Bivak Delphin B-3 ClimaControl

Zařazení: Outdoorové vybavení, Delphin
Určeno pro: kaprařina, sumcařina, všeobecná rybařina


Slovenská společnost MOSS.SK, která kromě jiného nabízí sortiment značky Delphin, přináší na trh každoročně mnoho novinek. V oblasti bivaků je její nabídka sice poměrně úzká, protože dosud nabízela jen dva bivaky, ale o to zajímavější je jejich novinka letošního roku. Na mysli mám bivak Delphin B-3 ClimaControl, který byl představen na veletrhu For Fishing letos v únoru. Tento v mnoha směrech zajímavý a výjimečný bivak jsem měl možnost vyzkoušet i u vody.



Konstrukčně se jedná o garážový bivak se třemi žebry z hliníkových trubek o průměru 19 mm. Všechna žebra jsou po stranách upevněna do jednoho bodu. Na první žebro je připevněna ještě jedna tyč, která tvoří jakýsi kšilt, ten je potřeba zejména kvůli zimnímu přehozu, který se dá k bivaku také pořídit. Kšilt také částečně chrání přední stěnu s okny před deštěm. Mezi žebry bivaku jsou navíc ještě rozpínací tyče, které bivak zpevňují. Bivak tak drží tvar, i když není přikolíkovaný. Konstrukce je celkově velmi pevná. Rozměr bivaku je 310 x 300 x 175 cm, takže se do něj vejdou vedle sebe i tři lehátka. Pohodlný je spíše pro dvě osoby s velkým prostorem mezi lehátky na uskladnění věcí. Bivak je také poměrně vysoký, já i žena se v něm bez problémů rovně postavíme. :-)



Plášť bivaku je z nylonu s polyuretanovým zátěrem a má odolnost 10 000 mm vodního sloupce. Barva látky je světle hnědá, což je sice poměrně neobvyklé, ale typické pro bivaky značky Delphin. Navíc i do přírody celkem dobře zapadne. Unikátní je tento materiál v tom, že vnitřní strana pláště má na sobě silnou vrstvu černé „gumy“, která brání pronikání světla. Co tím myslím? Ač je to neuvěřitelné, v bivaku je díky „pogumování“ úplná tma, i když ho použijete bez druhého pláště. Samozřejmě za předpokladu, že jsou zavřená všechna okna. Něco podobného jsem viděl před lety, ale efektu bylo dosaženo třívrstvou prošívanou látkou a i přesto do bivaku nějaké světlo pronikalo. Do bivaku Delphin B-3 ClimaControl nepronikne téměř žádné světlo, řekl bych snad tak desetiny procenta, a při použití druhého pláště ze stejného materiálu je v bivaku tma, v jaké jsem si neviděl ani ruku přímo před obličejem. To má dvě výhody. Pokud chcete spát, můžete spát i za slunného dne a nebude vás rušit světlo. U nás to ocení zejména moje manželka, která na dovolené ráno nerada vstává. Další výhodou je, že se bivak uvnitř tak rychle neohřívá, když do něj nepronikají sluneční paprsky. Pokud všechna okna otevřete, je v bivaku světla celkem dost, protože jsou velká.


Konstrukce bivaku je dobře promyšlená, takže bivak se dá dobře vypnout. V místech, kde by mohlo dojít k prověšení pláště bivaku, jsou háčky, které se připnou k rozpěrným tyčím. To je inovace oproti provlékání kapsami na plášti, jak tomu bylo u jednoho z předešlých modelů bivaků značky Delphin.


I když sám bych raději měl u systému ClimaControl větší větrací otvory, byl jsem překvapený, jak i relativně malé otvory umístěné u stropu dokáží udržet v bivaku příjemnější vzduch i ve chvílích, kdy venku svítí slunce. Přední otvor je chráněný proti vnikání deště umístěním pod kšiltem. Zadní otvor má vlastní malou stříšku. Oba otvory lze zavřít na zip. Za hodně parných dní lze bivak úplně provětrat velkými okny s moskytiérou. Na přední straně jsou tři okna téměř přes celou plochu přední stěny. Vzadu je jedno okno o velikosti cca 80 x 60 cm. Všechna okna se dají uzavřít plachtou na suchý zip.



