Trabucco Brave 3500 FA

Zařazení: Navijáky, Trabucco
Určeno pro: plavaná, feeder, přívlač, všeobecná rybařina

V letošním roce přichází firma Trabucco s mnoha novinkami a jednou z těch nejzajímavější je nepochybně naviják Brave, který je k dispozici ve velikostech 2500, 3500, 4500 a 5500.


Když se mi dostal tento naviják poprvé do rukou, celkem rychle jsem ho zařadil do vyšší cenové kategorie, protože nejen jeho vzhled, ale i hladkost chodu a nízká hmotnost tomu odpovídají. Později, když jsem dohledal cenu, za kterou se prodává, což je v závislosti na velikosti zhruba 1800-2000 Kč, jsem byl docela mile překvapený, jelikož můj odhad se pohyboval téměř o třetinu výš.


Vyzkoušel jsem si model velikosti 3500, který se mi líbil především svou univerzálností. Velikost odpovídá lovu na plavavou, na feeder a lehkou přívlačí, takže jsem měl možnost vyzkoušet ho více způsoby a zjistit tak, jak si povede. Popis výrobce není zvlášť obsáhlý a popravdě řečeno mě ani nijak zvlášť nezajímá, protože jak všichni víme, papír snese všechno. Krátce tedy uvedu parametry a pak se soustředím spíše na poznatky z praxe.

Vlasec TF XPS Feeder Plus 0,20 mm
Začnu trochu netradičně vlascem, který jsem dostal k navijáku na vyzkoušení. Byl to vlasec Trabucco TF XPS Feeder Plus o průměru 0,20 mm. Výrobce u něho uvádí, že má nestejnoměrný průměr, respektive je na některých místech zúžený, což by mělo vylepšit jeho užitné vlastnosti. Mně spíše připadá, že tento vlasec má na řezu nikoli kulatý tvar, ale je trochu plošší. Důležité však je pro mě to, jak se vlasec chová a kolik toho vydrží. V každém případě se nejvyšší naměřená hodnota neliší od toho, co uvádí výrobce.


Co se barvy týká, tu někdo řeší, někdo ne. Tento vlasec má klasickou kamufláž, tedy hnědo-zelenou barvu a v čisté vodě je poměrně dost viditelný. Mně tmavá barva nevadí, používám tmavé vlasce a nemyslím si, že by to mělo například při lovu feederem na něco zcela zásadní vliv. A tento vlasec na lov feederem určený je. Barva je jediná polemika, do které bych se pustil, ale k ostatním vlastnostem vlasce nemám v podstatě žádné výhrady. Je měkký a poddajný, takže se s ním velice dobře pracuje, nevytváří smyčky, jeho povrch je velmi hladký, takže se s ním snadno hází a hody jsou přesné a dlouhé. Pokud jde o jeho průtažnost, není špičková, ale vlasec je mnohem méně průtažný než některé jiné v podobné cenové relaci. V tomto směru si vede hodně dobře a stejně dobře si stojí také v pevnosti v uzlu a odolnosti vůči oděru.


Musím tedy tento vlasec ohodnotit osmi body z deseti a dodávám, že je skutečně velmi dobrý a ani po silném „přetažení“ nemá sklony se kroutit. Upozorním jen na to, že vzhledem k jeho hladkosti je třeba volit uzly, které nemají tendenci klouzat. Vše, co jsem zmínil, napovídá, že vlasec byl vyroben několikavrstvou technologií. Nabízí se v průměrech od 0,18 mm do 0,30 mm v návinu 150 metrů.


Ale zpět k navijáku. Při prvním seznámení s navijákem zjistíte, že je poměrně lehký. To vede spoustu rybářů k tomu, že začnou zjišťovat, z čeho je vyrobené jeho tělo. Zde je to naprostá klasika, tedy odolný grafit, z jakého se vyrábí drtivá většina navijáků, protože je to lety prověřený materiál. Důležité je ovšem soukolí a osa, které jsou v tomto případě z nerezu, což hovoří pro trvanlivost a spolehlivost navijáku. Spolu se šesti oboustranně zapouzdřenými ložisky vytváří tento strojek poměrně malé kompaktní tělo s velmi uhlazeným chodem, který - pokud neznáte cenu - automaticky zařadíte o kategorii výš.



Cívka je hliníková s odhozovou V-hranou, což není u všech navijáků standardní, a s poměrně precizně utěsněnou brzdou. Tu tvoří tři páry kovových a textilních disků. Brzda je sice pěkně odkrokovaná, velmi citlivá a krásně seřiditelná, je však poměrně dlouhá, což každému nevyhovuje. Já mám takovou brzdu naopak rád, protože lovím s velmi rozdílnými návazci, které během lovu střídám, a chci, aby brzda mého navijáku pracovala dobře a účinně v každé poloze a v celém rozsahu. Na druhou stranu mě ale trochu vadí příliš „ostrý“ cvrček. Jeho zvuk je skutečně zvonivý. Klip na cívce drží dobře a nepoškozuje vlasec.


