Diskuse k článku: Jednoduše a po svém

Diskuse k článku Jednoduše a po svém

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 8.1.2017
106 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nvanour - Profil | St 27.12.2017 9:19:16

Výbornej článek od M.T. Souhlasím s ním ve všech směrech. Taky už jsem veterán, chytám or r. 1969 nepřetržitě. Dnešní doba je pro mě dost nepochopitelná, protože našim vnoučatům toho asi moc nepředáme, maximálně nějaké zkušenosti, jestli je od nás budou chtít slyšet. S rybami a hlavně dravými je to čím dál tím horší, co se týče štik a hlavně candátů, o tom nelze polemizovat. Každý rok se neskutečně těším na zahájení dravců, ale když vidím, co se u vody děje již někdy od dubna, tak mě to cím dál víc mrzí. Ale to asi nejsem sám, komu vadí pytláctví . Taky jsem zkoušel všechno možné za ty léta, něco fungovalo, něco ne, tak jsem se prokousal až do dneška. Houska a burizony budou fungovat, pokud budou ve vodě plavat raby, to si myslím já. O boilies se nebudu rozšiřovat, myslím si, že jak říkaji "koulaři" - osobák se nechá chytit i na kukuřici s červíkem. Chytil jsem takto předloni na plavačku kapra 11,9 kg. Chytat po svém je asi to nejlepší, co člověk může udělat, potom nemůže nadávat na montáže nebo špatné krmení, ale jen na sebe. Je úžasné být na chvíli u vody v přírodě a ne si jet vylepšit svůj osobák!?

NStando26 - Profil | Čt 19.1.2017 22:31:45

Super článok od Milana T. ako vždy.Ja chytám jednoducho a zatial mi to velmi dobre funguje.Ako návnadu najčastejšie používam kukuricu,ktorú napichujem priamo na háčik.Motáž mám uplne jednoduchu,20cm návazec gumená zarážka a 40-60gr zátaž priebežná.A nechytám len kapre a amure ale aj plskáče,mreny, karase,jeseny atd.Nepoužívam židne pípaky,chytam na špičky prutov a vidím tam sebemenší záber.

NButton - Profil | Ne 15.1.2017 13:36:47

RK >> Vlastně poprvé jsem to viděl ( dva pruty)u Martina a vůbec se mi to nelíbilo připadalo mi ze tím celý ten feeder degraduje a dělá z toho humpolackost. Jít a pořídit si dva stejné pruty . Dneska se ná to dívám taky jinak a nahodit dva je normální věc.

NButton - Profil | Ne 15.1.2017 13:26:54

RK >> Přesně jak pises , feeder se za těch 10 let změnil pomalu od základu např. Chytání s dvěma pruty to snad ani nebylo vidět a ja tuhle myšlenku taky odsuzoval , dneska když vytáhnu jen jeden tak jsem divnej. Samozřejmě záleží a záleželo na okolnostech jenže dřív málokdo strazil miniboilie nebo pelety ,method ani neexistoval.

NRK - Profil | Ne 15.1.2017 8:19:55

Button >> já myslím, že to tak v převážné většině případů dělá skoro každý.Ale aby to lépe znělo,tak se používá zaklinadlo-pohral jsem si s montážemi.
Můžeme si pro radost udělat poloprubezku ve smyčce,nebo průběžný páter,ale je otázka,, na kolik to má smysl.
Pamatuji,jak tady kdysi dávno radili feedermajstři ,jak chytat na které vodě a jaké ryby a na jakém dně😀. To byl z toho člověk jelen.Co názor a rada,to něco jiného. No a dneska se dá paradoxně říct,že to byly rady dobré.Protoze ono je to v podstatě fuk.Musime si zachovat selský rozum a nechodit do nesmyslů a extrémů.Třeba nepůjdeme na cejny s pulbalatonem seštelovanym tak,aby houstička byla pul metru nade dnem.
Vem si, jakým vývojem si rady za těch cca 10 let prošly.Zalezelo na špičce,základ, potom na montážích, dobré bylo mít terč atd.No a dneska záleží jakou máš peletu a šokovku😀
Opravdu ale záleží,abychom chytali tam,kde ryby jsou,aby ten den byly při chuti.Pomuze krmit přesně,chytat přesně.A to je v podstatě vše.A dá se říct, že ani tohle mnoho rybářů,co z toho nedělá vědu nedodržuje, a v průměru kvalitně zachytá.

