Zfish Signum LD Carp 12ft/3,25lb

Zařazení: Pruty, Zfish
Určeno pro: kaprařina

Značku Zfish společnosti Zfishing sport myslím není třeba představovat, protože se na našem trhu uchytila velmi dobře. Co je pro mě ale změnou, je to, že k cenově velmi dostupným produktům přidala i výrobu produktů z vyšších cenových a kvalitativních kategorií. Takovým novým produktem je také jejich kaprový prut Signum LD Carp představený v tomto roce.


Základem prutu Signum LD je dvoudílný blank z vysoce kvalitního a odolného grafitového vlákna s označením C626H. Povrch blanku je lakován transparentním lakem, takže struktura blanku krásně vynikne.

Prut má testovací křivku 3,25 lb. Už jen tímto parametrem patří rozhodně mezi pruty určené zejména na házení do větších vzdáleností.


Akce prutu je parabolická, ale vzhledem k testovací křivce 3,25 lb je třeba prut více zatížit, aby se pořádně ohnul, takže menší ryby prut příliš neohnou. Na druhou stranu při zdolávání velkých ryb nabízí prut velké silové rezervy.


Prut je osazen pěti dvoupatkovými a jedním špičkovým očkem. Všechna jsou osvědčená SIC očka. Velikost oček odpovídá určení prutu, takže všechna očka jsou větší, aby jimi vlasec při dlouhých hodech dobře procházel. Náběhové očko (největší a nejblíže navijáku) má průměr 50 mm. Špičkové očko má průměr 16 mm. Vyvázání oček je provedeno černou nití, rovnoměrně a úhledně. U rukojeti prutu je vyvázáno ještě několik fialových ozdobných kroužků, které podtrhují design prutu a díky nimž každý, kdo pruty jednou viděl, na první pohled pozná, o jaký prut jde. Vyvázaní je zalakované silnou vrstvou laku.


Prut má sedlo navijáku značky Fuji. Ta patří k těm nejlepším, jaké se na rybářské pruty dávají. Sedlo pojme i ty největší navijáky pro lov kaprů, šroubení dobře drží a nepovoluje se.


Rukojeť kolem sedla navijáku prakticky není, není tam většinou třeba, prut se téměř vždy drží za sedlo s navijákem, ačkoli osobně mám rád alespoň před sedlem kus rukojeti. Zde je v těchto místech jen malý černý duplonový kroužek. Sedlo je před a za doplněno nerezovými kroužky a černým vyvázáním, které je vpředu doplněné výše zmíněným fialovým kroužkem. Prut má rukojeť prakticky jen na konci, asi 14 cm dlouhou, ale je hodně rozšířená – má průměr až 23 mm. Důvod je prostý: tenký prut vypadá elegantně, ale k přesným hodům je třeba prut dobře držet. Díky tvaru rukojeti se dá prut držet za konec, což zvětšuje páku, kterou na prut při hodu působím, ale přitom mám jistotu, že mi prut nevyklouzne z ruky. Rukojeť je potažená gumou, která je příjemná na dotek a neklouže, ani když je mokrá. Prut je zakončený nerezovou koncovkou, což je velmi dobrá volba, protože nerez vydrží hodně a vypadá moc dobře i po letech používání. Na koncovce je gravírované logo značky Zfish.


Prut vypadá velmi elegantně, nenápadné logo a značení údajů o prutu nepůsobí rušivě a výrazně fialové detaily dávají prutu osobitý vzhled. Použité materiály a kvalita zpracování jsou velmi zdařilé.

Co se týče vlastností prutu, musím ho hodnotit velmi kladně, protože blank pracuje velmi dobře a také díky velkým očkům se daří házet daleko s nepříliš velkou námahou. Nepatřím mezi přeborníky v dlouhých hodech, ale tímto prutem házím bez problémů přes sto metrů.



Naopak parabolická akce prutu se uplatní při zdolávání ryb, i když jak je asi patrné z testovací křivky 3,25 lb, nejde o měkký proutek na zdolávání menších ryb.

Kvalita prutu a jeho zpracování jsou na velmi vysoké úrovni, design je velmi povedený, osobitý a řekl bych i nadčasový. Každopádně toto vše něco stojí, a pokud si budeme chtít prut pořídit, budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy, než jsme byli u této značky doposud zvyklí. Prut stojí kolem čtyř a půl tisíce korun. Na druhou stranu obdobné pruty jiných výrobců stojí často i mnohem více přesto, že kvalitou použitých materiálů, komponentů i zpracováním se jedná o prut na stejně vysoké úrovni.



Technická data
Délka:
12 ft (3,60 m)
Testovací křivka:
3,25 lb
Počet dílů:
2
Počet oček:
6
Velikost špičkového očka:
16 mm
Velikost naváděcího očka:
50 mm
Transportní délka:
186 cm
Hmotnost:
350 g

 
Klady a zápory
elegantní design
házecí vlastnosti
vyšší cena
Odkazy
O značce

Výrobce: Zfish, Čína

Dodavatel: Zfishing Sport Wholesale s.r.o., Za Mototechnou 1375/7, Praha 5

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz. Od roku 2014 je členem výboru a hospodářem MO Most.

 
Autor: Jiří Jakeš, 30.11.2017

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.