Chytání dravců-úlovek vydry

Byl jsem večer (asi tak v 7 v 8 hodin) na dravcích dlouho nic. Pak se ve vodě něco hodilo a že byla už tma, tak jsem si myslel, že to byl sumec. Ale po dvou minutách se mi prut rozjel... Nenechávám zažrat, protože tak prudký záběr jsem ještě neviděl. Po dlouhé době jsem "úlovek" dostal ke břehu. S otevřenou pusou koukám, co jsem to zasekl. VYDRU a když začala pískat, chrčet a vrčet, tak naštěstí upadla. Má někdo podobný zážitek?

Se chci zeptat jak je tomožný a co to má znamenat.
Autor diskuse: dandas456 - Profil , 1.11.2014 dravci - příhody, kuriozity
100 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NStilet - Profil | So 8.11.2014 12:53:35

potočák 62 >> Ten pohled se neomrzí, vždycky mi je trochu líto těch snaživců, odháněných menších kluků, co nedostanou čuchnout k jikře, ale jsou neuvěřitelně neodbytní :-)

Npotočák 62 - Profil | Pá 7.11.2014 21:25:40

Stilet >> Tak už to vypuklo,dneska jsem byl na prohlídce a na každým přelivu se vytíraj,tolik trdlišt a tolik generačky jsem ani nečekal.V neděli jdu zas tak uvidím jestli se mě povede udělat foto.Petrův Zdar

NEssekr - Profil | Pá 7.11.2014 16:48:13

u vás se touto dobou může chytat ještě po 7 večer ?

Ndandas456 - Profil | Pá 7.11.2014 16:32:21

rybobuch >> je sem ji taky chytil na dyji rev. 421017

NVéna S. - Profil | Čt 6.11.2014 8:56:30

Aby to bylo k věci, před dvěma roky jsem v noci u nás na řece chytil vydru tzv. za triko. Napřed mi něco silně šplouchlo pod nohama a během chvilky jsem měl záběr na feeder hozený proti proudu do výmolu u břehu. Chvílí jsem ji tahal, viděl jsem ji na hladině, nedaleko byl osvětlený objekt.Slabý forpas nevydržel.
Jinak s vydrou už máme nekolik let problémy. Máme sádky u řeky, vydra se tam naučila chodit, je hrozně vynalezavá a pořád zkouší všechny možnosti, jak se k rybám dostat. Každou chvíli roztrhá pletivo okolo sádek, lezla vypouštěcími rourami od řeky do sádek, zde jsme museli do každého požeráku na trubku zapřít staré železné katro, podhrabává se pod plotem a pod. Nakonec jsme zakoupili el. ohradník, který nyní instalujeme okolo nádrží v sádkách.
Je to hezhé zvíře, ale zároveň potvora, která jakmile se někam naučí, bude tam chodit, dokud tam bude šupina. A i když to všechno vyloví, občas se vráti to zkontrolovat, jestli tam náhodou ještě něco nezbylo. U nás byla tak oprsklá, že trubkami lezla do sádek i během dne, i přesto, že okolo chodili lidé na procházku. Řeka je u nás zarybněná celkem dobře, ale pořád je pro ni zajímavější dojít si někam, kde jí lov nedá tolik práce. Máme chovný rybník vedle našeho pstruhového revíru, menšího potoka. Potok je od vyder totálně vybraný a proto chodí i s mladými do toho chovného rybníka. Neni to žádná radost, když na jaře zjistíš, ze např z komorované K2 ti chybí 2 - 3 q. Když je slabší led, nebo už začíná na konci zimy měknout, vykouše si v něm okolo rybníka dýchací otvory, aby se jí lépe lovilo. Viděl jsem, kam až se vydra dostane po takových kapilárách, že by tomu člověk nevěřil. Dle mého názoru už jich je skoro až příliš na to, aby se ještě chovaly a vysazovaly, to často na malé toky, kde má potom problém se uživit, protože už tam nějaká vydra je, nebo se pere o potravu s norky, černými čápy a volavkami.

NStilet - Profil | Čt 6.11.2014 7:56:08

Kozič origin >> Asi se spolu nepobavíme, neber to osobně, neznám Tě, ale teoretiky a odborníky, co šli kolem vody, parkem, lesem, loukou a jasně prozřeli jak to v té přírodě doopravdy je, potkávám často a času jsem s nimi už ztratil zbytečně hodně. Petrův zdar

NStilet - Profil | Čt 6.11.2014 7:39:40

potočák 62 >> Tu informaci mám z AOP (pod čarou), ale není to důležité, důležité je opravdu to, že ČR je snad jediná, která stále platí za vysazování nových vyder a stále je vysazuje (v Pavlově mají asi silné zastánce). Ve většině ostatních států není ekoterorismus tak jednoduše možný jako u nás. Tah je v plném proudu, nevím ale co se stane nyní, teplota ráno i v horách +10°C. Když jsme u těch raků, vydrýsci se je naučili chytat a v létě jsou u krajů řeky desítky zbytků klepet.

NKozič origin - Profil | St 5.11.2014 21:40:14

Stilet >> Neplácám páté přes deváté a netvářím se chytře. Ani se nedívám jen do zrcadla, nebo z okna paneláku. Nevím, proč neustále podléháš nějakým osobním představám. Chápu ale, že ze psaného textu pro tebe cizího člověka, jde okolnosti a záměr špatně soudit.
No já jen, že stále čekám na tu odpověď na moji hloupou otázku (je to tu několikrát, tak se již nebudu opakovat).
A co by mi měl kdo říct, že nejde? Jako to, aby člověk udržel tu rovnováhu co nikdy neexistovala? Nebo jako aby člověk zachránil všechny druhy, i ty, o kterých třeba ještě ani nezjistil, že existují? Je vůbec člověk schopen si opravdu do důsledku uvědomit všechny návaznosti spjaté se svým zásahem, byť je myšlen sebelíp? Je tu vůbec člověk na světě od toho?
Lidí je jak sraček a přesto řešíme vydru...
Co se raků týče, byly to potoky od RpR směrem proti proudu a "Starozuberák". Někdy ve druhé pol. 90´. Byli to raci z Olomouce od Holzera. Počet nepamatuju. Dvě plastové vaničky obsahující kusy rozmanité velikosti.Byla to akce s Frantou Šulganem.
Myslím, že bysme se pobavili líp na jiné téma. Ale jestli chceš, tak pořád čekám na tu odpověď. Byl by to totiž zásadní průlom. Pak by již stačilo sehnat patřičné množství daných živočichů a rostlin, a nařídit jim, co mají dělat...

