Vedete si rybářský deník?

Vedete si rybářský deník?
Jakou formou?
Jaké údaje do něj zaznamenávate?
Jak dlouho už si deník vedete?
Já osobně ho mám s nějakými přestávkami od roku 2000 a mrzí mě, že jsem ho nezačal psát dříve. Je to vynikající nástroj pro posuzování stavu našich vod. Zároveň k deníku mám i fotodokumentaci čítající řádově desetitisíce fotek mnou navštěvovaných revírů. Někdy žasnu jak se za ty 2 krátké dekády naše vody proměnily.
Autor diskuse: jxr - Profil , 18.5. všeobecné - ostatní

Vedete si rybářský deník?

A) ANO 48%

B) NE 52%

Od 18.5.2024 hlasovalo 33 čtenářů.

Honza7 - Profil | Pá 24.5.2024 23:50:13

Fliegenmann >> Ten hovor byl podstatně delší, ale podstata byla dána - lovit granuláče jestli se to dá nazvat ještě rybařinou.

Fliegenmann - Profil | Pá 24.5.2024 23:34:59

Honza7 >> Pokud jezdíš na vody, kde ryby nejsou (nebo převážně nejsou), pak chápu, že tě nic nemotivuje k tomu, aby sis nějaký deník vedl.

u x a - Profil | Pá 24.5.2024 22:36:49

samozřejmě že si vedu rybářský deník,píšu si do něj jen ty nej mimořádné a vyjímečné události co a kde se mi stalo..jen namátkou poslední dva zápisy jsou ..když jsem cestou k večeru vyrážel na lov úhořu a cestou jsem nabral dvě osmnáctileté stopařky ..další příhoda když jsem zaučoval jednu mladou zrzavou studentku do tajů vázání tajných umělích mušek..

Honza7 - Profil | Pá 24.5.2024 19:11:13

Fliegenmann >> Skvělá práce, gratuluji. V minulosti jsem si jako rybářská drobotina taky takový deník vedl. Podobný deník mi ukázal jeden starší rybář a tak jsem měl takový mustr. Tlak vzduchu a měsíční fázi, líhnutí hmyzu jsem tam neměl.
Pak jsem se začal více věnovat pstruhovkám a u vody občas pokecám s rybáři. O deníku jsem se jednomu zmínil a ten mi říkal, že to je totálně na nic, pokud do vody nic nevysadí, tak stejně není co chytat a tím mi moji evidenci totálně znechutil. Já mu dal za pravdu a od té doby jsem si nic nezapisoval. Zápisky někde dávno skončily v koši a teď mě to i celkem mrzí.
Klobouk dolů za Tvoji výdrž.

Fliegenmann - Profil | Pá 24.5.2024 10:27:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vést deník(y) jsem si začal v r. 1964, kdy jsem začal rybařit na pstruhových vodách. Z každého dne lovu v každém roce je tam zápis o všech detailech lovu, které jsem považoval za důležité pro další rybolovy. Píši si je dodnes. Navíc od roku 1989 jsem si zavedl v jiné knize i přehled hlavních údajů o jednotlivých lovných dnech, kde je kolonkově (2 stránky A4 za každou sezónu) zapsáno: datum lovu, použité mušky, revír, druhy ulovených salmonidů, jejich délky, měsíční fáze, poznámka ve které jsou uvedeny důležité detaily lovu (např. počasí, tlak vzduchu, stav vody, líhnutí hmyzu, aktivita ryb atd.). A tak si mohu porovnávat úspěšnost rybolovu jednotlivých sezón a případně z toho vycházet v dalších sezónách. Nebo si alespoň připomínat a zavzpomínat na minulé rybářské zážitky. Fotografie zajímavých úlovků a revírů si ale samozřejmě archivuji na počítači.

Kendy-CR - Profil | Út 21.5.2024 12:11:09

Deník ne, ale mapu pár revírů (třeba Seče) mám hodně podrobnou. Vychází z původních map údolí těsně před jeho zatopením a jsou v ní zanesený všechny hodem dosažitelný hotspoty.
Z počátku jsem se do ní díval, ale teď už to víceméně znám a tak vím, kam házet i proč. Úspěšnost vláčky se tím radikálně zvyšuje a ztrátovost nástrah klesá.

otoš - Profil | Út 21.5.2024 11:07:53

Já si povinně musím vést rybářský deník! Manželka ho pravidelně kontroluje...jsem solventní, pořád mladý a hezký chlap a tak se ji ani nedivím...

TEZAR - Profil | Út 21.5.2024 0:57:47

Taky nic nezapisuju-tužku a papír dnes nahradil silný elektrický proud.Jinými slovy-Rybář je spokojen,když je mražák zaplněn...

