Ministr Výborný zahájil dnes stavbu malé vodní elektrárny Klecany II

Kategorie: Všeobecné

Nový zdroj ekologicky čisté energie vyrobí ročně přibližně 10 GWh energie a vyžádá si celkové náklady ve výši 0,5 mld. korun.

„Oceňuji iniciativu státního podniku Povodí Vltavy v roli investora vybudovat tuto novou výrobní kapacitu bezemisní energie, která přispěje k větší energetické nezávislosti České republiky na fosilních palivech, ve prospěch obnovitelných zdrojů.“ řekl při slavnostním zahájení stavby ministr Marek Výborný.

"V roce 2023 jsme uspěli v aukci kapacit pro nové obnovitelné zdroje a vysoutěžili tak pevnou výkupní cenu. Jedná se zatím o první a jedinou vodní elektrárnu, která v takové aukci uspěla. Investici hradíme celou z vlastních zdrojů podniku a její návratnost očekáváme v rozsahu 12 – 15 let. “ upřesnil generální ředitel státního podniku Povodí Vltavy Petr Kubala.

https://www.nase-voda.cz/ministr-vyborny-zahajil-dnes-stavbu-male-vodni-elektrarny-klecany-ii/

MAXXSKATER, 15.5.

Diskuse k bleskovce

1 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Njxr - Profil | Pá 17.5.2024 5:05:37

Není pravda, že malé vodní elektrárny jsou bezemisní. Stavbou jezu se zpomalí tok a v nadjezí začnou probíhat anaerobní (hnilobné) procesy = produkce skleníkových plynů. Takže zase jen masáž vymatlanývh zelených mozků.