Npotočák 62 - Profil | St 5.11.2014 21:10:38

Kozič origin >> Mě by to vysazování raka taky docela zajímalo,sousední organizace má státem uznaný chov raka říčního a vím co papírování a vyjádření různých úřadů je k tomu potřeba,že je daleko jednoduší vysadit vydru než raka říčního protože by se nemohli hrabat a regulovat jak je napadne.Nějaký raky jsem od nich měl a na černo jsem je vysazoval tam odkud v minulosti zmizeli ale na můj oblíbený revír jsem je vysazovat nemusel protože tam byli podle obecní kroniky za Rakouska-Uherska,přečkali První Republiku,Přečkali regulace,znečištování, otravy a až s nástupem vyder málem vyhynuli,naštěstí už mají snad to nejhorší za sebou a začínají se pomalu vzpamatovávat.Petrův Zdar

Npotočák 62 - Profil | St 5.11.2014 20:44:43

Stilet >> V tom s tebou nemůžu souhlasit protože když byl zkoumán genetický původ vyder u nás tak byla zjištěna samice s mladými původem z německa a je tam doslovně uvedeno-jako chybným se jeví vysazení jedinců do středu areálu výskytu vyder v čr.Jinak jak u vás, už začali táhnout? Petrův Zdar. Ps.jinak šlo o začátek chovu a vysazování vyder u nás.V pozdějším období to zřejmě bylo obráceně.Je zajímavý že i když jsou vydry tak ohrožený tak je v žádným státě nechtějí.

NStilet - Profil | St 5.11.2014 20:26:01

potočák 62 >> Jen poznámku k těm vydrám z německa, šlo o to, že se vyvážely vydry tam a oni včas pochopili nebezpečí jednotvárného genofondu a odmítli další dovoz a tehdy vznikla teorie, že se dovezly jejich vydry k nám, ale šlo pouze o neodebrané naše vydry s tím, že se "hodila" informace, že jsou jakože z německa. A chovnou stanici platilo MŽP.
Doporučuji přečíst "Program péče pro vydru říční (Lutra lutra) v České
republice v letech 2009 – 2018". Mám to v pdf, pokud to nenajdete na net. Tu studii platilo rovněž MŽP.

Npotočák 62 - Profil | St 5.11.2014 20:14:57

nofish >> Když někdo chce tak si informace sežene.Ovšem některé věci nejsem schopen zjistit-asi jsou tajné jako například kolik bylo oficiálně u nás vysazeno vyder z umělého chovu.Jedinou věc kterou se mě povedlo zjistit že k tomu byli částečně použitý vydry dovezený z německa a že Nadace na záchranu vyder stejně jako česká ornitologická společnost jsou v převážné míře financovány od sousedů.Jinak jsou samodřejmě informováni o skutečném počtu akorát jsou čísla před veřejností úmyslně zatajována a zkreslována.Pokud tě zajímá rozšíření vyder v čr tak si zadej přes goodle- vydra říční rozšíření a tam Rozšíření vydry říční-ALKA WILDLIFE je tam rozšíření v roce 2006 a koncem roku 2011 včetně map a podobně.Potom napiš svůj názor.Petrův Zdar. ps dneska u nás vypukl tah přírodních potočáků do kapilár,pozorovat je při tom je paráda alespon člověk vidí že ty tisíce hodin strávených lítáním po potokách mělo smysl.

NStilet - Profil | St 5.11.2014 20:14:19

Kozič origin >> Tvůj text je srozumitelný v tom, že plácáš páté přes deváté a tváříš se při tom přemoudře - asi už máš tolik zkušeností a moudrosti, že víš, že nic udělat nejde. Vypadá to ale, že některým z nás ještě nikdo neřekl, ŽE TO NEJDE...
Ale zaujal jsi s tím sazením raků do vlásečnic Rožn. Bečvy. To mi prosím osvětli. Které to byly vlásečnice, odkud byla násada raka a jakého a který rok???
V roce 1955 a 1956 sadilo MO Rožnov cca 1500 raků z chovu na Bystřičce, byla tam snad polovina kamenáčů, ale pamětníci už si jisti nejsou, jen že byly dvě velikosti:-(. A pak v 80-tých letech, když zahajovala výroba bar. obrazovek v Tesle, tak se hlavně do toku R. Bečvy dovezlo velké množství raků říčních, jako citlivý kontrolor čistoty vody. Jsou tam dodnes. Tehdy Ti mohly být tak dva roky. No a pak se s rakem manipulovalo při opravách přehrady H. Bečva a to 2 x . Většina raků (a "škeblí") se odvezla právě na Bystřičku a pak zpět, to ale nebylo "sazení" ale záchrana.

Nnofish - Profil | St 5.11.2014 15:52:21

potočák 62 >> mě by docela zajímalo, jestli zelenomozci mají platná čísla, ne odhady, kolik bylo kdysi a kolik je teď, těch vyder a tak... Jestli toho náhodou tak nepřibývá... to jen navazuji na to co píšeš, na tu "nepůvodní" krajinu.