Donrybarios - Profil | Út 21.5.2024 0:05:46

Nic si nezapisuji, každý den u vody je jiný a v tom je to kouzlo. Jak se říká: "Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky."
Zážitky z lovu, ať už jsem byl u vody sám nebo s tátou nebo bráchou či všichni společně si pamatuji, stejně jako ryby, které jsem dostal na břeh i ty, které mě vyškolily a zvítězily :) O to mě může připravit jen ten zkurvenej němec a pak by mi ani sebelépe vedený deník nebyl co platný :D

Maverick84 - Profil | Po 20.5.2024 23:23:44

asi to mám hodně stručný: datum a čas, místo + bližší určení, způsob lovu, nástraha, včetně dipu atd, průměr, druh, délka, váha. Druhá část je foto

Já ll - Profil | Po 20.5.2024 13:16:50

Jak jsem již prezentoval v minulé diskusi: https://www.mrk.cz/diskuse.php?id=739449#bottom
S evidencí rybářských vycházek jsem začal v roce 1984 v sešitech. Následně jsem pokračoval v kroužkovacích deskách a vkládal jednotlivé listy. V roce 2006 jsem vše začal zaznamenávat elektronicky. Sestavil jsem si excelovou tabulku viz foto , kde kromě popisů mám zaznamenaný
průtok a co je důležité a usnadňuje evidenci, využívám digitálního foťáku na záznam místa lovu
video z lovu se zaměřením na počasí a stav vody. Fotím složení krmení, nástrahu na háčku a následně i ulovené ryby. V nejbližší době po lovu vše přenesu do tabulky v počítači. Za důležité považuji zaznamenání zhodnocení a průběh lovu a poznámku co na příště bych změnil. Samozřejmě mně tabulka počítá počty vycházek, počty hodin, počet ulovených ryb a jejich hmotnost, které následně přenáší do ročních tabulek. Všechny tyto záznamy mám klikem k dispozici v Hypertextovém odkazu.
Tuto statistiku využívám jak při hodnocení závodních tratí ( použité krmení způsob lovu….) a také při rozhodovaní kam v dané roční době a co sebou (jak se připravit)na další vycházku. Ryby v průběhu roku v závislosti na roční době, stavu vody a počasí migrují a tam kde ryby nejsou se nedají ulovit. Fotky jsem nepřetahoval jsou v minulé diskusi.

0251 - Profil | Po 20.5.2024 10:10:07

Já si vedu rybářský deník o roku 1990.Kolik ryb jsem si ponechal,jak velké,jejich hmotnost, počet docházek na revírech,kde jsem lovil.Kdy jsem si vyzvedl a odevzdal sumář(povolenku) včetně její ceny v daném roce.Všechny ponechané ryby vážím doma na váze.Jako. člen RS a skupinového výboru vím, že většina členů hmotnost ponechaných ryb opisuje z tabulek,což neodpovídá reálné váze vysazených ryb ani lokalitě(podmínkám),kde ryby žijí.Je pravda,že od 90. let výrazně ubylo dravců.

Carl Black - Profil | So 18.5.2024 22:05:10

Ano dřív jsem si vedl deník, všechny postřehy a nápady od vody,teď už to beru nějak intuitivně, kašlu na nový metody a trendy,vracím se zpět ke kořenům rybaření, neutracim desetitisíce za blbosti, příroda je krásná, prach jsi a v prach se obrátíš.

jxr - Profil | So 18.5.2024 20:25:26

Kreja >> Přesně z toho samého důvodu si to píšu. Čím jsem starší, tím častěji se rád ohlížím do minulosti.

Kreja - Profil | So 18.5.2024 18:23:21

Já si vedu rybářský deník už 38 let od r.1986 .Tak nějak nevině to začlo a dnes v tom mám kus rybářského života.Malý deníček vozím na ryby (když to nebere tak si aspoň počtu jak to vypadalo dřív) a doma to potom přepisuji do velkého deníku.Potom si vedu různé statistiky- kolik hodin za rok jsem byl u vody,kolik jsem chytil ryb,kolik jsem jich zapsal,poměry mezi vyloveno-zapsáno,průměrné váhy,důležité zážitky v roce a spoustu dalších statistik.Aspoň mám v lednu co dělat a porovnávat.Taky mám foto složku rybaření.
Takovou raritkou je sešit kdy jsem ještě chodil do školy a v něm ruzné vystřižené fotky ryb - třeba z ABC,z různých časopisů,vtipy o rybářích z Dikobrazu - tak to bude dobrých 50 let.
Karlák dole píše na co deník když je to potom všechno jinak.Tak já odpovídám-hlavně na vzpomínky...

