jaké maso má amur ??

Chytil jsem amura, a vzal jsem ho domů. Nikdy jsem ho nejed, taky to byl první, kterýho jsem vzal. Můžete mi říct, jaké má maso a případně poradit nějaký vyzkoušený recept ? Díky.
Autor diskuse: pepi - Profil , 11.9.2006 všeobecné - ostatní
49 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nzany8999 - Profil | Pá 15.9.2006 16:28:11

Bulk> hm tak to tady nemám ale seženu

NBulk - Profil | Pá 15.9.2006 16:24:04

zany8999: nějaký sladký zákusky, grilovaný masíčko,....

Nzany8999 - Profil | Pá 15.9.2006 16:22:03

Bulk> vrrrrrrr tak co máš za přání třeba to mám na fotce ale né žádné slemejše a tak.

NBulk - Profil | Pá 15.9.2006 16:10:30

zany8999: Mě takovéhle podobné závitky na rautech moc nechutnají

Nzany8999 - Profil | Pá 15.9.2006 16:07:55

mikdandy> jak říkáš v jeho době to byl správnej člověk na správným místě...jenže čas je proti no..

Nzany8999 - Profil | Pá 15.9.2006 16:06:29

Bulk ještě by sis dal co třeba celej raut???????????co ty na to..hm..jestli jo tak tady je...

Nmikdandy - Profil | Pá 15.9.2006 15:50:01

Zany8999- Pan Nodl bejval jednicka driv, ted uz mu trosku ujel vlak, ale to neva:-)) JInak vsechna cest pred nim co dokazal zmenit v pomerech studene kuchyne, ale jak rikam cas je previt...

NBulk - Profil | Pá 15.9.2006 15:46:49

zany8999: vinikající to asi nebude :-)

Nzany8999 - Profil | Pá 15.9.2006 15:33:04

Maty čučni na tohle...je jednoduché a vinikající

NErvin - Profil | Pá 15.9.2006 13:38:16

Sice jsem po obědě ale AMURA bych si dal .Podobné pečení jako candáta.Byl pečený v celku na zelenině podlívaný vínem. Byl výborný.Nebo vyměnit to víno za pivo!Nedělal bych si s toho udělání těžkou hlavu.Dobrou chuť ti přeje ERVIN.

Nzany8999 - Profil | Pá 15.9.2006 13:28:13

jasně já mám i další foto i pana Nodla a celej raut

NMaty - Profil | Pá 15.9.2006 13:13:58

Zany: pokud je to vykoštěné, pak je to v pořádku :) jak jsem říkal, z fotky to není patrné

Nzany8999 - Profil | Pá 15.9.2006 13:12:11

a neříkej že se ti to nelíbí..:-)))))))))

Nzany8999 - Profil | Pá 15.9.2006 13:11:16

je to foceno telefonem.tušim že ta ryba byla vykoštěná .a krájené to bylo z toho duvodu aby si mohli učastníci ochutnat a vypadá to mnohem líp a je to plněné nějakou směsí ze zeleniny ale přesně to nevím..

NMaty - Profil | Pá 15.9.2006 12:36:15

zany: fotka není příliš ostrá, ale podivný to způsob porcování ryby :)

Nzany8999 - Profil | Pá 15.9.2006 12:33:12

maty> kouni na tohle autor Pan Nodl ,já a kamoš .ještě mám další foto

Nkarelc - Profil | Pá 15.9.2006 12:11:42

black: na vykříčníkový anonymy většinou nereaguju, ale protentokrát udělám vyjímku. Zkusils někdy rozříznout amura (kapra) od řitního otvoru k hlavě? Jesli jo, tak sis asi všiml, že ten "spodek" není stejný maso, jako za hřbetem. Je to (zejména u starších jedinců) hlavně tuk. Proto doporučuju to odřezávat.

Otázkou potom je, jestli ti připadá např taková vepřová krkovička tučná. Někomu ne, mě jo. Stejně to je i s amurem a kaprem...

Jestli se tu nebavíme jen o subjektivních pocitech...

Každopádně pupek u amura odřezat, maso je pak lepší (i když stejně není nic moc)...

Nblack | Pá 15.9.2006 12:03:09

karelc :říkáš,že amur má tučné maso?)))))))
tento názor slyším poprvé.asi jich budeš muset lapnout a ugrilovat mnohem víc)) lovu zdar a dobrou chuť!!!

NBachy - Profil | Pá 15.9.2006 11:35:41

Bosanac - Myslím, že kmín tu chuť ryby spíš vylepší než znehodnotí. :o)

Nkarelc - Profil | Pá 15.9.2006 9:54:34

pppp: doporučuju, co mi chutná. Amura na grilu jsem snědl nejednoho, upečenýho v troubě taktéž, smaženýho ne, bo smaženky moc nemusím.