NButton - Profil | Ne 15.1.2017 0:14:14

Jarda Š. >> Ja nad tim ani nepřemýšlím , nad nejakymi montazemi ja si vždycky vystacil s průběžkou a pokud to nešlo změnil jsem max. délku navazce. Pak si pamatuju jednu větu která me taky parkrat zachránila rybářský život a to "pokud nemáte záběr změňte místo a začněte znovu" právě od autora článku a montáž jsem nechal stejnou jako před tím a fungovali jsme.

NButton - Profil | So 14.1.2017 23:52:19

Hezky napsané , sice mám za sebou "jen" 11 let chytání takže nějak zkušený nejsem a jsem rád ze " o tom rybáři " o kterém ten článek je ja nejsem. Mě neovlivnil internet, atd. jako mnoho jiných. Me ovlivnil právě Milan T. ve svých článcích v Rybářství. Do dnes je mám schované a někdy je otevřu čtu a prohlížím si fotky. Pak si pamatuju jak me zkušení polozenari chytající Cejny , polotice s 3 lb kaprakem napominaly v tom smyslu ze chytám půl roku a už se cpu do feedru že mi tu 16 navazec každej cejn utrhne u nás na Labi v Usti ze bych měl zůstat u svých 200 gr. Colmic varadero protože to bylo trend. No dneska se nad tím vším jen usmivam a právě díky MT který me na začátku usměrnil, jsem rad ze jsem si k němu cestu díky jeho psaní a videji našel sám protože to bylo přesně to co jsem chtěl a takových je nás spoustu. Proto ten článek chápu protože me také usmernovali ale já si šel sám jiným směrem a prostě si našel svojí lásku (feeder) , chytal a užíval si to jako do dnes.

NRK - Profil | Pá 13.1.2017 9:02:46

marmyš >> krutě na začátku-:)

Nwoodpecker - Profil | Čt 12.1.2017 21:23:25

Stary prut, stary navijacek a jde se k vode. Jednoducha montaz, nic nevymyslet. Nejvetsi radost, kdyz se se starym vercajkem tahaji ryby.
Krasny clanek, za 1*.

Nmarmyš - Profil | Čt 12.1.2017 19:52:22

RK >> Jsi na dobré cestě,ale na začátku:-)

NMERCOSUR - Profil | Čt 12.1.2017 19:48:15

Už hodně dlouho jsem na žádný článek nereagoval, ale teď "musím".
Milane, mluvíš mi z duše, líp bych to nedokázal napsat. Ale nepiš takové články moc často, jinak tě podnikatelé v tomto oboru "sežerou".
Petrův zdar.

NRK - Profil | Čt 12.1.2017 0:32:36

Jarda Š. >> dobrou........😀

NJarda Š. - Profil | Čt 12.1.2017 0:30:52

RK >> Jo, souhlas, taky při feederu většinu odchytám s jednoduchou průběžkou, občas dám method, výjimečně paternoster (obvykle taky ten nejjednodušší s rozstřiženou smyčkou).

NRK - Profil | Čt 12.1.2017 0:22:15

Jarda Š. >> já si myslím, že se dá všechno odchytat s jednou montazi.Dobře, se dvěma.Ten zbytek,to už je ta zbytečná složitost.Protoze,když prodloužím návazec,dam něco plovoucího za nástrahu a udělám sypkou směs, tak je to pořád průběžka. Takže proč z toho dělat vědu a tuning.....

