místo snižování počtu rybářů - vysazovat více ryb ??

Stále zde zaznívá to samé - a ať je to jakkoliv formulováno výsledná je stejná : málo ryb v revírech
dokola se tu probírá jak zlepšit tento stav jednostranně a to menším počtem ryb odnesených od vody - a co to zkusit opačně- zvýšením zarybňování revírů - třeba tak, že kromě financování zarybňování z vlastních zdrojů Svazu - tedy z našich společných peněz - hledat nové zdroje financování zarybňování a tím i zatraktivňování revírů .
Například ve Státech nemalý podíl financí do zarybňování poskytují ti co mají z rybaření největší užitek - výrobci a velkoobchodníci s rybářskými potřebami -
Právě tyto firmy mají největší zájem na tom , aby rybaření bylo masivním lidovým koníčkem a dělat z tohoto ušlechtilého koníčka výsadu několika tisíců vyvolených, kteří na to budou mít je podle mně opačná
a každopádně zpátečnická cesta .
Nemluvě o tom, že hlavní zájem na zvyšování členské základny hlavně v řadách mládeže by měl mít stát - když ne z jiných důvodů,tak minimálně z důvodů prevence kriminality či drogové ,anebo jiné závislosti. V tomto případě mi podpora ze strany státu připadá nulová a spíše než nad prevencí se uvažuje nad tím jak zvýšit kapacitu kriminálů a ústavů pro mladistvé delikventy,případně snížit hranici trestní odpovědnosti - systémem proč se zabývat výchovou mladých když je můžeme rovnou zavírat .
Možná to vidíte jinak, ale právě proto by mne zajímal Váš názor . - Hlavně těch zasvěcených, kteří vědí jestli a jakým způsobem se podílí výše jmenované firmy či stát na podpoře rybaření - a pokud ne jak tyto firmy motivovat a přesvědčit aby se aktivněji zapojili do dění kolem praktického výkonu rybářského práva( jako je např. spolufinancováním hojnějšího zarybňování revírů) týkajícího se té většiny rybářů, která je živí a ne jen podporovat pár vyvolených závodních družstev....
Autor diskuse: slon1211 - Profil , 30.11.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy
100 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NPyzda | Út 6.12.2005 10:06:25

Xaxap: I jako atheista mohu diskutovat o možnostech církve, podílet se na zarybňování revírů. Rybolov (sportovní) má v Čechách dost dlouhou tradici, stejně jako atheismus, ke kterému stačilo upálení jednoho člověka a dodnes s tím nic neuděláš. Ani zločinný bolševik nezrušil rybářské spolky, pouze se je snažil ovládnout pomocí NF a to se mu moc nedařilo. Až po roce 89 povolily "nereformovaným" spolkům podnikat. Vznikla zde podle mě divoká privtizace , která stojí pouze na tom, kdo bude "šikovnější". Musím ti sdělit, že i v liberálním prostření mohou spolky existovat, ale ne pouze na liberálních základech. Pokud si založíš nový revír a bude fungovat na liberálních základech tak je to tvůj podnikatelský počin a velmi ti fandím.

Nrybomil | Po 5.12.2005 11:27:37

R W : Můj děda, velmi vážený občan, měl jako jeden z mála povolení lovit ryby i zvěř jak v revírech Císaře pána, tak církevních. Ale všici ostatní, kromě něho a starosty, chodili do těchto vod pytlačit, bo už tenkráte to byl Jihočeský prestižní adrenalinový sport. A v kostele se z toho ani nezpovídali, tot´jasné. Při nynějším výkladu demokracie Čechy se obávám , že by to bylo stejné.

NXAXAP - Profil | Po 5.12.2005 11:08:50

Pyzda: tohle si nech adminama radeji smazat, tomu se rika naprosto zmatecne (vyjadrovanim) nabehnuti na vidle

NPyzda | Po 5.12.2005 0:31:12

Royal Wulff : Velmi mi nesedíš, ale to není důvod tohoto příspěvku. I úplní hlupáci zde mohou hovořit. To je základem demokracie. Aj moja stará ju má zatopenů, ale to není důvod začínat vše v první republice, i když pro někoho to může být počátek demokracie.... Kdyby tomu tak bylo, nikdy jsme se nerozdělily, jako národy. Royal, pokud jsi to nepochopil, tak tu nyní na Čechoch ide problem, zda upřednostnit uživatele revírů, nebo tu chátru , která má právo výkonu rybářského práva..... Jak se na to díváš ty? To by mě skutečně zajímalo?

