Zavináči z rybiček...

Petrův zdar všem...
Rád bych si letos udělal tzv. Zavináče z ryb, máte prosím někdo nějaký recept, zkušenosti s ním, a hlavně z jakých ryb je dělat (jaká je optimální velikost), zda je to vůbec možné... Kameninovou nádobu mám, sklep krásně studený také, ryby nachytám... :))
Autor diskuse: zamilovanejboy - Profil , 20.2.2009 všeobecné - ostatní
47 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NHornet - Profil | Po 23.2.2009 21:01:14

Vybliz >> Ano , ja s tebou súhlasím. Majonézový rybý šalát je výborný aj z karasa, ale ja som písal o karasovi naloženom v octe - ako kyslá ryba.

Nobrisek - Profil | So 21.2.2009 17:01:38

Ulcek >> no to je dost hokny teda...ale třeba to zkusím až budu mít dlouhou chvíli :-) dík...

Nlubek - Profil | So 21.2.2009 16:58:50

Mrknato- nezalejvám to ničim, ale můžeš tím nálevem z Moravanky.
Ulček- todle jsem dělal s malými změnami, nemělo to chybu.

NVybliz - Profil | So 21.2.2009 15:59:12

Hornet >> Delal jsem z karasa stribrneho salat(s majonezou) na jednu oslavu a vsichni si chrochtali. Takze to bude spis o nazoru, holt mame mlsne jazycky. :)

NUlcek - Profil | So 21.2.2009 15:28:19

obrisek >> moje jednička jsou povařené a od kostí obrané ryby,rozemleté s cibulí,česnekem a trochou anglické slaniny.Prdne se do toho vejce,sůl mletá paprika,pepř a trocha strouhanky.Udělají se kuličky,které se obalí ve strouhance a osmaží.Naláduje se to s cibulí do sklenic a zaleje horkým utopencovým nálevem.Nechá se to uležet alespoň týden.Je s tím sraní,ale výsledek stojí za to.

Nobrisek - Profil | So 21.2.2009 15:10:43

Ulcek >> myslím že další uprava neproběhla...jak se to servírovalo ale netuším.Jinak moje jednička do vybrané a vyždímané ryby je moravanka i s nálevem.Je to akorát pikantní.

Nsmradzjzd - Profil | So 21.2.2009 15:04:42

zamilovanejboy >> jo, jo, ty kyseliny krásně rozloží všechny drobné kůstky, takže had je obvzlášt pro tento účel vhodný.

NHornet - Profil | So 21.2.2009 14:33:01

Nevariť ! ak to nebolo v dvoch nálevoch a medzitým vyumývané tak sa nečudujem že sa to nedalo jesť. A najlepšie ryby na zavináče sú pleskáč siný Abramis balerus, Belička - Alburnus alburnus ale doré sú aj ostatné biele ryby.Karas strieborný nebol dobrý.

Nzamilovanejboy - Profil | So 21.2.2009 14:29:38

smradzjzd >> no had mě taky napadl, jenže na ty je ješte dost zima, to zkusím v létě...

NHornet - Profil | So 21.2.2009 14:11:23

Syny dal dobrý recept len je veľmi dôležité ryby po vybraní z prvého nálevu riadne vyumývať !
Druhý nálev možno spraviť presne podla receptu na nakladané uhorky ktorý je na nakladači Deko a pod. a do zavináča okrem cibule patrí aj kyslá kapusta!

NUlcek - Profil | So 21.2.2009 13:20:35

obrisek >> z takto upraveného masa máš polotovar k dalším různým úpravám.Buď zavináče,nebo Moravanku s olejem jako pepřenky,či majonézou jako rybí salát.Fantazii se v tomhle případě meze nekladou.Neboj se soli ani octa.

Nobrisek - Profil | So 21.2.2009 13:10:12

syny >> žaby sem žral v nebeským mlýnu za 150 kaček 3 páry stehýnek.Je to něco mezi rybíma prstama a kuřecím...

