Jednoduchý, levný a dost dobrý rybí salát
Rybí saláty a zavináčeMnožství ryb záleží na tom, kolik chcete mít salátu.
Já jej dělám z cejnů, ale už jsem to vyzkoušel i z kapra a amura. Ryby vykuchám očistím rozříznu podélně napůl. Potom nasolím (solí nešetřit) a naslkádám do misky. Potom misku uzavřu fólii (aby nebyl zápach v lednici) a nechám v lednici 3-4 dny. Po 3-4 dnech (už se mi stalo že jsem to tam nechal i týden a nic se nestalo) vyjmu ryby z misky, opláchnu přebytečnou sůl, do misky naleju ocet, do kterého je pak zase naskládám. Maso musí být ponořené. Opět uzavřu fólií a šup zpátky do lednice. Tam to opět nechám 3-5 dní. Po této době ryby vyjmu, a začíná největší "piplačka". Ze všech půlek je potřeba vytahat všechny silné kosti. Malé kůstky není třeby vytahovat, protože v octu změkly a jsou naprosto bezpečně poživatelné. Když jsou ryby takto vykostěné, nakrájím maso na kostičky cca 0,5cm.
Z nakrájených kostek masa vytvořím v ruce kouli o velikosti tenisáku a tu pak dobře vymačkám aby maso neobsahovalo moc vody. Vymačkané maso dávám do mísy ve které budu salát míchat. Potom k masu přidám na kostičky nakrájenou cibuli. Množství cibule se rovná asi jedné třetině mnočství masa. Ještě než začnu ryby zbavovat velkých kostí, tak si připravím nálev. Je velice jednoduchý: do kastrůlku dám asi 1,5-2dcl vody, do toho nahážu asi 20 kuliček (opět záleží na množství masa, toto je asi na půl kila) černého pepře, 10kuliček nového koření, 3-5(podle velikosti) bobkových listů a nechám to asi 5 minut povařit. Taky se mi osvědčilo přidat do toho trochu koření na ryby.(zase záleží na množství masa a na vaší chuti). Když mám ryby a cibuli v míse, dobře to všechno promíchám, přileju vychladlý nálev a asi 1 dcl oleje (stačí stolní, ale olivový je lepší), opět všechno dobře promíchám a natlačím do zavařovacích sklenic, které uzavřu a dám do lednice. Salát je v podstatě možno konzumovat již nyní, ale je lepší nechat jej v lednici ješzě tak 5 dní "uležet". Pak už jenom stačí koupit majonézu, ze zavařovačky si nabrat do misky salátu co hrdlo ráčí, smíchat s majonézou (množství podle chuti),
k tomu čerstvé rohlíčky a baštit. Dá se to jíst i bez majonézy (to pro ty co chtějí jíst zdravě a nechtějí přibrat). Salát by měl v lednici ve sklenicích vydržet
cca 2 -3 měsíce, ale nemohu to potvrdit, protože u nás se to ještě nepodařilo ověřit. Vždycky ho sníme
tak do 3 týdnů. Přeju dobrou chuť.
Diskuse k receptu
NMillhausse - Profil | Pá 31.1.2014 23:43:40
Ntuzemak - Profil | St 22.1.2014 11:17:52
Nansa - Profil | Út 21.1.2014 20:56:02
PS: Údená strilizovaná ryba je vhodná na výrobu pomazánky a nie na výrobu rybacieho šalátu.
Nantony - Profil | Út 21.1.2014 7:29:49
A není tento salát moc kyselý, když se tam leje nezředěný ocet?
NSiven Polní - Profil | Út 21.1.2014 7:10:17
NMalšínec - Profil | Út 21.1.2014 6:57:35
NSiven Polní - Profil | Út 21.1.2014 5:53:16
Kde to žije - všechna témata
0:07NNaviják DAM Quick Finessa 7
NeNPokuty za krmení přemnožených nutrií ze Zlíně (Bleskovka) 59
NeNTěžší přívlač výbava (prut, naviják, šňůra) 14
NeNStarfishing SPeX-TeX 150 2 Man 2
NeNPříprava partiklu - jednoduše z jednoho hrnce. (Video) 6
NeNStaré Česke rybářské vybavení 79
NeNPivo- craft beer 502
NeNČeští rybáři čelí poklesu úlovků - vliv predátorů a rostoucích nákladů (Bleskovka) 165
NeNMůžu chytat menší sumce na 30cm karase? 6
NeNVýprava za kapří legendou (Video) 2
NeNServis navijaku Fox? 45
NeNŠírava Big 6 Challange alebo "Šíravská šestka" 10
NeNRevír 431 034 pr. 01 Ohře 13A 1
NeNNash Titan Bivvy 387
NeNSháním horní díl od prutu delphin etna 3,6m 3dily 5
Co je nového - všeobecné
0:40NBleskovka: Stanovisko ČRS k hlubinné přívlači
PáNBleskovka: Má smysl zachraňovat i krase stříbřité?
PáNBleskovka: Zrušení revíru Markovka 1, nádrž Střítež
. . . NVideo: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . NČlánek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . NČlánek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . NMiničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . NRecenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . NMiničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
7.6.Přívlačové závody dvojic 3...
8.6.Dětské rybářské závody -...
8.6.Šilheřovice Sranda Mač Evolution...
8.6.Rybářské závody - dospělých
8.6.Závody dospělých o 100kg prase -...
8.6.Rybářské závody v Přehýšově
8.6.Rybářské závody 2024 -...
8.6.Lovosický úhoř
14.6.Jimramovský kapr dvojic...
15.6.O dešanské sele
Doporučujeme e-shop
Saccon Carp
Rybářský e-shop se zaměřením na moderní kaprařinu. Máme dlouholeté zkušenosti, na trhu úspěšně působíme přes 10 let....