NRoyal Wulff - Profil | Ne 4.12.2005 12:02:27

Nasi lavicovo orientovani diskuteri pouzivaju slovo privatizacia ako strasiaka a hrobara vseludoveho a masoveho rybarstva. S tou "vseludovostou" im ostatne davam za pravdu.
Za 1. CRS boli vlastnici vod rozdeleni asi do tychto skupin:
- stat
- obec
- cirkev
- sukromnik
Rybarske spolky lovili na statnych vodach a prenajimali si vody dalsich skupin. Tych "koristnickych privatizerov" nebolo ani vtedy tolko a nebojim sa ich ani v buducnosti. Prenajimanie majetku je asi najlepsi biznis.
Nasa organizacia kedysi vyuzivala vodnu plochu, ktora nebola nikdy zaregistrovana ako revir. Bola to zatopena materialova jama, ktoru pred par rokmi sprivatizoval majitel tehelne. Uzavreli sme s nim najomnu zmluvu, uzivame plochu nadalej a platime mu 1-2 krat rocne nejakymi rybami ( viac-menej symbolicky prenajom ).
Ten model prvej republiky sa mi vidi ako najschodnejsia cesta. Rybarska organizacia alebo novovzniknuty spolok ( clenovia ) sa posklada na prenajom vodnej plochy a zarybnenie. Aj tam budu samozrejme ti majetnejsi, podla vysky vkladu budu moct napr. lovit na viac prutov. Menej majetni si cast vkladu odpracuju brigadami ( ale zmysluplnymi ), alebo strazenim reviru. Na schodzach sa podrobne preberu financie ( kazdeho to bude osobne zaujimat a ucast bude vysoka a aktivna ).
Neberte to ako moj napad alebo navod, pripadne ma opravte, ale takto sa mi to javi ako prirodzeny chod veci ( samozrejme okrem ulohy statu, ta bude mimoriadne dolezita - legislativa, ochrana vod,... ).
Ceterum censeo (.?.) delendam esse :-)

NJaro - Profil | Ne 4.12.2005 11:26:10

Som toho názoru, že rybárstvu prístup konkurencie len pomôže. Netrúfnem si tvrdiť, že treba privatizovať všetko a zväzy zrušiť.
Je však potrebné pripustiť rôzne druhy vlastníctva, alebo správy vôd a tým pádom konkurencie, tak ako je to napr. v lesnom hospodárstve, alebo poľovníctve.
Lesný zákon pripúšťa rôzne formy vlastníctva lesov, užívateľom môže byť takisto akákoľvek právnická, alebo fyzická osoba, spĺňajúca podmienky.
Spoločnou črtou hospodárenia je však naproste dodržiavanie zákona o lesoch a s ním súvisiacich vyhlášok a usmernení, ktoré sú platné bez výnimky pre každého.
Zákony a všetky súvisiace predpisy sú vypracované odborníkmi. V žiadnom prípade si napr. súkromný vlastník nemôže povedať, že na svojich pozemkoch si zalesní len také dreviny aké chce on. Musí sa riadiť miestnými prírodnými a stanovištnými pomermi, na základe existencie pôvodných druhov, dané v podobe zalesňovacích plánov, /obdoba zarybňovacích/.
Toto musí byť základ aj v rybárstve a z tohto spoločného základu je možné vychádzať aj pri prepokladanej privatizacii vôd.

Nšeptal - Profil | So 3.12.2005 9:53:41

Petrson: Tak to asi jóóó. Už to vidím. Jsem to ale pako. :o)

Nvraník - Profil | So 3.12.2005 9:47:54

já za sebe souhlasím s privatizací, když je všechno všech za chvíli z toho nezbyde nic. Nešlo to nastartovat za 40 let a proto to NEFUNGUJE. Ještě mi není jasný ten zarybňovací plán (kterej knedlik to počítal?)a že se nesmí překročit či co......to jsem vůbec nepochopil. Co to je za bambulárnu ? Vždyť jsou vody prázdný !!!!!! Co to je za plán, který jakoukoliv oblast lidského snažení vede postupně ke stagnaci, který nereaguje na změnu situace?
Kdybych takhle plánoval já tak zkrachuju. Kdyby takhle plánovali u BMW dopadne to stejně. Dealer by se zeptal : kolik mi dodáte aut ? a oni odpoví " mi vlastně nevíme kolik jich vyrobíme", do pytle a kolik budeme potřebovat součástek a gum?" No to nevíme, protože jsme si nespočítali kolik budem potřebovat zaměstnanců a strojů.............no něco teda vyrobíme a prodáme a uvidíme jak to dopadne......

Nic s tím neudělám, na schůzi se na mě ty starý komouši vrhli a začali ze mě trhat maso za živa ( ne že by mi to vadilo)

Čas nenazrál a vysocí bafuňáři budou ta svoje svazová koryta bránit zuby nehty no a až to půjde k šípku budou chtít podvádět přii privatizaci. Když nic jiného tak bych hned, pokud nejsou peníze na nákup ryb, zdražil povolenku. I když je v republice hodně lidí chudejch, nesmí se tak výrazně vyplatit masařit na svazových vodách oproti cenám v supermarketu

NPetrson - Profil | So 3.12.2005 9:43:12

>> šeptal, Pike > tak mám dojem, že já o voze a vy o koze. Bublana jako první zmínil XAXAP, a dle souvislostí měl jasně na mysli ministra vnitra. Možná mi něco uniklo, ale vy dva asi mluvíte o někom jiném.

Nšeptal - Profil | So 3.12.2005 9:38:40

Petrson: Čéče, viděl jsi bublajze vůbec? Měl bys trochu vážit slova.

NPetrson - Profil | So 3.12.2005 9:35:36

>> Pike > Máš vcelku pravdu, on kdejaký zbabělec a nekňuba, který si vezme na pomoc železné ráhno a bůhvíkoho ještě, je rázem ostrý chlapec.

