Rybářský nafukovací člun Alfonso

Zařazení: Lodě a motory, Gumotex
Určeno pro: muškaření, přívlač, sumcařina, všeobecná rybařina

Obliba nafukovacích rybářských člunů u nás stoupá a největší zájem ze strany rybářů je zřejmě o malé čluny určené k zavážení nástrah. Nicméně i větší čluny na samotný rybolov vidíme na hladinách našich vod čím dál častěji.


Trochu jsem pátral mezi rybáři a velmi brzy jsem zjistil, že u jednoduchých člunů na vyvážení nástrah nepožadují žádnou zvláštní kvalitu ani vybavenost, protože plavidlo je určené k jednoúčelovému využití. Naopak čluny, které mají sloužit ke skutečnému rybaření, chtějí mít nejen dobře vybavené, stabilní, bezpečné, s velkou nosností, ale především pohodlné. V takových plavidlech tráví rybáři na vodě celé hodiny a převáží na nich spoustu svého drahého vybavení. Jejich požadavky jsou tudíž přinejmenším velmi dobře opodstatněné.


Novinkou na našem trhu je rybářský nafukovací člun Alfonso z dílny Gumotexu. Design člunu vychází z kanoe Ruby, ale loď je rozšířená a upravená kvůli vyšší stabilitě při zachování dobrých jízdních vlastností. Nedávno byl uveden na trh menší člun, respektive nafukovací kajak Halibut. Okamžitě si získal své příznivce, současně ovšem také vyvstal požadavek na větší plavidlo, které by bez problémů posloužilo dvěma až třem rybářům. A to tu teď je!


Člun Alfonso je větší příbuzný Halibuta a kromě využití dvěma až třemi rybáři se dá výborně využívat i k rodinné rekreaci. Můžete se s ním bezpečně vydat na vyjížďky po velkých jezerech, přehradních nádržích, rybnících i s ním splavovat větší řeky. Obrovskou výhodou je, že tento člun nabízí možnost použít vesla či kanoistická pádla, ale také lehký spalovací motor nebo elektromotor do výkonu 2,6 kW, protože má na zádi pevné zrcadlo. V tu chvíli se lehké plavidlo promění v malou raketu.
Můžete se s ním tedy bez obav pustit nejen na ryby okolo pobřeží, ale i na větší vzdálenosti či delší výlet, aniž byste si udělali na rukou mozoly.


Výbava lodi:
Zrcadlo na motor s úchyty na pruty
Sedačky z voděodolné překližky s PE pěnou „COMFORT PAD"
Nafukovací sedačky s držáky prutů
Podlahová deska
Držák rybářských prutů CANNON
Pružná lana na uchycení zavazadel
Bezpečnostní lano po obvodu lodi
Uvazovací lano na přídi 
Držák na láhve
Úchyty na pádlo a vesla
Držáky na uchycení vesel
Push-push ventily
Přetlakový ventil ve dně lodi
Lepicí souprava
Vodotěsný přepravní vak 135 l


Člun je vyrobený z Nitrolonu, což je vysokopevnostní PES tkanina s vnějším nánosem syntetického kaučuku a vnitřním nánosem směsi na bázi přírodního kaučuku. Tento materiál je vysoce odolný vůči oděru, stárnutí a vlivu UV. Minimální pevnost v tahu uvedená výrobcem je 3000/3000 N.



A teď něco skutečně od vody. Manévrovací schopnosti člunu jsou velmi dobré, a protože má malý ponor, potažmo neklade vodě velký odpor, reaguje hbitě na každý pohyb vesla. Uvést ho do pohybu vyžaduje jen minimální úsilí, což se samozřejmě příznivě odráží nejen na vaší únavě, ale i případné spotřebě pohonných hmot či energie z baterie. Díky kýlu vyvýšenému v podlaze také dobře drží směr. Máte-li v úmyslu používat k pohonu malý motor, nepřehánějte to s jeho hmotností ani výkonem. Je sice fajn pohybovat se po vodě rychle, ale stejně rychle můžete skončit i v ní. Při použití motoru dbejte na správné rozložení zavazadel ve člunu, ať se vám zbytečně nezvedá příď. Motor musí mít krátkou nohu. Jinak je jízda s motorem velmi příjemná.


