Shimano Ultegra CI4+ 14000 XTC

Zařazení: Navijáky, Shimano
Určeno pro: kaprařina

Naviják Shimano Ultegra patří bezesporu k nejprodávanějším navijákům všech dob a podobně jako naviják Big Baitrunner Long Cast je synonymem navijáku pro lov velkých kaprů po celém světě.


Zdálo by se, že na léty osvědčeném navijáku už není co vylepšit, ale opak je pravdou. Vše, i dokonalé věci se mohou dále vyvíjet díky novým materiálům a technologiím. I Ultegra doznala změn a v současné době máme na trhu nejnovější modelovou řadu, která spojuje komfort s užitnými vlastnostmi. Nový naviják nabízí nové možnosti, ještě vyšší spolehlivost a pohodlí.


Při výrobě tohoto navijáku byly využity nejnovější technologie a teď se nám dostává do rukou velký a silný naviják snadno si poradící nepřízni počasí, který je navíc lehký, odolný a spolehlivý. Uhlíkový polymer CI4+ je velmi lehký a neuvěřitelně houževnatý materiál dlouhodobě testovaný v cyklistice. Takový materiál se přímo nabízí pro výrobu těla navijáků. Značnou úsporu hmotnosti pocítíte hned, jakmile vezmete tento naviják do rukou. Možná si řeknete, že hmotnost navijáku při lovu kaprů není důležitá, když po většinu dobu leží prut s navijákem ve stojanu, ale jakmile chcete nahodit, je lehčí sestava rozhodně příjemnější a dosáhnete s ní delších hodů. Zcela jistě oceníte nízkou hmotnost i při delším zdolávání velkých ryb.


Aby bylo dosaženo skutečně co nejdelších hodů, musí se vlasec na cívku navíjet i odvíjet z ní správně. Což je zajištěno zejména vysoce kvalitní cívkou kovanou za studena s V hranou, velmi pomalou oscilací cívky a systémem Aero Wrap. Ultegra ukládá na cívku padesát ovinů vlasce na jednu oscilaci a na jedno otočení kličky je to 103 cm.


Velký naviják potřebuje také hodně síly a to nejen pro zdolávání, ale i navíjení těžkých zátěží. Převodovka Hagane spolu s X – Ship kovaná za studena s velkou kličkou pro snadný přenos síly si snadno a hladce poradí s každým výpadem silné ryby i dálkou ze které taháte svou koncovou montáž. Aby vše běželo hladce, je naviják osazen šesti vysoce kvalitními ložisky. Díky hladkým převodům nepocítíte únavu ani při celodenní rybolovu spojeném s častým nahazováním. Je neuvěřitelné, jak malá je převodovka tohoto navijáku a tím pádem i jeho tělo. Tělo navijáku je prakticky totožné s tělem velikosti 4000, ale cívka navijáku má velikost 14000! Vše je perfektně utěsněné proti průniku vody a prachu.


Ultegra CI4+ 14000 XTC se skutečně povedla a i když byly všechny předešlé modely perfektní, tento je prostě top. Lehké tělo mi skutečně přineslo delší hody a velmi oceňuji krátkou a silnou brzdu. Z polohy 0 stačí pouhá půl otáčka čelní matice brzy k úplnému zastavení cívky. Síla brzdy je 20 kg a tím se může pochlubit jen málo navijáku na světě. Navíc perfektně zatěsněná proti vlhkosti a nečistotám, citlivě odkrokována a dá se velmi jemně seřídit. Tento systém oceňuji a vyhovuje mi mnohem více než požití Baitrunner Spool.


Oblouček řadiče vede vlasec spolehlivě do široké rolničky a z polohy otevřeno se do pracovní polohy překlápí rukou. Zámek drží řadič v poloze otevřeno pevně a nemá šanci se samovolně překlopit ani při tom nejprudším švihu. Vlasec je ukládán naprosto precizně. Ovládání zpětného chodu je umístěno na spodní straně těla navijáku. Páčka je malá, ale díky malému tělu ji nahmátnete snadno a spolehlivě třeba i v chladném počasí v rukavicích.


Madlo kličky padne do ruky jako ulité i těm, co mají větší ruce. Je větší, ploché a dobře se drží. Klička se dá snadno sklopit nebo zcela vyšroubovat jednoduše tak, že jí otáčíte do protisměru. Nemusíte povolovat žádnou protilehlou matku na druhé straně těla navijáku, což je nepohodlné a občas docházelo i ke ztrátám.


Potěšitelné je, že je naviják vybavený i další plnohodnotnou cívkou a také plastovými redukcemi kapacity cívky, což je praktičtější než dodání dvou cívek s různou kapacitou. V balení najdete tři sady redukcí pro každou cívku ve velikosti: 1000, 6000 a 3500 což vám dává spoustu možností. Mnoho rybářů ve svých diskusích o navijácích říká, že mají starou dobrou Ultegru, která jim slouží už spoustu let a určitě i dál bude. Nová Ultegra je ve všech ohledech ještě lepší. Tento strojek není jako druhý díl filmu po mnoha letech, který se ne vždy povede. Tohle je prostě něco jiného se stejným názvem, technologicky to nejlepší a v podstatě už praxí dávno prověřené. Tato Ultegra je prostě nejlepší a s tím samozřejmě souvisí i cena. Doporučená cena je v současné době 7 890,- Kč
Technická data
Materiál:
CI4+
Cívka:
hliník kovaný za studena
Náhradní cívka:
ano
Redukce cívky:
3 sady na každou cívku
Klička:
jednoduchá sklopná
Brzda:
přední
Zarážka zpětného chodu:
ano
Počet ložisek:
4 S A-RB + 1BB + 1
Převod:
4.3:1
Síla brzdy:
20kg
Hmotnost navijáku:
540 g
Rychlost navíjení:
103 cm na jedno otočení kličkou
Kapacita cívky:
0.35 mm/550 m, 0.40 mm/400 m, 0.45 mm/300 m
Technologie:
X Protect, G FHI - Speed Drag, Paralel Body, Super Slow 5, X - Ship

 
Klady a zápory
nízká hmotnost
zpracování
ukládání vlasce
silná a krátká brzda
náhradní cívka a redukce cívek
utěsnění
vyšší cena
Odkazy
Ceny produktu Shimano Ultegra CI4+ 14000 XTC srovnáte na Zboží.cz
O značce

Výrobce: Shimano - Japonsko

Dodavatel: Normark s.r.o. , Dopraváků 749/3, 18400 Praha 8 - Dolní Chabry, email: dotazy@normark.cz

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 7.11.2017

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.