NPyzda | So 3.12.2005 0:51:26

Pánové, jako nápad jistého liberalisty prosím o zvážení nápadu, aby každý registrovaný, myslím rybář vysadil 2 kapry, 3pstruhy, 1 okouna , 3 plotice, 2 cejny, 0,5 štiky, 1 tlouště.....do libovolného revíru. Skončí to tím, že opět vzniknou spolky, nebo na některých vodách " keš flou" a bude jedno kde a kdo s kým "spolupracoval, nebo tvrdě pracoval", protože si nebudeme věřit. Nevěříme si ani dnes. Na závěr, pokud většina rybářů uloví 5ryb, proč se tu střečkuje a vymýšlí něco proti někomu, nebo něčemu? Problém je v "nenažranosti". Nechápu jediné: proč ČRS umožňuje členům "soukromých" MO lovit za téměř stejných podmínek, jako vlastním členům na svazových vodách?

NPike | Pá 2.12.2005 20:31:12

Peterson: Mylis se, Bublajz je hodne ostry chlapec. Pokud by vzal i Simbu a nejake zelezo, tak bys asi prchal ty

NXAXAP - Profil | Pá 2.12.2005 18:53:15

marcel: super napad! sezvi diskutery!

NPetrson - Profil | Pá 2.12.2005 18:53:07

>> XAXAP > jéééé, bublík...;-)))) ten by hádám utek, i kdyby jsme tam přišli se skobičákama. Ale měl jsem na mysli zbraň sice s obdobným rozptylem, ovšem introvertním zacílením, trochu neobratně "zašifrovanou" jako neškodnou zeleninu. Barva je stejná, obsah pryskyřice a aromat nikolivek...:-)

NMarcel - Profil | Pá 2.12.2005 18:36:42

Xaxap: Martine to neni spatna nabidka... Velmi dobra hospa je Lesni restaurace u Mamy s porcemi 400G+ a nadrazi je k(o)us(ek). Holatko domluvi termin a udelame tam vanocni besidku s rybarskou tematikou :-))
EDIT> A svarak tam maji perfektni!

NXAXAP - Profil | Pá 2.12.2005 18:31:51

Petrson: snad brokovnici! teda aspon doufam, zes smeroval k poradne chlapske vymene nazoru, o ktere bude Bublan mluvit jeste v Sedmicce za mesic :-)

NPetrson - Profil | Pá 2.12.2005 18:25:21

>> XAXAP, profo > navážu na Vaši poslední výměnu; už dřív mě napadlo, stran zdejších rúzných obsáhlejších diskuzí, že o spoustě věcí by bylo rozumější si pokecat někde přímo, pokud bys to (XAXAPE) bral. Tím nechci tuto možnost jakkoliv uzurpovat profovi a ostatním, vše záleží na vzájemné dohodě. Pokud jseš pro, navrhni hospodu. Brokolici zajistím, na pití se dohodnem :-))

Nmedvěd - Profil | Pá 2.12.2005 17:35:02

Xaxap:pak je vše v nejlepším pořádku.Myslíš asi CW.PVN a PK byly akce bez Milošovi účasti.Pravdou je,že obě poslední akcičky byly spíše komorního charakteru

NXAXAP - Profil | Pá 2.12.2005 17:33:34

medved: pokud vim, tak posledni akce byla dokonce mistni radnici povolene hlucne mecheche ... podrobnosti vi Milos, myslim, ze to hlasil jako svatbu :-)

Nmedvěd - Profil | Pá 2.12.2005 17:28:02

ZN:příště než někam pojedu si musím zjistit,jestli je to povolená akce

NZN - Profil | Pá 2.12.2005 17:24:01

medvěd :
vidíš to, člověk nikdy neví.

Nmedvěd - Profil | Pá 2.12.2005 16:53:29

Xaxap:tak na tohle jezdím ?

NXAXAP - Profil | Pá 2.12.2005 16:51:26

medved: ja jezdim jen a pouze na pure hardcore jazzy fly core vomit action meetingy

Nmedvěd - Profil | Pá 2.12.2005 16:21:32

Xaxap:Opravdu jsi na žádném nebyl?

NXAXAP - Profil | Pá 2.12.2005 16:15:32

profo: na MRK srazy nejezdim, tam ti magori akorat chytaj a tlachaj o rybach ... uchylacti dementi! me jde akorat o prachy, ktery utratim za drogy (chlast, nikotin, marihuana) a kurvy

Nprofo - Profil | Pá 2.12.2005 14:53:13

xaxap : nic ve zlém. Vím, že někdy formuluji své pocity a postřehy trošku těžkopádně a jsem rád, že mi dáváš takovou to vstřícnou nabídku, ale nevím kolik toho jsi schopen vypít a mám trochu strach zda bych nemusel prodat auto, zastavit byt a ještě si někde půjčit, abych tě mohl pohostit či někam pozvat.....:-))))) Ale teď vážně. Souhlasím, že když je to takto skládané po útržcích a kouscích je to trochu zavádějící. Chci se tě zeptat zda jezdíš na MRK srazy. Vzhledem k tomu, že jsi hlavně muškař, tak holdujeme i každý jinému způsobu lovu a na vodě se jinak asi jen těžko potkáme, ale zajímá mě to, protože je to asi jediná možnost jak se potkat. Pominu-li speciální cestu do Prahy. Jinak v případě cesty do Prahy se vcelku rád s tebou sejdu.

