Trabucco Inspiron FD Competition Still

Zařazení: Pruty, Trabucco
Určeno pro: feeder

Pro letošní rok pro nás firma Trabucco připravila novou řadu feederových prutů nazvanou Inspiron. Naleznete zde hned několik zajímavých prutů, takže je z čeho vybírat. Já jsem měl možnost důkladně prověřit a stále ještě používám prut FD Competition Still v délce 3,6 m s odhozem 90g, tedy prut s velmi širokým využitím jak na komerčních vodách, tak svazových revírech.


Výrobce o něm píše tohle:
Vynikající feederový prut s rychlou a progresivní akcí, moderními prvky, který se nabízí ve dvou nejžádanějších zátěžích 75 a 90 g.

Jedinečný vysoce odolný uhlíkový blank s označením H.M. CX-1 s konceptem Micro Pitch a uhlíkovým vinutím pro maximální pevnost. Součástí prutu jsou tři plné uhlíkové špičky HQ, které jsou uskladněny v bezpečnostním plastovém tubusu pro jednoduchý transport. Nové barevné zakončení náhradních špiček pro maximální viditelnost. Další vychytávkou je speciální páska kolem spojů blanku pro maximální a jednoduché uchopení při demontování a zpětné montáži dílů při nevlídném počasí, déšť, sníh apod. Na rukojeť byl použit přírodní korek v kombinaci s EVA materiálem pro maximální kontrolu nad prutem. Prut používá nový koncept oček s označením SiC Sea Guide Titanuium Oxide Guides, což vede k velmi přesnému a konstantnímu běhu vlasce či splétané šnůry skrze daná očka. Nechybí ani sedlo pro naviják, které má gumový povrch pro komfortní uchopení. Očko na ukotvení háčku je samozřejmostí.


Je to celkem popis, který o výrobku neříká prakticky nic užitečného pro jeho využití v praxi. Fakt je i ten, že když si vezmete prut do rukou někde v prodejně, příliš vám toho nenapoví. Odpovědi na své otázky dostanete, až když ho zatížíte, párkrát si s ním nahodíte a zdoláte rybu.


Podle popisu před sebou máme typického zástupce prutu medium, kam patří podle všech svých parametrů. Nejdříve se zastavím u hmotnosti prutu, která je 263 g a akce blanku, která s tím souvisí. V této položce nepatří prut mezi nejlehčí, ale ani mezi nejtěžší ve své kategorii.


Rybáři povětšinou intuitivně hledají pruty lehké a tím pádem příjemné do ruky. To je však téměř vždy vykoupeno slabší a tím pádem i křehčí stěnou blanku. Prut Inspiron do této rodiny prutů nepatří. Blank je silný, houževnatý a díky silné stěně také poměrně rychlý, přestože pod zátěží je jeho akce téměř parabolická.


Pod parabolickou akcí si mnoho rybářů hned představí měkký prut, ale ono to tak není. Tento prut dovede přesně a daleko házet, což je vlastnost dosti ceněná nejen u závodních rybářů, ale do paraboly jde pozvolna a až skutečně pod tlakem. V praxi to znamená, že si na něm příjemně povodíte jak menší ryby, například ostroretky nebo cejny, tak i pěkné kapry případně parmy.


Výhodou rychlého blanku jsou nejen přesnost a delší hody, ale také pohotová zaseknutí, což je při lovu feederem velmi důležité a u opravdu měkkých prutů ve větších vzdálenostech skutečně problematické. To není tento případ. Prut je to opravdu svižný a já bych ho podle rychlosti blanku zařadil někam mezi klasické medium a heavy. Tyto pruty jsou označovány jako MH a jsou skutečně velmi univerzální, protože s nimi velmi dobře obstojíte na jakékoli stojaté vodě, tak i na větších řekách.


Další výhodou rychlého blanku s progresivní akcí je to, že jej můžete velmi dobře využít i při lovu na krátké vzdálenosti i když lovíte větší ryby, povětšinou kapry. Dovedou se velmi rychle a plynule zapojit do akce, takže nehrozí riziko přetržení vlasce a hned od počátku vyvíjí na unikající rybu potřebný tlak, čímž zkracují dobu zdolávání a snižují riziko vytržení malého háčku z rybí tlamy. Vzhledem k tomu mohu doporučit tento prut i k lovu s otevřenými krmítky method feeder.


Běžná krmítka o hmotnosti 40g + krmení dokáže tento prut bez problémů házet do vzdálenosti 70 m a krmítka method o stejné hmotnosti ještě mnohem dál. Pokud zvolíte adekvátní naviják a sílu vlasce se šokovým návazcem, je stometrová hranice dosažitelná. Ovšem u feederového prutu této kategorie je to zbytečné a je dobře držet se běžných vzdáleností. Chci jen říci, že u tohoto prutu je dosažení větší vzdálenosti snadné, ale to s účinným lovem nijak nesouvisí.


Prut má také dost velkou silovou rezervu díky velmi dobře nadimenzovanému dolnímu dílu. Ani při zdolávání kaprů a držení ryb silou u překážek nemám pocit, že se dostávám někam k hraničním možnostem prutu. Pořád tam nějaká rezerva je a je to hlavně o možnostech vlasce a použitého návazce. Ovšem je třeba uvědomit si, že je to pořád prut typu medium a ne rumpál.


Co se zpracování prutu týká, není zde nic, co bych vyhodnotil negativně anebo vnímal jako problém. Lakování a očka v pořádku, korek a rukojeť rovněž stejně jako sedlo navijáku. Očka nejsou nijak velká, ale u středně těžkého prutu je to standard. Tři grafitové špičky jsou i v provedení light poměrně tuhé, ale akci mají pozvolnou a dlouhou. Vyžadují skutečně citlivé a správné napnutí vlasce. Pak reagují výborně. Při jemném lovu doporučuji pohlídat si napětí vlasce a počítejte s tím, že na stojaté vodě nejtužší špičku ani nepoužijete. Na vodě tekoucí, zvláště v proudech jsou tužší špičky naopak výhodou. Opětovným namáčením konců špiček v signální barvě vznikl slušně viditelný bod, ale přesto mohlo být označení delší, což ale není problém snadno doupravit. Celkově je tento prut hodně povedený, skutečně nabízí spousty možností lovu a příjemná je i cena, která se pohybuje lehce nad 2000,- Kč. Prut je dodáván v textilním pouzdru a špičky mají plastový tubus.
Technická data
celková délka:
360 cm
přepravní délka:
127,5 cm
hmotnost prutu:
263g
délka rukojeti:
55 cm
vzdálenost prvního očka od rukojeti:
44 cm
počet oček celkem:
15 (1/1, 2/4, 3/10)
typ oček:
SiC Sea Gguide Titanium Oxide Guides, 3 očka dvoupatková, ostatní jednopatková
průměr náběhového očka:
14 mm
průměr blanku u rukojeti:
13 mm
spojky:
Power Joint, trnové
materiál blanku:
carbon HM CX1 Micro Pitch
rukojeť:
EVA + korek
akce blanku:
MH
počet sekcí:
3+3
odhozová hmotnost:
90g
sedlo:
grafitové, šroubovací kryté shora
špičky:
grafit, 3 ks, light, medium, heavy. Dlouhé 45,5

 
Klady a zápory
cena
velmi univerzální
výborné zpracování
dobrá silová rezerva
dost tuhé špičky
Odkazy
O značce

Výrobce: Trabucco

Dodavatel: Hobby-G s.r.o., Krkonošská 181, 543 01, Vrchlabí 1

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 16.9.2018

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.