NKozič origin - Profil | St 5.11.2014 15:29:53

Stilet >> Opět jsi mi neodpověděl. Navíc máš asi problém s mým textem, což chápu, většinou píši složitě, což není čtivo pro každého.
Tak si to přečti ještě jednou, a uveď, kde jsem zmínil, že do přírody nevrtám. Povím ti to přesně- nikde
Ptám se znovu. Kolik čeho má kde... atd...? Já to nevím. Nemám ani žádné studie a tabulky a tak, protože na tohle nic takového aplikovat nelze.
Jestli to nevíš ani ty, tak se nemáme o čem bavit, jelikož dva lidi, co nic neví se nemají o čem bavit.
Promiň, ale doufal jsem v relevantní odpověď, která by mě vytrhla z níže uvedených pochyb.
Mimochodem. Sadil jsi někdy raka říčního? Proč ne, když chceš dosáhnout té rovnováhy? Určitě jsi sadil pstruha, proč ne teda toho raka?
Já jsem náhodou ty raky do vlásečnic napájející R. Bečvu sadil. K čemu by bylo, kdybych to měl ale dělat pořád....
Už mě chápeš? Jako lidi nemůžem spasit z dlouhodobého hlediska nic. Jen se v tom můžem co nejmíň vrtat.

NStilet - Profil | St 5.11.2014 8:18:54

Kozič origin >> Abys byl pochopen?....Ty nemáš v domě pitnou vodu, topení, odvod sr.ček do kanálu, zpevněnou příjezdovou cestu, auto, elektřinu, příjem telefonu, internetu, rádia, televize, nenakupuješ jídlo a všechno potřebné? Žiješ v zemľance u řeky, topíš na ohništi a jíš co nalezneš, případně si ulovíš něco co se ulovit nechá...tak díky za Tvou přirozenost a že do té přírody vůbec nevrtáš :-)))).

Npotočák 62 - Profil | Út 4.11.2014 21:57:36

Kozič origin >> Pokud do nepůvodní(upravené) krajiny vysadíš původní druh tak přirozeně způsobíš kolaps ekosystému.Je jednoduší vychovat několik desítek vyder než ročně vychovat několik desítek či stovek milionů obojživelníků.Jinak si najdi vydra říční rozšíření a tam Rozšíření vydry říční-ALKA WILDLIFE konec roku 2011.Jen tak na okraj autoři se ochranou vyder živý. Petrův Zdar

NKozič origin - Profil | Út 4.11.2014 21:34:10

Stilet >> Myslíš, že tam ty vydry budou, když nebudou mít co žrát? Jako že začnou žrát kamení? Přes veškeré počty by bylo přirozené, že asi ne. Jenže se jim(taky) ty ryby nasypou. Tomu se říká jako ta rovnováha?
Nebo co počítáš?
Znovu se tě ptám, kolik čeho má kde být, jak má co růst a kdo má koho sežrat (to bych se ostatně zeptal i těch, co sadí vydry a tak s heslem mamuty pro příští generace).
Zatím jsi mi to neobjasnil, neb jsi vypočítal, že vydry žerou vzduch (kromě toho, že ochranáři se řídí radami jiných odborníků, kteří se shodli s jinými amatéry). Budem-li brát pstruha setého jako veškerou obsádku.
Ten boj o vyžírané ryby tedy nevidím jako snahu o nějakou přirozenost.
Vysazení vydry je ale úplně stejně pošetilý čin, to ovšem beru taky jako fakt.
Abych byl pochopen. Mě jde hlavně o přirozenost a té se můžem maximálně přiblížit, jen pokud se budem do té přírody co nejmíň vrtat. Bohužel to ale mnohdy nebude pěkné.

NStilet - Profil | Út 4.11.2014 20:48:53

Kozič origin >> Ale to vidíme, že Ti je to jedno, jaký obrázek má kdo v mysli - někomu ty obrázky z hlavy a huby i do rukou přejdou, ale to asi nebude Tvůj případ.
Tož strčím do toho fakt(u).
Ttřeba všeobecně se odborníci i amatéři shodli, že vydra potřebuje k životu úživné povodí o velikosti 30km2. Což může být 6 km hlavního toku x 5 km přítoků, kanálů aj. Takže na délce toku např Rožn. Bečvy (P VODA) cca 24 km by "měly" (mohly) v klidu žít 4 vydry. Souhlasíš s počty? Tak proč jich tam vysadili ochranáři a následně napočítala sčítací komise 13 ks + 4 mladé? Je to 4 x víc. Souhlasíš s počty? A co to přepočítat na kg potravy (ryb) spapaných těmito milými vydrýsky.
4 ks spotřebují cca 300 x 4 = 1200 kg (mají dietu). Rybáři odloví cca 500 kg (parchanti nenažraní) - vše za rok.
ALE 17 ks vyder spotřebuje 300 x 17 = 5100kg (taky dieta). a ZP na revíru je jen 8 000 ks PO 15cm - někde to vypadá na chybku...co říkáš?

NKozič origin - Profil | Út 4.11.2014 18:13:17

potočák 62 >> Do čeho že by měl člověk zasáhnout? Bože! Víš kolik se děje po celém světě v různých živočišných sférách dějů? Co chceš napravovat? A podle čeho? Podle toho, co napíší odborníci? Studie se mění podle letopočtu a podle toho, co se komu hodí.
Nechci znát nějaké doporučované stavy, Já chci znát přesné stavy. Protože jestli to někdo ví, nebo dokonce počítá, tak by to měl vědět přesně.

NKozič origin - Profil | Út 4.11.2014 17:58:43

Stilet >> Lačním po faktech. Pokud teda víš, kolik čeho má kde být, co má jak růst a kdo má koho sežrat. Rád se totiž ponaučím, co je jako ta rovnováha a jak vypadá. Ale jsem si jistý, že tou rovnováhou zvete jenom nějaký libý obrázek z vašich myslí.
Žádná rovnováha totiž nikdy nebyla a nebude. Existuje toho takový něpěkný důkaz. Evoluce.