NXAXAP - Profil | Pá 2.12.2005 12:25:24

profo: prijed nekdy na nejakou akci nebo do Prahy, koupis mi nejake piti a ja ti to vysvetlim, at se vyvarovavas techhle zkratkovitych fabulaci (viz napr. nize pajkovi) ... pod tohle se opravdu nemuze podepsat ani zdrave premyslejici opozicni svazak, mozna tak zarputily, pro zachovani svazu lobujici populista ... a takhle se nedeklarujes ani ty

Nprofo - Profil | Pá 2.12.2005 11:48:50

pike : to jo to chápu, ale myslel jsem to spíš tak, že mám strach, že část MO, které s shlídly v chovu jako takovém se přemění na soukromé subjekty, ponechá si revíry na ktarých hospodaří a ty, které jsou teď jako lovné převede na chovné a prakticky zruší nejen možnost lovu na těchto revírech, ale i celou základnu právě kůli zisku. Pak nastane to, že bude "pár" revírů , které budou super zarybněny, ale dostupné jen pro pár vyvolených (ať už cenově nebo jinak) a ostatní vody budou tyto dotovat rybami a na této dotaci bude jmenovaný subjekt profitovat a ty to nebudeš moci ovlivnit, protože oni se chovají tak aby vody byly dle přání pronajímatele ošetřovány a udržovány. To si myslím vede ke kaprodromům a duhákodromům. Doufám, že chápeš jak to myslím. Pokud by byla možnost toto nějak ošetřit, pak si myslím, že by to mohlo fungovat.
Možná jsem to trochu přehnal do extrému, ale myslím si, že pokud nebudou stanovena pevné a jednoznačná pravidla tak i tento scénář hrozí.

Nmedvěd - Profil | Pá 2.12.2005 11:48:20

hraji:no a pak si pronajmi kus řeky,kde se tahle kratochvíle párkrát do roka odehraje.Pokud vím,tak se toto provádět nesmí mimo zvláště výjimečných případů,jako jsou povodně,energetická krize a pod.Zahájení vodácké sezony asi tyto podmínky nesplňuje

NXAXAP - Profil | Pá 2.12.2005 11:45:17

hraji: at pises nebo ne, soudu se nevyhnes! :-) v kazdem pripade tomu poslednimu ne :-)))

Nhraji - Profil | Pá 2.12.2005 11:37:36

medvěd: mám obavy, že nijak. Pokud se jedná o mimořádnou manipulaci a je v manipulačním řádu zakotvena povinnost to projednat s MO MRS, potom to dopředu ví MO, ale stejně s tím nic nenadělá, pokud by se nepodařilo prokázat, že touto manipulací dojde k závažným škodám na rybách, třeba vypláchnutí trdliště a podobně.

Nprofo - Profil | Pá 2.12.2005 11:35:54

Omlouvám se musel jsem pryč a tak reaguji až teď na příspěvek

XAXAP - ® Pá 2.12.2005 10:32:27
xaxap : dobře nebudu se snažit tě jakkoliv směřovat s tvého názoru na mě a KSČM. je to tvů názor a máš na něj plné právo. Pokud to bereš tak jak to píšeš budiž - tvá volba. To co jsi vyňal z mého příspěvku (a vyňal jsi to správně) není myšleno jako agitace a pro ty, kteří to chápou jako ty : možná jsem to špatně formuloval možná ne, ale myslel jsem to tak, že pokud jsi členem (myslím teď) nějaké MO tak máš právo si zvolit ty co budou dělat rozhodující funkce (jako je předseda, hospodář, atd...)a ovlivnit i určité body, které si společně odsouhlasíte pro následující rok a to je ta tvá prozatím byť malá šance nějakým způsobem ovlivnit její chod. pokud jsi to pochopil jinak tak promiň, že jsem to nenapsal líp. Nebral jsem to jako agitaci, ale jako pouho pouhé shrnutí toho co máš momentálně za možnost, protože ty jsi ty, ale rybářská základna svazu nejsi jen ty a proto ovlivnit cokoliv co se ve svazu děje je mnohem složitější než tvým způsobem reagovat na to co je špatně. My si o tom tady můžeme jen povídat a to je asi tak vše co s tím zmůžem, bohužel je nás málo oprti ostatním (ve velké míře masařům, kterým to takto vyhovuje) .
medvěd - ® Pá 2.12.2005 10:36:16
medvěd : pak by to fungovat mohlo, s tím souhlasím.

Nhraji - Profil | Pá 2.12.2005 11:35:26

Pike: kurňa chlape, já jsu v práci. To je na román, nebo v tvém případě na sklenku dobrého vínaa rozhovor z oka do oka. Dobře si vědom toho, že ať napíšu cokoliv, bude to některými použito proti mě, budu vážit slova.
Takže odpovím na tvé otázky, ale časem, stejně jako na dotaz kolegy strejky. Neberte to tak, že nechci odpovědět, ale fakt teď nemohu.
Jinak velmi krátce na činnosti MRS je velmi mnoho co zlepšovat.

Nmedvěd - Profil | Pá 2.12.2005 11:35:03

hraji:a jak tedy může MO reagovat na pouštění vody ve Svratce vodákům v prvním červnovém týdnu.Místo obvyklých šesti kubíků jde naráz 18 kubíků studené vody, což na právě vytřeného lipana bude zřejmě mít devastující vliv.

Nhraji - Profil | Pá 2.12.2005 11:32:28

medvěd: nemá, podle mých informací vůbec žádné, to je věcí Povodí a schválených manipulačních řádů. Jestli se na zpracování manipuláků podílel kdysi dávno svaz nevím.