Nobrisek - Profil | So 21.2.2009 13:07:13

Jednou, když sem se pídil na netu po nějakým receptu, tak sem objevil tento.Na 1kg masa 1kg sole 14 dní poté vyjmout opláchnout a na 14 dní do 8% octe.Tato pochutina vyhrála první místo v nějaké restauraci v Praze mezi desítkamí jiných receptů...Nikdy sem nenašel odvahu to vyzkoušet :-D

Nsyny - Profil | So 21.2.2009 13:07:03

Na matesy se vybodni ,tohle je výživnější:
Žáby dušené

Žáby se jedí od měsíce listopadu až do polovice měsíce března. Žáby čistě omyté se nasolí a nechají se přiklopené hodinu v té soli marinovat. Na kuthan se dá kus sádla nebo másla, 1 drobně nakrájená cibule a nechá se to zapěnit.Jakmile počíná cibulka žloutnouti, vyndají se žáby z té soli, vloží do kuthanu a nechají se nepřiklopené za častého míchání tak dlouho dusit, až hezky vysmahnou. Pak se dají na misku, posypou smaženou žemličkou, a pokropí sardelovým nebo jen obyčejným máslem. K žabám se podává citron.

NPetr.J - Profil | So 21.2.2009 12:57:30

Nemáte někdo odžkoušený recept na matesy? Já zkoušel několik receptú a nic moc, vždycky ty ryby byly takové dost tuhé. Představoval bych si je takové co se koupí v krámě, krásně měkoučké.

Nsmradzjzd - Profil | So 21.2.2009 12:42:09

Kromě okouna a lína jsou ještě výborní na zavináče úhoři, lipani a pstruzi, přičemž potočák je lepší než duhák. V tom kyselém nálevu ta chuť obvzlášť vynikne.

Nzamilovanejboy - Profil | So 21.2.2009 12:37:34

Ještě jednou díky, doufám že to přežiju...:)) jinak nejspíš zkusím opravdu okouna, má výborné maso, tak přístí víkend vyrazím do brdskýho prostoru, tam jsou rybníky a jeden okoun za druhým...

NMrknato - Profil | So 21.2.2009 10:37:46

lubek >> nenapsal jsi, jestli to ve finále, po smíchání s tou Moravankou ve skleničkách něčím zaléváš? Nějakým lákem?

Nlubek - Profil | So 21.2.2009 10:19:22

Můj recept. Vyfiletuji pár cejnů, filety stáhnu z kůže nařežu na kostičky, skládám do sklenice (nemačkat) a každou vrstvu prosypávám solí. Nakonec zaliji neředěným octem a proklepu, tak aby ocet byl všude.Dám na noc do lednice, ráno vše vysypu do sítka a propláchnu pod tekoucí vodou a nechám odkapat, čím déle proplachuji tím méně kyselé a obráceně. Malé kosti jsou úplně rozložené. Koupim několik Moravanek které sliji a jemně nakrájim a smíchám s rybami v poměru asi 1:1 záleží na chuti. Vše pak napěchuji zpět do sklenic od Moravanek a dám do lednice. Když přijde mlsná, nandám na talíř, smíchám s majonézou a jim. Mám vyzkoušeno, že takto uložené ryby i se zeleninou vydrží tři měsíce. Zatím ti co to jedli tak si to pochvalovali a nikomu nic nebylo.Je to rychlé a dobré.

NSeva - Profil | Pá 20.2.2009 22:38:52

Mrknato >> máš štěstí, že jedu právě kolem. Říkají o mně,že jsem odborník . :-)

NMrknato - Profil | Pá 20.2.2009 22:31:27

Seva >> Tak chybu vidím v 1. kroku, kdy jsem rybky pouze "louhoval" ve vodě se solí, a neproběhlo řádné prosolení. Konal jsem ale dle recepisu.... Zkusím to podle tebe.

NSeva - Profil | Pá 20.2.2009 22:21:08

Tady máš můj recept. Ale ve sklepě bych to neskladoval, pokud tam nemáš teplotu do 5 - 6°C. Nejdůležitější je řádné prosolení na začátku, aby ryby dehydrovaly a ztuhly .Kyselé ryby :

Plotice /cejn/ - 30 – 50 ks dle velikosti .