Oblouček je masivní, rolnička široká. Překlápěcí mechanismus pracuje spolehlivě v každé poloze a není hlučný. Rotor se nechvěje, vlasec je ukládán na cívku pravidelně a přesně.

Na navijáku nenajdete prakticky žádné vůle, kromě malé vůle na kličce, což je dáno způsobem sklápění - klička se sklápí povolením matice na protilehlé straně kličky. Sama klička je hliníková, NCC opracovaná, s neklouzajícím madlem z tvrzené gumy. Klička se drží pohodlně. Zarážka zpětného chodu se nachází na spodní části těla navijáku. Není příliš velká, ale dá se pohodlně a snadno nahmátnout, když je potřeba.



Naviják působí spíše subtilním, ale kompaktním dojmem a cívka se zdá být opticky větší, než ve skutečnosti je, což je dáno velmi výrazným bílým popiskem na tmavém podkladu. Jak už jsem řekl, naviják má uhlazený a kultivovaný chod bez vibrací, není na něm nic, co by působilo rušivě, i když se jedná o kombinaci tmavé metalízy a matného kovu. Vše je řešeno účelně.

Doporučit ho mohu na lehkou přívlač i plavanou a hodí se i k lovu feederem s krmítky do 40 g. Těžší krmítka zvládá také, ale převod 5,2 : 1 ho v tomto trochu limituje, protože těžší krmítka už pak prostě cítíte. Pro těžší feeder bych doporučil model ve velikosti 4500 a stejně tak pro delší odhoz s „angličákem“.


Na naviják jsem si zvykl hodně rychle a skutečně mi „padl do ruky“. Člověk by musel být vědma, aby dokázal říct, jak to bude s jeho životností, protože vždycky bude záležet na tom, jak a k čemu ho budete používat, ovšem podle precizního soukolí a kvalitního zpracování lze usuzovat, že bude naviják sloužit spolehlivě a dobře. S ohledem na dobu, kdy jsem ho testoval, jsem naviják nejčastěji používal s krmítky, takže jsem ho nijak nešetřil. Kromě toho, že na něm cítíte těžká krmítka, což je dáno převodem (používal jsem i 60g), jsem na něm neshledal absolutně nic negativního. A když přihlédnu k ceně, pak by se mu i nějaká drobná chybička, která tu ovšem není, dala prominout. Je trochu škoda, že naviják nemá ještě jednu cívku, ale samozřejmě chápu, že další kvalitní cívka by logicky musela navýšit cenu.

Závěrečný verdikt je jednoznačný - vynikající poměr ceny a výkonu!
Video - Trabucco Brave 3500 FA

Technická data
Velikost:
3500
Tělo:
grafit
Rotor:
grafit
Převody:
nerez
Zarážka zpětného chodu:
ano
Rychlost převodu:
5,2 : 1
Návin na jedno otočení kličkou:
neuvedeno
Osa cívky:
nerez
Hmotnost:
250 g bez vlasce
Počet ložisek:
6+1 kuličková zapouzdřená
Klička:
sklopná
Rolnička:
široká s ložiskem
Oblouk řadiče:
silný, robustní
Cívka:
hliník, V hrana
Náhradní cívka:
ne
Kapacita cívky:
150/20
Brzda:
přední, tři páry disků
Síla brzdy:
7,3 kg
Klip na cívce:
ano

 
Klady a zápory
kvalitní zpracování
výběr z několika velikostí
citlivá a velmi dobrá brzda
kovová kvalitní cívka s V-hranou
široké využití
snadná dostupnost
nehlučný překlápěč
zapouzdřená ložiska
výborný poměr ceny a výkonu
hlučnější cvrček
drobná vůle na kličce
nemá náhradní cívku
Odkazy
O značce

Výrobce: Trabucco

Dodavatel: Hobby-G s.r.o., Krkonošská 181, 543 01, Vrchlabí 1

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 21.7.2017

Hodnocení uživatelů

Pacla - Profil | Pá 15.6.2018 23:22:01

Moje hodnocení:

pěkný vzhled

Kvalitu navijáku nejsem schopen ohodnotit, protože odešel na reklamaci dříve než jsem ho mohl pořádně vyzkoušet.

Po čtyřech vycházkách (měsíc od zakoupení) mi odešlo nastavení přední brzdy (nejspíš ulomení plíšku, který slouží k nastavení vůle brzdy). Předpokládal jsem, že po tak krátkém používání mi bude tato součástka dodavatelem vyměněna na počkání (Trabucco značková prodejna). Namísto toho již 14 dní čekám na jakoukoliv odpověď kvůli takové banalitě. Kupováno v "rybarske-potreby.vipa-sro.cz" a čekám na reklamaci jak po dvou letech používání. Jsem zvědavý co bude závěr. VP

kopr69 - Profil | Po 19.3.2018 12:28:27

Všeobecné využití - plavačka,feeder i přívlač. Jemná brzda a krásný chod.

Bez náhradní cívky kterou nemůžu sehnat.

Za málo peněz hodně muziky.

falach - Profil | Ne 6.8.2017 12:06:39

Já jsem naprosto spokojen.