NPike | Pá 2.12.2005 11:12:00

hraji: rekl bych kulisacka odpoved, jiste vis, jak jsem to myslel, ale dobre, ma chyba v nepresnem vyjadrovani.
Tak tedy, jak jsi spokojen s praci MRS, co bys navrhoval zlepsit, kde jsou rezervy, co by sis predstavoval jinak? jaka razantni zmeny bys rad videl ve vyhlasce. Libi se ti soucasne prerozdelovani penez a financovani? Diky

NPike | Pá 2.12.2005 11:09:00

profo: tady musim souhlasit s Xaxapem, idkyz ne stoprocente. Provozovatele reviru zajimaji totiz penize tve a jinych zakazniku. Pokud bude chtit onen subjekt uspet, bude se ridit dle preferenci zakazniku. Takze sanci na ovlivneni nejakou mas.
Xaxap ale zapomnel na jednu vec, ze tve preference se nemusi shodovat s preferencemi zbytku rybaru (zakazniku). Na druhou stranu to same se deje i dnes za Svazu, kdy ne kazdy najde, co se mu libi

Nmedvěd - Profil | Pá 2.12.2005 10:58:35

hraji:můžeš mi prosím osvětlit,jestli má MO,či MRS nějakou možnost ovlivnit množství tekoucí vody třeba pod přehradami.Mám na Mysli Vír,nebo Mohelno

Nhraji - Profil | Pá 2.12.2005 10:55:02

Pike: samozřejmě, že MRS nehospodaří ideálně. nemůže. MRS nehospodaří vůbec. Hospodaří MO a ty se řídí většinou jen vlastním prospěchem a vlastními místně lokálními zájmy a vazbami v místech jejich působení. MRS je jen zastřešující servisní organizace, která zajišťuje pro MO záležitosti, ke kterým je třeba buď znalosti nebo prostředky, kterými MO nedisponují. Například právník, velké objemy investic, nákupy nemovitostí.
Proto mivěškeré volání po zrušení svazu připadá jako blbost, protože drtivá většina MO by nebyla schopna zajistit vše co vyžaduje zákon a vyhláška. Navíc je rozdíl, jestli s dodavatelem ryb jedná MO, která chce 10 metráků ryby, nebo taky jen deset kilo a nebo svaz, který bere ryby na tuny.

Nmedvěd - Profil | Pá 2.12.2005 10:36:16

profo:ono by to mělo fungovat tak,že ten soukromej subjekt by se měl tak trošku podřizovat Tobě.Asi to nebude platit třeba u klubových vod,ale u ostatních snad ano

NXAXAP - Profil | Pá 2.12.2005 10:32:27

profo: nestaci ... jak jsem rekl fabulujes na temata z vyssich urovni, aniz bys pochopil ty nizsi ... a tak to nejde, to je jak nekonecna pohadka, porad se tocis do kola

A za tim KSCM stojim. Ostatne kazdy soudny clovek to vidi, kdyz si precte neco takoveho:

soudruh profo: "Jinak jako člen MO přeci jenom máš alespoň nějakou byť malou šanci něco ovlivnit, ale jako řadový rybář ti už nezbývá nic než se podřídit soukromému subjektu, který na té dané lokalitě bude hospodařit"

To je fakt cool :-))) A mimo jine dukaz, ze ses zatim nedostal ani pres prvni level.

Nprofo - Profil | Pá 2.12.2005 10:25:47

xaxap : díky za radu, ale asi tě to překvapí, ale nekulminuji ani k jedné z těchto tebou namítnutých stran a ani nejsem a nebudu zastánce KSČM. toť k tvému příspěvku, který se dal v plné šíři tvého spektra argumentů očekávat. Hledat se nepotřebuji NEZTRATIL jsem se.
Jinak pro tvou osobu ještě jednou to co jse napsal do příspěvku níže, protože asi dnes ti to moc nebere do souvislostí (nic proti tobě) :
Pokud se bude svaz chovat tak jak se chová teď i v případě, že bude jednou z těchto soukromých subjektů a nebo jejich kontrolním orgánem, tak uznáš určitě sám, že si vůbec nepomůžeme. Tím ale nechci vysloveně říci, že to nemůže přinést i pozotivní věci, aby si někdo nemyslel, že jsem zarputilým zastáncem a ochráncem svazu.
Doufám, že ti to stačí takto napsané? Nezastávám se svazu jen jsem vyjádřil své pocity z nastalé situace a obavu z toho co může nastat a to vč. příspěvku na tvou adresu.

NXAXAP - Profil | Pá 2.12.2005 10:17:58

profo: ty jsi idealni volic KSCM ... uz jsi sve myslenky konfrontoval s programy aspon ctyrech nejsilnejsich stran? udelej to, snadno se najdes :-)

Nstrejka - Profil | Pá 2.12.2005 10:15:19

hraji: vcera v knajpe padl docela dulezity argument proti pripadne privatizaci a to druhova skladba na privatizovanych vodach, nejatraktivnejsi pro rybari bude samozrejme duhak a kapr, jednak je to maso, druhak to dobre roste a ve vetsich velikoste na prute pekne taha, obracim se na tebe jako na cloveka uvnitr s par otazkami, pokud si najdes chvilku, (muzes treba i na mail): dodrzuji se zarybnovaci plany (ted nemyslim jen tvou MO)? kontroluje to nejak MZe? je to vubec kontrolovatelne? zakazuji nekde plany vysazovat nadplan i nepuvodni ryby (vyjma NP atd.)?