Očistit , zbavit hlav a ploutví , vykuchat a přitom naříznout podél páteře až k ocasu .
Silně nasolit a uložit do skleněné nebo plastové nádoby hřbetem dolů.
Uložit na 5 dnů do chladničky .

Umýt studenou vodou od soli a znovu vložit do nádoby .
Zalít nálevem z 2 dílů octa 8% a 1 dílu vody. / 6 dcl octa + 3 dcl vody /
Zatížit ryby tak , aby byly potopené . / talířkem , sklen. miskou apod./.
Uložit na 5 dnů do chladničky .

Vyjmout a umýt studenou vodou , odstranit páteř a ryby rozpůlit .
Ukládat do nádoby po vrstvách , střídavě s vychlazenou zeleninou .
Zalít vychlazeným nálevem.
Uložit v chladničce .
Konzumovat nejdříve po 5 dnech .


Uchovávat v chladničce v uzavřené nádobě ! Ryby musí být stále potopené v nálevu !

Nálev na kyselé ryby :

voda – 8 dcl , ocet 8% - 4 dcl , bobkový list – 2 ks , pepř celý – 10 ks , nové koření – 3 ks
hořčičné semínko – 1 lžička , sůl – 2 lžičky , cukr – 10 lžiček ,
mrkev – 1 větší /nakrájet na kolečka/ , petržel – ½ množství mrkve ,/ nakrájet na kolečka/,
celer – ½ množství mrkve , /nakrájet na proužky/ .
cibule – 3-4 ks / nakrájet na kolečka/.
Vodu ,ocet , pepř, bobkový list , hořč. semínko , nové koření, sůl a cukr přivést k varu .
Přidat mrkev ,petržel a celer a povařit cca 5 minut. Cibule se nevaří !!!
Zeleninu vyjmout z nálevu a vychladit. Nálev také vychladit



Rybí salát :

Z ryb , cibule a zeleniny vymačkat nálev. Nakrájet na tenké proužky . Přidat majonézu
a trochu plnotučné hořčice , případně trochu uvařených ,vychlazených a na kostičky nakrájených brambor . Promíchat .

NZajda - Profil | Pá 20.2.2009 22:20:18

syny >> Tak dobře, toho okouna ještě zkousnu, ale toho lína by mi bylo opravdu líto...A končíme, ju?

NSeva - Profil | Pá 20.2.2009 22:18:51

Tady máš můj recept. Ale ve sklepě bych to neskladoval, pokud tam nemáš teplotu do 5 - 6°C. Nejdůležitější je řádné prosolení na začátku, aby ryby dehydrovaly a ztuhly .

Nsyny - Profil | Pá 20.2.2009 22:17:29

Mrknato >> FaH kanálii nesleduju a tlačenku po těch letech co jsem se jí nadělal na metráky už ani nemůžu vidět.

NMrknato - Profil | Pá 20.2.2009 22:14:35

syny >> tlačenka na vocet je dobrá ryba....a s cibulí je to echt lín s vokounem. Stačí si k tomu pustit FaH kanálii.

Nsyny - Profil | Pá 20.2.2009 22:11:44

Zajda >> s tebou je to těžký a co takhle z vepřové kotlety?má to ale jeden háček,prase není ryba :o))

NZajda - Profil | Pá 20.2.2009 22:09:04

syny >> Tak toho už vůbec nee..:-)

NMrknato - Profil | Pá 20.2.2009 22:05:50

(bedna) >> Pan Pávek povedal po 3 dnech možno pozřít. Já čekal týden, dva týdny a něco bylo prostě špatně.... Nejdřív solný roztok, vyjmutí kostí, pak octový nálev, pak 3 dny se zeleninou....

Nsyny - Profil | Pá 20.2.2009 22:05:31

Zajda >> tak potom jedině lín.

NZajda - Profil | Pá 20.2.2009 22:04:51

syny >> Tak s modlením jsem na tom stejně, ale těch okounů je podle mně na ty zavináče stejně škoda:-) Ale je to tvoje volba...

