Shimano Big Baitrunner LC14000 XTB

Zařazení: Navijáky, Shimano
Určeno pro: kaprařina, všeobecná rybařina

Baitrunner Long Cast je legendou mezi velkými navijáky. Velké ryby s ním loví tisíce rybářů po celém světě. Systém volnoběžné cívky byl převratem v rybaření a po vzoru Shimana jej napodobují i jiné firmy. Dlouhá léta se tento naviják prodával bez jakékoli změny, protože byl svou kvalitou i konstrukcí prostě nadčasový a bezchybný. Tuhle legendu vždycky provázela a stále provází spokojenost majitelů. Vždycky to byl naviják, na který jste se mohli naprosto spolehnout, a to se za celé ty dlouhé roky nezměnilo. Nicméně nové technologie a nové materiály vždy směřují vpřed a bylo by přinejmenším neprozřetelné nepokusit se vylepšit i to, co dobře funguje. A tak se i legenda dočkala inovací a vylepšení.


Nový Big Baitrunner, stejně jako jeho menší bratr velikosti medium, je oproti předchozímu modelu zase o něco dokonalejší. Dostal novou převodovku Hagane, která minimalizuje tření a zvyšuje účinnost přenosu síly z kličky až na rotor. Systém uložení převodovky X-Ship zajišťuje sílu a stabilitu díky pastorku uloženému ve dvou bodech spolu s mimořádně kvalitními ložisky S A-RB. Navijáku dominuje velká AR-C cívka, na kterou se vlasec ukládá pomalou oscilací v kombinaci se systémem Aero Wrap II. Tato kombinace přináší mimořádně dlouhé hody a umožňuje lov kaprů v opravdu velkých vzdálenostech.

Oproti předešlému modelu má díky těmto vylepšením nový naviják Big vyšší krouticí moment, což spolu s velkým výkonem brzdy (15 kg) usnadňuje zdolávání větších ryb.


Co dál říct k tomuto navijáku? Zpracování je jako obyčejně bezchybné. Matný povrch působí decentně, všechny součásti perfektně lícují. Už při navíjení vlasce cítíte sílu a hladkost převodu. Uložení vlasce je prostě perfektní, což úzce souvisí i s lehkostí odhozu. Díky dokonalému návinu je dlouhé nahození hračkou. Prezentovat tu jakékoli hodnoty ohledně vzdálenosti dohozu nemá smysl, protože samozřejmě záleží především na tom, jak se k tomu umíte postavit. Každopádně si dovolím tvrdit, že s tímto navijákem můžete dosáhnout takové vzdálenosti, jakou jste dříve nepoznali.


Celkovému komfortu navíjení napomáhá velká klička. Je sklopná, tak jak jsme zvyklí z předchozích modelů, a má pohodlné madlo. Sklápí se povolením protilehlé matice na těle navijáku. Přední brzda se skládá ze tří párů lamel v kombinaci kovových a textilních kotoučů. Brzda je krátká a z běžného nastavení na maximum stačí půl otáčky čelní matice, což je velmi potěšitelné. Nastavení volnoběhu je citlivé a má velký rozsah, takže se dokáže snadno přizpůsobit všem situacím u vody. Z nuly na maximum se nastaví jednou a půl otočkou zadní matice. K uvedení navijáku z volnoběhu do režimu zdolávací brzdy stačí podle polohy kličky půl otáčky kličkou nebo méně. Západka volnoběhu pracuje naprosto spolehlivě. Oblouk řadiče je po nahození nutné překlopit rukou. Zámky drží při nahazování oblouk spolehlivě, takže nehrozí jeho samovolné překlopení ani při tom nejsilnějším švihnutí.


Celkový vzhled i chod navijáku jsou příjemné a je těžké navijáku cokoli vytknout. Je to prostě starý dobrý Big s novinkami, které zvýšily jeho výkon a komfort. Jediným maličkým mínusem je absence ložiska v rolničce, které nahradilo kluzné pouzdro.


Navijáku jednoznačně dominuje velká cívka. Klip na ní je celkem malý, ale spolehlivě drží vlasec a nijak ho nepoškozuje. Když shrnu všechno, co vím o použitých technologiích, převodovce, tvaru navijáku a vůbec jeho chodu, musím říct, že je to v podstatě kombinace dvou navijáků – velmi úspěšné a žádané Ultegry XTD a klasického Big Baitrunneru, což v praxi vůbec není špatné. Spojit dohromady dobré a v praxi osvědčené věci, to je vždy krok správným směrem a zhodnocení poznatků mnoha rybářů.


U mnoha navijáků, respektive nástupců některých modelů, se setkávám často s tím, že jsou na nich pouze kosmetické nebo minimální úpravy. Ani nový Big vlastně nepřichází s ničím převratným, ale spojil mnoho užitečných a osvědčených věcí do jednoho celku, čímž se od předchozího modelu skutečně liší.

Jak Big Baitrunner, tak Ultegra měly vždycky své příznivce a je pravdou, že oba navijáky vždy byly špičkou ve své třídě. Teď z nich vzešel Big Baitrunner LC 14000 XTB a první ohlasy jsou více než pochvalné.


I já musím konstatovat, že na mě tento naviják i jeho menší bratr Medium Baitrunner udělaly skutečně dobrý dojem. Oceňuji velkou cívku, hladkost chodu, spolehlivý chod volnoběžného mechanismu a vůbec sílu tohoto navijáku, který se může směle potýkat s těmi největšími kapry.
Video - Shimano Big Baitrunner LC14000 XTB

Technická data
silná přední brzda:
15 kg
povrch:
matný černý
tělo:
z kompozitu XT-7
převodovka:
HAGANE
uložení převodovky:
X-Ship
ložiska:
4 zapouzdřená ložiska S A-RB, 1 x ložisko válečkové
pokládka vlasce:
dvourychlostní Aerowrap II
oscilace:
pomalá
klička:
jednoduchá, z obráběného hliníku
cívka:
hliníková AR-C kovaná za studena
redukce kapacity cívky:
ano
převod:
4,6 : 1
kapacita cívky:
600 m / 0,30 mm
návin vlasce na jedno otočení kličkou:
110 cm
hmotnost navijáku:
720 g

 
Klady a zápory
velká cívka
redukce cívky
spolehlivý baitrunner mechanismus
X-Ship
silná brzda
pomalá oscilace
bezchybné ukládání vlasce
cena-výkon
není ložisko v rolničce
Odkazy
O značce

Výrobce: Shimano - Japonsko

Dodavatel: Normark s.r.o. , Dopraváků 749/3, 18400 Praha 8 - Dolní Chabry, email: dotazy@normark.cz

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 25.9.2017

Hodnocení uživatelů

Strongman - Profil | Čt 18.1.2018 17:29:14

Vzhled krátký krok přední i volnobezne brzdy.

Nízká cena.

Pouze ruční překlápėnī překlápěče a rolnička bez kul. ložiska.

Kdyby zůstal překlápěč s pružinou a ložiskem rolničky pořídil bych je na místo stávajících BB LC , které jsou po téměř 20 letech bez jediné závady.