Stojan Čáp 1 a Čáp 2

Zařazení: Drobnosti, Patron Fishing
Určeno pro: feeder, všeobecná rybařina

Stojan pod pruty neboli podpěry či vidličky, jsou nedílnou součástí rybářské výbavy. Každý rybář jich během života vymění několik. Něco se zničí, spousta se jich prostě zapomene u vody. To se stane každému. Je zajímavé sledovat, jak se tato jednoduchá pomůcka vyvíjí. Od uříznuté rozsošky z blízkého keře se rybáři postupně propracovali přes po domácky vyráběné kovové vidličky až po sofistikované stojany za několik tisíc korun.

Prvním pokrokem v podpěrách byla vysunovatelná varianta, díky které se dala snadno měnit výška a tím poloha prutu. Následovaly varianty s vyměnitelnou rozsoškou za různé jiné typy od klasické V po zadní U a samozřejmě různé varianty pro feeder a další. Rybáři lovící feederem si poměrně oblíbili tzv. Fenclovku, což je jednobodová samosvorná vidlička a do této kategorie patří i nejnovější model nazvaný výrobcem docela příhodně Čáp 1 a pak varianta pro dva pruty Čáp 2.

Jedná se o poměrně robustní, ale přitom kompaktní, skladný a stabilní stojan pro jeden nebo dva pruty, snadno nastavitelný do libovolné polohy, určený především rybářům lovících feederovými pruty, ale i pro klasickou položenou. Samozřejmě se dá použít třeba i při lovu s mrtvou či živou vyvěšenou rybkou, jelikož se dá umístit až na samý okraj břehu a prut se tak dá vysunout dál nad vodu.



Rozložit tento stojan a umístit jej na břeh je velmi jednoduché. Středová tyč je v podstatě zavrtávací vidlička, takže se dá snadno použít i v hodně udusaném terénu. Jakmile je středová tyč v zemi, zajistí se její stabilita navíc sklopnou patkou a dvěma zavrtávacími kolíky u varianty Čáp 2 a jedním kolíkem u Čáp 1. Stojan pak drží v půdě naprosto bezpečně v několika bodech, čímž se tlak rozloží a nehrozí tak jeho vyvrácení prutem ani uvolnění i když je prut třeba těžší a delší, než je běžné. V tomto stojanu jsem měl bezpečně umístěný i sedmimetrový bič, když jsem lovil sumce s vyvěšenou rybkou.


Stojan je kombinací kovu (středová tyč a šroubení) a odolného, silně naddimenzovaného plastu. Varianta pro jeden prut tak váží 485 g a varianta pro dva pruty pak 750 g. Můžete namítnout, že oproti klasickým vidličkám je to přece jen dost, ale totéž bychom mohli tvrdit o jakémkoli stojanu pod kaprové pruty, kde se ale bavím o kilogramech a ne gramech. I ty by přece mohly ležet v docela obyčejných vidličkách, ale to bychom museli pominout ten fakt, že z běžných vidliček ryba snadno prut shodí, kdežto ze stojanu už to tak snadné není. I Čáp drží prut bezpečně.


Výhodou tohoto stojanu je především jeho velmi snadná obsluha a možnost uložení prutů v jakémkoli úhlu tím nejsnadnějším způsobem. Prostě povolíte přítlačnou matici, nastavíte rameno do požadovaného úhlu a zase ji utáhnete. U Čápa 2 je možné nastavit každé rameno jinak podle potřeby. Jak snadno se prut do stojanu vkládá, tak snadno se z něj při záběru i vyjme a můžete zaseknout bez jakéhokoli zdržení, což je především při lovu feederem nutné.


Stojany jsou propracované skutečně do detailu a potěší i takové drobnosti jako je třeba malý a silný magnet umístěný na rameni stojanu, kam si můžete „odložit“ třeba navlékají jehlu či háček s návazcem nebo jakoukoli jinou drobnou kovovou pomůcku bez toho, niž byste ji pak museli hledat někde v trávě. Bez problémů udrží i krmítko. Šikovné jsou i malé misky na nástrahy umístěné na středové tyči. Klidně do nich můžete nasypat zrnka kukuřice, pelety, všelijaké extrudy nebo i vyčištěné suché masné červy.


Oba typy stojanu používám jednu sezónu a zatím se nevyskytl jediný problém, i když několik výhrad ke stojanu mám. Především musím konstatovat, že bych uvítal delší středovou tyč. Pokud používáte na rybách vyšší stoličku nebo křeslo a půda je měkká, takže je nutné zavrtat středovou tyč hlouběji, může se stát, že bude vidlička nepohodlně nízko. Toto záležitost jsem konzultoval s výrobcem a varianta s delší tyčí už je na světě a brzy bude jistě i v prodeji.

Dále musím konstatovat, že tento typ stojanu nelze používat na tvrdém podkladu, kam se nedá zavrtat středová tyč a problematické mohou být samozřejmě písky a štěrkopísky. Nicméně pro běžné použití na hlinitých březích je to absolutně bezproblémová záležitost a velmi rychle si na tuhle vidličku zvyknete.

Čáp je v prodeji už delší dobu, ale mezi rybáři příliš rozšířený není. Důvodem je hlavně to, že spousta rybářů ani netuší, že tato věc existuje. Další věcí je samozřejmě vyšší cena, ale tady je třeba uvědomit si to, že Čáp prostě není jen obyčejná vidlička. Je to stojan se spoustou vychytávek a vlastně se ani vidličkou nazvat nedá. Výrobce nabízí i několik barevných variant, a dokonce je schopen přidat na stojan i vaše jméno. Pro někoho zbytečnost, avšak pro rybáře, kteří berou svůj koníček vážně, hezká možnost, jak se odlišit. Musím říci, že je to pomůcka, nad kterou někdo přemýšlel a že má svůj osobitý styl, což se mi líbí. Ovšem nejdůležitější je dokonalá funkčnost, pohodlí a snadná manipulace, což tady opravdu je.
Technická data
Výška ve složeném stavu:
54 cm
Délka ramene :
22 cm
Průměr středové tyče :
17 mm
Průměr tubusu pro rukojeť prutu :
32 mm
Délka podpůrné patky středové tyče:
18,5 cm
Průměr misek na nástrahy :
6 cm
Vzdálenost ramen od sebe u Čáp 2 :
8 cm

 
Klady a zápory
výborná stabilita
snadná instalace
výběr ze dvou variant
kompaktnost
jednoduché a rychlé nastavení ramen
neotřelý design
dlouhé a pevné stabilizační kolíky
vyšší cena
krátká středová tyč
nemožnost použití na tvrdém podkladu
Odkazy
O značce

Výrobce: Patron Fishing, Česká Republika

Dodavatel: Radim Slepánek, Svatopluka Čecha 198, Plumlov, info@patron-fishing.cz

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 22.2.2019

Hodnocení uživatelů

Lada66 - Profil | Pá 21.2.2020 15:17:55

Moje hodnocení:
Mám stojan Ćáp 2 a jsem sním velmi spokojen. Jediná vada je, pokud zrovna nedáváte pozor a dojde k záběru, tak sekundu možná dvě, nevíte na kterém prutu je ryba. Hýbou se totiž oba dva. Proto doporučuji zakoupit raději dva kusy Čáp1.

Ladináč - Profil | Po 25.2.2019 11:17:33

Doplňující udaj.vaha 750g