PS: Rozdíly ve zkušenosti s tučností můžou být revírem. Btw, i kapr, když se mu neodřeže špek na břiše, je pro mě dost tučnej a "smrdí". Rozhodně nejsem takovým rybářským neumětelem, abych si pletl amura a tolstoje, jak tu někdo psal :-))))))))))

NBosanac - Profil | Út 12.9.2006 15:52:46

Sadlo a ryba jen v pripade prestrle ryby kdyz chces zabit smrad z kapra, amura, nebo jine ryby s chuti bahna . To same je kdyz das na candata, pstruha , lina kmin a jeho prirodni chut znehodnotis .

Nviko | Út 12.9.2006 15:42:15

amura pokud možno nalož na 24 hod do česnekového nálevu/nakrájeneho na podkovy/ pak mírně nakořenit grilovacím kořením a nejlepší je pečený na roštu na dřevěným uhlí

NMoravák - Profil | Út 12.9.2006 12:28:16

Známý (původem z Thajska) který žije ve Vídni ho hodnotí jako nejlepší rybu, když jsme byli v nějaké speciální restauraci, kde byl na jídelním lístku místo písmenek rozsypaný čaj a jako pedkrm nám donesli vařené kuřecí nožky (paprčky) s omáčkou (chutnaly výborně), servírovali jako jeden z chodů amura na zázvoru - celkem se to dalo (na sádle bych si ho dal raději) a jako pochoutku považují oko (na pohled nic moc), chutná to jako oslizlá chrupavka. Amurek má masa dosti, najezte se do sytosti.

NAmurek - Profil | Po 11.9.2006 13:39:51

Podle mně má amur lepší maso než kapr tak že od doby kdy jsem ho zkusil mám na vánoce amurka i když mi říkají že jsem kanibal.

NMrKos - Profil | Po 11.9.2006 11:05:49

pepi: a není to náhodou praktický rádce mladého felčara? tenkrát dělali mazání na kolena také kde z čeho :-)

Npepi - Profil | Po 11.9.2006 10:33:03

Děkuji všem za rekce, teď vím , že amur má maso dobré, možná lepší než kapr. Jenom nějaký ten recept kdyby jste vyšťrourali. Myslel jsem nějakou specialitu, třeba amur po zámecku, amur podle paní starostové, amur se šalvějí a td...
A propo, brácha našel tuhle na půdě nějakou letitou kuchařku z doby Magdaleny Dobromily Rettigové, a tam je spousta receptů na úpravu ryb. Jenže kámen úrazu je ten, že naprosto všechny recepty začínají slovy : "Vezmi rybu, vykosti, očisti, nakrájej na kousky a stluč ve hmoždíři". Takže tato kuchařka mi moc nepomohla, prakticky všechny ryby tlučou ve hmoždíři a dalaj z toho něco jako karbenátky.

NMrKos - Profil | Po 11.9.2006 9:48:57

... rybu na sádle jsem jedl jednou a bylo to skoro až nechutné... sice si také myslím že proti gustu žádný dišputát ale troufám si tvrdit že sádlo naprosto změní výslednou chuť ryby...
a k otázce: amura jsem pozřel také jen jednou ( ne na sádle ) a bylo to poživatelné... velkého množství tuku jsem si nevšiml... možná by se to dalo po této stránce srovnat s kaprem...

Nxycht | Po 11.9.2006 9:45:14

Jak píše mirmen, šup s nim do udírny :-) Ale nebál bych se ani úpravy, kterou jmenoval strejka...

Nstrejka - Profil | Po 11.9.2006 9:40:33

dle me je amur o dost chutnejsi nez kapr, u prerostlych ryb to ale zadny zazrak nebude, klasicky jsme ho obalili v mouce s paprikou a osmazili, dobre to bylo...

Nkarelretik - Profil | Po 11.9.2006 9:36:59

to asi měl....:-))))) zkus sádlo a dej to do trouby....jdu na ryby

NMaty - Profil | Po 11.9.2006 9:27:59

pánové v klidu :) pppp: vaření je můj obrovský koníček a věnuji se mu zatím jen asi 15 let , ale zato velmi intenzivně. Můj bratr vařil víc než 3 roky v Paříži a v ČR zaváděl kuchyně v mnoha význačných rest. a hotelových zařízeních. Vařím většinou dle jeho rad a někdy to se mnou měl také těžké :))

Npppp - Profil | Po 11.9.2006 9:19:00

hraji ,maty - umím připravovat ryby a rád experimentuji.Já vás nepoučuji , jen jsem si dovolil upozornit na sádlo.A bylo to v dobrém.

Nhraji - Profil | Po 11.9.2006 9:11:23

pppp: promiň, ale jestli nejsi šéfkuchař grandhotelu, nechápu, kde bereš svoji jistotu radit. Prostě sádlo a ryba ne a hotovo, a ty si dělej co chceš.

Npppp - Profil | Po 11.9.2006 9:06:07

hraji - aha,na lína jsem zapomněl,to bude tím,že už jsem ho strašně dlouho nejedl.Ale fakt obětuj jednu rybu a zkus to sádlo,překonej pověry a uvidíš.Důležitá je ta pánev nebo pekáč.