Mirek.V - Profil | So 18.5.2024 16:42:34

https://www.mrk.cz/diskuse.php?id=739449#bottom
Pro zajímavost přidávám odkaz na podobnou diskuzi, která tu byla před pár lety. Tam jsem tenkrát přispěl. Záznamy si vedu teď už jedenáctým rokem a zpětně se do nich dívám a dohledávám informace častěji než dřív. Určitě i proto, že už jich je tam víc a všechno se prostě zapamatovat nedá :)

jxr - Profil | So 18.5.2024 15:14:50

Slabina >> Já si vlastně deník píšu spíš jako vzpomínkovou záležitost. K tomu mám ještě rozsáhlý fotoarchiv. Ryby chytám 45 let, protože mě to baví. Žádný vědecký přístup k tomu nemám. Já jsem odpůrce i echolotu. Pro mě to pak ztrácí kouzlo. Beztak po tolika letech s prutem v ruce už má člověk myslím dost zkušeností. Jsem rád, když má ryba šanci. Nechodím k vodě primárně pro úlovek, ale protože mám rád přírodu a vodu obzvlášť (a to jsem v přírodě každý den, poněvadž dělám v lese).

siluri - Profil | So 18.5.2024 14:23:01

Vyslovene dennik nie, ale casto si po zaujimavej rybacke spravim screenshot obrazovky zo shmu.sk kde si nastavim miesto kde som chytal, zaroven je tam datum, vidim pocasie ake bolo + vyvoj pocasia na 3 dni dopredu, do toho si spravim nejaku poznamku, k tomu pripadna fotka ulovku, prip. miesta lovu, niekedy pisem aj nastrahu. Takto robim aj printscreen stavu vody. Cele to zaberie cca minutu pri cige ked koncim a cakam kym vysmradnu gumaky :) Nejake zasadne drobnosti uz som za tych par rokov z toho vypozoroval. Je to ale skor preto ze mi to pomoze zivsie si spomenut na zazitok, ani fotku ryby nepotrebujem

Slabina - Profil | So 18.5.2024 13:24:00

Každý rok si říkám, že si budu zapisovat místa, kde jsem chytil nějakou rybu, jaké bylo počasí, jaký tlak, na jakou nástrahu, apod., ale nikdy se nedokopu k tomu, abych to dělal systematicky a pravidelně. Nicméně si myslím, že rybaření je natolik nevyzpytatelné, že psát si deník kvůli tomu, abych si zapamatoval kde jsem co ulovil a na co nemá z hlediska případné budoucí úspěšnosti dalšího lovu na tomtéž místě smysl (situace bude jiná, ryby také mohou být už jiné, apod.). Na druhou stranu psát si deník z rybářských vycházek jen tak, aby měl člověk vzpomínku, určitě smysl dává. Toť můj názor.

karlak - Profil | So 18.5.2024 10:34:11

no prave k cemu mi je denik kdyz reky a potoky pripadne i nadrze se za ta leta zmenila k nepoznani jak celym profilem tak i kolikrat obsadkou ryb my starsi rybari 60+ by jsme mohly vypravet a ten kdo pamatuje 60,70,80 leta vi o cem mluvim a verte s dneskem se to v zadnem pripade srovnat neda

Martin M. - Profil | So 18.5.2024 10:08:46

jxr - >> pisu si zavodni dennik. Z normalnich lovu uz ne, tam jen fotky. Ze zavodu se snazim cca 1/2 A4 pokazde, vylozene jako vypraveni. Na mnoho z techto reviru se dostanou treba jednou za 1-3 roky a nepamatuji si, jake druhy a velikosti ryb se chytaly, jake byly hloubky nejen kde jsem ja chytal, ale i v ostatnich mistech reviru, taky co mi kdo prozradil atd. Pisu co bych udelal lepe, kdybych zde chytal priste.

Čík - Profil | So 18.5.2024 9:57:57

jxr >> OK, myslel jsem to spíš jako fór😆

jxr - Profil | So 18.5.2024 9:55:34

Čík >> Tak zapisuju si to až doma, takže mám. A času na chytání mám myslím dost. Letos si myslím, že mám už hodně přes 50 vycházek ;-)

Vlasta_K - Profil | So 18.5.2024 9:10:05

Vedu si statistiky v Qgisu (mapová databáze). Místo kde jsem chytal, na co jsem chytal, co jsem chytil. Plus poznámky pokud bylo něco zvláštního k zapsání.

Čík - Profil | So 18.5.2024 9:09:01

jxr >> A máš vůbec čas na samotný chytání 🤔😂

jxr - Profil | So 18.5.2024 7:46:59

Já mám první řádek datum, revír, počasí (teplota, oblačnost, proudění vzduchu), čistota vody, v případě tekoucí vody průtok na nejbližším LG a teplotu vody. A pak následuje popis lovu, úlovky, náčiní, nástrahy, GPS pozice míst lovu, případně vymezení úseku.

Slavíček - Profil | So 18.5.2024 7:35:33

Vedu si pouze statistiku úlovku dřív jsem psal i stoupání pokles tlaku dnes už ne.