Nsyny - Profil | Pá 20.2.2009 22:02:59

Mrknato >> to potom jo.

Nsyny - Profil | Pá 20.2.2009 22:02:22

Zajda >> jak pro koho,já jsem s modlením přestal po skončení základní školy,kdy mě skončilo i náboženství.

N(bedna) - Profil | Pá 20.2.2009 22:01:23

Nevařit jestli ses z toho podělal tak si to jed moc brzo a nebo to bylo moc vodnatý.

NMrknato - Profil | Pá 20.2.2009 22:00:13

syny >> to je základ, proto to nezmiňuji. Chytám a už léta u výtoku čističky ze Synthesie do Labe. Tam je podle rozborů voda z celého Labe nejčistší. Mám přeci pod čepicí.... a využívám výsledků vědy, nejsu amatér.

NZajda - Profil | Pá 20.2.2009 22:00:03

syny >> Okoun? To je svatokrádež...

Nbrach - Profil | Pá 20.2.2009 21:57:49

Mrknato >>
Zavináče nedělám, ty dělá můj přítel (já mám gabroše a pečenáče) - a dělá je skvěle a 100%ně bez povaření.

Nsyny - Profil | Pá 20.2.2009 21:57:33

zamilovanejboy >> okoun

Nzamilovanejboy - Profil | Pá 20.2.2009 21:56:24

díky všem, co za ryby je nej...

Nsyny - Profil | Pá 20.2.2009 21:55:49

Mrknato >> možná důležitější než povaření je původ těch ryb,tím myslím z jaké vody či lokality pochází,je pravda,že z některých toků bych rybu nevzal ani do ruky.

NMrknato - Profil | Pá 20.2.2009 21:54:52

brach >> tak kde jsem udělal chybu? Dříve jsem je zlehka povařil a O.K. Zkoušel jsem to 2x po novu, podle Štěpničky, bez varu a bylo to hrozné k nejídlu.....

Nbrach - Profil | Pá 20.2.2009 21:51:03

Mrknato >>
Nemáš pravdu - povaření není nutností.

NMrknato - Profil | Pá 20.2.2009 21:47:23

syny >> zásadní chyba! Než je budeš skládat, musíš je povařit. Chvíli, ale bez povaření se z toho po......š! Zcela jistě. Dělal jsem je podle Štěpničky a byl to humus.

NLada78 - Profil | Pá 20.2.2009 21:42:18

Podívej se do receptů tady na MRKu,je jich tam dost určitě si vybereš - taky to chci letos zkusit.

Npetr12 - Profil | Pá 20.2.2009 21:42:08

dej nohy do díže..zalej 10litry octa,nech to přez noc a ráno vyskoč a leť se proběhnout..máš dva zavináče v mžiku...a sádrový!!!!!!!

Nsyny - Profil | Pá 20.2.2009 21:41:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ocet, voda, sůl, cukr, pepř, nové koření, bobkový list, cibule, kyselé okurky

Ryby obvyklým způsobem očistíme, vykucháme, ploutve a hlavy odstraníme. Ryby řádně opláchneme v čisté vodě a naskládáme do kameninové nebo skleněné nádoby. Mírně zatěžkáme a zalijeme nálevem. Příprava nálevu: (10L) 5L octa, 5Lvody, 1,20kg soli. V tomto roztoku necháme ryby ve studenu 5 dní. Potom je vyjmeme, po délce rozpůlíme, změklé velké kosti (páteř) vyloupneme a rybí půlky svineme jako zavináče. Neskládáme opět do čisté nádoby a zalijeme novou marinádou ve složení: 2L octu, 8L vody, 200g soli, případně 5 kostek cukru, několik zrnek pepře, nové koření, 1 – 2 bobkové listy, na kroužky nakrájená cibule a vše povaříme. Do vychladlé marinády přidáme nakrájené kyselé okurky a nalijeme na rybí závitky. Nádobu povážeme papírem a uložíme do studena na 2 – 3 dny. Množství nálevu připravíme podle množství ryb.