Nprofo - Profil | Pá 2.12.2005 10:08:14

Hraji : i tak díky za tou odpověď. Pokusím se toho dopátrat.

Pike : to máš sice pravdu, ale z druhé strany, jak zaručíš v této zemi, aby to fungovalo tak jak má. Sám víš, že spousta věcí v zákonech a nařízeních je psána tak, že dobrý právník ti to může vysvětlit několika různými způsoby a vždy to bude ready se zněním zákona. Člověk český je člověk mazaný až někdy dle mého názoru na jisté věci vych..ný jak díra do sněhu. Jinak jako člen MO přeci jenom máš alespoň nějakou byť malou šanci něco ovlivnit, ale jako řadový rybář ti už nezbývá nic než se podřídit soukromému subjektu, který na té dané lokalitě bude hospodařit. Pokud se bude svaz chovat tak jak se chová teď i v případě, že bude jednou z těchto soukromých subjektů a nebo jejich kontrolním orgánem, tak uznáš určitě sám, že si vůbec nepomůžeme. Tím ale nechci vysloveně říci, že to nemůže přinést i pozotivní věci, aby si někdo nemyslel, že jsem zarputilým zastáncem a ochráncem svazu. Jen si o tom povídáme a mám oprávněný strach (jako asi většina rybářů tady i jinde) z toho co bude pokud se něco nezmění. Rozumíš mi?

NPike | Pá 2.12.2005 10:07:18

Hraji: Toho se nebojim, on vznikne nejaky bastard. Vsichni vcetne me tady pouze teoreticky rovzijeme to, co bychom si prali, jak bychom to videli my a nakonec to stejne bude jinak, protoze odpovedni lide si to udelaji dle sveho.
Takova mala otazka na tebe. Myslis si, ze soucasne MRS hospodari idealne? Pokud ne, jak by sis predstavoval reformu hospodareni a zmenu? Vcetne pripadnych zmen povolenek, zakonu, vyhlasky a tak. Priznam se, ze by mne to zajimalo.Diky predem

NXAXAP - Profil | Pá 2.12.2005 10:06:17

profo: ozyvat se ti nema smysl, nepochopils to (jini pochopili) a ja nemam cas to tady kazdemu vysvetlovat. A navic, aniz bys chapal zaklady, fabulujes na nesmyslna temata (mnoha znich navic x krat vysvetlena).
Apropos, tyhle diskuse nenici ti, co oponuji (kupr. hraji a dalsi svazaci), ale ti, co furt dlouhosahle pisemne premitaji, aniz by se dostali pres prvni uroven znalosti problematiky.

Nhraji - Profil | Pá 2.12.2005 10:01:53

Pike: už aby to bylo

Nhraji - Profil | Pá 2.12.2005 9:59:08

profo: velmi dobře rozumím tomu, na co se mě ptáš, ale odpověď pro ČRS neznám. My to máme v MRS trošku jinak, nemáme RMV. Tohle je fakt dotaz na nějakého funkcionáře ČRS.

NPike | Pá 2.12.2005 9:57:05

Hraji a profo: a jak by to bylo jednoduche, kdyby na revirech hospodarily samostatne subjekty - organizace, kluby, podnikatele. Za reviry by byly odpovedne samy za sebe. Fungovalo by to jako mezi normalnimi podniky. Organizace by na vodu nestacila - prevzala by ji treba silna sousedni.

Nprofo - Profil | Pá 2.12.2005 9:51:55

hraji : to chápu, ale zajímá mě jen to zda se do těchto tržeb počítá i cena místní povolenky, i když to není voda svazová. Pro příklad ti to uvedu takto : voda je majetkem obce, dříve ji zpravovala MO A a voda byla v soupisu revírů volně přístupná rybářské základně, po čase se o ni začala zajímat MO B a po dohodě s obcí si ji vzala pod svou správu, pak následovalo "prý pro rybářskou nezajímavost" vyjmutí ze soupisu revírů (zákaz lovu rybářské veřejnosti) a následné uvedení této vody jako místního revíru, na kterém platí jiná povolenka (je vydávána pouze s hlavičkou MO B). Pokud chceš chytat - zaplať si to a můžeš jinak ne. Jak je to u takového revíru s penězi z něj? Počítají se do těch tržeb nebo ne? Spíš mě zajímá jestli to taky v MRS někde tak funguje a zda si se s tím už setkal. Dík

Nprofo - Profil | Pá 2.12.2005 9:44:33

pike : tak to s tebou souhlasím, jak jsme si rozuměli s xaxape to taky nevim, zatím se neozval. Víš jedinýho čeho se bojím je převodu více vodní plochy na chovnou. To je pro ty menší MO určitě lukrativnější. No s tou preferovaností vod to je taky pravda. Vidím to hned na naší sousední MO, která preferuje vody, kam chodí nejvíce jejích členů a ty ostatní jsou mírně opomíjeny, ale i přes to alespoň něco i do těch ostatních nasype. Jen mě u ní vadí to, že bojuje za získání vody pod svou správu a jak se tak stane vznikne z toho buď voda chovná nebo nepreferovaná, byť se jedná o revír velmi luktrativní a původně rybáři poměrně dosti vyhledávaný. Toto však trvá tak max. 2-3 roky než se z revíru ztratí i to málo co tam bylo díky masařům a dík tomu co tam MO nasype (většinou malá a pro masaře nezajímavá ryba)a protože bohužel je jejich členská základna z 90% postavena na masařích, tak se z ní stane revír částečně opovrhovaný a lovci nevytěžovaný až nakonec z něho udělají chovný z odůvodněním, vždyť tam stejně nechce skoro nikdo chytat, tak si ho necháme jako chovný. Myslím si, že to není správné. Pokud by to takhl "TRŽNĚ" dělala každá druhá MO v této době, kam by jsme pak chodili na ryby???