NMirek.V - Profil | St 11.1.2017 21:29:24

Pár slov k článku i diskuzi.
Svět se mění překotně a bude se měnit čím dál rychleji. S tím nic nenaděláme, ať se nám to líbí, nebo ne. Tento druh článků má kromě toho rybářského i další - obecný rozměr. Myslím, že právě proto oslovuje hodně lidí, což je i z reakcí vidět. Mě taky.
Souhlasím, v jednoduchosti je síla a dokonalost se zdá být jednoduchá. V poslední době si ale děláme zbytečně složité všechno, co jde. Mělo by to být jednoduché, ukázat potomkům, že kromě počítačů, internetu a mobilů existuje i příroda. Ale úspěch není nikdy snadný. Ani u vody na rybách, natož v tomhle případě.
Mému prvnímu vnukovi "už" je rok. Snad se mi poštěstí něco mu o vodě a rybách předat. Tak, jako to předal můj děda mě. Nejradši bych mu pořídil první proutek už teď, ale jako rybář budu trpělivý a jestě "nějakou chvíli" počkám. Nesmím tlačit na pilu, abych to nepokazil. Přál bych si, aby to pokračovalo dál....

NBacha - Profil | St 11.1.2017 20:45:07

RK >> Nepsal jsem to jenom o koulích. To samé se děje v plavané, feederu atd... Mým vzorem v rybařině byl, je a vždy bude můj děda. I když chytal na bambusáky, nechytal, když ho to nebavilo. Nic nelámal přes koleno. Když nebraly, tak prostě nebraly. Když foukalo od východu, nikdy nešel na ryby, ale do hospody, páč za východního větru neberou. Chodil jsem s ním na brigády i na zahájení. Rybařinu si prostě užíval, a to je, myslím, správné.
I Milanův článek je o prožitku lovu. A jak si lov nejlépe užít? Přeci jednoduše.

NJarda Š. - Profil | St 11.1.2017 20:37:50

RK >> Když neberou ze dna, lze zkoušet ze sloupce, ale na to obvykle jen prodloužím návazec a dám plovoucí nástrahu (a futro, aby vypadalo už ve sloupci).

NRK - Profil | St 11.1.2017 20:22:15

Jarda Š. >> Aha,já myslel,že ryby neberou a ty vytahneš zázračnou montáž😃

NRK - Profil | St 11.1.2017 20:20:21

Bacha >> R.J.Openheimerovi to pak bylo taky líto. Ale tady jde v pravdě o hov....
Ona celá ta filozofie chytání na boilies a vše s tím spojené(celej ten cirkus)/ je nešťastné. V tomhle má Mrknato pravdu.

NJarda Š. - Profil | St 11.1.2017 20:16:04

RK >> Myslím tím při feederu laborování s různými trubičkami, hadičkami, feedergumami, FC ap., když např. krmítko zapadá do kamenů, ryby se mi vyřezávají nebo předřou návazec hned po záběru. Tunění má dle mého smysl pro konkrétní (složitější) podmínky, v jednoduchých podmínkách vítězí jednoduchá montáž.

NVikasgard - Profil | St 11.1.2017 20:13:05

RK - Počkej, ty neumíš bezuzlově navázat háček? Poradím ti fintu. Do pravé ruky vezmeš háček, tak aby očko směřovalo doleva, hrot dolů. Zespodu vedeš očkem návazcovou šňůru. Protáhneš a na konci si uděláš očko. Očko samozřejmě můžeš udělat předem. Pak jednou rukou držíš háček a šňůrou děláš oviny okolo háčku. Jako jde o cvik. Párkrát to zkusíš.....nasereš se...všecko zahodíš a dojdeš si do rybářství koupit hotový návazec...

NBacha - Profil | St 11.1.2017 20:07:42

Poučný článek. Tak, jako se člověk ve stáří vrací do míst, kde vyrůstal, se zrovna tak vrací ke kořenům. Samozřejmě i v rybařině...pokud ji měl a má rád. Dovolím si přidat citaci z knihy Kapři od Vincenta Kluwe-Yorcka. Tuto část napsal "vynálezce" HNV boilies, Fred Wilton.