NStilet - Profil | Út 4.11.2014 8:24:09

potočák 62 >> Máš to marný, máš to marný...stále přibývá moudrých diskutérů, kteří mají názor, že neříkají tak ani tak, ale na jejich slova určitě dojde...nechtěj po nich fakta, kolem sebe se nedívají (jen do zrcadla) ...a ani dnes, v době dostupnosti jakékoliv informace se neobtěžují po nějaké informaci pátrat, ale z patra ti hodí svůj jistě správný názor, okořeněný nějakým z kontextu vytrženým údajem.

Npotočák 62 - Profil | Po 3.11.2014 22:43:29

Kozič origin >> žijeme v krajině kterou lidé stovky let přizpůsobovali svým potřebám.Já nepreferuji ryby,obojživelníky a pod.nad vydry,volavky,černý čápy,kormorány ale jestliže máme kulturní krajinu a vydry,volavky,černí čápy,kormoráni nemají kromě člověka žádného přirozeného nepřítele a díky této uzpůsobené krajině jsou schopny postupně vyhubit desítky živočišných druhů,tak člověk musí zasáhnout a udržovat rybožravé predátory na takovém počtu aby nemohli nějaký druh vyhubit.Mezi lety 1950-1990 u nás byl stabilizovaný počet vyder a nikomu vydry nevadili ani rybářům a k zvrácení rovnováhy došlo až umělým vysazováním vyder spojeným s rostoucím počtem kormoránů,černých čápů a volavek.Jinak ti doporučuji přečíst si zprávu předních odborníků zpracovanou v roce 2000 kde jsou doporučovány stavy predátorů s ohledem na to aby na jedné straně měli prosperující populace a na druhé straně nemohlo dojít k zhroucení ekosystému a porovnej to se součastností.Petrův Zdar

NKozič origin - Profil | Po 3.11.2014 21:51:04

potočák 62 >> Preferovat vydru na úkor ryby lze úplně ze stejných pohnutek, jako preferovat svou existenci na úkor ostatních druhů. Je to tak, ale je pochopitelné, že někdo má radši ty ryby a někdo třeby zase vlaštovky a tak. Jen by si měl člověk zachovat takový nějaký nadhled. Co se týká přírody, tak bysme neměli rozhodovat o ničem, bohužel jsme se tak nějak nevím proč, naučili úplný opak a děláme, že to tak není.
Proto je těžké se o tom bavit, poněvadž bysme museli skončit popřením své vlastní podstaty.
Chtěl bych se jen zeptat, jak se pozná, že je něčeho moc. Jako jedna věc je nějaká pěkná sájnsfikšrovnovážná vize jakože té pěkné přírody a druhá věc je ta příroda skutečná. Rovnováha je vize označující pěkný, leč zakonzervovaný stav. Ono to v rámci jednoho lidského života nejde moc vypozorovat, ale nejde to tak, nešlo a nikdy nepůjde. Protože kdyby byla ta rovnováha, tak bysme si dodnes užívali tu nirvánu rovnováhy na stromech. Holt asi ale i tehdy bylo něco v nerovnováze...

NStilet - Profil | Po 3.11.2014 8:09:48

Jo, potkávám je často na P vodě a párkrát mi přijela za wobem, pod nohama salto a ...pak se utopila:-).
Jestli se ptáš co to má znamenat, odpověděla by Ti matka příroda něco ve smyslu, že pokud ji chceme fušovat do řemesla, ať se pořádné díváme jak to dělá sama a ať se díváme dobře, ne jen z okna paneláku. Lidské ego už zničilo tolik a přestože se zaštiťujeme pokrokem - je to často jen pohodlnost a lenost.

NStilet - Profil | Po 3.11.2014 7:59:14

Ravachol >> Tvá povídání jsou tak neuvěřitelně infantilní, že to zavání až úmyslem. Nejseš ty jeden z těch slavných vlčích hlídek, co se nechali točit televizí NOVA jak v zimě bránili myslivcům zastřelit vlka tím, že běhali po lesích a plašili všechnu zvěř od plných krmítek, bo tam by se myslivcům na vlky nejlépe číhalo? A zvěř umírala hlady a vysílením. A protože vlci už netáhnou, je třeba se zviditelnit něčím jiným tak Vydrýsek - všichni ho milují bo Chaloupka udělal večerníček. A po myslivcích jsou na řadě rybáři...potřebuješ nepřítele k životu?
Jsi hloupý člověk bez jakéhokoliv rozhledu a znalostí, který svou hloupostí škodí a je jedno jestli úmyslně, nebo jen z neznalosti základních přírodních zákonů. Petrův zdar.

Nalx - Profil | Po 3.11.2014 7:18:34

Ravachol >> jsi můj člověk, nemám rád kočky ze stejného důvodu ;-)

Nrybobuch - Profil | Ne 2.11.2014 22:37:59

Moje zkušenost s vydrama - horní Dyje. Během cca 3 let od prvního výskytu lze na původně dobře zarybněném revíru občas chytit rybu nad 15 cm. Revírem protahuje a jakmile ryba naroste, tak odloví.
A ty žáby zmizely také. Vydra se lidí naprosto nebojí ( asi přisla na to, že je chráněná) a lze ji vidět i přes den na obecním rybníku uprostřed dědiny. Vypleňuje i produkční rybníky, neboť ji lovit očividně baví. Hromada kaprů s ožraným rypákem. Výsledkem působení vyder je u místních beznaděj a rezignace na rybochovné činnosti. Zelení pitomci se z toho radují.....

