Světla Giants Fishing

Zařazení: Elektronika, Giants Fishing
Určeno pro: kaprařina, feeder, sumcařina, všeobecná rybařina

V loňském roce jsem měl možnost vyzkoušet dvě outdoorová světla Giants Fishing, která jsou určená zejména pro rybáře, ačkoli své uplatnění najdou samozřejmě i jinde. Každé z těchto světel je trošku jiné, i když jak se zdá, jejich základ je hodně podobný.


Světlo Camping Lamp LED Deluxe
Prvním ze zmíněných světel bylo Camping Lamp LED Deluxe, které má tvar podlouhlého válce o rozměrech 20 x 3,5 x 3,5 cm. Světlo je vyrobeno z kombinace hliníku a plastu černé barvy. Polovina válce má mléčný průsvitný kryt, pod kterým jsou ukryty diody.


Zadní strana světla je magnetická díky integrovaným magnetům, takže světlo lze pomocí kovového pásku připevnit na stěnu bivaku. Světlo se dá také přichytit přímo k jakémukoliv kovovému předmětu. Toho jsem využíval, například když jsem byl na lehko u vody s autem. Světlo jsem přicvakl na bok auta a mohl jsem se věnovat navazování prutu nebo čemukoliv jinému, aniž by mi nalétával do obličeje hmyz jako při použití čelové svítilny.


Krom uchycení na magnet je světlo vybaveno dvěma očky, jedním na každé straně. Za očka z nerezového drátu se dá světlo zavěsit na větev, na háček v bivaku či cokoliv jiného. Navíc se ke světlu dodávají i dvě šňůrky dlouhé kolem 15 cm, které možnost zavěšení ještě rozšiřují.


Světlo má celkem pět režimů svícení. Je to bílé světlo buď naplno, nebo v 3% výkonu a dále červené plné světlo, červené na 3 % výkonu a červené v režimu SOS. Tehdy světlo červeně bliká v nahodilém intervalu na plný výkon. Výrobce uvádí svítivost až 100 lumenů, což je solidní výkon, který je více než dostačující ke svícení při činnostech, jako je navazování a příprava krmení, ale je to také dost světla k přisvícení během natáčení nebo fotografování. Světlo je navíc příjemně rozptýlené, takže nedělá tak ostré stíny jako bodové světlo z čelovky nebo klasické baterky. Co se týče barevné teploty světla, je to studená bílá. Při svícení na 3% výkon je světlo relativně slabé, ale budete-li pracovat blízko, snadno navážete i návazec. Červené světlo je o něco slabší než bílé, tedy alespoň pocitově to tak vnímám, ačkoli výrobce neuvádí o rozdílu ve svítivosti nic. Využití červeného světla vidím spíše pro označení místa na břehu při zavážení. Údajně by však nemělo rušit zvěř, proto by ho možná nemusely vnímat ani ryby. Vyzkoušené to ale nemám. Každopádně je červené světlo oproti bílému v noci hůře viditelné na větší vzdálenost.


Ovládání světla je velmi snadné, slouží k němu jedno tlačítko. Světlo se zapne krátkým stisknutím tlačítka. Po zapnutí se vždy rozsvítí v 3% režimu a dalším krátkým stisknutím se přepne na 100% výkon, v případě červeného světla pak ještě na blikání. Když stisknete tlačítko ještě jednou, přepne se do zálohového režimu (stand by), kdy ho lze zapnout dálkovým ovladačem. Světlo si pamatuje, jaká barva světla byla nastavená před vypnutím, a po zapnutí se rozsvítí právě ta. Když při rozsvíceném světle stisknete tlačítko dvakrát rychle za sebou, změníte barvu světla. Dlouhým stisknutím tlačítka se světlo vypne a nelze ho už ovládat ovladačem.


Baterie světla je integrovaná, jedná se o Li-Ion akumulátor o napětí 3,7 V s kapacitou 2 000 mAh (7,4 Wh). Výrobce uvádí provoz až 200 hodin, ale podle testování platí tento údaj nejspíše pro úsporné svícení (3% výkon). Při klasickém používání u vody světlo vydrželo víkend až týden, podle toho, jak jsem svítil. Baterie ve svítilně se nabíjí přes konektor micro USB, který je na jednom z konců svítilny. Konektor je chráněný gumovou krytkou. Nabíjení signalizují blikáním červené diody - když se baterie plně nabije, dioda svítí bez přerušení. Doba nabíjení je 4-6 hodin. Ke světlu se dodává kabel na nabíjení a jako nabíječku lze použít jakoukoliv jinou nabíječku s konektorem USB.


Spolu se světlem dodává výrobce i dálkový ovladač, který funguje na principu infračerveného světla. Ovladač je malý, plochý, má rozměr zhruba 7,5 x 4 x 0,7 cm, a hlavně je velmi lehký. Na rohu ovladače je očko k uchycení šňůrky. Ovladač má tři tlačítka: on/off, bílé a červené. Ovládání je velmi snadné. Tlačítkem on/off se světlo zapne a vypne. Ačkoli, má to jeden zádrhel - když světlo vypnete delším stlačením tlačítka přímo na světle, dálkovým ovladačem ho pak nerozsvítíte. Na to je třeba myslet. Dobré je, že světlo si pamatuje poslední nastavený režim a po zapnutí se spustí režim, který byl nastavený při vypnutí. Dálkový ovladač napájí knoflíková baterie CR2025.