Nhraji - Profil | Pá 2.12.2005 9:34:12

profo: hospodaření ČRS a MRS se liší zásadně, protože my máme jen dva stupně řízení, je MO a Svaz, u vás je MO- kraj-svaz, a tyto toky peněz z tržeb já neznám. U nás je to jednoduché, peníze za tržby se shromáždí na svazu.

NPike | Pá 2.12.2005 9:25:02

profo: Tak to jsme si spatne rozumeli, jak jste si rozumeli s Xaxapem, to nevim.
Organizace s velkyma vodama a malym poctem clenu samozrejme sanci prezit ma - muze prodavat hostenky, pokud budou reviry zajimave, rybari si k nim cestu najdou. Za dnesnich 700 kc a temer neomezenem odnosu ryb od vody by to slo ale tezko. Pokud Mo nebude schopna se o reviry starat, tak bude jedine dobre, kdyz se nejakeho vzda ve prospech tech, kteri by to dokazali. Dnes mam casto pocit, ze maji organizace nejake preferovane vody, tam nasadi, lec na zbylych par jiz docela kaslou.

Nprofo - Profil | Pá 2.12.2005 9:11:10

pike : omlouvám se za ty překlepy....:-o

Nprofo - Profil | Pá 2.12.2005 9:09:38

hraji : tomu rozumím a co je se stane s penězi za místní povolenky ? Máš s tím zkušenost? Jinak chápu, že hospodaření ČRS a MRS mohou mít určité odlišnosti a proto mi ta odpověď jak si ji formuloval stačila.

Pike : rozumím ti, ale nikd jsem přece nenapsal mapá MO s malým počtem členů a malou vodní plochou k obhospodařování (skoro žádnou vodou), ale to jen na vysvětlenou. Myslel jsem to tak, že pokud MO obhospodařuje x ha revírů a ty musí zarybnit a na to musí sehnat peníze, pak menší MO se základnou (podle mě malé) do cca nějakých 2000 členů podle xaxapa nemají šanci přežít. Myslím si, že by to byla škoda, protože většinou (alespoň jak je to u nás) jsou v jejich vedení lidé, kteří vědí co dělají a lovné revíry jsou docela dobře zarybňěny, ale je to o tom přístupu. Jelikoˇž do nedávna můj otec vykonával funkci jednatele MO tak vím i jakým způsobem jsou tito lidé u nás za tu práci hodnoceni a mohu ti rovnou říci, že jen naturáliemi (tzn.: rybou na vánoce a krajskou nebo celosvazovou povolenkou pro lov za výkon funkce. Co se týká peněz, tak si neberou nic z peněz MO. Netvrdím, že jsou tam všichni ti správní na svém místě, ale je tam spousta nadšenců mezi nimi, kteří věří tomu co dělají a snaží se to dělat dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Myslím si, že právě takovéto MO jsou ukázkou toho jak to může fungovat, ale záleží jak píšou i jiní na tom, aby ostatním členům nebylo jedno co se děje v jejich MO a aby si zvolili tz co vědí co dělají a né tz co z těchto funkcí budou chtít jen profitovat. Uf to jsem se rozepsal.....

Nhraji - Profil | Pá 2.12.2005 8:53:17

profo: velice stručně. Jak jsem se díval do karty, jsi v jiném svazu než já a já neznám organizační ani finanční toky v ČRS tak dobře, abych tu mohl popisovat, jak to funguje. Vím jak to funguje u nás v MRS. Z peněz vybraných za neodracované brigády se odvádí 150, - Kč/člen na svaz, tyto peníze jdou do fondu neodpracovaných brigád a platí se z nich neočekávané výdaje například na úpravy toků a chovných zařízení poškozených záplavami a podobně.
Co se týče tržeb za povolenky je to stejné.
Doporučuji zajít na výroční schůzi a nechat si tyto informace sdělit výborem přímo tam, před auditoriem.

NPike | Pá 2.12.2005 8:46:58

Profo: Pokud bude mala MO s malym poctem clenu a skoro zadnou vodou, tak nevim, proc by mela dal existovat? Jenom aby mel nekdo misto ve vyboru. Existence teto organizace je vlastne neopodstatnena, kdyz by nebyla schopna zajistit si zivobyti. Drzet takove "zbytecne" organizace pri zivote se mi zda divne.