NMaty - Profil | Po 11.9.2006 9:03:25

pppp: děkuji za radu, myslím si, že vím dost dobře co na jaké pánvi připravovat :)) Jak psal hraji, každému může chutnat něco jiného.

NBachy - Profil | Po 11.9.2006 8:57:56

pepi - Amur má bílé, výborné a chutné maso. Řekl bych, že má takovou svou specifickou vůni, že.

Nhraji - Profil | Po 11.9.2006 8:49:59

Amur je dobrá ryba, o úpravě asi nemá cenu se přít, někomu může chutnat z amura guláš.
Já například sádlo mám rád, dokonce hlavně to domácí, ale na rybu bych ho nedal, tím ovšem nesnižuji chuťový požitek těch, kteří to mají rádi. Prostě proti gustu žádný dišputát. Ovšem chuťově nejlepší kaprovitá ryba je lín, překoná i pstruha.

NKAPRAL - Profil | Po 11.9.2006 8:49:39

Mám rybí receptář Miloše Štěpničky a ten vepřové sádlo na smažení ryb doporučuje!! Já doporučuji podívat se do této knihy.Je v ní amur po chalupářsku(zatím jsem nezkoušel),ale recepty na kapra podle této knihy byly vždy vynikající.

Nkarelretik - Profil | Po 11.9.2006 8:43:37

no já taky všechno dělal na másle....ale co mi poradil starej zkušák sádlo, nedělám nic jinýho....samozřejmě po nějaký zdravotní a kalorický a nevím jaký ještě stránce to není úplně dietní, ale mě jde o chuť...a na to je sádlo lahůdka nad lahůdky..... ppp....přesně tak...chce to si ho vysmahnout sám...uplně se mi sbíhaj sliny

Npppp - Profil | Po 11.9.2006 8:42:25

Maty - vem si pořádnou těžkou pánev (žádný teflon na plechu apod.) a zkus to s tím sádlem, nejlépe domácím.Nebudeš litovat, uvidíš.Jinak mi taky amur chutná daleko víc než kapr.Lepší kaprovitou rybu jsem myslím nejedl.
Karelc - doporučuješ, cos nikdy nejedl.

NMaty - Profil | Po 11.9.2006 8:27:15

karelretik: no nemohu s Tebou souhlasit, na pečení čisté máslo, na smažení je výborná kombinace másla a oleje. Sádlo si nech na smažení vepřových řízků či na chleba s cibulí :)

NSla - Profil | Po 11.9.2006 8:24:14

Amur má výborné maso. super je na grilu ale lze upravit ruzně. Jeho maso je daleko lepsi jak maso z kapra.

Nkarelretik - Profil | Po 11.9.2006 8:21:55

vepřové sádlo.....lahůdka mezi lahůdkama...zkus to....nepřepaluje se jako máslo...:-)))) mňam jinak o žrádle já se dokážu bavit hodiny

NMaty - Profil | Po 11.9.2006 8:19:42

Karelretik: dělat rybu na sádle, je celkem slušná prasečina :))
Jinak amur má opravdu velmi dobré maso, že by byl extrémně tučný jsem si nevšiml

Nkarelretik - Profil | Po 11.9.2006 8:12:06

musím souhlasit s tomfishermanem...pletete si to určitě s tolstolobikem.Amura si kupuju(!) navánoce a není lepší ryba.Je kaprovitá,ale má méně kostí a lepší krásně se odlupující maso.Je škoda ho dělat nějak divoce na koření.Nejlepší je klasika:sádlo!,sůl kmín a nebo obalit jako řízek.Vše ostatní už jíš chuť koření a ne chuť ryby.....tak asi tak

Ntomfisherman - Profil | Po 11.9.2006 7:52:55

Nevím,kde jak jste přišli na to,že amur má dost tučné maso, nepletete si to s tolstolobikem? Nemohu tedy soudit u větších amurů (nad 80 cm) - ty pouštím a ti možná tučnější budou? Ovšem několik amurů do 80 cm jsem jedl a maso bylo výborné, řekl bych, že možná lepší než u kapra!

Nmirmen - Profil | Po 11.9.2006 7:00:42

vynikající !! je uzený

NJiří 22 - Profil | Po 11.9.2006 6:15:23

Souhlasím s karlemc na to jak je to po stránce lovu atraktivní a bojovná ryba má velice tučné a rozpaňhané maso ale drahá polovička to udělala na zelenině v troubě a byla to dobrota. Asi to nebude dietní.

Nkarelc - Profil | Po 11.9.2006 0:19:14

amur má dost tučný maso, nejlepší je do 55-60cm, ale ne v létě, to není skoro k jídlu. pokud ho budeš konzumovat, nezapomeň mu odříznout břicho - tam je nejvíc smradlavého tuku. doporučuju upravovat na ohni, dlouho a ne moc zprudka, aby tuk odkapal...