Krmítka Patron Fishing

Zařazení: Drobnosti, Patron Fishing
Určeno pro: feeder, všeobecná rybařina

Lov s krmítky už tak nějak patří k tuzemskému lovu na položenou, a to nejen klasickou metodou, ale i pomocí feederových prutů. Je to velmi účinná, a tudíž samozřejmě oblíbená technika při lovu kaprů, tedy naší ryby číslo jedna. Dříve jsme si dělali různá krmítka podomácku. Obvykle to byla nějaká jednoduchá drátěná pružina se zátěží. Tento typ krmítka najdeme na pultech rybářských prodejen dodnes a k tomu spoustu dalších variant a typů. Ale ať tato krmítka vypadají jakkoli, jejich účel je stále stejný – nesou porci návnady, která má lákat ryby, aby ji pozřely a s ní i nástrahu, která leží kousek od krmítka.


Dnešní krmítka jsou oproti drátěným spirálám mnohem sofistikovanější, ale co si budeme povídat, jsou i mnohem dražší. Jenže ono se někdy vyplatí si něco připlatit, protože některé druhy krmítek nabízí víc než obyčejná drátěná spirála. Mnohé rybářské firmy se vývojem krmítek intenzivně zabývají a některé z nich už dříve vyvinuly a dnes nabízí systémy, které umožňují během lovu měnit velikost krmítek, aniž byste museli demontovat celou koncovou sestavu. K takovým firmám patří i tuzemská firma Patron Fishing, která je v této věci ještě o pořádný krok vepředu, jelikož nabízí systém, který umožňuje měnit nejen velikost krmítek, ale rovnou několik různých typů, určených pro speciální situace.


Pomocí jednoduchého patentovaného „klipového“ systému můžete snadno vyměnit například ploché krmítko na method feeder za krmítko určené k vnadění masnými červy a to zase za jedinečné krmítko „nabíjené“ speciálními „patronami“ vyrobenými pomocí lisu. Odtud i název Patron Fishing. A je toho ještě víc. Krmítka nezatěžují přírodu, jelikož jsou vyrobena z pevného, recyklovatelného materiálu a neobsahují olovo. Pojďme se tedy podívat podrobněji na jednotlivé typy krmítek, které lze v tomto systému jednoduše používat a měnit.


Kombinator
Kombinator se vyrábí ve dvou velikostech a je základem celého systému. Je to vlastně srdce a myšlenka, na které všechno stojí. Kombinator je nosič patron vyrobených z vnadicí směsi pomocí speciálního lisu. Díky plochým zátěžím, které jsou současně oporou pro patronu ze směsi, můžete měnit hmotnost krmítka podle potřeby. Toto „krmítko“ je unikátní v tom, že místo patrony z krmení můžete použít třeba docela obyčejný rohlík. Všichni víme, že pečivo je výborná návnada, a v tomto případě ji můžete držet snadno u dna.



Základní Kombinator byl nedávno rozšířen o variantu Kombinator Special s aerodynamickými zátěžemi ve dvou velikostech a má také větší lis umožňující vyrábět větší patrony.


Krmítka pro lov s masnými červy
Krmítka na červy jsou skvělým nápadem a Patron Fishing nabízí hned několik možných variant včetně krmítek kombinovaných, umožňujících nabízet současně jak vnadicí vlhčenou směs, tak i masné červy, a to odděleně, což je unikátní. K dispozici jsou čtyři různé varianty těchto krmítek. Vzhledem k menšímu zatížení bych je doporučil k lovu v pomalu tekoucích a stojatých vodách s tvrdším dnem. Krmítko má příhodný název – ČERVÁK. Je to výborné krmítko na lov v pomalu tekoucích kanálech, mlýnských náhonech a v klidném nadjezí.


Method feeder – Kulaťák
Ploché krmítko, které vždycky spadne na tu správnou stranu. V současné nabídce jsou čtyři modely: 30, 40, 50 a 60 g. Toto krmítko má oproti jiným krmítkům na method feeder trochu nezvyklý tvar, ale funguje naprosto spolehlivě. Bohužel má také jednu nevýhodu – klade při stahování dost velký odpor a na hladině je při dopadu a stahování hlučnější.

Toto krmítko jsem si nicméně oblíbil při lovu v krátkých vzdálenostech, protože funguje skvěle a nemá konkurenci při lovu na bahnitém dně, do kterého právě díky svému tvaru příliš nezapadá. Plnit se dá rukou, nebo pomocí speciálního lisu. Ke krmítku je možné dokoupit i „brzdu“, což je ve skutečnosti plastová zábrana, která nedovolí krmítku klouzat po dně, pokud potřebujete ve větší vzdálenosti více napnout vlasec. Skutečně mě u tohoto krmítka překvapilo, jak rychle ryby i na bahně zabírají.


Bahňák
Bahňák je další specialista pro lov na dně pokrytém sedimenty. Dobře létá, nezapadá do bahna a krmení v něm dobře drží. Plní se ručně, takže nepotřebujete žádnou formičku. V nabídce je pět modelů od 25 do 70 g.

Oproti Kulaťáku létá toto krmítko dobře i do větších vzdáleností a není třeba u něj používat brzdu. Díky speciálně tvarovanému dnu sedí na dně stabilně a pevně. Toto krmítko u mě našlo využití nejen při lovu kaprů, ale i línů a karasů v mělkých a bahnitých vodách.