"Spojíme-li vysoceefektivní návnady s vysocevyvinutými metodami a poloautomatickým precizním vysocetechnickým nářadím, je úspěch zaručen. Kouzlo tajemna se ztratí a tím se zcela samozřejmě zmenšuje radost. Lov kaprů na udici je dnes značně velkým obchodem a v sázce je hodně peněz. Proto dnes pro mnoho rybářů už neplatí „rybář proti rybě“ , ale „rybář proti ostatnímu rybářskému světu“. Jde jen o tom, být lepším než ti druzí a tím se stát dokonce slavným a vydělávat peníze. Považuji to za velkou ztrátu a tento vývoj mne velmi mrzí."

Myslím, že to platí pro celou rybařinu.

NRK - Profil | St 11.1.2017 20:06:15

Vikasgard >> díky moc. Tohle je vytunené k dokonalosti.Jeste si nakreslim ty oviny ,tam ještě plavu😀

NVikasgard - Profil | St 11.1.2017 19:55:18

RK Na kmen používám vlasec Prologic mimicry mirage CP Camo o.35mm. Na návazec bude stačit Kryston snake bite 25lb. Tak na kmeni uděláš očko skrz který oděláš druhé očko z návazcové šňůry. Návazce stačí tak 30cm. Je to klouzavý spoj, který se na tohle fakt hodí. Připravíš si háček-ideal fox arma point SSSP vel. 6. Bezuzlově navážeš, ale pro ideální tvar je pět otáček. Ne víc, jinak ti to bude moc přiléhat. Vezmeš zapalovač a kmenový vlasec přepáliš. Navážeš na něj granát a nahodíš. Až dopadne na dno, škubnutím vytáhneš pojistku. Až to bouchne, posbíráš ryby a vyvržené potápěče zahrabeš. Zajímavý je, že na tuto sestavu reagují i netečné a přežrané ryby a funguje po celý rok. Říká se tomu ruské boilie.

NRK - Profil | St 11.1.2017 19:37:29

Jarda Š. >> jaká je nějaká vytuněna složitá montáž,která pomůže,když jednoduché selžou?

NJarda Š. - Profil | St 11.1.2017 19:17:05

tym >> Milan Tychler - >> Tak ona někdy může být příčinou neúspěchu nevhodná montáž. Máš ale plnou pravdu v tom, že základem úspěchu je správně "přečíst vodu". Když vážeme nějakou složitou či neobvyklou montáž, vždycky bychom měli vědět, proč to děláme (ne jen proto, že někdo někde napsal, že je skvělá). Kde si vystačím se základní jednoduchou montáží, také nevidím důvod si chytání komplikovat nějakými "vyfikundacemi". O složitější, nějak "vytuněné", montáži začínám přemýšlet až v případě, že jsem přesvědčen, že jsem zvolil dobré místo, návnadu i nástrahu, ale přesto se mi nedaří dostat ryby na břeh.

NPelly21 - Profil | St 11.1.2017 18:27:04

Hzky vylicena situace. Rekl bych ze tento clanek jde uplatnit celkove na dnesni dobu, dnes je kazdy chytry a mistr sveta . pritom malokdo neco umi.....

NPstruh27 - Profil | St 11.1.2017 17:47:45

Knapík >> to ja mam podobny zazitok mal som cca 12 rokov a chytil som u starej mamy v ČR na rybnicku jej suseda (rybnik tak 20 x 20 m) mega Kapra. Kapor riadne zmerany a dodnes si pamatam ze mal 42 cm a pekelne bojoval az som sa bal ci to moj teleskop "Orava" vobec vydrzi..... teleskop vydrzal. Kapra som pochopitelne zabil a dal babke upiect.... akurat ten sused sa tvaril divne ked som ho na toho Kapra pozyval ale to mi v tej dobe nedoslo :-)

