Udírny a uzení

Všude píšete jak udíte své úlovky ryb,v gastro koutku se také stále něco udí.Ale jak postavit udírnu a jak připravit maso na uzení se píše málo.Proto zakládám tuto otázku kde se to vše můžeme dozvědět.
Autor diskuse: Stopař - Profil , 30.10.2011 všeobecné - ostatní
Dále moderují: džigit Profil + p.lorenc Profil + PYTLAKS Profil
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

Menca - Profil | Po 18.12.2023 3:37:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nedělní uzení ať jsem připravený na svátky.

Kruan - Profil | Ne 2.6.2024 12:06:02

p.lorenc >> mam tu jeste jednu fotecku

Kruan - Profil | Ne 2.6.2024 8:57:01

draveček >> kdepak :) ale vcera v tom desti to byl ocistec..jsem to oblozil harampadim :)

orientační sloupek - Profil | So 1.6.2024 22:47:11

Starc55 >> Kdysi jsem pouzival puncochu, pak salamova streva, ale ted uz udim jen na taliri 😀. Vetsinou koupim syr co je v akci a jak roztapim udirnu tak nakrajim na kostky a cca 250 az 350g dam do hlubokeho talire a dam do udirny...vetsinou udim kolem 60-65*C, ke konci trochu pridam. No a az se kostky proudi tak se vetsinou postupne spoji v takovou vyssi placku a tu obcas na talirku otocim.

Kruan - Profil | So 1.6.2024 18:11:48

fertig..

Kruan - Profil | So 1.6.2024 12:15:49

uz cmoudim 4 hodiny :)

Jirka R. - Profil | St 29.5.2024 12:06:20

valcha186 >> Jo a plničku/nabíječku/ládovačku jsem si vyrobil z novodur trubky průměr 4 cm...

Jirka R. - Profil | St 29.5.2024 7:23:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nedávná akce eidamu za pár šupů mě přiměla k odvaze pokusit se o vlastní uzený sýr. Část štanglí jsem dotoval vlasním uzeným masem, část jen zeleným pepřem a jednu štangli směsí domácí šunky, zeleným pepřem a chilli. Jsem rád, že to klaplo, však na tom nic není...! 😉

Jarin - Profil | Pá 24.5.2024 18:18:34

Tak dnes ukončeny život cca 35 ročnej slivky- ringloty , ešte narežem , nakalam a bude ked vyschne na udenie habakuk materialu...

Jirka R. - Profil | Čt 16.5.2024 21:01:04

Dnes jsem prvně testoval novou elektrickou udírnu s bukovou štěpkou. Oproti dříve užívané klasické s topeništěm dost pohoda, spíš flákárna, klobásky voněj celým okresem Praha-západ...! 😉

orientační sloupek - Profil | So 11.5.2024 19:40:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vcerejsi klobasy, kruta&kralik s medvedim cesnekm a buckove s paprikou + oblibeny Plzensky salam a kilicko syra. 😀

salfi - Profil | St 8.5.2024 20:00:52

jindřich >> ja mam kazdej rok v podbiti strechy 3-4 velky srsni hnizda. Nikdy nebyl zadnej problem, srsen je mirumilovna a kdyz na ni neutocis, tak ti nic neudela. Vosy te bodnou bezduvodne. Hlavne je ale srsen uzitecna v tom, ze nemas na stromech msice, mravence a likviduje i vosy. Takze za me nechat bejt

Calex - Profil | St 8.5.2024 19:35:22

jindřich >> Mám na chatě tohle, říkaj tomu hasičák, stříká to 5-7m, takže bezpečná vzdálenost trefit ten výlet....

jindřich - Profil | St 8.5.2024 10:21:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím Vás všechny a po delší době ukážu, co jsem taky namordoval. Poslední příspěvek se jednalo mlýnek, nabrousil jsem nůž a šajby a zatím maká docela dobře. V týdnu jsem udělal úplně obyčejné špekáčky, jenom česnek, sůl, pepř a trochu papriky. Já radějí něco pálivýho, ale žena prská že se to nedá jíst, tak jednou tedy pro ni. Jo, dá se to jíst.Je to tak popořadě, jak se sluší

Menca - Profil | Po 6.5.2024 17:51:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jirka R. >> máš to moc hezké. Já taky včera udil.

Jirka R. - Profil | Po 6.5.2024 17:38:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnešní bezmála 12ti hodinová ostraha komína se vyplatila, uzené zavonělo celou osadou, nejspíš na něj nebudu sám...! 😉

tuzemak - Profil | Čt 2.5.2024 9:27:15

Trochu toho tvarůžku sem hodil do kouře. 😋😋

Jirka R. - Profil | Ne 28.4.2024 14:32:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Několik týdnů jsem se odhodlával pokusit se o vlastní pikantní klobásky, studoval spousty receprů, nakoukal hromady videí, až nakonec zvítězila odvaha (velmi opatrná!) a já se do toho dal.
Výsledek je více než uspokojující, za cca měsíc, poučen z prvotních drobných nezdarů, to zkusím znovu, neb která si do úst vloží mojí klobás(k)u, nechce už jinou...!😉

Menca - Profil | Út 23.4.2024 2:28:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jsem nadmíru spokojen

Vikasgard - Profil | Po 22.4.2024 15:22:58

stefan_pista - Dobře, teď už nemluvíš jazykem mého kmene. Takže když mám udírnu 60x60x130, přívod kouře fi 120, tak to znamená co? Bude tam ta teplota rozdilná? Teploměr mám tenhle a pak takovou tu klasiku..

stefan_pista - Profil | Po 22.4.2024 12:31:33

Vikasgard >> to je vela ten rozdiel.ja mam napr. 2 kurenarske teplomery a vpichovaci teplomer so 4 sondami (maria 4 teploty naraz) a napr. som mal toleranciu 70-78 stupnov.ale udiaren mam 100x100x170 a privod dymu iba fi 110 samizda, tak preto take rozlietane teploty.

Kruan - Profil | Po 22.4.2024 12:25:59

To se bude udit :)

Menca - Profil | Po 22.4.2024 1:46:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dostal jsem chuť na pořádné klobasy, tak jsem se do nich pustil. Recept jsem použil z knihy pana Šediveho. Je to recept na skopové klobásy ale z vepřového. střeva 34-37.
Hovězí krk na jemno, bok na hrubo a plec a zbytky z kotlety jsem poprvé zkusil nakrájet na kostičky. Ještě jsem netestoval, až zítra.

tuzemak - Profil | Ne 21.4.2024 9:04:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když je to ochlazení, tož jim přitopím, tvarůžky. 😋😋😋