Npotočák 62 - Profil | Ne 2.11.2014 22:03:38

nofish >> Máš pravdu.Petrův Zdar

NRavachol - Profil | Ne 2.11.2014 21:58:02

potočák 62 >> a jeste volavky k tomu :) prosimte nezlob se ale ja v tom vidim z tvy strany trochu podjatost. Vsechny problemy vodních ekosystémů prostě nemůžeš vysvětlovat vydrama jak to z tvýho prispevku trochu vyznívá.Skoro bych i nabyl presvedceni, ze jsme diky bohu ovládli celou prirodu, nez to stihly udelat vydry. Chápeš že bych úplně stejně mohl argumentovat sumcem, kterej žere nemlich to samý co vydra a je jich v republice miliarda a furt se saděj další, a ty raky a žáby luxujou taky? Mihule z mý oblíbený lokality zmizely světe div se i bez vyder a vranky s nima - uz pred deseti lety.Kazdopadne je fajn že svý prispevky prolozis encyklopedickymi daty, ja to vzdycky zapomenu, kde u nas cernej cap poprvy zahnizdil :) jeste by mě zajímala hrdlička, to taky nemůžu najít kde poprvý zahnízdila.Lidí co si rádi vystrelej na šelmu či čápa jen tak pro radost je hodně a nevim jestli je z tvý strany rozumný tady k tomu motivovat širokou veřejnost a to zcela bezdůvodně. každopádně tam kde končí rozum a argumenty, končej lidi prispevek silnejma klišé typu ekoterorista nebo debil, jak je tady na mrku zvykem u části davu. Bejt tebou bych se na to kouknul spíš v globále a furt nepočítal metry čtvereční kolem rybníčku. tím bych tuhle debatu asi ukončil a popral ti peknej večer. tak at se vašim pstruhum v nově odbahnenym rybnice daří...:)

Npotočák 62 - Profil | Ne 2.11.2014 21:36:34

Ravachol >> Ten rybník je normální pstruhový revír,já mám 100m od baráku rybníček 600m čtverečných pro obojživelníky na který navazuje půl hektarová bažina.ten rybníček jsem vybudoval v roce 1988 ručně bez dotací,stačilo mě kolečko,lopata a krumpáč a chut něco udělat pro přírodu,jinak svoji první tůnku pro obojživelníky jsem vybudoval v roce 1970 v 8 letech.Stavy obojživelníků sleduji v okolí na 10 lokalitách od roku 1984. 50m od baráku mám další rybníček 1200m čtverečných kde mám v součastnosti 18druhů ryb včetně dravých a žáby se tam už rozmnožují normálně protože tam na jaře natahuji ohradník aby na ně nemohli vydry nebo spíš už poslední vydra která sem chodí z polska.Nemám nic proti vydrám(je to krásný tvor)ani proti nepůvodním černým čápům(první zahnízdění černého čápa bylo v roce 1951u nás na libečských lukách) ani proti volavkam ale vadí mě moc vyder,moc černých čápů,moc volavek.Dokud sem chodila vydra v zimě,byl tady 1pár černých čápů,volavky se zastavily na jaře a na podzim při tahu tak se nic nedělo a bylo to v pořádku ale potom v okolí vyrabovali kormoráni řeky a v létě tady byli 4 vydry a v zimě už 6 a zůstali tady celí rok protože neměli kam jít,k tomu 3 páry černých čápů místo jednoho a 34 volavek od jara do podzimu.To na pstruhovém revíru o délce 20 km a rozloze 10ha.To považuješ za normální?Nebyli malí pstruzi tak se lednáček soustředil na střevle,když došlo k jejich vyhubení zmizel i lednáček který se tady vyskytoval vždycky,populace původního raka říčního se ocitla v troskách,na řadě přítoků byla vyhubená mihule a vranka,populace obojživelníků se ocitla v troskách.Já chápu přírodu že by se tam měli vyskytovat všechny druhy živočíchů a rostlin v náležitém poměru.Preferovat jeden dva tři druhy živočichů na úkor desítek jiných může jenom ekoterorista nebo deb......Petrův Zdar

NRavachol - Profil | Ne 2.11.2014 20:43:59

potočák 62 >> ale koukám že jsi chovatel ryb podle zápisů, takže chápu že člověk co má hektarovej rybník plnej lososovitejch ryb prostě predátory rád nemá ze stejnýho důvodu jako vlastník továrny nemá rád odbory. Tohle prostě nevyřešíme, když ty jsi v tom chovatelsky zainteresovanej a vlastníš nebo se podílíš na chovu ryb - to je logický že predátoři poškozujou tvý zájmy. Moje ne - tím pádem to necháme bejt, peknej večer :)

NRavachol - Profil | Ne 2.11.2014 20:39:22

potočák 62 >> já na to nepřišel kolego, na žraní pulců přišli kapři,okouni, štiky, sumci, cejni.... , o pstruzích nebyla ani zmínka, to nevím kde jsi na pstruhy přišel ty :) je to jen můj pocit, nebo vedle vyder nemáš rád ani černý čápy? Přírodě Zdar! :)))

Npotočák 62 - Profil | Ne 2.11.2014 20:34:54

Ravachol >> A kde jsi přišel na to že ryby žerou cíleně pulce?Jediná ryba která je u nás žere je nepůvodní okounek pstruhový.Jinak my máme 1ha pstruhový rybník s velkou obsádkou lososovitých ryb a hemží se bez problému pulcema akorát že když se odbahnoval tak se museli vedle vybudovat 2 tůnky pro obojživelníky.Problém je že když tam nějaká žába vleze tak ji sežerou černý čápy tak že máš rybník plnej potočáků a pulců a vedle dvě tůnky který jsou prázdný.Petrův Zdar

NRavachol - Profil | Ne 2.11.2014 20:24:22

šeptal >> podpis netreba, já tě poznal :)

Nnofish - Profil | Ne 2.11.2014 20:18:51

Jarda Š. >> Problém je, když aktivní "člověk" vydry nenechá se rozšířit, ale úmyslně je ještě uměle vypouští někde, kde možná ani nikdy nebyly...

