintám a inspirace dobrá, jen tak dál.....

NMenca - Profil | Ne 21.4.2024 23:40:14

A přitom taková blbost…

NPike - Profil | Ne 21.4.2024 13:18:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Letošní grilování číslo 12 - bůček vydatně okořeněn SPOGem od Pipmastera. Cca 3 hodiny na 150 stupňů v klasickém kotlovém. Dnes mi chvilku trvalo stabilizovat teplotu, ale pak to šlo krásně. Cca 1,2 kg masa zmizelo hned. Další bůček bude s BBQ kořením. Známka 8,5 / 10. Příště si musím připlatit za lepší bůček, tento byl průměrný a na 10 / 10 to chce lepší kvalitu.

NMarcel - Profil | Ne 21.4.2024 6:52:08

Reznik76 >> diky za tip, presto to nechám na vás, co to umíte na 100% a raději si ho koupím 😉

NReznik76 - Profil | So 20.4.2024 16:12:17

Marcel >> myslím že to je míň složitý než si lidi myslí
Největší problém je podle mě sehnat maso tak aby byly ztráty co nejmenší
Tj. rošťenec s kostí a pokud možno neořezanej
Když si postavíš někam ledničku do který vmontuješ vrtuli, třebas PC větráček ( viděl sem větráček na USB a powerbanku)
Tím zajistíš cirkulaci
Vlhkost zreguluješ nádobou s hrubou solí na dně tý ledničky
No a zbejvá jen nějak tam to maso nainstaloval

NMarcel - Profil | So 20.4.2024 11:06:57

Reznik76 >> jo tak, tohle doma nedám 😊
Jinak stareny roštěnec mám nejradši 👌

NReznik76 - Profil | So 20.4.2024 10:08:38

Marcel >> neměl sem teď moc odbyt na roštěnce, tak sem si je odkládal do dry ageru
Nastaveno na 2°C a vlhkost myslím 75%
Až budu v práci tak to upřesnim
Jinak zraju celý čtvrtě minimálně 21dni než je začnu bourat

NMarcel - Profil | So 20.4.2024 8:58:41

Reznik76 >> kraaaasa👍👏👏 a podmínky zrani? Teplota, vlhkost?

NReznik76 - Profil | Pá 19.4.2024 16:03:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

77 dní
Ale je to ,,jen" mladý býk 🫣
Takže tučnost 0
Zapomněl sem to zvážit před, nicméně pokud to někoho zajímá tak z 10 kg celýho roštěnce
Je 1,1kg ořezu a 10ks steaků o váze 4kg

NPike - Profil | St 17.4.2024 18:59:03

Zakoupen na test nový rub od Pipmastera. Jeho klasický BBQ jsem zařadil mezi své základní spolu se SPoGem. Tady uvidíme.

Nkurtus - Profil | Po 15.4.2024 8:15:02

Pike >> ahoj, zkus to ze sumce.

NPike - Profil | Ne 14.4.2024 19:33:53

petr b. >> přes 24 hodin, cibule, vinný ocet, sodovka, koření. Minule jiný recept.
Podle mne to je prostě masem, možná způsobem a stylem přípravy na grilu.

Npetr b. - Profil | Ne 14.4.2024 18:58:10

Pike >> ahoj, možná blbá otázka, jak jsi měl ten šašlik naložený? a jak dlouho? Často tu koukám, nepřispívám, vím, že jsi na sebe náročný, ale přes to mi to nedá :-) Díky.

NPike - Profil | Ne 14.4.2024 13:16:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včera a dnes letošní grilování číslo 10 a 11.
Zatímco včera burger výtečný, bez zbytečných serepetiček s poctivou chutí masa, dnes od včera naložený šašlik nijak nenadchnul. Již podruhé a v jiném receptu. Tímto na něj seru.
Známky si dovolím udělit tyto:
Burger - 9/10
Šašlik 5/10
Přiští týden bůček vcelku nebo marinovaná vepřová pečeně. Možná žebra.