Podlaha bivaku je připevněna klasickým zipem, což v posledních letech už není příliš běžné, i když je to asi nejlepší způsob připojení podlahy k bivaku. Podlaha má tvar mělké vany, její okraj vystupuje asi 10 cm nad zem a tam je teprve podlážka přichycena k plášti bivaku. Pomocí řemínků se sponami se dá zvednout i hrana podlahy u vstupu, čímž vznikne něco jako práh. Dno podlahy se dá napnout pomocí gumových oček. K bivaku se dodává podlaha z černé PVC plachty, která bez problémů funguje a bude myslím sloužit i nějaký ten rok. Dokoupit se dá dokonce ještě mnohem pevnější a silnější gumová podlaha. Jen je třeba počítat s tím, že váží o něco více. Váha gumové podlahy je 3,7 kg místo 1,5 kg u základní podlahy dodávané s bivakem.


Když se zaměřím na detaily, musím ocenit dva háčky k zavěšení světla, příposlechu, klíčů a podobných drobností uvnitř bivaku. Dále oceňuji například dva držáky se suchým zipem na opřené pruty, které jsou na čele bivaku. Zajímavou vychytávkou jsou dva „háčky“ na spodních rozích vstupu do bivaku. Ty slouží k připnutí otevřeného vchodu k žebrům bivaku. Všichni dobře známe, jak je nepříjemné, když foukne trochu vítr a vchod bivaku přehozený přes střechu spadne dolů. Vchod se dá samozřejmě srolovat a připnout gumičkami s knoflíky, ale toto je mnohem rychlejší. Bivak je osazený masivními a spolehlivými zipy jak na vchodu, tak na připínání podlahy.


K bivaku se dá dokoupit i druhý plášť, který je ze stejného materiálu jako samotný bivak. Tvarově kopíruje druhý plášť konstrukci bivaku, jen bivak vpředu prodlouží o délku kšiltu, což je cca 40 cm. Tím vznikne malý prostor, kam se dají odložit například znečištěné a mokré boty a oblečení za zhoršeného počasí, abychom si netahali špínu na podlahu v bivaku. Plášť má jen jedno okno s moskytiérou na vchodu, které je možné suchými zipy zavřít. Na plášti jsou na přední straně, stejně jako na bivaku, držáky prutů na suchý zip. Přehoz včetně obalu a kolíků váží 5,5 kg.


Stavba bivaku je stejná jako u většiny bivaků této konstrukce, tedy poměrně snadná. Sám jsem jej postavil za 10–15 minut, a to včetně umístění rozpěrných tyčí, ačkoli jsem menší než samotný bivak. Jen zimní přehoz bych na bivak navlékal sám celkem obtížně, ale ve dvou lidech to bylo hned. Bivak se dodává v tašce ze stejného materiálu, jako je bivak samotný. Zde bych chtěl ocenit zejména naddimenzovanou velikost, protože do tašky se vejde bivak, tyče, kolíky, ale i obě podlahy. Bivak včetně kolíků, tyčí a tašky váží 12,5 kg.


Celkový dojem je více než pozitivní, tento bivak je promyšlený do nejmenších detailů včetně příslušenství, které se k němu dá dokoupit. Díky velikosti a tvaru nabízí opravdu hodně využitelného vnitřního prostoru a menší člověk se v něm bez problémů postaví. Systém ClimaControl pomáhá udržovat lepší vzduch v bivaku za jakéhokoliv počasí a možnost provětrání celého bivaku přes velká okna s moskytiérou vpředu i vzadu je neocenitelná zejména za parných dní. Jako hlavní výhodu bych viděl neprůsvitný materiál, což je prozatím poměrně unikátní řešení, a věřím, že si najde své zájemce, kteří ho ocení i přesto, že to zvyšuje hmotnost bivaku. Přeci jen bivak nepřenášíme tak často. Další velkou výhodou je podlaha na zip s vyvýšeným okrajem, zejména pak podlaha ze silného gumového materiálu, která se dá k bivaku dokoupit. Příjemná je také cena, za kterou se tento bivak dá pořídit. Je to kolem devíti a půl tisíce, což vzhledem ke kvalitě materiálů a zpracování není moc.
Video - Bivak Delphin B-3 ClimaControl

Technická data
Venkovní rozměry:
310x300x175cm
Vodní sloupec:
10000mm
Transportní rozměry bivaku:
130x35x35cm
Hmotnost bivaku:
14kg
Transportní rozměry přehozu:
95x23x23cm
Hmotnost přehozu:
5,5kg

 
Klady a zápory
poměr ceny a výkonu
neprůsvitný plášť
systém větrání
podlaha na zip
Odkazy
O značce

Výrobce: Delphin, Slovensko

Dodavatel: Distributor pro ČR a SR - MOSS.SK

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz. Od roku 2014 je členem výboru a hospodářem MO Most.

 
Autor: Jiří Jakeš, 27.7.2018

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.