Nšeptal - Profil | Ne 2.11.2014 20:18:19

Ravachol >> Zapomněl jsem se podepsat. B.E. :-)

NRavachol - Profil | Ne 2.11.2014 20:17:12

šeptal >> :)

NRavachol - Profil | Ne 2.11.2014 20:16:14

Jarda Š. >> presne, stejne tak by se týpek co má rád obojživelníky mohl oprávněně vztekat na rybáre ze do kazdý kaluže cpou pro svou zábavu kvanta ryb a ty pak žerou čolky a pulce po miliardách. botanik by se mohl vztekat úplně stejně, páč kapři nejsou zrovna kámoši s původní vodní květenou v naší vlasti.Entomologové by taky mohli proti nám rybárům
vyhlásit válku, páč rybníky a tůňky nacpaný rybama bez vodních rostlin taky nebudou pro vodní hmyz přijatelný stanoviště. Komerční rybářství i sportovní rybolov ovlivnují často velmi negativně celý ekosystémy, tak buďmě na oplátku trochu tolerantní a nechme vydry v přírodě pro lidi, který rybolov a komerční chov ryb taky nepranýřujou :)

Nšeptal - Profil | Ne 2.11.2014 20:14:46

Ravachol >> Řekl bych, že mimo nejste, Karle Marxi. :-)

NJarda Š. - Profil | Ne 2.11.2014 20:08:34

Ravachol >> Tak, tak. Problém je, když člověk někde vytvoří vydrám podmínky, ve kterých se jim snadno loví. Tam se potom mohou slézt ze širokého okolí. Na přírodních tocích si vydry drží svá teritoria, která jsou dostatečně velká na to, aby si v nich rybí populace nevyžrali.

Nnofish - Profil | Ne 2.11.2014 20:07:00

potočák 62 >> Kašli na to :-)
Lidi co ví, to ví a blbounům některé věci nevysvětlíš.

NRavachol - Profil | Ne 2.11.2014 20:00:53

potočák 62 >> vydra je fajn tvor, jsem rád že se najdou lidi co se zasadí o to aby je ve volný prírode videla i další generace - ze stejný logiky jakou je nenavist k vydrám bys musel vystrilet nebo rozjezdit autem (jak jsi psal u vydry) vsechny kočky co maj lidi doma - ty lověj ptáky pro zábavu, vybíraj jim hnízda, lověj vzácný rejsky a bělozubky a z nějakáho důvodu nikomu nevaděj, i když jich je miliarda na km2 a lidi je furt množej a podporujou. Populaci ptáků ve svým loveckým teritoriu dokážou zlikvidovat z devadesáti procent.A kazdej si je jeste doma hýčká :) Jestli začít likvidovat dravce podle škodlivosti pro přírodu, muselo by se začít těma kočkama a pak teprv rozmýšlet koho dál na mušku :) Jestli škoděj komerčním rybochovným zařízením, kde je nepřirozená hustota rybí osádky a žádný úkryty, je to problém podnikatele. Má si svůj majetek zajistit a oplotit. Když mi liška vybere slepice který nejsou za plotem, taky nevolám po vystřílení lišek, ale postavím plot. mozna jsem uplne mimo, ale fakt se bojim jinejch věcí, než že nám vydry zničí přírodu - od toho jsou tady jiný odborníci a svinstva:) radeji deset vyder, než kilometr bagrovanýho potoka (kde se to pak vydre loví, když jí člověk pripravil loveckej rajon bez ukrytu pro ryby).

Npotočák 62 - Profil | Ne 2.11.2014 18:44:11

El Mauro >> Ale já vůbec nepochybuju že se ty ryby vytáhli a nebo že zcela vyjímečně se tam ta vydra zastavila ale větší lín a okoun bývají mezi prvními kteří takovou návštěvu odnesou,to se týká i toho-(u nás na řece je jich spousty,a nemám pocit že by tam bylo málo ryb)Pokud je někde hodně ryb tak vydry často loví pro zábavu a bud skonzumují jenom malou část a někdy kořist nechají ležet celou.Jinak běžná obsádka naších níže položených řek je 200-300kg na 1ha-odečti drobotinu a počítej 300-500kg ryb na vydru,čím větší počet větších ryb tam je, tak tím spotřebují na váhu více kořisti protože z velkých ryb spotřebují jenom malou část a zbytek nechají.Pro počítání vyder je nejlepší leden a únor když napadne čerstvý sníh a teplota vody je pouze něco málo nad nulou.Při těchto podmínkách vydrží vydra lovit pouze několik minut a potom musí několik hodin vyrovnávat energetický deficit.Proto se přesunuje v noci pouze na krátké vzdálenosti.Petrův Zdar

NEl Mauro - Profil | Ne 2.11.2014 17:48:46

potočák 62 >> Jsme přece rybáři, tak se nedělej. Pravdou je že většina lidí tam ty ryby vrací zpět, já jsem si od něj kromě nástražních rybek nic neodnesl, tak šlo asi leckdy o stejnou rybu. Ten lín 41 byl letos chycený minimálně dvakrát, a pořád tam je. Taky je tam jedna slušná štika(opravdu jen jedna).

Ntony.bobo - Profil | Ne 2.11.2014 17:23:16

Bohužel i mě se to stalo před dvěma měsíci když sem byl na amurech na chleba z hladiny.Jen nevím jelikož byla tma zda to byl bobr ,vydra či nutrie.Všeho je tu až až. a cca 3m od břehu se utrh.

Npotočák 62 - Profil | Ne 2.11.2014 17:20:10

El Mauro >> A ted tu o červený karkulce.Petrův Zdar

NEl Mauro - Profil | Ne 2.11.2014 17:09:15

S vydrami na rozdíl od kormoránů problém nemám, u nás na řece je jich spousty, a nemám pocit, že by tam bylo málo ryb. Navíc občas chodívám na náš návesní rybníček(louže max. 1,5m hluboká), kde může chytat kdokoliv, vydry ho navštěvují už minimálně 2 roky, a letos jsem tam chytil okouna 32cm, plus několik dalších kolem 30 vytáhli jiní rybáři, dále několik línů 30+(největší 41cm), karasy,plotice a mraky malých okounů nepočítaje.