Bomba
Tohle krmítko vypadá jako skutečná bomba a také tak létá. V nabídce je kromě klasiky, tedy kompaktibility se systémem Patron Fishing, i normální inline varianta. Krmítka lze koupit v hmotnostech 30, 40, 50, 60 a 70 g. Plní se ručně, směs v nich dobře drží. Jestliže potřebujete daleko a přesně házet, je to varianta právě pro vás. S tímto krmítkem se dá házet přes sto metrů daleko. Kdo loví na velkých otevřených vodách, měla by to být jeho první volba. Nepobere mnoho krmení, ale to není účelem. Obsah odpovídá většině krmítek na method feeder.


Kosmik
Hodně nadčasové krmítko, ale v podobné formě známé i u jiných firem. Slouží k vnadění drobnými peletami. Obvykle se používá velikost pelet 2–6 mm. Navlhčené a mírně lepivé pelety se vloží do krmítka, a aby při hodu z krmítka nevypadly, zajistí se troškou vnadicí směsi. Lepivější pelety není třeba jistit. Kosmik není krmítko, které by bylo určené k dalekým hodům. Jeho aerodynamické vlastnosti jsou velmi špatné. Je určené k lovu nakrátko, maximálně do dvaceti metrů, kam se s ním dá házet velmi přesně. Velmi rychle s ním rozkrmíte loviště a pak se s ním loví s tím, že můžete dál dostřelovat na loviště, když je to třeba, další pelety měkkým červovým prakem.


Stadion
Tvar krmítka opravdu připomíná ovál stadionu. Poměrně dobře létá, dá se plnit směsí i upravenými peletami. Plní se ručně bez formičky. Jeho plusem je to, že celkem dobře létá a vždy dopadne správně na spodní stranu. Je nabízen v provedení 20, 25 a 40 g. Toto krmítko je vhodné i k lovu na bahnitém dně.


Zakrmovák
Už podle názvu můžete tušit, o jaké krmítko jde – je to krmítko na zakrmení plochy, kde hodláte později lovit. Vyrábí se ve dvou velikostech, bez zátěže a klec má velké otvory, takže se z něj směs velmi dobře uvolňuje. Vnadicí směs můžete samozřejmě doplnit jak různými hrubými složkami, například kukuřicí nebo peletami, tak třeba i masnými červy nebo směsí různých složek. Toto krmítko je mé oblíbené, využívám ho hodně často i při jiných lovech s klasickými klecovými krmítky pro hrubé zakrmení všude tam, kde potřebuji krmítkem dostat na loviště větší porce návnady. Skutečně dobrý a jednoduchý nápad.

Krmítka Patron Fishing mám celou jednu sezónu a vyzkoušel jsem je všechny na různých vodách. Nemohu říct, že by to byl přímo feederový program, protože je lze používat stejně tak i při lovu na klasickou položenou. Předem říkám, že se jedná o produkt, kterému prostě musíte přijít na chuť, ale žádný velký poprask na rybářské scéně nepůsobí především proto, že ještě není dostatečně známý. Všechny produkty jsou funkční, nápadité a nejvíce ze všeho mi imponuje myšlenka, že se všechno dá jednoduše měnit a celý systém je v podstatě jeden kompaktní produkt, který je možné dál, mimo jiné i podle zkušeností a připomínek rybářů, velmi snadno upravovat a vyvíjet, přičemž původní idea stále zůstává. Chválím myšlenku šetrnosti výrobků k přírodě s ohledem na absencí olova.


Osobně mám k produktům jen málo drobných výhrad. Chvilku mi třeba trvalo, než jsem našel vhodnou směs a správně vytvořil patrony do Kombinatoru. Ovšem směs nebo hotové patrony si může každý koupit přímo u výrobce, pokud nechce používat směsi vlastní nebo jiné komerční. Po svých zkušenostech to rozhodně doporučuji. Spoustu starostí si ušetříte tím, že si patrony vyrobíte předem a do zásoby.

Také směsi, které se jeví, jako málo použitelné, jsou po vyrobení patrony a jejím vysušení naprosto v pohodě. Není třeba kupovat žádné speciální method mixy a podobně. Když si patrony připravíte doma předem, nemusíte už k vodě nosit žádnou směs ani kbelík na rozmíchání a podobně. V klidu si předem doma vyrobíte různě ochucené nebo barevné patrony a pak oceníte to pohodlí a rychlost u vody.

Krmítka na červy není možné používat v rychleji tekoucích vodách, jelikož jsou objemná, lehká a kladou tudíž proudu velký odpor. Ovšem v méně proudících vodách jsou bezvadná.


Cena také není nejnižší, ale na druhou stranu máme na trhu i výrobky zahraničních firem znatelně dražší a zatěžující životní prostředí. Fajn je také to, že na stránkách výrobce najdete spoustu krátkých videí k produktům a možným koncovým sestavám.

Všechna krmítka se dají použít v jednoduchých průběžných sestavách s velmi krátkými i delšími návazci, a pokud někdo používá třeba plastovou hokejku v sestavě, může ji také klidně použít. Já jsem volil vždy tu nejjednodušší průběžku a byl jsem plně spokojený. Kvůli riziku zamotání používám raději tuhé nebo kombinované návazce. Tato krmítka dost vybočují z řady běžných produktů a člověk si k nim musí najít svou cestu. Možná nevyužijete všechno z široké nabídky firmy, nicméně každý si v ní najde to své.

 
Klady a zápory
naprostá kompatibilnost produktů
dobrý výběr
snadná dostupnost
ekologické provedení
modely pro bahnité dno
praktická videa na stránkách výrobce
není třeba u vody připravovat směs, patrony lze připravit předem
červová krmítka nelze použít v proudech
vyšší cena
Odkazy
O značce

Výrobce: Patron Fishing, Česká Republika

Dodavatel: Radim Slepánek, Svatopluka Čecha 198, Plumlov, info@patron-fishing.cz

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 26.3.2019

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.