NPstruh27 - Profil | St 11.1.2017 17:41:33

Tak ja to tak kombinujem vacsinou chytam vlacku, potom lahku kaprarinu a feeder a velmi zriedka plavacku. Prave pri feedry a lahkej kaprarine chytam aj moderne .... boiles, peleta mimo hak ale casto aj cesto nahodene bez zataze len kusok od brehu a sledujem zaber na vlasci ..obcas dam ako indikator zaberu maly "dikobrazi osten"..... nemam nejake starsie vybavenie co ma po pravde aj dost mrzi a velmi vazne rozmyslam ze si na 2lb Pelzery kupim cez Ebay nejake starucke Shakespeary alebo Ryobi na ten lov pri brehu.

NRastislaf - Profil | St 11.1.2017 16:01:41

Super článek, před cca 3-mi roky jsem začal lovit hlavně kapry a moc mě to baví, ale předcházelo tomu více než 15 let klasického lovu s " policajtem", splávkem, třpitkou a pak i muškou. To, že spousta začínajících rybářu začíná hned s kaprařinou je dle mého špatně, pak ani nepoznají bolena od plotice, existují pro ně jen 3 druhy ryb- lysec, šupík a řádkáč =D

NPr3v1t3k - Profil | St 11.1.2017 9:05:19

Knapík >> lipan...ztratilo se mi L

NKnapík - Profil | St 11.1.2017 9:04:18

Pr3v1t3k >> taipan ?? :-)

NPr3v1t3k - Profil | St 11.1.2017 8:52:14

Knapík >> No jejej! A co teprve první ipan na mušáku další léto..to bylo teprv hovado..podměrečný..

NKnapík - Profil | St 11.1.2017 8:49:36

Pr3v1t3k >> buď rád, že tě tam nestáhnul a nesežral, víš jak má velkou hubu ...

NPr3v1t3k - Profil | St 11.1.2017 8:48:20

Knapík >> Já s nim běžel po vodě, zmáčenej jsem byl, nešťastnej že mi utek...chodil jsem ho tam pak hledat zbytek léta napnutej jak struna :-D

NKnapík - Profil | St 11.1.2017 8:42:29

Pr3v1t3k >> Tak to sedí, já v tomhle věku mlasknul taky neskutečný hovado, měl jsem s sebou takovej červenej kyblíček a nekecám, půlka ryby s ocasem čuměla ven, trofeják jako býk no a když jsem ten samý kyblík našel po letech, bylo jasný, že ta ryba měla taky tak max. 35 čísel .-)
Velký voči .-)

NPr3v1t3k - Profil | St 11.1.2017 8:36:35

Knapík >> čtyři a půl až 5..šacoval bych toho giganta tak na 35 čísel

NKnapík - Profil | St 11.1.2017 8:32:42

Pr3v1t3k >> kolik ti tenkrát bylo ??

NPr3v1t3k - Profil | St 11.1.2017 8:11:31

Knapík >> Tak to mě ten lískáč rozštípal tloušť dvě tůně pod Pavlovickym jezem. Dodnes jsem většího na prutu určitě neměl :-D

NKnapík - Profil | St 11.1.2017 7:43:34

Pr3v1t3k >> můj první klacek byl asi 1,5m dlouhý bambusáček, taky bič a když jsem na to vyndal z vody kapříka 35cm, byl to v mých očích neuvěřitelný mobydick.

Napavisa - Profil | St 11.1.2017 7:40:40

Respekt Milane !!!

NPr3v1t3k - Profil | St 11.1.2017 7:15:03

Kondrakar >> no ja taky zacinal s liskacem...asi prehodnotim ten bic :-)

NKondrakar - Profil | Út 10.1.2017 22:28:35

Pr3v1t3k >> Bič jsem v ruce nikdy neměl, když nepočítám lískovej klacek s kusem silonu, splávkem a háčkem :-)))

Nblahoud - Profil | Út 10.1.2017 21:04:00

Pane Tychler, svatá pravda. A neplati jenom u ryb

NPr3v1t3k - Profil | Út 10.1.2017 21:03:45

Jeste k clanku. Synovce ceka tohle jaro prvni bic a synka tak za 2 roky! Moc se tesim na sledovani v podstate sebe sama pred lety!