Sestavení člunu je opravdu jednoduché a zvládnete ho snadno i bez jakékoli instruktáže. Dát všechno dohromady a nafouknout člun větší pumpou sice trvá asi půl hodinky (nejdelší čas samozřejmě zabírá foukání člunu a sedaček), ale je to skutečně snadné. Nejprve pomocí šroubů a matic připevníte sedačky a zrcadlo pro motor, vložíte podlážku na požadované místo, nafoukáte jednu, pak druhou komoru, podlahu a je hotovo. Upozorním jen na jednu drobnou věc. Mezi šrouby, které jsou všechny stejné, najdete čtyři o maličko delší. Ty slouží k připevnění zrcadla lodi. Podlážku umístěte do člunu na požadované místo před nafouknutím, a než člun úplně nafouknete, srovnejte ji, protože pak už s ní nepohnete.


Na zrcadle a dvou nafukovacích sedačkách najdete držáky na pruty, což je šikovné a pohodlné. Pruty ve člunu nijak nepřekáží. Uvnitř člunu se nachází chytře rozmístěné úchyty na připevnění zavazadel a různého drobného vybavení, které se vždycky hodí. Rovněž pevné sedačky mají předvrtané otvory na uchycení dalšího vybavení, jako je například pevný držák prutu na trolling nebo na odložení prutu, na echolot a podobně.


Sedačky jsou umístěny vysoko, což je pohodlné. To oceníte zejména při delším pobytu na vodě, jakož i to, že tvrdá deska je polepená pěnou a má nafukovací polstrování s opěradlem, které můžete, ale nemusíte použít. Ovšem připravíte se tak nejen o pohodlí, ale i o držáky prutů. Díky pevné podlážce můžete ve člunu bezpečně stát, pokud vám nevyhovuje rybaření vsedě. Stabilita je velmi dobrá, takže se můžete skutečně soustředit na rybaření místo neustálého udržování rovnováhy.


Člun jsem podrobil důkladné zatěžkávací zkoušce - ve třech lidech člun ani „nevěděl“, že něco veze. Klidně zvládne rodinku se dvěma malými dětmi a je ideální pro dva rybáře či vodáky s bagáží. Dobře si vede i ve vlnách, takže se nemusíte bát vyjet ani v trochu větrnějším počasí. Nevýhodou samozřejmě bude jeho silnější driftování, což se dá řešit pevnou nebo vlečnou kotvou.

Člun snadno sbalíte a uložíte do velkého vaku, který má objem 135 litrů a je vybaven popruhy na přenášení.


S váhou téměř 35 kg už sice nejde o zavazadlo do jedné ruky a také s nafouknutým plavidlem je lépe manipulovat ve dvou, ale pořád má člun přijatelnou hmotnost a výbornou skladnost. Skutečně nezabere mnoho místa a to je jednou z jeho hlavních deviz.

Po použití a před sbalením vždy vytřete člun do sucha, abyste zabránili případnému vzniku všelijakých plísní, zápachu a skvrn, které mohou ve vlhkém prostředí při skladování snadno vznikat. Jinak nepotřebuje člun žádnou speciální údržbu.


Pokud hodláte skladovat člun nafouknutý, snižte tlak ve všech komorách. K foukání rozhodně doporučuji velkou a kvalitní pumpu nebo ještě lépe malý kompresor, který se dá připojit k baterii auta.

Člun Alfonso je celkově velmi příjemné plavidlo, které vám může přinést spoustu krásných chvil na vodě a vůbec je nemusíte trávit sami.
Technická data
Délka (cm):
430
Šířka (cm):
125
Hmotnost (kg):
34,5
Max. nosnost (kg):
410
Materiál:
Nitrilon®
Typ pádla:
vesla
Max. počet osob:
3 osoby
Počet vzduchových komor :
3 + 2
Rozměry při sbalení (cm):
68 × 55 × 30
Max. provozní tlak (Mpa/Bar/PSI) :
0,02/0,2/3,0
Rozměry balení (cm):
71 x 61 x 36
Možnost připojit motor:
ANO

 
Klady a zápory
vynikající skladnost
nulová údržba
dobré plavební vlastnosti
snadná přeprava
rychlá příprava k použití
stabilita
odolnost
plně vybavený
možnost použít motor
silnější drift za větru
Odkazy
O značce

Výrobce: Gumotex, Česká Republika

Dodavatel: GUMOTEX a.s., Mládežnická 3062/3a, 690 75 Břeclav

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 5.9.2017

Hodnocení uživatelů

jarkon - Profil | Pá 25.12.2020 1:39:53

Moje hodnocení:

Je pohodlný, skladný, stabilný na vode a dostatočne komfortny aj na dlhšiu výpravu.

Čln veľmi rád používam. S motorom 5hp to veľmi dobre jazdí. Využívam hl.na prívlač. Veľmi rýchlo som si ho obľúbil.

Alabalik - Profil | Po 8.1.2018 12:28:07

Nikdo nemá vlastní zkušenost?