Trvanlivé potraviny - Hotovky

Zařazení: Outdoorové vybavení, Hotovky
Určeno pro: kaprařina, sumcařina, všeobecná rybařina

Mnoho z nás tráví na rybách poměrně dost času a není výjimkou, že jsme u vody celý den, víkend, nebo i mnohem déle. S delším pobytem u vody je spojeno mnoho činností, které se samotným rybařením už tolik nesouvisí. Jednou takovou činností je jistě příprava jídla. Možností jak se u vody nebo prostě v přírodě stravovat je mnoho, od studené stravy, jako jsou paštiky, oplatky a podobně, až po hostiny a grilování, na které budete dlouho vzpomínat. Každopádně se dá říct, že teplá strava je lepší, jen její příprava může zabrat dost času, který bychom na rybách asi raději věnovali rybaření. Alternativou mohou být instantní polévky nebo těstoviny. Ty se dají připravit docela rychle, jsou však plné konzervantů, chemických dochucovadel a jiných „éček“. Asi ideálním řešením jsou hotová jídla, která stačí jen ohřát, a takové jsou i Hotovky.


Hotovky jsou hotová jídla balená buď v zavařovacích sklenicích, nebo speciálních sáčcích. Tyto pokrmy jsou sterilované vysokou teplotou, čímž je dosaženo dvouleté trvanlivosti jídla a také možnosti uchovávat jej při teplotách 1-28 °C, takže není nutné mít chladničku. Pro cesty do přírody budou jistě lepší jídla v sáčcích - sáčky mají opravdu zanedbatelnou hmotnost v poměru k množství jídla. Sklenice jsou zase recyklovatelné, jsou ale naopak náchylné k rozbití při neopatrné manipulaci nebo přepravě. Výrobce Hotovek toto riziko vyřešil pevnou kartonovou krabicí, ve které pokrmy dodává. Ta se pak dá použít i dál při delším pobytu u vody.


Základem těchto jídel jsou kvalitní suroviny od lokálních dodavatelů z Beskyd. Díky speciálnímu způsobu sterilování jídel není třeba žádných chemických konzervantů. Chuť zaručují právě kvalitní suroviny a běžné koření, není tedy potřeba ani žádná chemická dochucovadla.


Z nabídky Hotovek jsem vyzkoušel deset jídel, všechny s obsahem masa. Podíl masa byl buď 30 %, nebo 44 %, jen u polévky to bylo pochopitelně méně: 15 % (játrové knedlíčky). Bylo zřejmé, že k výrobě byly použity pěkné kousky masa, žádné drobné odřezky nebo zbytky. V guláších a játrech na cibulce byly tak velké kusy, že jsem si je musel lžící rozdělit na menší. Maso bylo uvařené do měkka, takže se dalo rozlomit jen lžící, ale nerozpadalo se na jednotlivá vlákna, jako když se vaří příliš dlouho.


V nabídce jsou samozřejmě i bezmasá jídla. Celkem výrobce nabízí přes dvě stovky různých jídel, většinou tradičních českých receptů, ale nechybí ani některá neobvyklá a netradiční jídla. Nabídka zahrnuje i několik bezlepkových variant.


Velikosti porcí jsou vcelku slušné. Na jednu porci je většinou počítáno 340 g samotného jídla, a pokud se k tomu přidá příloha, je to opravdu dost. Některá jídla označená jako jedna porce jsem si dokonce dával se ženou napůl, protože bych je sám nesnědl.


Samotná příprava jídla je velmi rychlá, stačí jej ohřát. Omezená nabídka jídel s přílohou nás ale bude nutit uvařit přílohu, případně si vystačit s pečivem. Hotovky nabízí jen pět jídel s brambory jako přílohou, ale jak jsem se u výrobce informoval, pracují na rozšíření nabídky příloh.


Jídlo se dá ohřát i pomocí samoohřevného sáčku, který výrobce také prodává. Sáček se vyrábí jak pro jednoporcová, tak pro dvouporcová jídla. Jde o igelitový sáček, ve kterém je menší bílý balíček obsahující látku, která reaguje s vodou. Ohřev trvá 12-18 minut podle okolní teploty a podle teploty pokrmu před započetím ohřívání. Není to zrovna krátká doba, v ešusu na vařiči to jde mnohem rychleji, ale pokud jdete na lehko, je to dobré řešení. Ohřevný sáček totiž váží jen pár desítek gramů a nezabere skoro žádné místo. K ohřevu se dá použít i voda z rybníka, protože se při ohřevu nedostane do kontaktu s jídlem - to zůstává uzavřené ve svém obalu.


Celkově musím jídla hodnotit velmi dobře. Je znát, že jsou z dobrých surovin, drží se většinou tradičních a oblíbených receptů a jsou dobře dochucené. Jako mínus vnímám omezenou nabídku jídel s přílohou - v podstatě jen pět jídel s brambory. Výrobce už však údajně nějakou dobu pracuje na rozšíření nabídky o další přílohy, jen je ještě třeba zkoušet a testovat, než to vyladí. Porce jsou opravdu vydatné, balení v sáčcích je skladné, odolné a lehké.

 
Klady a zápory
rychlost přípravy
chuť a kvalita jídel
bez konzervantů
dlouhá trvanlivost
k jídlům nejsou přílohy
Odkazy
O značce

Výrobce: HOTOVKY s.r.o., Česká Republika

Dodavatel: HOTOVKY s.r.o., Dobrá 240, 739 51 Dobrá

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz. Od roku 2014 je členem výboru a hospodářem MO Most.

 
Autor: Jiří Jakeš, 22.11.2017

Hodnocení uživatelů

Igo. - Profil | Ne 26.11.2017 16:16:24

Moje hodnocení:

nabídka bez lepku

chuťově jedny z nejlepších konzerv

široká nabídka

pytlíkové balení

možnost zakoupení "celého jídla"

Expres menu mi jak nabídkou tak chuťově vyhovuje lépe

Vyzkoušeli jsme díky dceři trpící celiakií kde co. Hotovky jsme objevili jako první a až po nich Expres. Všem nám připadá Expres chutnější a ( priorita hlavně pro nás) všechna jídla jsou bez lepku. Na druhou stranu může být mé hodnocení chutě "špatné" protože od obou firem jsem měl jen bezlepková jídla.

javasaki - Profil | Ne 26.11.2017 15:33:19

není co vytknout. od hamé drahé plus konzervanty.

nejde objednat hned posezoně

ochutnal výborné jako od maminky. jsem rozmlsaný ledasco do úst nedám.

bacek - Profil | So 25.11.2017 8:47:16

V nabídce není vegetariánské jídlo ani polévka, to v dnešní době nechápu.

Honza123 - Profil | Pá 24.11.2017 18:12:03

Podle odkazu jde objednat jídlo i s přílohou. 😉

karlak - Profil | Čt 23.11.2017 18:39:37

Moje hodnocení:

ohrev

sklo

skutecna z nouze ctnost