NTG007 - Profil | Út 10.1.2017 20:51:43

xDanielS >> Nic nerušit pokrok se nedá zastavit. Dovolím si citovat zakladatele moderního kaprolovu a dokonce i prvního kaprodromu ještě za totality:
"Kapr není vůl. Na kapra se musí vědecky." Evžen Huml,Třešňová

NPr3v1t3k - Profil | Út 10.1.2017 20:41:34

To by byla sranda kdyby spolu lidi zase museli mluvit normalne...

NxDanielS - Profil | Út 10.1.2017 20:34:42

venybit >> Já bych všechny ty internety taky zrušil, aby si pak důchodci nemohli stěžovat, že dříve bylo lépe :-)

Nvenybit - Profil | Út 10.1.2017 19:53:15

Osobně jsem pro to, všechny rybářské weby zrušit . Nikomu nic neradit . Alespoň to spoustu lidí přestane bavit :)) Už mě lezou ty lidi na nervy :)) Rybářů jak hnoje , zredukoval bych to tak na půlku . Sry lidi , všude se motáte :) chytáte moje ryby , to by takto nešlo .

Nstenli - Profil | Út 10.1.2017 18:26:13

Mildo,nádhernej článek jako vždy.Vím velice dobře očem je řeč z vlastní zkušenosti.

NDědek - Profil | Út 10.1.2017 17:25:43

Ámen.

Nvazka - Profil | Út 10.1.2017 14:52:55

Jako vždy moc pěkné (asi máte nadání na psaní, pane Tychlere:) Ikdyž patřím k té ,,nové generaci", naprosto souhlasím s tímto postojem. I moje nejoblíbenější sestava je 1g-ový splávek, malý brok a háček. Na pětimetrovou říčku neexistuje lepší varianta lovu:))))

NPr3v1t3k - Profil | Út 10.1.2017 13:46:23

Bojím se dne, kdy technologie překoná hranice mezilidské komunikace. Svět bude mít generaci idiotů...

NPavel D. - Profil | Út 10.1.2017 13:12:42

Pěkně napsané. Souhlasím beze zbytku. V jednoduchosti je síla.

Nzdevac - Profil | Út 10.1.2017 12:19:18

Džoncek >>

Mám tři děti 10-12 let a k tomu dělám i trenéra dětí a mládeže v celkem náročném sportu. Myslíš, že o mladých nic nevím?

Problém u tebe je, že jsi nesmyslně a bez rozmyslu smíchal několik věcí dohromady a vydáváš to za obecné moudro. Například nákupy na internetu jsou hezké a opravdu máš vše, co si zamaneš, ale nijak to nesouvisí s postojem k rybaření. Řada lidí, včetně mých dětí, tam nakupuje prostě proto, že je to tam za 1/4 ceny, co v tom krámě. To, že na internetu někdo nakupuje háčky, šňůry nebo woblery či nože ještě neznamená, že do krámku pravidelně nechodí pro červy.

A něco podobného platí o internetu a videích - co je třeba špatného na tom, když se někdo nauží podle webu montáže? Není jedno, zda kouká do 1000+1 nebo do monitoru?

NDžoncek - Profil | Út 10.1.2017 12:04:54

zdevac >> Podle sebe soudím tebe ? Smutné.......já pár lidí takových znám a každý ať se dívá na co chce a chytá si jak chce jen tímto směrem se to teď ubíra. Ono je rozdíl mít kamarády kterým je do 35ti a nebo kamarády přes 60, od těch bych vážně nečekal internet skillz

NE-FOX - Profil | Út 10.1.2017 11:57:51

Super článek a svatá pravda!!!