Světlo Camping Lamp LED Multicolour
Druhé světlo, které jsem zkoušel, má úplně jiný tvar. Je to kužel, nebo spíše kapka, která má na horní straně nerezové očko k zavěšení a na spodní straně průsvitný mléčný kryt přes diody. Tělo světla i kryt diod jsou plastové. Světlo je možné zavěsit za očko, navíc se ke světlu dodává malá karabinka, za kterou lze světlo zavěsit, i když není na bivaku háček k zavěšení, ale jen očko. Je to drobnost, kterou si můžete pořídit i sami, ale je příjemné, že na to myslí už výrobce a přikládá karabinku ke světlu.


Oproti výše popsanému světlu má toto vyšší odolnost proti vodě - splňuje krytí IP 64. To znamená odolnost proti vodě stříkající z jakéhokoliv směru a je to znát na detailech, jako je krytka konektoru na nabíjení, nebo na tlačítku, které je gumové.


Jak název světla napovídá, světlo svítí mnoha barvami, přesněji bíle, červeně, modře, zeleně a třemi kombinacemi: červená se zelenou (žlutá), červená s modrou (fialová) a zelená s modrou (světle modrá). Zprvu jsem si myslel, že takové množství barev, jakým světlo disponuje, je zbytečnost, ale pak jsem si vzpomněl na závody. Tam člověk při zdolávání ze člunu někdy ztratí pojem o prostoru a není pak lehké trefit se na své místo na břehu, když všichni svítí bílou, anebo červenou barvou.


Ovládání tlačítkem je snadné. První stisknutí tlačítka rozsvítí bílé světlo na 100 % výkonu. Druhým stisknutím se světlo přepne na střídání barevných světel a třetím stiskem se nastaví barva, kterou v danou chvíli světlo svítí. Dalším stiskem se světlo uspí, aby bylo možné jej ovládat dálkovým ovladačem.


Ovladač má celkem dvanáct tlačítek, sedm pro jednotlivé barvy, dvě na regulaci intenzity světla, jedno k zapínání a pak ještě tlačítko “Flash”, které spouští střídání všech barev. To se dá zastavit tlačítkem Stop, kdy zůstane svítit barva, která svítila v okamžiku stisku tlačítka.


Krom několika barev má světlo tři intenzity svícení, a to u všech barev. Intenzitu lze měnit jen ovladačem. Dosah ovladače je kolem 10 metrů, stejně jako u předešlého světla.

Napájení světla zajišťuje integrovaný lithiový akumulátor o kapacitě 1 800 mAh, jeho výdrž je obdobná jako u předchozího světla. Nabíjení probíhá taktéž přes micro USB, trvá 4-5 hodin a je signalizováno blikáním červené diody.

Obě světla hodnotím velmi kladně. Mají velkou svítivost a možnost dálkového ovládání na poměrně dlouhou vzdálenost. Asi bych ocenil větší možnosti regulace svítivosti u světla Camping Lamp, protože buď svítí jen na 3 % výkonu, nebo naplno, což nemusí být vždy žádoucí. Myslím, že by úplně stačilo třístupňové nastavení intenzity, jako má druhé testované světlo. Každé ze světel má trošku jiné možnosti použití, ale myslím, že každý si podle svých preferencí vybere, protože cena je obdobná u obou světel a pohybuje se kolem sedmi až osmi stokorun.



Technická data
Camping Lamp LED Deluxe
Vstup:
DC5V/0,7 A
Počet lumenů:
100 LM (Max)
Typ baterie:
Li-ion 3,7 V/2000 mAH/ 7,4 WH
Výdrž baterie:
až 200 h
Doba nabíjení:
4 - 5 h
Operační teplota:
0 - 40°C
Teplota pro uchování:
-10+50°C
Rozměry:
20 x 3,5 x 3,5 cm
Hmotnost:
183 g
Camping Lamp LED Multicolour
Hodnota IP:
IP64, vodě odolný vůči padajícím kapkám vody
Typ baterie:
Li-ion 3,7 V/1800 mAH
Výdrž baterie:
až 150 h
Rozměry a hmotnost:
21 x 7 cm
Hmotnost:
131 g

 
Klady a zápory
vysoká svítivost
obstojná výdrž baterie
dálkové ovládání
možnosti uchycení
u světla Camping Lamp bych uvítal větší možnost nastavení intenzity svícení
Odkazy
O značce

Výrobce: Giants fishing

Dodavatel: Hobby-G s.r.o., Krkonošská 181, 543 01, Vrchlabí 1

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz. Od roku 2014 je členem výboru a hospodářem MO Most.

 
Autor: Jiří Jakeš, 2.3.2019

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.