Naviják Zfish Sygna QD 9000

Zařazení: Navijáky, Zfish
Určeno pro: kaprařina, všeobecná rybařina


Produkty značky Zfish mám na recenzi k dispozici několikrát do roka a letos jsem měl možnost vyzkoušet jejich nový naviják, který je vlajkovou lodí v navijácích na kapry této značky.

Naviják Sygna QD 9000 je klasický kaprový naviják s přední brzdou. I když výrobce uvádí, že naviják má moderní design, já bych řekl, že sází na osvědčené a nadčasové tvary a vzhled, i když to je věc hodně subjektivní. Navijáku dominuje velká cívka, kterou obíhá mohutný rotor. Barva navijáku je šedá, jen pár drobností je leskle stříbrných, jakoby pochromovaných. Nápisy a loga na navijáku jsou velmi decentní, všechny v jedné, světlejší barvě než samotný naviják.


Rameno navijáku je delší, takže i člověk se silnějšími prsty má prsty stále dost daleko od točícího se rotoru. Patka navijáku má rozměry, které dobře padnou do každého sedla nejen kaprových prutů. Na patce je i vymezezení pro dva prsty kvůli lepšímu držení.


Rotor je dobře vyvážený a v drážkách na něm běhá věneček, který brání spadnutí vlasce pod cívku. Překlapěč je ze silného drátu a je znát, že má silnější pružinu, než je u navijáků běžné. Rolnička je nerezová, vybavená ložisky. Rotor osciluje nad cívkou poměrně pomalu, takže i ukládání vlasce na cívku je dobré.



Klička je poměrně dlouhá, což usnadňuje navíjení. Je vyfrézovaná tak, aby byla lehká, ale pevná. Na konci kličky je velká černá knobka, která dobře padne i do velké ruky. Klička se dá sklopit pomocí protilehlého šroubu na ose a díky plošce vzniklé šikovným vyfrézováním na kličce se dá sklopit knobkou směrem k navijáku. Naviják se sklopenou kličkou je tak mnohem skladnější.

Dobrý chod navijáku zajišťuje 11 ložisek, která jsou rozeseta po celém navijáku. Jedno ložisko se nachází například i na hlavní ose, aby se snížilo tření mezi osou navijáku a ochraným věnečkem proti zapadnutí vlasce pod cívku.


Cívka je velká jak průměrem, tak výškou a hloubkou. Díky tomu se z navijáku dobře odvíjí vlasec při nahazování, ale má také velkou kapacitu pro případnou zavážku. Vlasce o průměru 0,30 mm pojme naviják 470 metrů. Na cívce je kovový klip, ale ke klipování vlasce napřímo se moc nehodí, protože jde kov na kov, což není pro vlasec dobré. K navijáku se dodává jen jedna cívka, ale lze dokoupit další za velmi příznivou cenu necelých tří set korun.


Označení QD v názvu je zkratkou pro Quick Drag, ve smyslu rychlá brzda, což zde bezesporu platí. Mezi povolenou a utaženou brzdou je jen velmi malý krok, zhruba 1/4 otočky matice brzdy. Je to velmi pohodlné, rychlé, ale je třeba se s tím naučit pracovat a zvyknout si. Celková brzdná síla je velká a s utaženou cívkou prostě rukou neotočím. Matice brzdy je velká, dobře se drží, a i když je plastová, vnitřek je samozřejmě kovový.


Vzhledem k ceně kolem dvou tisíc korun se jedná o povedený naviják, který vypadá velmi dobře, má slušný chod a ukládání vlasce na cívku. Přes svou velikost je i poměrně lehký. Opravdu povedená je brzda tohoto navijáku. To vnímám asi jako jeho hlavní přednost, jelikož to má při lovu kaprů velmi důležitou roli. Krom poměrně nízké ceny samotného navijáku se mi líbí velmi nízká cena náhradní cívky, protože u jiných navijáků jsou cívky buď nedostupné, a nebo často podstatně dražší.

Technická data
Brzda :
QD - krátká přední brzda
Počet ložisek:
11 kuličkových ložisek
Převod:
4,6 : 1
Hmotnost:
535 g
Kapacita cívky:
0,26 mm / 600 m, 0,30 mm / 470 m, 0,35 mm / 345 m

 
Klady a zápory
dobrý poměr ceny a výkonu
velká kapacita cívky
rychlá brzda
klip (kov na kov) na cívce
Odkazy
O značce

Výrobce: Zfish, Čína

Dodavatel: Zfishing Sport Wholesale s.r.o., Za Mototechnou 1375/7, Praha 5

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz. Od roku 2014 je členem výboru a hospodářem MO Most.

 
Autor: Jiří Jakeš, 13.9.2019

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.