Nbrašul - Profil | Ne 2.11.2014 16:33:42

Vydru jsem si ještě nepovodil, ale kačera jsem si už domů donesl, a jednou mi dokonce rybku nastraženou na candáta vzala ondatra a ta sní skončila v noře. Čert ví jestli vůbec měla míru.

NDenny - Profil | Ne 2.11.2014 16:17:19

Kachna je fajn ulovek,ale uz jste nekdy zdolavali pelikana?

NMijon - Profil | Ne 2.11.2014 12:35:39

dada11 >> to jsem viděl, jak zdolává kachnu. Lítala mu nad hlavou, pomalu jí stáhnul, vyndal háček a pustil. (to nechápu, já bych ji pustil max. tak na plech):)

NGTdpcfix - Profil | Ne 2.11.2014 11:37:51

Bachy:co ty to porad mas s tema pubertakama:Dto by me dost zajimalo:Dto jako kazdej kdo ti nejde na ruku a dovoli si oponovat je pubertak?

NBachy - Profil | So 1.11.2014 22:30:45

kritik >> nepsal jsem co potřebuje, jen že si podle mne radši vybere řeku kde má víc potravy a nemusí vydat tolik energie. U nás vím o vydře, možná dvou, na řece poblíž města v klidné části, ryb je tu pořád dost. Klidně bych se na ně rád podíval i uprostřed města. Samo nemělo by jich být moc, všeho moc škodí.

NPoušťák - Profil | So 1.11.2014 22:14:05

strejka >> o)))))))))))

Nkritik - Profil | So 1.11.2014 22:12:44

Bachy >> Uvidíme....
Chtěl jsem tím ovšem naznačit něco jiného. Vydra nepotřebuje nerušené prostředí nebo či spíš říčku než potok, jak ty uvádíš.
Vydru dneska najdu na každý louži, na každém potůčku, skoro v každé meliorační strouze.
Dojde si v klidu zalovit na rybníček uprostřed vsi a v pohodě zůstane zalezlá v kanále pod hospodou.
V zimě běžně uvidíš uprostřed Českých Budějovic na napůl zamrzlé řece řádit celou vydří rodinku v pravé poledne.
Je jich víc než dost.

Nstrejka - Profil | So 1.11.2014 21:53:41

Vydra je nuda, ale delfín na suchou mušku, to je jiná liga...

NBachy - Profil | So 1.11.2014 21:33:27

kritik >> no vidíš, nejmíň měsíc na takové kaluži a rybek furt dost. Žabáci chutnaj i volavkám, čápům a klidně mohli emigrovat, když je delší dobu mokro, hledaj potravu... U nás na jezeře jsou žabáci vidět taky hlavně z jara, kraje léta a pak jakoby emigrovali a to tu nemáme vydry ani volavky (moc rušno).

NWamp - Profil | So 1.11.2014 21:24:34

Vydry sem patří a více než my... fakt si to myslím a mám z nich radost (pamatuji časy kdy tu nebyly), ke kormoránům mám úplně jiný vztah, jsem z Děčína (konec Labe) a vím jak to vypadá, když je někde něco špatně a příroda na to prostě není připravená. Chytám tu čím dál tím častěji jednooké ryby pod mrtvými stromy...

Nkritik - Profil | So 1.11.2014 21:21:23

Bachy >> Poslyš, pokud to má vydra nastavený jako já a jde na záchod jednou denně pěkně po ránu, tak je tam minimálně měsíc.......-)
Když napíšu ze.raný, tak těch kopiček trusu v různém poločasu rozpadu je kolem vody opravdu hodně.
Rybičky zatím ještě jsou, jsem zvědavej jak dlouho.
A žabáci, ti určitě neemigrovali.......-)

NWamp - Profil | So 1.11.2014 21:15:09

k praštěným záběrům:

Na nejmenovaném jezeře, kam rád a několikrát do roka jezdím, je jakási vzrostlá rákosová kosa vybíhající ze břehu ve tvaru pomyslného trojúhelníku, který svým nejvyšším vrcholem končí v jezeře cca 40 - 50m od břehu.
Právě kolem tohoto rákosového vrcholu celkem úspěšně lze chytat dravce, v noci candoše a hady, přes dopoledne občas nějaké zubatá. Vzhledem k tomu, že je to na "kačenu" a kvůli větru celkem daleko, chytáme na položenou. Vždy s lankem a rybičky většinou vyvážíme. Prut se hodí do vidlí, před špičku kus polystyrénu, otevřít překlapěč a vlasec do klipu od lízátka. Záběr se projeví "útěkěm" polystyrénu na vodu. Vzhledem k blízkosti rákosového pole, sekáme po několika vteřinách a na místě se střídáme tzv. "po rybě"...
Tři dny jsem čekal než na mě vyšla řada, vyvezl jsem si krásnou plotičku cca 15 cm na hranu kosy, vše pedantsky vyladil a těšil se na záběr. Kolem 15:00 hod. slyším kolegu jak lakonicky povídá,"tak jí tam máš a upaluje jako blázen..." Jako Yusein Boldt startuji směrem k prutu, polystyrén obdobnou rychlostí upaluje na vodu, ale přímo k rákosu. S povoleným vlascem přecházím na molo, abych měl lepší úhel pro zdolávání, přehazuji překlapěč a okamžitě, mocně zasekávám...
Na prutu se zhoupla velmi slušná váha s prokluzem kňučící brzdy. Nicméně, váha se cuká, ale netáhne směrem ode mne. Pumpuji, jako při zdolávání slušného kapra a získávám cca 20-30m vlasce. Ještě jedna mocná pumpa a cítím jak jde "ryba" k hladině....říkám si " to bude parádní candát"... Během několika vteřin jsem vyveden z omylu... Ryba se u hladiny nezastavila, ale se strašlivým, jakýmsi zakrákáním, plynule vylétá z vody asi 20 m od mne a přímo na mě. Mám pocit, že se mi to zdá, ječí, kráká a letí mi přímo do ksichtu.
Je to nádherný roháč s rybkou po hlavě v zobáku, ještě mu přes polovinu čučí ven z hlavy. Zařvu také, sklápím prut k vodě a roháč bere šipku pod hladinu cca 5m před molem, ještě mě nahodil sprškou studené vody. Ztrácím kontakt s "rybou", klepu se a stojím tam jak opařený... , dovíjím z vody prázdný návazec (chvála Bohu) i se slušným kaprařským jednoháčkem...
Ať si dá, mrcha jedna, ale adrenalin to byl fakt boží... :-))