Nprofo - Profil | Pá 2.12.2005 8:42:53

Hraji : ještě bych se chtěl zeptat na toto : u nás funguje (a myslím, že je to i jinde), že pokud neodpracuješ povinné bigádnické hodiny, můžeš se vykoupit a tyto brigády zaplatit. Kam jdou tyto peníze? zůstanou v MO nebo je musí někam odevzdat (třeba jen z části). Ptám se proto, že naše MO je člensky dost silná, ale nemá v hospodaření tolik revírů či činností jiného druhu, aby mohla všem dopřát splnění povinné brigády a jsou nenásilnou formou donuceni k zaplacení brigád. ( pro příklad MO se základnou 1500 členů má za rok dejme tomu práci pro 300 členů, ostatní zaplatí 500,- Kč za brigády - tzn : nějakých 600 000,- Kč) kam tyto peníze plynou? Dík za odpovědi

Nprofo - Profil | Pá 2.12.2005 8:32:36

XAXAP : to co píšeš je zajímavá teze, ale co bude s malými MO, které mají malou základnu. Podle tvého scénáře (pokud to dobře chápu) tak je odsuzuješ k zániku. A naopak jak k tomu přijdou MO s velkou základnou, že dostanou víc peněz než si zaslouží s ohledem na revíry, které obhospodařují. Jde o to co již někdo napsal níže. Sám víš, že je sice lovec registrovám u jedné MO a chodí lovit i na revíry jiné MO. Pokud by si nastolil to co popisuješ, pak :
1) buď bude bezplatně chodit lovit na revír jiné MO a tím ji vlastně poškozovat.
nebo
2) bude muset být registrován u více MO aby mohl na jejich revírech lovit - to mi přijde jako pitomost (promiň cítím to tak).
nebo
3) se jedná o vysloveně soukromářské pojetí revírů a pak je na každém lovci kam chce chodit chytat a to je začátek pouze denních či jiných krátkodobých povolenek - a to si myslím je zánik menších neatraktivních revírů.
nebo
4) se stane to, že z jednoho svazu se stane víc, ale menších svazů, kteří budou SNAD hospodařit na revírech lépe, ale to si myslím fungovat nebude.

Ber to takhle - u nás je mnoho malých MO, které každá z nich) obhospodařují x ha revírů a z toho třeba 1/5 a i někdy míň je revírů uznaných jako svazové (tím myslím s povoleným lovem) ostatní jsou chovné. Myslím si a z hospodaření naší MO to vidím tak, že i z těch málo lovných revírů by ještě mohlo ubýt, protože odchov je pro menší MO jistějším příjmem.

Hraji : mám na tebe dotaz : vím jak to chodí s penězi za povolenky vydané svazem, ale je spousta MO, které mají i revíry vyňaté ze soupisu revírů a vydávají na ně místní povolenky. Jelikož nevidím do této části hospodaření MO tak jak bych chtěl, tak se tě chci zeptat jestli s tím máš nějakou zkušenost a zda takto utržené peníze zůstavají té dané MO, která toto provozuje. Pokud ano pak i v tomto vidím jeden ze způsobů, jak získat na zarybňování více peněz. Tam kam chodím chytat je takový revír a funguje to tam tak, že platí BP a RŘ v plném znění jen některé body jsou místně upraveny (jako je min. lovná délka některých druhů, způsob lovu, doba lovu, atd...) Díky za odpověď. Myslím, že to bude zajímat víc kolegů tady na mrku.

Nšeptal - Profil | Pá 2.12.2005 8:12:45

To je furt keců, že by to nešlo jinak, než to běží (nebo klopýtá) teď. Co kdyby to tenkrát v únoru nevyhrála ta mrška dělnická třída, ale ta hydra buržoazie? Dneska by tu rybařina jako všelidová zábava neexistovala, chytalo by se za tržní ceny a soukromých revírech a my by jsme tu neměli možnost poslouchat nesmyslné argumenty socialistického rázu.

NBass | Pá 2.12.2005 8:01:02

Dle mého názoru není nutno členům oné 4000 organizace XY vůbec nic diktovat nechal bych rozhodnutí na nich samotných.
Část těchto členů by zřejmně zůstala v mateřské organizaci(klubu) zaplatila řekněme 800 Kč za povolenku a členský poplatek a lovila na své klubové (mateřské vodě).Část členů by byla členy onoho klubu zaplatila členský poplatek,ale koupila hostenku třeba za 2000 na některém pro ně zajímavém revíru, anebo támhle za kopcem za 1500.Část členů by nebyla členem vůbec nikde a koupila si třeba kombinaci těchto pro ně zajímavých hostenek (pokud by na to měli).Mám pocit ,že se snažíme rybáře pořád šněrovat do jakýchsi šablon a struktur a při tom to není vůbec nutné,Vždyť už ani dnešní MRS netrvá na tom ,že rybář musí být nutně členem ,některé MO aby mohl lovit na revírech MRS.Stačí když má státní lístek (před tím je někde proškolen) a zaplatí 5000Kč.Šlo by to rozvádět dál a dál,ale byli by to čistě teoretické úvahy,ale proboha když to šlo v celé společnosti proč hledáme důvody pro to jak to nejde u nás.

NMichal | Pá 2.12.2005 7:53:07

Co se týče malých revírů a obav o nezájem o ně, co kdyby se nájem revírů dělal po "balíčcích", tedy chceš si pronajmout velký a lukrativní revír, fajn máš ho mít, ale k tomu patří i vedlejší malý revír a musíš ho taky obhospodařovat, nasazovat ryby apod., co třeba takto ?

Nbéčko - Profil | Čt 1.12.2005 20:59:16

dej moc ryb přitáhne ti hodně hladových rybářú dej jich pár a budeš tam sám!