Nzdevac - Profil | Út 10.1.2017 10:47:35

Džoncek >>
Píšeš nesmysly. Jestli se takhle chová tvé okolí, najdi si jiné kamarády. Rozhodně nepopisuješ většinu.

NRK - Profil | Út 10.1.2017 9:49:22

aleš vavřina >> Máš pravdu. Ale to se nezmění, je to daň době. Stejně jako má každej malej špunt mobil a tablet, tak podobné je to v rybařině. Zkusím si zafilozofovat. Vem si, jak se rybařina brala kdysi, třeba před blbejma 20-30lety. Byl to koníček, nic víc nic míň. Dneska slyšíš od mladýho ucha, že je to životní styl, životní postoj-jsem kaprař, jsem feederař. Jako by mu to mělo suplovat opravdové životní hodnoty. Je to k smíchu. Jsme všechno možné a až na posledním místě za důležitými věcmi je koníček, třeba rybaření. A protože si v životě procházíme různými etapami, kdy se rodí děti, rozvádíme se, bereme si hypotéky, překonáváme nemoci a pereme se z životem, tak i tento krásný koníček se do určité míry přizpůsobuje svojí intenzitou našemu životu. Tím chci říct a zároveň se zeptat, kde se vzala ta urputnost, kdy se jde bezhlavě a ,,přes mrtvoly" třeba za velkou rybou, kdy se rybaření bere jako určitá berlička, která nás má odvést od reálného světa, alespoň na chvíličku. Tak to dříve nebývalo. Dříve se chodilo k vodě jakoby s menším očekáváním. Byl to bonus, třešnička na dortu. Dneska vidím ten konzum. Ten záměr a cíl............

NDžoncek - Profil | Út 10.1.2017 9:28:34

aleš vavřina >> Hold moderní doba FB. youtubu, videí o kapřích mostrech, mili=ony možností co jsem já třeba před 15ti lety vůbec neměl. Dříve se člověk dozvědel podstatné u vody a v rybářském krámě. Těď se vše chce dozvědet za pomocí internetu (diskuze / videa). Moderní rybář nechce zkoušet a čekat, chce jen tahat kapry 20kg+. Dřív co si člověk neudělal, nesehnal prostě neměl. Teď k tomu stačí asi 20 sec na nějakém int. obchodě a má vše co si zamane......

Naleš vavřina - Profil | Út 10.1.2017 8:46:43

Moc moc pěkný článek a do posledního písmenka pravdivý. Proč ale jsou "ti mladí" jinak vychovaní než jsme byli my? Komerce, komerce, komerce - to je oč tu běží - chudáci jsou od svých prvopočátků (ještě před rybářských) názorově konfrontováni s tím, že pokud nejsi vybaven neuspěješ - tj. nenachytáš, je třeba mít ohromující úspěchy - tj. kapr pod 20 kg je potěr nehodný pozornosti, své snažení (již ani ne úlovky) je třeba sdílet, ... no a ještě nekonečná hromada dalších sraček dnešní doby. Nastávající generace je učena přijít k hotovému, je učena být nejlepší a ohromovat - prostě všechno špatně. Pokud někteří intuitivně jinak smýšlející chtějí držet krok se svými vrstevníky, tak ani nemají šanci skončit jinak - jak se bude skromně chytající mladý rybaříček asi cítit vedle několika kamarádů chytajících dle posledních trendů doby? Buďto začne k vodě chodit sám (což je v tomto věku nepravděpodobné) a nebo se jim přizpůsobí, jen aby byl s kamarády....

NMiroslav Kanďár - Profil | Út 10.1.2017 8:05:28

Myslím, že opět vynikající, není co dodat. Snad jen to, že ti kluci, co sedí u vody týdny s výbavou za roční plat se nebudou mít k čemu vracet. Prošel jsem si kaprařinu a je to pro mě uzavřená kapitola. A znovu přicházím na to, že velké štiky hledej v malých rybníčcích. A oči jsou někdy víc, než sonar...