NBachy - Profil | So 1.11.2014 21:10:03

kritik >> Hodit všechno na vydru je tak jednoduché, že. Skokani mohli zmizet z tisíce důvodů.
Jinak delší dobu je vydra na kaluži 10*15m kde je pár zakrslých línků a červenopeřice. Jak dlouhou dobu tam ta vydra může být a zachytal jsi si tam? Jsou tam pořád rybky? Vydra prý sežere jak za dva hladové vlky. :-)

NBachy - Profil | So 1.11.2014 20:56:57

nofish >> jo, urážet někoho bez důvodu abys ho k něčemu dokopal, no ty jsi skutečný inteligent. Já se za své názory nestydím, mám k nim své důvody a psát je tu budu bez tvého svolení, puberťáku.

NKozič origin - Profil | So 1.11.2014 20:53:09

Lidí je jak sraček. Máte rádi lidi? Tak se neserte do vyder.

NWamp - Profil | So 1.11.2014 20:50:01

k vydře:

V jižních čechách na slepém ramenu Nežárky až někde u rakouských hranic jsem s několika podobnými šílenci (jako jsem já sám) trávil týden ve srubu. Úžasné místo, dojet se dá pouze traktorem cca 2km před srub, zbytek pěšky. Co si kdo donese to má, kde si vyšlape díru tam chytá. Když si nerozdělá oheň mrzne, když si neuvaří, hladoví nebo jí studené...
Fakt nádhera (bez ironie), slepé rameno je cca 800m dlouhém a setkávali jsem se vždy až večer u srubu, u společného ohně v místě, kde je vlastně konec toho slepého ramene, stulíky atd. Kdo co chytil většinou přinesl živé a ve vezírcích jsme to dávali pod stulíky do hloubky - někdo v saku, někdo ve vezírku (je to cca 10 let).
Sedíme již slušně po půlnoci u ohně a ze tmy v místě ukotvených saků a vezírků se opakovaně ozívá šplouchání jako když se koupe malé dítě a jakoby, takové divné kuckání (lépe to posat neumím) + další divné zvuky. Berem čelovky baterky a posílení alkoholem jdeme skupinově vypátrat zloděje ryb.
Ve světle baterek vidíme (pro mne ze severních čech) neskutečné divadélko. Tři malé vydry (veleké cca jako menší králík) + zřejmě jeden z rodičů trhají zuby vezírek a za řitní ploutev a zadek rvou již vytrhaným a nesmyslně malým otvorem ven cca 4 kg kapra. Lezou si po zádech prsakají nebo snad kuckají a dokud nezačněme dělat randál nenechají se rušit.
Matka nebo možná tatínek mizí v tmě jako první, následováni tou pubertální vydří mládeží. Vezírky přetahujeme pryč a kapr skončil na primitivním grilu ještě téže noci - v duchu se mu dosud omlouvám...

Nnofish - Profil | So 1.11.2014 20:47:34

kritik >> mi to neříkej, otevři oči jiným, ale oni stejně budou tvrdit, že je vyder málo...

Nkritik - Profil | So 1.11.2014 20:45:48

nofish >> Minulý týden jsem vyrazil na rybičky na nebeskou kaluž 10x15 mezi polema......nejbližší voda cca 4-5 km, vzdušnou čarou.
V kaluži je pár zakrslých línků a červenopeřice, těm se tam daří parádně.
Když jsem dorazil, nechápal jsem. Na takové louži je vydra a už delší dobu, je to tam zlítaný a ze.raný až běda.
Normálně tam mastí ty rybičky kolem 10cm.
Před nedávnem se téměř nedalo chytat kvůli skokanům, co pořád wopruzovali u splávku v domnění, že je to něco k jídlu.....
Dneska tam není ani jeden.

Nnofish - Profil | So 1.11.2014 20:36:46

Bachy >> Zkus někdy přemýšlet a ne furt vysvětlovat, že je to jak píšeš ty a hotovo. Já si ty potoky nefotím, ani skluzy od vyder na řece. Nemám důvod.
Stejně jako nemám důvod tě urážet, ale někdo tě musí dokopat k tomu, abys začal trošku přemýšlet, jestli fakt máš vždycky pravdu ty...

Mimochodem, k tomu jak vypadají potoky po vydře a co dělají vydry, mám co říct. Ale nemá smysl se o tom bavit s někým, kdo se prostě bavit neumí.

Npotočák 62 - Profil | So 1.11.2014 20:31:42

Jedna dospělá vydra na pstruhovce sežere 300kilo pstruhů ročně zbytek jsou obojživelníci vranky a td plus k tomu mladý vydry.Rybáři v lonském roce ulovili v čechách a na severní moravě-15 000kg potočáků.Stejné množství sežere 50dospělích vyder s mladými.Petrův Zdar

Nšeptal - Profil | So 1.11.2014 20:30:11

Bachy >> To by měli mít nějak metodicky pořešený. Ale jestli je počítali někde na rybniční soustavě, seknout se nemuseli ani bez metodiky.