Nmedvěd - Profil | So 6.4.2024 12:07:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včerejší Pokr Belly a splátek coleslaw,samozřejmě made in já

Nmedvěd - Profil | Pá 5.4.2024 14:15:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Troška toho bůčku

NFilla - Profil | Po 1.4.2024 22:26:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Taky jsme včera škrtli. Ukončení zimní sezony. Lokální svíčka s pepřovkou a nakouřená zelenina s holandskou omáčkou. Oheň šel v té zelenině cítit a s hladkou krémovou hollandaise to byl porňák. Ještě se mi sbíhají sliny, když vzpomenu..

NMaxwell - Profil | Po 1.4.2024 20:25:55

Taky jsem musel neco grilnout..veprovy tomahawk s bramborem..

NMarcel - Profil | Po 1.4.2024 13:07:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rostenka… plánována puvodne k řece, to neklaplo, tak jsme to sezrali doma 😊

NMenca - Profil | Ne 31.3.2024 17:07:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A přitom taková blbost…

NPike - Profil | So 30.3.2024 17:54:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes jakoby negrilováno, jen “vařeno” v pomalém hrnci trhané vepřové. Nebylo to špatné.

Nmdx - Profil | Čt 28.3.2024 22:11:54

Baron 007 MC >> Bavilo mě to jak jsme to měli v Aussie. Tj. za syrova hranolky o hraně tak 1,5 cm

NBaron 007 MC - Profil | Čt 28.3.2024 21:49:59

mdx >> take zalezi jak silne to nakrajis ;-)

Nmdx - Profil | Čt 28.3.2024 20:44:36

Baron 007 MC >> To je dlouhá doba proti Austrálii 😃

NBaron 007 MC - Profil | Čt 28.3.2024 20:32:29

mdx >> do dvou tydnu bastis.
Neni potreba teplo. Musi se hejbat vzduch.

Nmdx - Profil | Čt 28.3.2024 19:40:06

Martin >> Rádo se stalo. Jono říkal že to chce maso který je aspoň trochu prorostlý tukem. Dělal to teda i z dalších druhů kromě hovězího. I z ryby

NMartin - Profil | Čt 28.3.2024 19:33:49

mdx >> skvělé, díky moc.

Nmdx - Profil | Čt 28.3.2024 15:38:43

Eli >> Díky. Mě jenom přišlo, že pokud člověk jen takhle griluje, tak je to zbytečně drahá sranda

NEli - Profil | Čt 28.3.2024 14:56:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mdx >> jj, samozřejmě se to dá. Rozpálím uhlí, maso dám na přímý žár (z obou stran dle typu a výšky masa, poté dám kámen na nepřímé grilování a na něj rošt, zavřu gril a dole přivřu přívod vzduchu a nechám dojít..., příp. se dá použít jen litina.

Nmdx - Profil | Čt 28.3.2024 14:47:28

Baron 007 MC >> Zkoušel jsi to u nás? Jak dlouho to tak zabralo než to uschne?

NBaron 007 MC - Profil | Čt 28.3.2024 13:59:31

mdx >> uplne v pohode. Akorat vzduch nesmi stat.

Nmdx - Profil | Čt 28.3.2024 12:18:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Martin >> Jasně, není problém.

Biltong

5kg masa krájet po vlákně na stejky a pak na hranolky. Hnědý ocet na cca 10 minut. Koření na cca 2,5 kg masa:

3 polévkové lžíce koriandrových semínek
3 PL hrubé soli
1,5 PL chilli prášku
1,5 PL chilli vloček
1/2 PL hrubého pepře
1/2 PL hnědého cukru

Nechat přes noc marinovat v lednici a pak pověsit a nechat usušit. Věšeli jsme to na tyč pomocí roztáhlých kancelářských sponek.

Jen nevím jak to sušit tady. V Austrálii bylo přes den 35-43 stupňů a suchý vzduch. Venku v plechové boudě to bylo hotové za 1,5-2 dne. Pak jsme to nechávali v mrazáku. Ale z těch 5-ti kilo nám to vydrželo asi 2 týdny 😃

NMartin - Profil | Čt 28.3.2024 10:11:17

mdx >> hmm, biltong. Podělíš se o recept? Díky.