NMrTom - Profil | Út 10.1.2017 7:36:50

Jak již psalo spousta přede mnou. Knihu 1000+1 mám také doma. Svého času to pro mne byl jedinný zdroj informací. Nyní "zaučuji" malého synovce s rybařinou. Lískový prut, vlasec, malý spláveček, broček, háček. Do kapsy chleba a krabičku červíků a jde se na potok, který se dá přeskočit, ale jsou tam tloušti, plotice, okounci, hrouzci a jak se dokáže vyblbnout... Rybky berou a on je štastnej. Letos začnu i já po letech rybařit, tak určitě půjde se mnou a bude mi hlídat jeden prut. Určite na plavačku, ať se s drobotí pobaví a hlavně naučí.

Nvenybit - Profil | Út 10.1.2017 6:54:19

Pěkný článek. Ale je vidět ,že to vůbec nechápeš Milane. :)) Přeci jak nemáš vybavení od FOXe za 100k ,tak nejsi rybář ! A rozhodně nemůžeš nic chytit! :)) 1000+1 má doma snad každý, je to legendární kniha,která bude fungovat i za 500let (pokud tu budou ještě nějaké ryby). Já jsem začínal s Lískou a Bezinkou. Kus vlasce , korkový špunt od vína do něj díru a sirku ,háček. :) A s tímto jsem nachytal stejně většinou víc než ostatní .Pěkně u břehu kde nikdo nechytal v rostlinách atp. Už od 4 let jsem běhal kolem Orlíku s touto udičkou :) Bič je bič a kdo neumí nachytat ryby na bič není rybář. I když se dnes také věnuju spíše kaprařině. Rád prostě bivakuju v přírodě, a když je to u vody tak ještě 100x lépe. Ale chytám pořád všechno, pár závodů v plavané , občas feedra ,položenou, někdy si zavláčím. A když už mě bolí záda, hodím tam kouli zapnu pípák a jdu se natáhnout do bivaku. Má to obrovské výhody. Koho by napadlo chytat ve 4 ráno po tmě plavanou , já to mám krásně připravené od večera , když mám náladu tak tam ráno místo kapráků hodím splávek :)) Občas si člověk opravdu dost dobře zachytá právě tu rybu, co se jinak snaží vyřadit a selektovat. Ale ta ryba tam je, přijela za tím bojlí co se tam týden hází a nikdo jí nechytá :) Jen já. To pak také občas mám v 6 ráno už 20 cejnů , 4 jeseny, 2tlouště a jednu parmu .Prostě si chytám jak píšeš "po svém" :))

NKobarid - Profil | Po 9.1.2017 23:47:00

mám kluka 8 a 1/2 roku a svou vlastní povolenku má od loňského dubna. Když jdeme spolu na ryby ( nebo jde s mým otcem), nechytá nijak jinak, než na udici se splávkem - ať už je to bič, nebo plavaná, či položená na řece..........
Když jsem mu před 2 lety u vody dal poprvé prut do ruky, tak jsem mu řekl - takhle "na splávek" chytal už můj praděda, stejně chytal i můj děda a otec a já chytám taky stejně jako oni.......... A ty se to musíš taky naučit, protože to je základ rybařiny - splávek, na háčku žížala, nebo rohlíkový těsto a nachytáš ryb, že je ani nespočítáš. A až se to pořádně naučíš, tak pak můžeš začít vymýšlet něco dalšího........!!!
Proč bych mu měl blbnout hlavu nějakýma kravinama, když si v klidu spolu sedneme k řece a stejně chytáme na "obyčejný" žížaly, rohlíkový těsto, nebo sterilovanou kukuřici. Kluk je spokojenej jako želva a já jsem rád, že ho to baví................

NLuckyman - Profil | Po 9.1.2017 22:21:47

Jak praví filmový klasik: Souhlasím, a podepisuji v plném rozsahu :-)