Nmdx - Profil | Čt 28.3.2024 8:39:31

Eli >> To jsme si s kolegou říkali taky, že k těm levným nebude tolik příslušenství.

Používáš to i na “běžný” grilování jako stejky na rychlo atd.?

NEli - Profil | Čt 28.3.2024 7:47:36

mdx >> ahoj, mám Kamado. Také jsem uvažoval nad levnější variantou, ale bál jsem se, že mi tam pak nebude sedět příslušenství a ve finále ten Kamado výšek v setu na slušné peníze

Nmdx - Profil | St 27.3.2024 18:34:12

Pike >> Cena těch známých značek je vysoká.

Grily na palety ani neznám. Ale naučil jsem se v Austrálii recept na tuhle Jihoafrickou dobrotu. Měl jsem na tom normálně závislost :-)))

NPike - Profil | St 27.3.2024 18:29:53

mdx >> pěkné, na to brai byl kdysi i nějaký seriál v TV. Jako některé národy jsou na tohle výborní, jiný level.
Podle mne keramika a pizza je až to úplně poslední, tam je plno jiných výhod. Co jsem zaregistroval, pár kolegů tu keramiku má, ale myslím, že právě Kamado či Green egga, tak třeba se někdo ozve. Ten Hornbach za 10 je proti tomu dobrá cena. Zajímavé jsou i peletové grily, jako člověk by se vyřádil.

Nmdx - Profil | St 27.3.2024 18:22:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pike >> Vím, vím. Proto se ptám jestli náhodou kolega nemá tu levnější verzi. Chce to můj kamarád z práce. Prý to nutně potřebuje :-))) Nevím jestli to má nějaký větší smysl pokud člověk nedělá pizzu, trhaný maso atd.

Aussie většinou grilují na plynu. Nejvíc jsem si užil grilování u Jono Shalese. Vyrůstal v JAR a tak uznává jen uhlí. Říkají tomu brai. Hovězí v Austrálii skvělý

NPike - Profil | St 27.3.2024 17:10:11

mdx >> když už jsi je zmínil, tak super jsou prý Kamado a Green egg. Levnější jsou v Makru a Hornbachu. Taky jsem o nich uvažoval, zatím jedu velký kotel Weber, třeba se k nim dopracuju, na ty delší bbq díky těm deflektorům vypadají zajímavě.
Máš zkušenosti s keramikou od protinožců?

Nmdx - Profil | St 27.3.2024 17:04:56

Eli >> Můžu se prosím zeptat jaký keramický gril máš?

NPike - Profil | Út 26.3.2024 18:25:58

medvěd >> souhlas, v neděli taky proběhlo.

Nmedvěd - Profil | Út 26.3.2024 18:03:29

Taková blbost

NEli - Profil | So 23.3.2024 20:12:42

Dnes italský večer s příchutí jižní Moravy 😂

NPike - Profil | So 23.3.2024 12:35:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Letošní grilování číslo 7 - vepřová pečeně v coca-cola marinádě s višňovou marmeládou. Cca 1,5 hodiny na 150 C na nepřímém žáru. Má to lehce zakouřenou chuť, povedl se i lehký smoke ring. Maso jemné, omáčka lehce násládlá, ale ne moc. K tomu brambory z trouby. Dávám 8,5 / 10 bodů.

NEli - Profil | Pá 22.3.2024 18:54:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Domácí kuřátko

NFilla - Profil | Čt 21.3.2024 18:06:06

Menca >> dobrou chuť

NMenca - Profil | Čt 21.3.2024 17:51:55

Filla >> už se těším na čerstvou bagetu s máslem a par platku masa

Červené karty: LSD, rover, doktor multiplikator, Jovánek, musiláč, xycht, tuzemak, mlíčnák, welbin, Milan3, PavelJ, chyť a sněz, Gloton, AC/DC